Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboy door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1315 woorden
  • 4 februari 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
6 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Over de schrijver
Naam
Theo Hoogstraaten

Geboortedatum
09-07-1948

Geboorteplaats
Mijdrecht, Nederland

Woonplaats
Ooststellingwerf

Studie(s)
Nederlandse taal en letteren, MO Geschiedenis, Opleiding voor vakdiploma illustrator. De laatste opleiding heb ik gevolgd omdat tekenen en schilderen altijd een hobby zijn geweest en ik het nuttig vind met een 'vakkundig' oog de omslagillustraties van mijn boeken te kunnen bekijken/beoordelen.

Andere boeken

De ramp (1988), verzet (1989), De sprong van de jaguar (1992), De verdwenen grenadier (1993), Het verraad loert (1994), Tussen twee vuren (1995), Blind date (Pandora-crimi)(1996), De spiegelvrouw (Styxx-horror) (1996), De liftster (Pandora-crimi) (1997), Verraderlijke vrienden (1998), Het oog van de duivel (1999), Hot spot (2000), De toren van de zeven verdiepingen (2001), De Vuurmeester (2002),
Loverboy (2003), Last Minute (2004), Victorie! (2004), De Satansketting (2005), De Michiel de Ruytercode (2007), De Spion op de Toren (2007)

Over het boek
Titel
Loverboy

Bladzijden
156

Genre

PSYCHOLOGISCH VERHAAL

Hoofdpersoon
Marlène

Karakter
Marlene is een zestienjarig meisje dat in de eindexamen klas zit. Samen met haar vriendinnen maakt ze veel plezier en komt ze vrolijk over. Toch heeft ze het niet makkelijk thuis omdat haar ouders gescheiden zijn en haar moeder een nieuwe vriend heeft. Ze werken allebei en hebben niet veel tijd voor Marlene, ze moet leren om voor zichzelf op te komen. Marlene is knap maar naïef, ze op valt een bepaald type jongens. Aan de vooroordelen die haar vriendinnen hebben over Marokkaanse jongens in mooie BMW’s doet ze niet mee. Ze kan niet tegen discriminatie, daarom komt ze op voor Anwar een jongen die meteen misbruik maakt van de situatie. Door zijn lieve gedrag en mooie praatjes wordt Marlene voor hem een makkelijke prooi. Ze is gelukkig en voelt zich veilig bij hem. Maar door Anwar komt Marlene in de problemen. Hij brengt haar in contact met mensen die niet eerlijk zijn en slechte bedoelingen hebben. In het begin van het verhaal merkt ze dit zelf niet omdat ze onderdanig was.
Wel is ze bezorgd en in paniek wanneer ze in de luxe badkamer geconfronteerd word met de zus van Anwar. Ze heet Erbu. En als zij haar een drankje geeft en ze flauw valt begint ze aan Anwar te twijfelen. Maar hij weet haar vertrouwen weet terug te winnen door een bosje bloemen.


Andere Personen
Anwar, hij is een loverboy. Marlene is zijn prooi. Floor, Joke en Ellen zijn vriendinnen van Marlene.

Plaats
Het begint bij een school en later speelt het in een hotel af en in een flatje, dus het speelt zich op best veel verschillende plekken af.

Tijd
Dit verhaal speelt zich af rond deze tijd dit merk je aan de manier van taalgebruik zoals chicks, bitch en forget it.
Maar je merkt het ook aan het onderwerp loverboys. Vroeger was prostitutie iets wat alleen voor kwam in de grote steden of je zag het op tv. Maar tegenwoordig komt het overal voor ook in de kleinere plaatsen. De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer ander halve maand. In het begin van het verhaal lees je dat Marlene Anwar leert kennen daarna gaat ze een paar keer met hem mee en ontdenkt de goede en de slechte kanten van hem. En aan het einde van het verhaal laat de slechte kant van Anwar zich zien en slaat hij toe. De verteltijd is korter dan de vertelde tijd omdat dit boek 156 bladzijde heeft en hier doe ik ongeveer twee weken over. In het verhaal wordt niet zo heel veel tijd gemanipuleerd maar in de gedachten van de rechercheurs lees je wel vooruit en terug verwijzingen. Als ze in het hotel waar het meisje in de badkuip dood gevonden is onderzoek doen denken ze natuurlijk terug aan wat er die avond gebeurt kan zijn. Er komen vooruitblikken als ze denken aan wat er kan gebeuren als de zaak niet snel opgelost wordt . Eerst het meisje in de badkuip daarna in de lift en wie zal de volgende zijn. In het verhaal staat geen letterlijke tijdsprong maar omdat er twee verhaallijnen zijn en deze zich steeds afwisselen is het moeilijk te zien of de tijd is stop gezet of is doorgegaan. Eerst lees je bijvoorbeeld dat Marlene boos naar huis rent, dan lees je over de rechercheurs die naar een motief zoeken en dan lees je weer dat Marlene op haar kamer zit en probeert haar huiswerk te maken. Op deze manier zijn er dus wel tijdsprongen maar je merkt ze niet echt omdat je tussendoor een andere verhaallijn leest. Een tijdverdichting en versnellen of vertragen komen niet voor in dit verhaal.

Opbouw
Het boek is niet chronologisch, omdat er twee tijdlagen zijn. Als er tijdlagen in een boek zitten is het boek niet chronologisch. Als het boek ook flashbacks heeft dan is het geen chronologisch boek. De twee tijdlagen zijn de gebeurtenissen met Marlene en Anwar en de andere tijdlaag zijn de gebeurtenissen bij de rechercheurs.

Perspectief
Je ziet alles door de ogen van verschillende personen.

Realistisch

Ja! Het probleem in het boek is een actueel probleem in de Nederlandse maatschappij. Veel meisjes worden het slachtoffer van loverboys. Er zijn al heel veel loverboys opgepakt. Ook is het regelmatig in het nieuws als er weer loverboys actief zijn. Veel meisjes verdwijnen spoorloos, nadat ze in het loverboycircuit zijn terecht gekomen.

Probleem
het gaat om bedrog. En het is een soort misdaad. Anwar doet hele foute dingen. En het grootste probleem is dat marlene er ook nog in trapt.

Betekenis titel
De titel heeft met het verhaal te maken, omdat Marlene word verleid door een Loverboy, maar zij zelf heeft niet door dat hij er eentje is.

Beoordeling

Ik vond het boek spannend en interessant. Ik leer er wel van. Het is ook een leuk boek om te lezen, niet alleen voor een boekverslag dat komt omdat het boek boeiend is.

Aangesproken
ik vind het hele boek eigenlijk spannend elk stukje uit het boek spreekt me aan, daarom is het boek ook zo geweldig!

Inhoud
Het ene verhaal gaat over Marlène, een onzeker meisje dat het thuis niet zo makkelijk heeft. Ze wordt verliefd op de Marokkaanse jongen Anwar, een slimme loverboy, die haar met zijn charmes, looks en zogenaamde rijkdom versiert.

Hij neemt haar in zijn dure auto mee naar een prachtig appartement en is erg lief voor haar. Marlène is zo verliefd dat ze aanvankelijk niet wil geloven dat Anwar iets te maken heeft met de vreemde dingen die er met haar gebeuren. Zelfs niet als anderen haar waarschuwen!

Marlène ontdekt uiteindelijk dat een hoop dingen niet kloppen. Ze wil de waarheid weten en zoekt Anwar op zijn echte adres op. Dan komt ze pas echt in de problemen...


Het andere verhaal gaat over het onderzoek waar rechercheur Mart Frederiks, de vader van Marlènes vriendin Joke, mee bezig is. Hij onderzoekt de raadselachtige dood van een meisje. Dan wordt er ook nog een meisje in coma in de lift van een flatgebouw gevonden. Het blijkt het vriendinnetje van Anwars broer Fouad te zijn. Mart waarschuwt Joke, die verliefd is op de Marokkaanse jongen Samir, voor loverboys.

Hij vraagt haar of zij wel eens loverboys is tegengekomen. Joke vertelt haar vader over Marlène en Anwar. Mart vertrouwt Samir ook niet, maar dankzij Samir kan hij Marlène helpen.

Als je eenmaal begint met lezen in 'Loverboy', kun je niet meer stoppen. Het boek is erg spannend en heel geloofwaardig. Theo Hoogstraaten laat zien dat hij veel van het onderwerp weet.

Hij heeft zich er goed in verdiept. Zelf wist ik niet veel over loverboys, maar ik weet nu dat het mooie jongens zijn die je met cadeautjes en lieve dingen versieren. Ze behandelen je eerst als prinses, totdat je ontdekt dat ze geld aan je willen verdienen en dat je het hoertje voor ze moet spelen. Dan kun je niet meer terug.

Ik bedacht me dat zoiets ook bij mij in de buurt kan gebeuren, maar ik zal nu wel extra oppassen voor zulke jongens.

Het mooie van de boeken van Theo Hoogstraten is dat ze een open einde hebben, zodat hij altijd verder kan schrijven. Dus wie weet hoe het verder gaat...?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy door Theo Hoogstraaten"