Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Montyn door Dirk Ayelt Kooiman

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
Boekcover Montyn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 444 woorden
  • 10 maart 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Montyn
Shadow

Montyn is het verhaal van een jongen die wil ontsnappen aan het verstikkende milieu van Oudewater en op zoek gaat naar avontuur en kameraadschap.

Montyn is het verhaal van een jongen die wil ontsnappen aan het verstikkende milieu van Oudewater en op zoek gaat naar avontuur en kameraadschap.

Montyn is het verhaal van een jongen die wil ontsnappen aan het verstikkende milieu van Oudewater en op zoek gaat naar avontuur en kameraadschap.

Montyn door Dirk Ayelt Kooiman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Verwerkingsopdracht, Nederlands,

Tijd heeft invloed op de ruimte. Als het winter is, is de ruimte vaak wit van de sneeuw, of is het water is de sloot bevroren met ijs.

 

Tijd en ruimte.

Tijd: Tijd is een periode waarin het gebeurt (vertelde tijd). Bijvoorbeeld een oorlog. Of een bepaald decennium die voor verandering heeft gezorgd. In mijn boek is de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste qua tijd. Later komen ook nog andere tijden van pas zoals de Koude Oorlog. Maar je hebt ook een verteltijd. De tijd waarin het boek wordt verteld, bijvoorbeeld dat iemand verteld over iets terwijl hij op een terras zit wat te drinken die tijd kan 5 minuten zijn. In mijn boek blijkt dat hij in een vliegtuig zit (later in het boek wordt dat duidelijk). Bijvoorbeeld: Zes jaar heeft hij gevangen gezeten in een kliniek, als hij dat vertelt is het toevallig zes uur wanneer hij in Beiroet landt. Of En het was vanochtend om tien uur dat ik vertrok. Achttien jaar geleden in achttien uur. Fasten you seatbelts. We gaan landen in Frankfurt. Over een uur ben ik in Amsterdam. Voor het laatst. En ik ben opgelucht. Want ik ben klaar.[1]

Ruimte: De topografische: de naam zegt het al. Waar het gebeurt, welke plaats of welk land. In mijn boek is dat voornamelijk in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Maar ook Letland en het Verre Oosten zijn plaatsen waar de hoofdpersoon komt.

Je hebt ook nog klimatologische omstandigheden. Hiermee wordt bedoeld welk jaar getijde het is. En of het regent of onweert. In mijn boek is dat vaak de winter. Een zware periode vanwege de kou die in de lucht hangt, later in het boek is het juist het regenwoud (ook klimatologisch) waar het niet altijd even makkelijk is.

 

Het verband tussen tijd en ruimte in ‘Monteyn’.

Het verband is overduidelijk. De tijd is voornamelijk de Tweede Wereldoorlog, in de oorlog vecht de hoofdpersoon, Jan Monteyn, voor de Duitsers. De ruimte is voornamelijk de slagvelden. En de kampen waar hij wordt klaar wordt gestoomd voor het echte werk. Later na de Tweede Wereldoorlog is de tijd voornamelijk de Koude Oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten in Vietnam en Zuid-Korea. Waardoor de ruimte natuurlijk al overduidelijk is: de oerwouden van Vietnam en de heuvels van Zuid-Korea. Nadat de verhalen van de oorlog zijn geweest wordt vertelt over zijn vredige leven in Thailand. Rustig aan doen. En dat merk aan de plaats waar hij is. Hij is in een restaurant met maar bamboestokken en bamboebladeren. Behoorlijk lux, wat dan een indruk geeft van ‘er is niets aan de hand’.

 

[1] Citaat van bladzijde 300 uit Monteyn.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Montyn door Dirk Ayelt Kooiman"