Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Meer dan mannelijk door Marion Bloem

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Meer dan mannelijk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2213 woorden
  • 11 april 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
2 keer beoordeeld

Boekcover Meer dan mannelijk
Shadow

De verteller van “Meer dan mannelijk”, de nieuwe, grote roman van Marion Bloem, raakt op jonge leeftijd gebiologeerd door de acht jaar oudere Etna. Zij is een Amsterdamse met Italiaanse ouders en de vriendin van zijn neef. Etna doet de seksualiteit in hem ontwaken en ontpopt zich al direct als de liefde van zijn leven. Hij is totaal door haar geobsedeerd e…

De verteller van “Meer dan mannelijk”, de nieuwe, grote roman van Marion Bloem, raakt op jonge leeftijd gebiologeerd door de acht jaar oudere Etna. Zij is een Amsterdam…

De verteller van “Meer dan mannelijk”, de nieuwe, grote roman van Marion Bloem, raakt op jonge leeftijd gebiologeerd door de acht jaar oudere Etna. Zij is een Amsterdamse met Italiaanse ouders en de vriendin van zijn neef. Etna doet de seksualiteit in hem ontwaken en ontpopt zich al direct als de liefde van zijn leven. Hij is totaal door haar geobsedeerd en geen van de vrouwen met wie hij in de loop van zijn leven de meest gepassioneerde affaires beleeft, kan zich met haar meten. Van Etna heeft hij het belang van erotiek geleerd. Ook in zijn carrière als acteur is hij de belichaming van seksualiteit.

Maar het noodlot slaat toe en zijn mannelijkheid komt onder druk te staan. De verteller wordt geconfronteerd met pijnlijke vragen: wat is de betekenis van een seksueel leven als het niet meer mogelijk is om van seks te genieten? 

In Meer dan mannelijk schrijft Marion Bloem op een wervelende manier over een man die ten onder dreigt te gaan aan zijn eigen begeerte. Het is Bloems krachtigste en tegelijk intiemste roman tot nu toe: een overdonderend verhaal over lust, het grote verlangen, oneindige liefde en de vernietigende kracht daarvan.

Meer dan mannelijk door Marion Bloem
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

I. Zakelijke gegevens
De auteur: Marion Bloem
Titel: Meer dan mannelijk
Uitgever: Prometheus
Jaar: 2011
Bladzijden: 334

II. Eerste reactie

In het begin is het een beetje alsof je puur een verhaaltje leest, zonder diepgang. Maar naarmate je verder leest in het boek zie je hoe afhankelijk de hoofdpersoon is van de vrouw waar hij zijn hele leven een zwak voor heeft, en wat hij allemaal voor haar opgeeft.

