Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Naaktportret door Loes den Hollander

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Naaktportret
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 985 woorden
  • 9 februari 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
15 keer beoordeeld

Boekcover Naaktportret
Shadow
Naaktportret door Loes den Hollander
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Vroeger had Marijke een zware jeugd. De familie, bestaande uit 3 dochters en een zoon, had weinig geld. Het was een arbeidersfamilie. Haar vader heeft een trauma aan het nummer 8. Marijke komt later in het boek te weten dat haar vader een kind had doodgereden. Marijke’s ouders waren naar een verjaardag van het kind van vrienden. Die was 8 jaar geworden. Haar vader had teveel drank op en wanneer hij achteruit reed reed hij het kind op slag dood.
Marijke is de enige uit de familie die verder gaat met leren. Ze wil verpleegster worden, maar 16 jaar is nog te jong voor de opleiding. Ze gaat werken in een bejaardentehuis. Zuster Meyer is het afdelingshoofd, waar ze later een goede band mee krijgt.

Marijke is vroeger getrouwd geweest met de zoon van de burgemeester, Onno. Onno’s moeder, Mathilde, is van mening dat Marijke van een te lage stand afkomstig is. Mathilde heeft een tweelingzus Janine. Wanneer Marijke zwanger blijkt te zijn trouwen zij en Onno. Mathilde en Janine zijn het hier totaal niet mee eens. Marijke blijkt zwanger te zijn van een tweeling. Ze bevalt van 2 meisjes.
Ondertussen zegt Onno dat hij een ongeneselijke ziekte hebt. Hij valt vaak plotseling of struikelt. Ze laten een CT-scan maken om te kijken of er iets in het hoofd van Onno is. Er komt niks uit en de doktoren beweren dat het psychisch is. Onno slaapt erg slecht en krijgt slaappillen voorgeschreven. Marijke is het hier in eerste instantie niet mee eens want wat Onno voor kreeg geschreven is een middel waarmee ze paarden laten inslapen. Marijke verteld Onno dat 4 pillen fataal kan zijn voor een mens. De dokter halveert de dosis per nacht en Marijke stemt niet wel mee in.
Het gaat steeds slechter met Onno en hij weigert hulp van een psychiater. Onno’s moeder heeft ook zo’n ziektebeeld en Onno denkt dat het erfelijk is. Hij vertelt Marijke een paar keer dat het kan zijn dat de tweeling ook besmet is.
Zuster Meyer kan het niet meer alleen aan in het bejaardentehuis en vraagt Marijke om weer te komen werken. Dit neemt Marijke aan en de burgemeester let op Onno en de kinderen wanneer zij aan het werk is. Wanneer Marijke terugkomt ziet ze de voordeur open staan. Haar schoonvader is al naar huis en wanneer Marijke bij de tweeling gaat kijken blijkt dat ze beiden dood zijn. Naast hun bedjes staat een schaaltje waaruit vanille vla waar uit is gegeten. Marijke rent naar buiten en strompelt naar het feest van de buren. De politie komt en het blijkt dat de tweeling de slaappillen van Onno hebben gekregen. Onno blijkt verdwenen te zijn. Later vinden ze hem in de kelder met de slaappillen en een fles whisky. Deze combinatie is hem fataal geworden. Dit gebeurt allemaal in de maand Mei.
In het heden is ze weer getrouwd met Lodewijk die ze ontmoette in het ziekenhuis waar ze werd opgeleid. Lodewijk heeft een zoon, Jeroen, uit zijn eerste huwelijk. Deze is schizofreen en leeft in een woongemeenschap met nog meer mensen met schizofrenie. Jeroen heeft voorspellende dromen, maar niet altijd kloppen deze.
Marijke krijgt een brief dat Mathilde is gestorven. Ze is alleen maar blij met het nieuws, maar snapt niet waarom ze haar een kaart hebben gestuurd. Verder krijgt ze allemaal vreemde brieven met daarin foto’s van haar overleden tweeling. Ze weet nog dat Janine die foto’s had gemaakt en daarom verdenkt ze dat Janine haar de vreemde brieven stuurt.
Lodewijk is gevallen van de zoldertrap en ontsnapt net van de dood. Hij zit in een revalidatiecentrum en knapt steeds meer op van de val.
Ondertussen zit Marijke alleen in een groot huis. Ze krijgt brieven opgestuurd met daarin foto’s van haar vermoorde tweeling. Ze wordt ook gebeld door een hijger. In de woongemeenschap van Jeroen loopt een vrouw met een hoofddoek. Jeroen en de andere worden er bang van, omdat ze het niet zijn gewend. De begeleider van Jeroen, Harm, verzoekt de vrouw de hoofddoek af te doen. Dit weigert ze en ze neemt ontslag.
Marijke ziet een rode auto voor haar erf staan en ziet de vrouw met de hoofddoek erin. Even later rijdt de auto weer weg. Een paar dagen later lijkt ze achtervolgd te worden door dezelfde auto met weer de vrouw met de hoofddoek erin. De auto duikt overal op en Marijke wordt steeds banger.

Lodewijk heeft de verkeerde medicijnen gekregen. Hij is daarom 3 dagen lang in slaap. Ze zeggen dat een nieuwe verpleegster de medicijnen per ongeluk had verwisseld.
Marijke wordt gebeld door Harm, omdat Jeroen een erg droom had en niet rustig kan worden. Marijke krijgt Jeroen aan de telefoon en Jeroen verteld hij heeft gedroomd dat iemand Lodewijk wilt vermoorden door hem een kussen op zijn gezicht te drukken.
Marijke gaat 3 dagen op fietsvakantie met een vriendin. Ze wordt gebeld dat Lodewijk weer naar huis kan. Ook vertellen ze dat er een vrouw met een hoofddoek bij hem op bezoek wou komen, maar dat ze haar niet hebben toegelaten. Marijke wordt bang en neemt de trein naar huis.
De volgende dag gaat ze langs bij Lodewijk. Ze loopt eerst mee met de hoofdzuster voor een kopje thee en voor een koekje. De nieuwe verzorgster van Lodewijk komt zich voorstellen bij Lodewijk. Ze vraagt zich af of Lodewijk jarig is, omdat zijn moeder bij hem is. Marijke schrikt heel erg en rent naar Lodewijk’s kamer. Ze gilt nog dat Lodewijk geen moeder heeft. De hoofdzuster is sneller in zijn kamer. Hier zien ze een vrouw met een hoofddoek en een grote hoed staan die Lodewijk probeert te vermoorden. De hoofdzuster duwt de vrouw van Lodewijk af en hij overleeft het. Wanneer de hoofdzuster de grote hoed van de vrouw afhaalt schrikt Marijke. Het is Mathilde. Marijke snapt het niet en Mathilde verteld dat de overlijdingsbrief nep was. Mathilde krijgt een hartinfarct en overlijdt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Naaktportret door Loes den Hollander"