Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mystiek lichaam door Frans Kellendonk

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover Mystiek lichaam
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 569 woorden
  • 5 mei 2002
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
28 keer beoordeeld

Boekcover Mystiek lichaam
Shadow

Een vader die alleen aan geld denkt, een recalcitrante dochter die een bommoeder wordt, een met tegenzin homoseksuele zoon: het lijkt wel een parodie op de drie-eenheid.

Boeken hebben zo hun eigen lotgevallen. Toen Mystiek lichaam verscheen, liet Frans Kellendonk op het achterplat zetten dat het een roman was 'over de economie van de liefde'. Toen het boek er goed en…

Een vader die alleen aan geld denkt, een recalcitrante dochter die een bommoeder wordt, een met tegenzin homoseksuele zoon: het lijkt wel een parodie op de drie-eenheid.

Boeken he…

Een vader die alleen aan geld denkt, een recalcitrante dochter die een bommoeder wordt, een met tegenzin homoseksuele zoon: het lijkt wel een parodie op de drie-eenheid.

Boeken hebben zo hun eigen lotgevallen. Toen Mystiek lichaam verscheen, liet Frans Kellendonk op het achterplat zetten dat het een roman was 'over de economie van de liefde'. Toen het boek er goed en wel was, ontstond er tumult doordat de homohaat en het antisemitisme van enkele personages aan de auteur werden toegeschreven. Nu, lang na de dood van de schrijver, blijft het boek de vraag oproepen hoe de vacante plaats van een algemene kerk in onze maatschappij moet worden ingevuld. En dan hebben we het nog niet eens over de superieure literaire kwaliteiten van de roman, die ervoor hebben gezorgd dat al die kwesties überhaupt een rol zijn gaan spelen. 

Mystiek lichaam door Frans Kellendonk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Mystiek lichaam
Auteur: Frans Kellendonk
Jaar van uitgave: 1986
Het onderwerp: Het boek heeft meerdere onderwerpen, zoals: homofilie en een vader- dochterrelatie. Ik vond het interessante onderwerpen. De onderwerpen zijn niet echt herkenbaar in mijn eigen belevingswereld, omdat het allemaal nogal rare onderwerpen zijn. Het boek heeft mij wel aan het denken gezet over homofilie, want als zelfs de homo in het boek zo over homofilie denkt, dan is het niet zo normaal als ik dacht. Ik heb geen andere mening gekregen over bepaalde onderwerpen, omdat ik over het meeste nog niet had nagedacht. De onderwerpen werden met voldoende diepgang behandeld. Ik zou niets hebben veranderd aan het boek. Ik ken geen films over hetzelfde onderwerp, wel een boek over homofilie: gebroeders, ik weet niet wie het geschreven heeft. Het is een jeugdboek. De gebeurtenissen: De gebeurtenissen waren in het boek belangrijker als de gedachten van personen. Het aantal gebeurtenissen was goed. De meeste gebeurtenissen waren abnormaal, maar wel geloofwaardig. Ook was het een verrassend boek. Ik vond het heel erg ranzig toen Broer het lymfevocht van de rijpere jongen opdronk, ik ging echt bijna over mijn nek. De meeste gebeurtenissen vond ik wel interessant omdat ik nog nooit op de manier van Magda, Broer of A.W. Gijselhart naar het leven heb gekeken. Ik vond het einde erg vaag. Ik weet niet precies of het nu betekent dat Broer graag dood wil, of dat Broer zijn AIDS gaat verspreiden. De personen: De personen waren heel erg apart, maar kwamen op de een of andere manier toch wel levensecht over. Ik kon me niet echt goed inleven in de hoofdpersonen, omdat ze echt heel rare denkbeelden hebben. Ik herkende geen eigenschappen van de hoofdpersonen in mezelf of in iemand van mijn omgeving. Ik ben wel beïnvloed door Broer en Magda, omdat zij zo apart over homo’s dachten. Ik vond A.W. Gijselhart een beetje een irritante man, maar toch leefde ik met hem mee, omdat het natuurlijk ook niet makkelijk is als je Magda en Broer als kinderen hebt. Magda vond ik een gestresst persoon, maar ze had wel een uitgesproken mening, dat is wel positief. Ik vond Broer eigenlijk wel de sympatiekste persoon, maar hij was wel onaardig tegen Magda, dus alles was nogal complex. Ik zou de hoofdpersonen niets anders laten doen als ik de auteur was. De opbouw: Het was een vrij lastig boek om te lezen, dat kwam omdat er soms hele lange monologen in zaten. Sommige stukken moest je echt twee keer lezen om ze te begrijpen. Het boek had niet echt spanning, maar wel humor. Het einde was onbegrijpelijk
Het taalgebruik: Het taalgebruik is per hoofdpersoon anders, maar is over het algemeen best moeilijk. Sommige gebeurtenissen werden helder beschreven, bij andere moest je gokken wat er gebeurd was. Er zaten niet echt opvallend veel dialogen in, ze werden in ieder geval op een natuurlijke wijze meegegeven. Sommige fragmenten vind ik wel leuk om te onthouden, zoals bijvoorbeeld dat Broer de jood op staat te wachten met een buks. Of toen Broer de brief van Magda kreeg waarin ze zei dat ze zwanger was, het commentaar van Broer was zo leuk: Dat ze een kind krijgt in de regeling voor Kansarme Magda’s, Ok……. Wat ik ook blijf onthouden of ik nu wil of niet is het fragment dat broer het lymfevocht van de rijpere jongen opdrinkt, dat is echt heel smerig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mystiek lichaam door Frans Kellendonk"