Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Montyn door Dirk Ayelt Kooiman

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 444 woorden
  • 10 maart 2013
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.6
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen

Boekcover Montyn
Shadow
Montyn door Dirk Ayelt Kooiman
Shadow
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Verwerkingsopdracht, Nederlands,


Tijd heeft invloed op de ruimte. Als het winter is, is de ruimte vaak wit van de sneeuw, of is het water is de sloot bevroren met ijs.Tijd en ruimte.


Tijd: Tijd is een periode waarin het gebeurt (vertelde tijd). Bijvoorbeeld een oorlog. Of een bepaald decennium die voor verandering heeft gezorgd. In mijn boek is de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste qua tijd. Later komen ook nog andere tijden van pas zoals de Koude Oorlog. Maar je hebt ook een verteltijd. De tijd waarin het boek wordt verteld, bijvoorbeeld dat iemand verteld over iets terwijl hij op een terras zit wat te drinken die tijd kan 5 minuten zijn. In mijn boek blijkt dat hij in een vliegtuig zit (later in het boek wordt dat duidelijk). Bijvoorbeeld: Zes jaar heeft hij gevangen gezeten in een kliniek, als hij dat vertelt is het toevallig zes uur wanneer hij in Beiroet landt. Of En het was vanochtend om tien uur dat ik vertrok. Achttien jaar geleden in achttien uur. Fasten you seatbelts. We gaan landen in Frankfurt. Over een uur ben ik in Amsterdam. Voor het laatst. En ik ben opgelucht. Want ik ben klaar.[1]


Ruimte: De topografische: de naam zegt het al. Waar het gebeurt, welke plaats of welk land. In mijn boek is dat voornamelijk in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Maar ook Letland en het Verre Oosten zijn plaatsen waar de hoofdpersoon komt.


Je hebt ook nog klimatologische omstandigheden. Hiermee wordt bedoeld welk jaar getijde het is. En of het regent of onweert. In mijn boek is dat vaak de winter. Een zware periode vanwege de kou die in de lucht hangt, later in het boek is het juist het regenwoud (ook klimatologisch) waar het niet altijd even makkelijk is.Het verband tussen tijd en ruimte in ‘Monteyn’.


Het verband is overduidelijk. De tijd is voornamelijk de Tweede Wereldoorlog, in de oorlog vecht de hoofdpersoon, Jan Monteyn, voor de Duitsers. De ruimte is voornamelijk de slagvelden. En de kampen waar hij wordt klaar wordt gestoomd voor het echte werk. Later na de Tweede Wereldoorlog is de tijd voornamelijk de Koude Oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten in Vietnam en Zuid-Korea. Waardoor de ruimte natuurlijk al overduidelijk is: de oerwouden van Vietnam en de heuvels van Zuid-Korea. Nadat de verhalen van de oorlog zijn geweest wordt vertelt over zijn vredige leven in Thailand. Rustig aan doen. En dat merk aan de plaats waar hij is. Hij is in een restaurant met maar bamboestokken en bamboebladeren. Behoorlijk lux, wat dan een indruk geeft van ‘er is niets aan de hand’.


[1] Citaat van bladzijde 300 uit Monteyn.REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Montyn door Dirk Ayelt Kooiman"