Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Max Havelaar door Multatuli

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Max Havelaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2191 woorden
  • 6 januari 2013
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7
10 keer beoordeeld

Boekcover Max Havelaar
Shadow
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en t…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na versc…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en teder. Sinds het verschijnen hebben talloze lezers gelachen om Batavus Droogstoppel, gehuild om Saïdjah en Adinda en meegeleefd met Max Havelaar en zijn schepper Multatuli - in 2004 uitgeroepen tot de belangrijkste schrijver uit de Nederlandse literatuur.
Max Havelaar door  Multatuli
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Typering

Het boek gaat over het leven van Max Havelaar, hij stond voor eerlijkheid en nam het op voor de minderen in onze maatschappij.

1.a) Komt de titel letterlijk in het verhaal voor?

Natuurlijk komt de titel letterlijk in het boek voor, het hele verhaal gaat over Max Havelaar, hij is de hoofdpersoon.

“De assistent-resident van Lebak, Max Havelaar”

1.b) Heeft het boek een ondertitel?

Max Havelaar of de koffiveiling der Nederlandsche Handelsmaatschappij. Deze naam is gegeven door Batavus Droogstoppel, hij gaf dit boek deze titel want hij wou een boek over de koffiehandel uitbrengen. Af en toe vertelt hij in het boek een hoofdstuk, hij is degene die er voor zorgde dat het boek uitgebracht werd.

2. Wanneer speelt het boek zich af?

Het verhaal speelt zich af rond 1870, dit is de periode dat Max Havelaar assistent-resident was in Lebak. Wanneer Batavus Droogstoppel vertelt in het boek, zal hij vertellen over een periode rond 1880, vlak voordat het boek zijn debuut maakte

3. Waar speelt het boek?

Het speelt zich op veel plaatsen af. Wanneer Batavus Droogstoppel vertelt speelt het zich af in de stad Amsterdam.

“Makelaar in Koffi, Lauriersgracht N37” (Lauriersgracht N37 is een gracht in Amsterdam).

Toen was Amsterdam al te klein voor alle gebouwen die ze wilden plaatsen en werd alles de hoogte in gebouwd.

Het verhaal speelt zich in Nederlands-Indië af als het over Max Havelaar zelf gaat, en dan het meeste in Lebak, waar hij assistent-resident is. Daar is het veel anders dan hier in Nederland, vooral de omgeving. Het ziet er totaal anders uit dan in Amsterdam, er is veel tuin, veel plaats en ruimte, en alle woningen hebben slechts 1 verdieping.

“Een langwerpig vierkant dat ge wel wilt verdelen in een-en-twintig vakken, drie breed, zeven diep”

4. Hoofdpersonages

Max Havelaar is in dit boek de hoofdpersoon, het hele boek gaat over hem.

Batavus Droogstoppel beschrijft Max Havelaar in het boek erg goed.

“ Havelaar was een man van vijf-en-dertig jaren. Hij was slank, en vlug in zijn bewegingen. Boven zijn korte en bewegelijke bovenlip, en zijn grote flauw-blauwe ogen (…) Zijn blonde haren hingen sluik langs de slapen, en ik begrijp zeer goed dat weinigen hem voor ’t ziende, op het denkbeeld komen zouden iemand voor zich te hebben, die wat hoofd en hart beide aangaat tot de zeldzaamheden behoorde. Hij was een ‘vat vol tegenstrijdigheid’ (…) Vol liefde voor waarheid en recht.”

De 2e hoofdpersoon van dit boek is Batavus Droogstoppel, hij is een egoïstische koopman, hij is rijk, ijdel, een goed beeld van een Nederlands koffiehandelaar. Hij is een nuchtere man, en vind Max Havelaar maar een arme sloeber en vind dat hij een gevaar is voor de koffiehandel door bepaalde standpunten die Max heeft.

Aan sommige standpunten merk je op dat hij protestants is, maar dan wel echt streng protestants. Volgens zijn geloof zou het niet kunnen dat Stern een licht erotisch gedichtje vertelt.