III. Verdieping
a. Samenvatting

Etna is de vriendin van de achterneef van de verteller. Ze heeft Italiaanse voorouders, maar is in Amsterdam geboren en de achterneef woont in bij de ouders van de verteller (die geen naam heeft) Hij vertelt al in het eerste hoofdstuk aan het kind van Etna hoezeer de moeder invloed heeft uitgeoefend op zijn leven. Ze heeft een toepasselijke naam, want ze leeft als een vulkaan.
Hij is dertien jaar en hij valt meteen voor haar. Via de wanden van zijn kamer hoort hij hoe Etna en zijn achterneef seks hebben, wat hem aanzet tot veelvuldige momenten van masturbatie. Hij krijgt kort daarna zijn eerste seksuele ervaring, wanneer de acht jaar oudere Etna hem van het voetbalveld plukt en hem in een weiland tijdens een picknick inwijdt in de regels van de seksualiteit. Later beseft ze dat hij eigenlijk te jong voor seks is en dat ze strafbaar kan worden gesteld. Maar ook is meteen duidelijk dat de twee wat de lichamelijke liefde aangaat, heel goed bij elkaar passen en ze zoeken ook in de komende maanden toch elkaars nabijheid en daarbij kunnen ze niet van elkaar afblijven. En ze lusten er allebei wel pap van. De verteller beschrijft vrij genotzuchtig wat ze allemaal met elkaar uithalen. De pagina’s zitten vol met orgasmen van Etna en spermalozingen van de verteller.
Intussen heeft Etna nog steeds een verhouding met de achterneef van de verteller.
De verteller mag op aanraden van Etna zijn lichaam tonen als model op de kunstacademie. Hij is dan nog maar 16 jaar. De eerste jaren moet hij zijn onderbroek aanhouden, maar later mag hij ook naakt poseren. De achterneef en Etna willen gaan trouwen of samenwonen en verlaten het huis van de moeder. Dan heeft de verteller er ook genoeg van en hij gaat ook uit huis. Hij komt terecht in een kraakpand van een meisje van zijn school. Wat later heeft hij ook seks met het meisje Luna. Maar hij blijft Etna stiekem ontmoeten en seks met haar hebben. Zijn ouders ziet hij een tijd niet en hij gaat drugs gebruiken.
Het bezorgt hem wel een beetje een schuldgevoel, want de achterneef is altijd heel vriendelijk voor hem geweest en eigenlijk bedriegt hij hem dus.
In de tweede periode van de kunstacademie mag de verteller wel zijn onderbroek uittrekken en kunnen de studenten genieten van zijn veelvuldig opspelende erectie. Dat brengt de veel oudere docente op de kunstacademie ertoe de verteller te verleiden tot een daad van menslievendheid. Ze vrijen op een spetterende manier met elkaar.
In Londen is Etna bezig om cameravrouw te worden en vraagt ze aan de dan 18-jarige verteller of hij niet naar Londen kan komen. Hij mag bij haar inwonen. Op een dag moet hij echter op staande voet het appartement uit, omdat de achterneef op het vliegveld staat. Op zijn zwerftocht door Londen ziet hij een meisje dat hem in contact brengt met een beroemde regisseur Bumblebee, die hij Wesp noemt. Van hem krijgt hij zijn eerste grote filmrol aangeboden die hem later best beroemd zou maken. Etna wil dat hij met andere vrouwen seksfantasieën uitprobeert en zelfs dat hij ze op de film vastlegt. Dan vertelt ze hem dat ze toch met de achterneef gaat trouwen.
De verteller wordt beroemd vanwege zijn filmrollen. In Nederland wordt hij ook vaak gecast voor toneelrollen en filmrollen. Hij speelt ook enkele homorollen en vanaf dat moment twijfelen ze in de roddelbladen aan zijn heteroseksualiteit.
Hij krijgt een verhouding met Belle, een leuke vrouw die hem accepteert. Maar hij heeft de contacten met Etna. Belle is eerst een frigide vrouw. Maar dat kan de verteller natuurlijk niet hebben en dankzij zijn seksuele capaciteiten wordt Belle ook een seksueel vulkaantje. Maar zijn echte vulkaan kan hij maar niet vergeten. Komisch is de situatie waarin ze hem vraagt naar Staatsburg te komen, maar dat blijkt Salzburg te zijn en ze rijden dan in de nacht allebei naar de andere plaats waardoor ze elkaar weer mislopen. Tenslotte vrijen ze nog even kort in Straatsburg. Belle weet van die escapades niet af: ze denkt dat hij een filmrol probeert te krijgen. Maar drie maanden later ( het is augustus 1990 want Irak valt Koeweit binnen op die dag) wordt hij gebeld door Etna: ze heeft slecht nieuws: haar man heeft jarenlang een verhouding gehad nu is hij met zijn minnares tijdens het zweefvliegen verongelukt. Maar dan het goede nieuws: Etna is drie maanden zwanger en ze vertelt dat het van de verteller is. Hij maakt het dan uit met Belle en gaat op zoek naar Etna , maar hij vindt haar niet. De verteller moet ongeveer 30 jaar zijn en dan is Etna 38 (net jong genoeg nog om moeder te kunnen worden) Er gaan jaren voorbij.
Zijn ouders zijn gescheiden: zijn moeder is erg dik en zijn vader zuipt. Ze heeft hem op een bepaald moment uit huis gezet. Maar wanneer de verteller beroemd wordt, nodigt hij haar vaak uit voor een voorstelling met haar vriendinnen. Zo krijgt ze de innerlijke drang om af te vallen en ze gaat er steeds beter uitzien. Maar als zijn vader ernstig ziek wordt, neemt zijn moeder hem terug in huis en ze gedragen zich als tortelduifjes, zeer tot ergernis van de zoon.
Hij is dan veertig jaar. In die periode ervoor heeft hij nauwelijks contact met Etna. Zijn vader is opgegeven. Hij mijdt weer een tijdje het contact, maar wanneer hij met een prachtig fotomodel ligt te vrijen wordt hij gebeld door zijn moeder die zijn hulp inroept. Zijn vader heeft een dwarslaesie. Hij helpt nog een keer financieel, maar dan ziet hij zijn vader niet meer tot bij de begrafenis. Tot zijn grote verwondering is Etna ook aanwezig.
