Inhoud:
1. Zakelijke gegevens
2. Over het boek
 Waarom dit boek?
 Het uiterlijk van het boek
 Over de schrijver
3. De inhoud
 Algemeen over het boek
 Hoofdpersonen & bijpersonen
 Thema
 Plaats
 Het begin & eind
4. Samenvatting
 Een grappige Gebeurtenis
 Over de titel
 Samenvatting
5. Mijn mening over het boek


Zakelijke gegevens
 Auteur: Joost Heyink
 Titel: Loverboy & girl
 Uitgever: Van Holkema & Warendorf
 Plaats uitgave: Houten
 Jaar uitgave en druk: 2004
 Aantal bladzijde: 159

Over het boek
Waarom dit boek?
Een vriendin van me had gezegd dat dit een mooi boek was. Zelf vind ik boeken met het onderwerp loverboy erg leuk dus begon ik het te lezen. Mijn verwachtingen waren erg hoog. Het leek me leuk om een keer in een boek te lezen waarin het meisje de loverboy de baas blijft. De titel sprak me ook erg aan.
Het uiterlijk van het boek
De omslag van het boek is oranjeachtig, met een foto van een meisje, waarschijnlijk Fanny, die door haar vingers kijkt. Bovenaan staat de schrijver, daaronder de titel, en onderaan het boek de uitgever. Op de achterkant staat een korte samenvatting en een stukje uit het boek. Het boek heeft een proloog wat een beetje verteld hoe Jeff’s loverboy-organisatie te werk gaat. Verder heeft het boek 13 hoofdstukken waarvan de eerste en de laatste een titel hebben: Een paar weken eerder en Drie weken later. De lengte van elk hoofdstuk is verschillend, de ene heeft 10 bladzijden, de ander 20.
Over de schrijver
Joost Heyink is op 14 juni 1946 geboren in Scheveningen. Hij studeerde psychologie aan de universiteit in Groningen en promoveerde in 1992 tot geneeskunde. Hij werkte als wetenschappelijk onderzoeker en sinds een aantal jaren werkt hij als huisman en schrijver. Zijn eerste boek was “De kwetsplek”. Andere boeken van hem zijn “De afgrond”, “Het web”, “Katapult”, “Obsessie”. Wat allemaal verschillende soorten boeken zijn, de een is een detective, de ander een roman. Hij heeft nog nooit prijzen gewonnen met zijn boeken.

De inhoud

Algemeen over het boek
Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu. Dat weet je omdat er nog niet zo lang sprake is van het woord “Loverboy”, dus het boek kon niet in de jaren ‘80 zijn geschreven.
In totaal worden er zo ongeveer 2 maanden van Fanny’s verteld.
Het verhaal is realistisch, de laatste tijd wordt er veel over loverboys gesproken en hoe we er voor oppassen. Maar toch zijn er veel meisjes die erin trappen, zoals in dit verhaal Toos en Fanny bijna.
Het verhaal begint met de proloog maar het eerste hoofdstuk begint drie weken eerder. Voor de rest wordt het wel chronologisch verteld, zonder flashbacks.
Het verhaal wordt vooral uit Fanny’s perspectief verteld dat kun je opmaken uit zinnen zoals: Ze dacht aan Martin, naast haar. Ze aaide over zijn krulletjes. Sorry, zeiden haar vingers. Maar als ze kleine stukjes schrijven over de loverboy-organisatie dan wordt er telkens verteld uit het perspectief van iemand uit de organisatie.
Ik vind dat de schrijver te weinig spanning in het boek brengt. Hij is te direct. Maar soms had hij erg mooie en mysterieuze zinnen zoals: Martin haalde diep adem en klopte. Geen reactie, geen voetstappen, geen stemmen. Niets.
De hoofdpersonen & bijpersonen
Fanny
Op de kaft van het boek zie je Fanny staan, een klein meisje voor haar leeftijd met rood haar. Ze weet wat ze wil en ze gaat er ook voor. Ze is denk ik 15 of 16 jaar oud want dat is in het boek niet te vinden. Ze houdt van fotograferen en op het laatst is Martin haar vriendje.
Jeff
Jeff is een stoere jongen van ongeveer de leeftijd van Fanny. Hij heeft donker haar en donkere ogen. Het is een gemene jongen en gebruikt meiden om geld te verdienen. Hij doet zich goed voor zodat meiden geïnteresseerd in hem raken en onder de indruk raken, maar eigenlijk bedriegt hij hen.
Martin
Kok bij McBill met donkere krullen, die altijd probeert een project op te starten om veel geld mee te verdienen. Alleen is dat project keer op keer niet meer zo origineel als hij denkt. Op het laats is hij het vriendje van Fanny. Zijn laatste project is het boek loverboy & girl.


