Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marcel door Erwin Mortier

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Marcel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 341 woorden
  • 20 november 2007
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5
8 keer beoordeeld

Boekcover Marcel
Shadow

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In e…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. T…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In een suggestieve stijl geeft Erwin Mortier een scherp, ironisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een verleden dat ze beurtelings willen verbloemen en onthullen.

Marcel door Erwin Mortier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoe luidt de titel van het boek?
Titel is MARCEL

Hoe heet de schrijver auteur?
De auteur is Erwin Mortier

Wanneer is de schrijver/schrijfster geboren?
Erwin is geboren in 1965 in Nevele, Vlaanderen.

Noem nog 2 andere boeken van deze schrijver/schrijfster.
Boek 2 is mijn tweede huid en zijn derde boek is vergeten licht.

Waar speelt het verhaal zich af?
Vlaanderen

Wanneer speelt het boek zich af?
In de zeventiger jaren

Is er sprake van en open of gesloten einde?
Gesloten, want op het einde weet Maurice alles over de dood van zijn oudoom Marcel.


Is het verhaal chronologisch of niet- chronologisch?
Hij is niet chronologisch want er wordt wel eens terug in de tijd gedacht.

Wie is de hoofdpersoon in het boek?
Maurice is de hoofdpersoon.

Is het boek dat je gelezen hebt een roman of en novelle?
Het boek is een roman omdat dat in het boek staat geschreven.

Samenvatting
Een boek over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Vlaanderen. Grootmoeder eert de doden in de familie portretten aan de muur. Iedere week stoft ze de portretten af, terwijl ze de namen van de doden afroept en hen zegent met de stoflap. Maurice helpt haar bij het rangschikken van de portretten. Speciale aandacht gaat uit naar het portret van Marcel, de jongste broer van grootmoeder. Over zijn doodsoorzaak wordt niet gesproken. Wie is toch die geheimzinnige Marcel? Puzzelstukjes. Maurice groeit op bij zijn grootouders op het Vlaamse platteland. Beetje bij beetje komt hij meer te weten over zijn oudoom Marcel. De puzzelstukjes vallen in elkaar als hij een brief van Marcel mee naar school neemt. Hij wil de mooie postzegel aan zijn juffrouw laten zien. Er staat een adelaar op die in zijn klauwen een reuzenspin met zich meedraagt. De juf verstart als ze de postzegel ziet: 'Het is geen spin, jongen'. Ze sloeg haar ogen neer en dan, opvallend stil: 'Het is een swastika.' Dan wordt het geheim van Marcel duidelijk; hij was fout in de oorlog. Hij vocht mee met de Duitsers aan het oostfront.  Marcel is jong gestorven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marcel door Erwin Mortier"