ADVERTENTIE
Wil jij exposeren in het Rijks?

Heb jij een goed oog voor mooie beelden? Het Rijksmuseum zoekt jonge fotografen die hun talent durven laten zien. De prijzen: een tentoonstelling in het Rijksmuseum en je eerste betaalde foto-opdracht! Klik voor meer info over het thema en de wedstrijd.

Meer info

Hoe ziet het boek eruit?

Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de titel kijkt? Leg duidelijk uit waarom wel of waarom niet.


Ja, de titel klinkt erg spannend.Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de illustratie op de omslag kijkt? Leg duidelijk uit waarom wel of waarom niet.

Nee, ik zie een hand een portemonnee openen. De illustratie is eigenlijk wel saai.Zeggen de titel en de illustratie iets over de inhoud van het boek? Leg duidelijk uit waarom wel of waarom niet.

Ja, de hand die een portemonnee openmaakt, is de hand van de hoofdrolspeler die geld steelt uit een portemonnee. De hoofdpersoon wordt in het verhaal gechanteerd, en krijgt het gevoel dat hem het mes op de keel wordt gezet.

Waar gaat het boek over?

Geef een korte samenvatting van het verhaal


Rutger Sips zit in het 2e jaar van de middelbare school. Uit flashbacks blijkt dat hij op de basisschool veel is gepest. De jongens die hem pestten, zaten toevallig dat jaar weer bij hem in de klas, dus betaalde hij 2 jongens (Niek en Kars) van een hogere klas, geld voor bescherming. Niek en Kars vroegen telkens meer geld en chanteerden hem. Rutger had geen geld meer, maar hij wist toevallig dat er een oude man elke week op hetzelfde tijdstip geld pint bij hetzelfde pinautomaat. Rutger besloot de oude man te beroven, en deed dat ook. Door de actie van Rutger belandde de man in het ziekenhuis. Rutger kreeg spijt van zijn daad en besloot de man op te zoeken, zijn excuses aan te bieden en het geld terug te geven. Rutger raakt bevriend met de man die een baron blijkt te zijn, Baron van der Putte tot Sluyswijck. De baron wordt, net als Rutger, gechanteerd in verband met zijn verleden. In de oorlog hadden de Duitsers zijn vrouw en kinderen meegenomen, omdat hij hulp had verleend aan de Joden. Hij kreeg zijn familie terug, als hij vertelde waar zijn butler met zijn vrouw en 2 kinderen zat ondergedoken. Hij vertelde waar zijn butler was, maar kreeg zijn kinderen niet terug. Zijn kinderen waren gestorven in een concentratiekamp. Maar één van de kinderen van de butler overleefde de oorlog, en werd geadopteerd door de baron als zijn eigen zoon. Niemand mocht weten dat het niet de eigen zoon van de baron was, de jongen wist zelf ook niets. Maar het kindermeisje kwam er destijds toch achter, en dreigde alles te verklappen, tenzij de baron wekelijks een bepaald bedrag aan geld leverde aan haar en haar zoon. Hij moest haar zoon ook zijn erfgenaam maken. Zowel de baron als Rutger laten zich klem zetten, en vertellen niemand over hun probleem. Uiteindelijk slaagt Rutger erin zich van zijn eigen afpersers af te komen, en die van de baron.Wie zijn de belangrijkste personen in het boek?

Rutger Sips

De hoofdpersoon is Rutger Sips, uit verschillende flashbacks blijkt dat Rutger vroeger gepest werd. Volgens hem wordt het alleen erger als volwassenen zich er mee bemoeien.

Hij wordt ‘beschermd’ door Niek en Kars, maar er wordt hem stukje bij beetje het mes op de keel gezet, doordat hij wordt gechanteerd door Niek en Kars.Baron van der Putte tot Sluywijck

De baron heeft tijdens de 2e wereldoorlog de keuze moeten maken tussen het vrijlaten van zijn Joodse vrouw en kinderen, of het onderduikadres van zijn butler prijsgeven.

Als hij de butler verraadt, krijgt hij zijn vrouw terug maar er is een fout gemaakt, en zijn kinderen zijn in een concentratiekamp gestorven. Het zoontje van de butler heeft het overleefd en de baron adopteert hem als zijn eigen zoon, en besluit niemand hierover te vertellen.

Niek en Kars

Dit zijn de jongens die Rutger beschermen, maar later afpersen.

Hoe vind je het boek?Aspecten die mij aanspreken:

Het verhaal is spannend en origineel. De problemen die de hoofdpersonen hebben zijn heel herkenbaar.Aspecten die mij tegenstaan:

Het boek heeft geen aspecten die mij tegenstaan.Onderstreep de woorden die het beste bij het boek passen:

Spannend Verrassend

Saai Voorspelbaar

Laat me denken Griezelig

Laat me koud Rustgevend

Lachwekkend Ontroerend

Realistisch Kinderachtig

Droevig Doet me niets

Interessant Werkelijk

Oninteressant Mijn leeftijd

Bekend Onwerkelijk

Onbekend Herkenbaar

Onrealistisch Niet herkenbaar

Zou je dit boek aan andere leerlingen willen aanraden?

Ja, het is iets voor mensen van mijn leeftijd en is heel herkenbaar. Deze dingen gebeuren misschien ook bij mij op school, het is heel echt, daarom zou ik dit boek aan andere leerlingen willen aanraden.Hoe is het boek geschreven?

Vind je het boek makkelijk of moeilijk leesbaar? Leg duidelijk uit waarom wel of waarom niet.


Het boek is makkelijk leesbaar, want het verhaal is goed te volgen en er worden geen dure woorden in gebruikt.Zijn er stukken in het verhaal die je liever zou willen overslaan? Licht je antwoord toe met een voorbeeld.

Nee, het hele verhaal zit goed in elkaar en ik zou niets willen overslaan.Sterke en zwakke punten:

De sterke punten van het verhaal zijn; dat het verhaal makkelijk te begrijpen is, en je leeft mee met de personages. Het verhaal is leuk en spannend. Het verhaal heeft naar mijn mening geen zwakke punten.Eindoordeel:

Dit is een leuk verhaal omdat het draait om mensen van mijn leeftijd en de situaties heel erg spannend en volwassen zijn. Het boek is makkelijk te lezen en ik raakte de verhaallijn niet kwijt, als ik dit boek een cijfer zou moeten geven was het een 8.Biografie van de schrijver.

Gonneke Huizing (1960) werd geboren in Groningen, waar ze nog altijd woont. Na de middelbare school ging ze Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren in haar geboortestad. Toen ze de universiteit had afgerond, besloot ze te gaan werken in het onderwijs. Sinds 1985 geeft ze Nederlandse les op het Wessel Gansfortcollege, een middelbare school in Groningen. Gonneke Huizing is getrouwd en heeft twee dochtertjes van 7 en 9.Bibliografie.

1996 Mes op de keel.

1998 Belofte maakt schuld.

1999 Eten met je handen.

2000 Fluiten in het donker.

2001 Prik in je bil.

2002 Heksje Heks.

2003 Heksje Heks speelt kat en muis.

2004 Heksje Heks: oost west, thuis best. 2004 Slikken of stikken.

2005 4 love.

2005 Tanden in een doosje.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.