Natuurlijk hebben ze gemeenschap met elkaar op het toilet. Daarna hebben ze contact met elkaar. Etna woont in Boedapest. Ze vrijen af en toe op afroep, terwijl hij een relatie heeft met het fotomodel die hij later Skinny zal noemen. Etna belt hem op met de
mededeling dat zijn moeder gestorven is. In New York vliegen twee vliegtuigen de Twin Towers binnen. Hij belooft Skinny trouw. Ze is zijn steun bij de begrafenis van zijn moeder, ongeveer 6 maanden na de dood van zijn vader. Maar ondanks zijn goede relatie met de mooie Skinny blijft hij omgaan met Etna. Hun kind moet nu ongeveer 12 jaar oud zijn.
Later wordt hij naar Londen geroepen om bij de zieke Bumblebee te komen. Hij hoopt dat Etna ook komt maar hij ziet haar niet, waardoor hij teleurgesteld is. Hij weet het dan wel zeker: hij wil bij Skinny blijven en zelfs een kind met haar maken. Skinny weet niet wat ze hoort en vooralsnog geeft ze geen sjoege. Later, bij een kunstveiling voor een caritatief doel waaraan Skinny ook meewerkt, krijgt hij problemen met plassen. Hij moet zo nodig maar hij kan het niet. Hij raakt zelfs buiten westen op het toilet en wordt door een stel mensen naar het ziekenhuis gebracht. Hij krijgt een katheter in om zijn urine kwijt te raken en wanneer hij onderzocht wordt, vertelt men hem dat hij een sterk vergrote prostaat heeft. Dat moet worden bekeken. Hij wacht echter de situatie in het ziekenhuis niet af, knipt met een schaar de slang van zijn katheter door en keert terug naar huis.
Maar het is het begin van het einde. Hij kan geen geslachtsgemeenschap meer hebben en wanneer dan blijkt dat hij een kwaadaardige tumor heef die al uitzaaiingen heeft waardoor hij niet meer geopereerd kan worden, is het over met zijn plezier. Hij moet een chemische castratie ondergaan (met pillen) waardoor men hoopt dat de uitzaaiingen beperkt zullen zijn, maar het nadeel is dat hij geen erectie meer kan krijgen.
Dat vertelt hij aan niemand in zijn omgeving. Wanneer hij bestraald moet worden aan zijn tumor, doet hij net of hij gaat joggen. Hij laat zich behandelen door een oud-klasgenoot, die het jammer vindt dat hij zo lang met zijn klachten heeft doorgelopen, want er is nu niets meer aan te doen.
Skinny vindt het vreemd dat hij haar niet meer aanraakt, daar waar ze vroeger nauwelijks veilig voor zijn erecties was. Het moet ongeveer 2011 zelf, want de verteller is de vijftig gepasseerd. Hij heeft intussen wel een belangrijke rol gekregen waarmee hij een jaar lang door Nederland moet toeren.
De verteller wordt nog een keer naar de stervende Bumblebee geroepen. Die wil van zijn vrienden afscheid nemen. Hij is nog steeds erg eigenwijs en wil in zijn eigen huis doodgaan. Het kan niet uitblijven, maar het is natuurlijk logisch dat Etna ook weer in beeld komt. Ze is ouder en rijper geworden, maar nog steeds mooi. Ze denkt dat het wel weer op seks zal aankomen. Wanneer ze eerst samen gaan eten, vraagt de verteller voor het eerst na al die jaren naar zijn kind: hij weet niet eens of het een jongen of een meisje is. Etna begint hem keihaard uit te lachen: wat ben jij naïef, zegt ze. Ze heeft het kind al na zeventien weken laten weghalen. Hij heeft dus nooit een kind gehad. Later die avond vrijen ze nog een keer. Hij heeft eindelijk weer een korte en kleine erectie. Daarna begint hij op zij Ipad te schrijven aan een lange brief aan “zijn kind.” Hij is er al 20 jaar aan bezig en nu met het moderne hulpmiddel maakt hij zijn verhaal af.
Terug in Nederland krijgt hij ruzie met Skinny die van niets weet. Het is binnenkort de première van zijn stuk en ze dreigt die te boycotten. Maar ze gaat toch en ziet een fantastisch optredende acteur die echter naarmate de voorstelling vordert veel pijnkrampen in zijn darmen krijgt vanwege de behandelingen die hij moet ondergaan. Hij vergaat van de pijn als het doek valt. Skinny weet nog steeds niet en als ze dronken in de taxi terug naar huis rijdt met hem , zegt ze dat ze hem zal verlaten. Hij raakt haar immers niet aan: is hij soms toch een homo? Hoewel hij wel om haar geeft, vindt de verteller het goed dat ze vertrekt. Eigenlijk heeft hij toch altijd maar van één vrouw echt gehouden. Hij verwaarloost zichzelf als Skinny inderdaad bij hem vertrekt. Maar hij blijft zijn voorstelling zo goed als zo kwaad het kan spelen. Zijn laatste voorstelling in de reeks komt eraan.
Etna zoekt nog steeds contact met hem. Ze biedt hem plaatsen aan om met hem te vrijen, maar ook zij weet van niets en ze weet ook niet dat hij geen relatie meer met Skinny heeft. In een sms-bericht zegt ze dat ze de laatste voorstelling komt bijwonen en dat hij de nacht voor haar moet reserveren.
Daarna gaat de ik-figuur al zijn aantekeningen aan zijn kind doorlezen (boekjes, computer, laptop en tenslotte de I-pad) Wanneer hij het laatste deel van zijn “brief’ heeft gelezen, beseft hij dat op dat moment zijn voorstelling in het theater is afgelopen. Hij is gewoon niet gegaan en hij heeft niet gereageerd op al de verzonden sms’jes waar hij bleef. Hij schrijft een laatste bericht aan Etna, waarin hij haar over zijn ziekte vertelt. Maar hij wil niet het verval van zijn lichaam met haar delen. Hij vraagt haar om zijn laatste dagen met hem door te brengen als hij nog gezond is.
In het theater zit ook Helder, zijn jeugdvriend die hem als arts behandelt. Die zal als enige weten waarom hij zijn laatste voorstelling niet heeft afgemaakt.

b. Verhaaltechnieken

In het boek wordt gebruik gemaakt van een mannelijke ik-perspectief die het verhaal op latere leeftijd vertelt. Er wordt op een aantal verschillende manieren geschreven in het boek. Sommige delen worden als een brief aan zijn ongeboren kind verteld, en daarna weer als een gebeurtenis in het verleden, of alsof je het in het heden meemaakt. Achteraf wordt duidelijk waarom deze verhaaltechnieken worden afgewisseld.

c. Thematiek en motieven

Het boek gaat vooral over seks. Maar ook word duidelijk hoe verslaafd en afhankelijk de hoofdpersoon aan Etna is. Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat hij aan haar denkt, vanaf zijn 12e tot hij doodgaat.
Het motief voor het schrijven van het boek is spijt. Hij heeft bij Etna een kind verwekt maar toen hij daarachter kwam nooit meer iets van zich laten horen, en achteraf blijkt dat ze abortus heeft laten plegen. Het boek is gericht aan dit ongeboren kind.

d. Literatuurgeschiedenis

Dit boek valt onder de stroming Romantiek.

IV. beoordeling

Ik vond het echt een heel mooi boek. Het begin wordt als een verhaaltje verteld, maar door het boek heen wordt de verslaving van de hoofdpersoon steeds duidelijker. Vooral de manieren om haar te vergeten die iedere keer weer mislukken worden goed beschreven. Ik vond het heel vreemd om te lezen hoe hij zich af en toe laat gebruiken, alleen maar omdat hij bij haar wilt zijn, en ik vond het eind van het boek nog best emotioneel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meer dan mannelijk door Marion Bloem"