. ZAKELIJKE GEGEVENS:
De titel van het boek is “meneer en mevrouw zijn gek” en is geschreven door Yvonne Keuls. Het is door Flamingo uitgeven in het jaar 2001 en het was de 17e druk.
B. KORTE UITLEG WAAROM JE JUIST DIT BOEK GEKOZEN HEBT.
Mijn keuze is gevallen op “meneer en mevrouw zijn gek”, omdat ik eerst op internet had gekeken voor een leuk boek. Toen was mijn keuze gevallen op het boek “De moeder van David S.”, maar dat was uitgeleend in de bibliotheek. Zodoende ben ik verder gaan kijken bij de schrijfster Yvonne Keuls. Toen zag ik het boek “meneer en mevrouw zijn gek” staan. Ik las de samenvatting op de achterkant van het boek en het leek me wel wat, zo komt het dat ik dit boek gebruik voor mijn boekverslag.
C. GEEF JE PERSOONLIJKE REACTIE:
Het is een boek dat veel indruk op mij heeft gemaakt, dat komt omdat het over mensen gaat die in Bloemendaal in een psychiatrische instelling zitten. Persoonlijk vind ik het knap dat Yvonne Keuls daar zelf een jaar lang heeft kunnen zijn , want dat lijkt mij toch best moeilijk. Daar leeft iedereen in zijn eigen wereld en heeft een ander verhaal. Twee ooms van mij werken in een psychiatrische instelling en die vertellen dat dit geestelijk zwaar werk is.
D. GEEF EEN KORTE SAMENVATTING VAN HET BOEK.
Het boek gaat over de belevenissen van Yvonne Keuls in een psychiatrische instelling in Bloemendaal. Daar leert ze allerlei mensen kennen, op verschillende afdelingen. Je leert in het boek meer dan 40 patiënten kennen en hun levensverhaal, ook leer je 10-tallen personeels leden kennen. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven vanaf nu is Yvonne Keuls de ik-persoon.
Er zijn veel patiënten die schreeuwen en zich van de trap af laten vallen. In het begin vond ik dat raar, maar naar een paar dagen wend al dat kabaal. In het begin vond ik het ook raar dat niemand er op reageerde, maar nu doe ik dat zelf ook niet.
Zo maak ik kennis met Lydia. Zij heeft een al verschillende elktro shocks meegemaakt. Als ze me dat verteld denk ik meteen aan Nicholson. Het blijkt niet zo te gaan. Van Lydia mag ik er wel een keer bij zijn als het gebeurd en zodoende ga ik met Lydia en haar man Peter mee. Eerst gaat ze onder narcose, zodat al haar spieren verslappen en dan breken haar botten ook niet. Dan wordt ze aan de beademing gelegd, omdat ze zelf niet kan ademen. Er worden ook allerlei draden op haar aangebracht. Dan begint het. Het duurde veel korter dan
ik gedacht had, zo’n 2 à 3 minuten en het was ook minder erg. Als ze uit de narcose is, gaat ze weer vrolijke verder met haar verhaal.
Er is ook een afdeling voor jongeren van 12 tot 18 jaar, de mensen die daar zitten hebben vaak een slechte jeugd gehad. Ik ga een dagje met hun op stap. We gaan naar het strand om de paarden voor prinsjesdag te zien oefenen. Er zijn jongeren die de paarden proberen bang te maken, maar er zijn er ook die heel hard beginnen te schreeuwen. Het mag allemaal, want de paarden moeten daar op prinsjesdag ook tegen kunnen. Ik leer daar Winnie persoonlijk kennen. Ze is een meisje van 16 jaar. Ze is van haar 4e tot haar 12e seksuele misbruikt door haar vader. Haar moeder ziek, dus heeft haar vader haar en haar zusje hun wijs gemaakt, dat als de moeder ziek is de vader het met de kinderen moet doen. Winnie vond het altijd al raar. Op oudere leeftijd kwam ze erachter dat het helemaal niet zo was en toen wou ze zelfmoord plegen. Daarom zit ze nu in Vogelwijk.
Ook maak ik kennis met mevrouw B.. Zij is heeft als enige haar eigen spulletjes. Die bewaard ze op haar kamer. Niemand mag er aankomen of erna kijken, dan wordt ze al boos. Meneer Velinga komt wel altijd bij haar kijken en dan wordt mevrouw B. laaiend.
Miep loopt wel eens naakt door de gang. Ik geloofde het niet, totdat ik het zelf zag. Miep rende naakt door de gang, naar de huiskamer en schuift een stoel bij de bank. Ze gaat wijdbeens op de stoel zitten en begint zich te masturberen. Maja van de verplegen wordt erbij gehaald. En zij moet Miep mee nemen en haar haar kleren aan doen. Het gebeurd die ochtend nog vaker.
E. BESPREEK DE VOLGENDE VERHAALASPECTEN:
1)PERSONAGES EN HUN KARAKTER:
De hoofdpersonen in dit boek zijn o.a.:
*Yvonne Keuls:
-Ze is de belangrijkste persoon, de ik-persoon.
-Ze is nu denk ik toch wel in de 60.
-Ze is de schrijfster van dit boek.
*Ida Been:
-Ze zit in de patiëntenraad.
-Ze is denk ik in de 50.
-Ze zit in een rolstoel en ze bijna overal tegen.
*mevrouw B.:
-Ze is heel voorzichtig op haar spulletjes.
-Ze is denk ik in de 60.
-Ze heeft altijd ruzie met meneer Velinga.
*Winnie:
-Ze is een jonge meid die zelfmoord wil plegen.
-Ze is 16 jaar.
-Ze is van haar 4 tot haar 12 misbruikt door haar vader.
De bijfiguren in dit boek zijn o.a.:
*Peter:
-De man van Lydia.
-Hij is denk ik in de 40.
-Hij wil zich stoer voor doen, maar heeft toch wel een klein hartje.
*Maja:
-Ze werkt in het psychiater.
-Ze is denk ik in de 30.
-Ze heeft het zwaar.
*Jules:
-Heeft last van waanbeelden.
-Hij is denk ik in de 50.
-Hij heeft Petra als bescherm engel gekozen.
*Wim:
-Hij is het afdelingshoofd van Eikenstein.
-Hij is denk ik in de 40.
-Hij vindt het fijn dat ik bij hem in het psychiater kom kijken.
2)HOEVEEL TIJD VERLOOPT ER TIJDENS HET HELE VERHAAL?
Yvonne Keuls heeft om dit boek te schrijven 1 jaar in verschillende psychiatrische instelling gezeten, maar ze doet alsof dit allemaal in 1 instelling is gebeurd. Dus ik weet niet hoelang het duurt.
3)WIE VERTELT HET VERHAAL, M.A.W. DOOR WIENS OGEN ZIEN WE ALLES GEBEUREN?
Het verhaal zien we gebeuren door de ogen van de schrijfster zelf Yvonne Keuls. Dit verhaal is daardoor ook in de ik-vorm geschreven.
4)WAAR SPEELT HET VERHAAL?
Het verhaal speelt zich af het psychiatrische instelling in Bloemendaal.
5)WAT IS HET ONDERWERP (THEMA) VAN DIT VERHAAL?
Het is een verhaal van verschillende mensen die in een psychiatrische instelling wonen.
REACTIES
1 seconde geleden