5. Thema

Het thema van dit boek is de strijd tegen de uitbuiting van de bevolking van Nederlands-Indië en het eerherstel van de ambtenaar Douwes Dekker.

“Doch daar kwamen vreemdelingen uit het Westen, die zich heer maakten van dat land. Ze wensten voordeel te doen met de vruchtbaarheid van de bodem, en gelasten de bewoner een gedeelte van zijn arbeid en van zijn tijd toen te wijden aan het voortbrengen van andere zaken, die meer winst zouden afwerpen op de markten van Europa. (…) Hij (de inlanders) gehoorzaamt zijn hoofden, men had dus slechts deze Hoofden te winnen door hun een gedeelte toe te zeggen van de winst, …” 

Hier wordt het probleem, mensen uit het Westen gaan naar het Oosten om te profiteren van de bevolking en die tegen veel te lage betaling koffie te laten verbouwen om daar veel winst uit te halen, van Max Havelaar duidelijk beschreven.

Later in het boek tijdens een toespraak van Max aan de hoofden van Lebak staat:

 “ Ik verzoek u nogmaals mij te beschouwen als een vriend die u helpen zal waar hij kan, vooral waar onrecht moet worden tekeer gegaan”.

Hier spreekt hij hun aan om deze rechtvaardigheid uit de weg te gaan.

6. Opbouw

Het verhaal is verdeeld in eenentwintig hoofdstukken, deze hebben verder geen afzonderlijke titels. Ook maakt deze verdeling niet zoveel uit want meestal gaat het volgende hoofdstuk verder waar het vorige gebleven was.

Ook verloopt het verhaal niet chronologisch, want op het ene moment speelt het zich af in Nederlands-Indië, dit is het verhaal van max Havelaar, en op het andere moment speelt het verhaal zich af in Amsterdam, dit is het verhaal van Droogstroppel. Zo zitten er eigenlijk twee verhalen in dit verhaal, het verhaal over Max Havelaar en het verhaal over Batavus Droogstoppel.

Zoals u ziet bevat het verhaal een dubbel roman, roman a en roman b. Roman a is het verhaal van Droogstoppel, en roman b is het verhaal van dat Stern schrijft uit de papieren van Sjaalman, Max Havelaar. Deze romans worden door elkaar verteld maar wijzen wel steeds naar elkaar bvb Nederland (rijk) – Nederlands-Indië(arm). Op het einde van het boek komen beide verhalen bij elkaar tot een einde. Hier komt het standpunt van Max nog een keer zeer duidelijk naar voren en laat hij weten, dat het hier niet bij zal blijven, want, zoals hij zegt; Dit is pas het begin.

7. Stijl

Dit verhaal is in oud-Nederlands , maar dat lijkt me ook wel logisch aangezien het boek in de 19e eeuw geschreven is. Ook is het allemaal deftig verwoordt en dit komt vooral voor in de geschreven stukken van Batavus Droogstoppel. Toen ik het boek las kreeg ik de indruk dat Droogstoppel zich toch wel wat meer voelt dan de anderen. Op het moment dat hij Sjaalman op straat tegen komt dan vind hij het maar een arm mannetje omdat hij zijn jas tot boven dicht heeft en geen horloge om heeft, zo staat er bvb:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘Beste Droogstoppel,’ zeide hij (Max Havelaar), ‘ik heb u iets te vragen.’

Er ging mij een rilling door de leden. Hij wist niet hoe laat het was, en wilde mij iets vragen!

Ook zijn er verschillende talen gebruikt vooral de gedichten die in het boek staan vermeld zijn vaker in het Duits of in het Frans geschreven, dit is minder omdat ik niet zo Frans ben aangelegd, en de gedichten vaak moeilijk begreep of niet kon lezen.

8. Begin en eind

“Ik ben makelaar in Koffi, en woon op de Lauriersgracht n37. Het is mijn gewoonte niet, romans te schrijven, of zulke dingen, en het heeft dan ook lang geduurd voor ik er toe overging een paar riem papier extra te bestellen, en het werk aan te vangen, dat gij, lieve lezer, zo-even in hand heb genomen, en dat ge lezen moet als ge makelaar in Koffi zijt, of als ge wat anders zijt”.

Hier begint het verhaal mee, met Batavus Droogstoppel. In het begin van het boek stelt hij zich voor dit is echter een beetje langdradig omdat hij het gaat hebben over al zijn principes, de koffiebeurs, en zijn familie. Dan op een bepaald moment leert hij Sjaalman kennen en vanaf dat moment wordt het verhaal wat spannender omdat je natuurlijk wilt weten wie Sjaalman is, want Batavus houdt deze persoon tot het laatste geheim.

Het verhaal eindigt als volgt; “Aan U durf ik met vertrouwen vragen of ’t uw keizerlijke wil is: Dat Havelaar wordt bespat met de modder van Slijmeringen en Droogstoppels?”

Hier heeft Max Havelaar, Sjaalman, de pen van Stern overgenomen en vervloekt de mensen die denken dat het goed is zoals het gaat in Nederlands-Indië door het uitbuiten van de bevolking om er winst uit te halen. Hij heeft het hele verhaal tegen deze gedachten aan zitten hikken en het proberen te veranderen naar een rechtvaardige wereld, dit wordt hem echter beloond met een ontslag waarna hij terug wordt gestuurd naar Nederlands-Indië. Hier heeft hij echter veel kosten waardoor hij nu een arm persoon is, deze persoon wordt weergegeven als Sjaalman.

9. Heeft de schrijver je iets willen leren met dit boek?

Het doel van dit boek is eigenlijk om de Nederlanders van die tijd duidelijk te kunnen maken hoe het in Nederlands-Indië eraan toe ging dat de bevolking zelf uitgebuit werd om ons een rijk land te maken. Hier is Max Havelaar het niet mee eens, hij strijd voor een rechtvaardige wereld, waar iedereen gelijke kansen krijgt en waar iedereen betaald wordt op het verrichte werk van die persoon. Droogstoppel daarentegen is een rijke man die de koffiebeurzen afgaat dus zo’n persoon waar Max Havelaar eigenlijk het hele boek over aan het praten is.

10. Uitwerkingen

Max Havelaar strijdt het hele boek tegen de uitbuiting van de oorspronkelijke bevolking in Nederlands-Indië. De bevolking wordt niet genoeg betaald voor de arbeid die ze moeten verrichten terwijl Nederland zelf de producten duur zal verkopen hierdoor zou Nederland ook rijk worden. Max is hier echter op tegen want hij is een persoon die staat voor rechtvaardigheid en eerlijkheid. Dit is natuurlijk niet rechtvaardig wat er hier gebeurd en dat laat hij dan ook merken. Hij weet al vroeg wat er allemaal gaande is en zal hier ook wat aan gaan doen.

Toen Max klein was stal hij wel eens wat van de rijkere en gaf dit dan aan de arme. Hij heeft het steeds voor de kleinere en armere groepen opgenomen omdat zij het slecht hebben terwijl de rijke toch genoeg tot teveel hebben.

Op een gegeven moment wordt Max Havelaar assistent-resident van Lebak hier laat hij de hoofden van Lebak weten wat er gaande is. Zij weten dit natuurlijk al lang, maar Max is anders dan zijn voorgangers, want hij streeft niet naar rijkdom voor zichzelf maar naar rechtvaardigheid en dat het hier eerlijk zou gaan. Zo zouden de boeren betaald moeten krijgen op arbeid.

Ook schrijft hij brieven naar Batavia dat het niet rechtvaardig is zoals het gaat dit doet hij met de volgende woorden HET STELSEL VAN MISBRUIK VAN GEZAG, VAN ROOF EN MOORD, WAARONDER DE AME JAVAAN GEBUKT GAAT, en dáárover klaag ik. Zoals ik al zei schrijft hij vaak naar Batavia en uiteindelijk krijgt hij als beloning een ontslag. Ontslag of niet hij blijft strijden voor rechtvaardigheid. Uiteindelijk schrijft hij nog een brief: “Nog éénmaal vraag ik om een ogenblik gehoor, zij het deze nacht, zij het morgen vroeg! En alweder vraag ik dit niet voor mij, maar voor de zaak die ik voorsta, de zaak van rechtvaardigheid en menselijkheid, die tevens de zaak is va welbegrepen politiek.”

Helaas krijgt hij ook hier geen gehoor op.

Droogstoppel is een man van adel en houd van de waarheid – want ik houd van de waarheid -. Hij komt op een dag Sjaalman tegen op de Kalverstraat hij vindt hem maar een beetje raar.

“Maar ik bedacht gedurig dat hij niet wist hoe laat het was, en bespeurde bovendien dat zijn jasje tot aan de kin was dichtgeknoopt – dat een zeer slecht merk is – zodat ik de toon van onderhoud wat flauw blijven liet.”  Dit vond Droogstoppel meer iets voor armen en uit principe vond hij toch dar arme en rijken niet bij elkaar pasten dus vond hij het minder om aan de zij van Sjaalman te lopen.

Ook ging Droogstoppel de koffiebeurzen af en had hier veel verstand van. Op een dag krijgt hij een pak papieren van Sjaalman opgestuurd hierbij vraagt Sjaalman ook of Batavus deze zou willen uitbrengen in een boek. Eerst leek het hem niks omdat er schuine gedichten in zouden staan, maar toen hij het eens nader ging bestuderen vond hij echter veel verhalen over de koffiecultuur en dat interesseerde hem natuurlijk wel. Ook ondervond hij dat die Sjaalman veel kennis van zaken had en dat had hij natuurlijk niet verwacht. Hierdoor laat hij Stern een jongen die op het magazijn is komen helpen deze verhalen schrijven in een boek, deze gedeeltes zijn de verhalen over Max Havelaar.

Ook ging Droogstoppel de koffiebeurzen af en had hier veel verstand van. Op een dag krijgt hij een pak papieren van Sjaalman opgestuurd hierbij vraagt Sjaalman ook of Batavus deze zou willen uitbrengen in een boek. Eerst leek het hem niks omdat er schuine gedichten in zouden staan, maar toen hij het eens nader ging bestuderen vond hij echter veel verhalen over de koffiecultuur en dat interesseerde hem natuurlijk wel. Ook ondervond hij dat die Sjaalman veel kennis van zaken had en dat had hij natuurlijk niet verwacht. Hierdoor laat hij Stern een jongen die op het magazijn is komen helpen deze verhalen schrijven in een boek, deze gedeeltes zijn de verhalen over Max Havelaar.

Op het laatst van het boek komen de verhalen van Droogstoppel en Max Havelaar bij elkaar en dan zie je dat Sjaalman de arme Max Havelaar is. Sjaalman komt dan het kantoortje van Stern in waar hij aan het schrijven is en vervloekt dan alle handelsmaatschappijen en stuurt Stern weg omdat hij de pen nog een keer aan hem moet geven. Sjaalman schrijft hier nog een stuk dat iedereen het verhaal moet lezen, de genen die wat van koffie weten maar ook alle anderen.

Uiteindelijk kom je erachter dat Max zo toch nog de regering heeft kunnen laten weten wat er gaande was door middel van dit boek, want op de brieven heeft hij nooit iets terug gekregen.

Je ziet dus uiteindelijk dat beide verhalen bij elkaar komen, maar dan zie je ook dat beide verhalen veel met elkaar te maken hebben zo komt in het verhaal van Droogstoppel ook Max Havelaar voor maar dan als een arm persoon, Sjaalman, die ervoor heeft gezorgd dat Droogstoppel dit boek is gaan maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Max Havelaar door Multatuli"