De bijpersonen in dit verhaal spelen:

Baas Jeff : Hij is de baas van het Loverboy bedrijf en beheert dus alle smerige zaakjes die “zijn” loverboys moeten uitvoeren. Hij geeft Jeff ook opdrachten.
Moeder Fanny : Zij komt iedere keer weer aan bot wanneer Fanny thuis is. Ze geeft Fanny advies en vraagt Fanny om advies. Ze speelt eigenlijk niet zo heel veel mee in het verhaal.
Thema
Het thema is loverboys want daar gaat het hele boek over. Fanny gaat een artikel schrijven over hoe loverboys in elkaar zitten omdat haar vriendin Toos ooit slachtoffer is geworden van een loverboy en ze daarna niks meer van haar gehoord heeft.
Plaats
Penthouse: De plaats waar de bazen van de Loverboys dingen bespreken.
McBill: Een klein fastfood restaurant waar Fanny een zomerbaantje heeft als van alles en nog wat. En Martin werkt hier als kok
De Hompel: De plek waar Martin en Fanny hadden afgesproken maar Fanny kwam toen niet.
Cafés: In het verhaal gaat Fanny geregeld uit. De ene keer spreekt ze af met loverboy Jeff en de andere keer met haar beste vriend Martin. Dit gebeurt altijd in cafés.
Zolder van Jeff: Dit is de plek waar Fanny erachter komt hoe haar Jeff werkelijk in elkaar zit. Hier speelt een heel drama af maar uiteindelijk komt alles goed.
Begin & eind
Begin: Na de proloog begint het verhaal met Fanny, ze is aan het werken in Mc Bill en wacht iedere seconde ongeduldig af omdat ze een afspraak met Jeff heeft. Snel rafelt ze al het werk af dat ze nog moet doen en kijkt zo vaak mogelijk op de klok. Als het dan zover is gaat ze snel via de achterdeur naar het Nieuwe Kerkhof toe, waar ze hebben afgesproken om een ritje met Jeff’s scooter te maken.
Eind: Het boek heeft een open einde, een cliffhanger, maar er is ook een tweede deel. Het eindigt met Fanny en Martin samen aan het stoeien in de muziektempel. Ze kletsen over van alles en nog wat en op het laatst zegt Martin: “Ik heb een nieuw project, ik ga een boek schrijven”. Fanny vraag nieuwsgierig hoe het heet. “Loverboy & girl” zegt Martin.

Samenvatting
Een grappige gebeurtenis
Als Fanny achter de kassa staat in het fastfood restaurant waar ze werkt komt er een man naar haar toegelopen. Hij zegt: ‘Hé juffrouw, er klopt iets niet!’, de man wijst naar tafeltje waar een enorme vrouw zit. Fanny vraagt wat er niet klopt. De man antwoord: ‘De kinderverrassing past niet, mijn vrouw is heel handig in dat soort dingen maar deze past niet.’ Fanny vraagt of ze het speeltje even in elkaar moet zetten. De man zegt daarop beledigend: ‘Dus jij wil zeggen dat mijn vrouw te dikke vingers heeft om het in elkaar te zetten? Nou daar vergis je je in!’ Fanny haalt Wanda er bij de directie-assistente. Fanny en Wanda mogen elkaar niet dus ze staat lachend toe te kijken wanneer Wanda deze ontevreden klant tevreden probeert te stellen.
Over de titel
Dit boek gaat over een loverboy-organisatie, maar ook over een meisje. Dat meisje probeert te ontdekken hoe het is om te leven met een loverboy. Ze denkt alles onder controle te hebben, en de loverboy te slim af te zijn, maar ondertussen heeft ze niet helemaal door dat er een hele organisatie achter zit, zo wordt ze dus zelf bijna het slachtoffer van een loverboy: “een lovergirl”.
Samenvatting
Fanny werkt in een fast-food restaurant: Mc Bill. Na haar werk spreekt ze af met Jeff, een loverboy. Fanny weet dat Jeff niet is wie hij lijkt te zijn, maar blijft met hem afspreken. Dat doet ze omdat een vriendin van Fanny, Toos, slachtoffer van een loverboy is geworden en Fanny daarna niets meer van haar heeft gehoord. Nu wil Fanny alle meiden waarschuwen door een artikel voor de krant te schrijven, dat doet ze door zelf te ontdekken hoe het leven als “slachtoffer van een loverboy” is en informatie van internet opzoeken. Ze denkt dat het wel goed zal gaan en haar plan loopt ook goed. Ze vertelt alles aan haar beste vriend Martin, die ze heeft ontmoet bij de Mc Bill. Hij wil haar tegenhouden want vind het belachelijk waar ze mee bezig is, maar Fanny staat achter haar keus dat ze dat artikel wil schrijven. Tot op het laatste moment dacht ze het onder controle te hebben, want ze wilde er alles doen om zelf geen slachtoffer te worden. Wat ze niet weet, en op het laatste moment pas achter komt, dat er achter de loverboy Jeff, ook nog een hele organisatie zit. Als ze de laatste afspraak met Jeff heeft, komt ze in de problemen. Ze gaat met hem mee naar huis omdat ze denkt dat het geen kwaad kan. Wanneer ze foto’s van zijn huis gaat maken voor haar boek, wordt hij zo boos dat hij vrienden uit zijn organisatie gaat halen om haar iets aan te doen. Omdat ze op die tijd ook een afspraakje met Martin had, ging hij haar zoeken en heeft hij haar net op tijd gevonden. Ze worden achter na gezeten door een paar jongens van de organisatie en komen er nog maar net veilig van af! 
Mijn mening over het boek
Ik heb er ongeveer 2 weken over gedaan om dit boek te lezen, elke avond las ik een klein stukje. Ik vond het een erg langdradig boek. Het was alsof er niets nieuws in gebeurde, je telkens weer het zelfde las. Meestal als ik een boek wegleg en er de volgende dag weer in begin te lezen, moet ik er even inkomen. Maar bij dit boek leek het alsof ik er niet inkwam, ik zat telkens te wachten tot er iets leuks of spannends gebeurde. Sommige stukjes in Mc Bill waren grappig, maar ook weer veel dezelfde grappen.
Er zijn dingen die zich door het hele boek herhaalden bijvoorbeeld: Als Fanny’s moeder haar oefeningen deed, dat ze dan haarzelf telkens aan het aanmoedigen was met: “Nog effe nog effe nog effe. Pak’m pak’m pak’m”. Of dat Martin telkens weer zij dat hij iets nieuws had uitgevonden dat een gat in de markt zou worden. Zo zijn er nog wel meer van die stukjes die ze van mij hadden mogen overslaan.
Het boek is niet echt moeilijk te begrijpen, er staan geen moeilijke woorden in en de manier waarop hij schrijft is goed begrijpbaar op de meeste stukjes. Maar zelf hou ik niet echt van die manier. Het deel wat heel spannend had moeten zijn was een beetje saai zodat je er overheen ging lezen en stukjes overnieuw moest lezen. Ik denk dat als hij het spannende deel perfect met veel details had geschreven over de gevoelens, het hele boek toch de moeite waard zou maken. Maar dat heeft hij niet gedaan en dat vind ik zonde.
Misschien zou ik het boek wel mooi vinden als ik er niet zulke hoge verwachtingen van had. Het onderwerp sprak me erg aan maar ik vind dat de schrijver het niet goed heeft uitgewerkt. Hij herhaalde te veel en draaide om veel dingen heen. En op de momenten die hij iets meer met gedachten had kunnen vertellen schreef hij alleen maar de bewegingen zoals: Fanny kroop naar rechts, met haar handen langs het afgebrokkelde hout. Ze was er bijna, rechts van haar was een gat. Terwijl ze door het gat ging vroeg ze zich af: “Moet ik nu rechtdoor of naar links?” Op dat soort momenten vind ik de omgeving en bewegingen niet zo belangrijk, niet zo spannend. Ik vind dat je dan juist veel over de gevoelens en gedachten moet vertellen.
Ik raad dit boek niet bij mijn vrienden aan. Wel raad ik aan boeken met het thema loverboy te gaan lezen, maar niet van deze schrijver. Ik denk dat de meningen over mijn beoordeling verschillend zullen zijn maar dit is wat ik er van vind.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

dit is echt een geweldig boek verslag. ik heb er veel info uit gehaald.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Wat een geweldig boekverslag. Dikke duim voor chanelle.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast