Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Leugens door Helen Vreeswijk

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Leugens
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1581 woorden
  • 12 oktober 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Leugens
Shadow
Leugens door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Samenvatting.

‘Leugens’ gaat over het leven van Albert. Zijn vader (Jos) werkt in een sportzaak en zijn moeder (Karien) bij de bank. Van buitenaf lijkt hun gezin normaal, ze hebben een mooi huis, mooie auto en ze zien er gelukkig uit. Dat is helaas anders, Albert en Chantal (het zusje van Albert) zien en horen elke dag hoe hun moeder wordt mishandeld door hun vader. Albert wilt dat zijn vader oprot en zou nooit op hem willen lijken.

Albert ontmoet Evelien een meisje waar die verkering meer krijgt. Het liefst wil Albert altijd bij Evelien zijn, hij was bang haar te verliezen. Na een uitbarsting van woede maakte Evelien het uit met Albert. Albert draait door en geeft de schuld aan zijn vader.

De moeder van Albert had na een lange tijd besloten om te scheiden met Jos. Paulien een collega van Karien helpt met de scheiding. De vader van Albert denkt dat de scheiding de schuld is van Paulien en Hertog, een man waar die Karien een keer mee zag lopen.

Jos had nog een woede uitbarsting en sloeg de moeder een paar keer heel hard, Karien rende uit huis en vluchtte met Chantal. Albert was niet thuis maar kwam er gelijk aan. Karien en Chantal zagen Albert naar huis fietsen en reden met de auto er snel achteraan. Ze zagen toen ze aankwamen Albert gericht met een pistool op de vader van Albert staan.

Karien had de politie gebeld en die namen het over van hun, de vader had uiteindelijk 21 jaar celstraf gekregen door huiselijk geweld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persoonlijke reactie.

 

Ik vond het een spannend boek, maar sommige stukken vond ik te langdradig. Ik vond het boek wel makkelijk, want er kwamen geen moeilijke woorden in voor. Het verhaal was erg langdradig als er werd verteld over hoe het op het werk was bij de moeder van Albert, of hoe de vader van Albert zich voelde. Het was spannend als de vader weer een woede uitbarsting had en je wilde weten hoe ze zichzelf redden.

 

Interpretatie.

Thematiek

 

Het thema van ‘Leugens’ is huiselijk geweld. Albert en Chantal zien vaak dat hun moeder in elkaar geslagen wordt. De schrijfster wilt duidelijk maken hoe erg huiselijk geweld eigenlijk is, en wilt dat kinderen weten wat ze moeten doen in zo’n situatie. Helen Vreeswijk schrijft veel boeken over gebeurtenissen die bij kinderen kunnen voorkomen, zoals pesten en loverboys, in dit boek huiselijk geweld. De schrijfster gebruikt dit thema niet vaker, want ze doet bij elk boek een ander thema. Ze schrijft wel meestal boeken voor jongeren.

‘’Karien, doe open. Ik vermoord je… Ik vermoord de kinderen als je de deur niet openmaakt.’’ (blz. 313)

 

 

Tijd en plaats

 

Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu, ze hebben moderne spullen. Ze wonen in een normale wijk, en hebben een auto. Tegenwoordig strijden kinderen ook met huiselijk geweld, maar ze weten vaak niet wat ze er tegen kunnen doen. Ik denk dat de schrijver bewust voor deze tijd en plaats heeft gekozen, omdat kinderen zich dan in kunnen leven hoe het zou zijn. Albert sms’te Evelien vaak, omdat ze niet dicht bij elkaar wonen.

‘Hij maakte een nieuw berichtje aan: Kus op je mooie lippen. Kus op je mooie ogen. Kus, kus, kus.’ (blz. 42)

 

 

 

Titel

 

De titel van het boek is ‘Leugens’. Ik vind de titel bij het verhaal passen. Albert liegt tegen de politie en Evelien over zijn thuissituatie, waardoor die vaak problemen heeft. Ik denk dat de schrijfster deze titel heeft gekozen om mensen af te raden om te liegen over je thuissituatie. Er komen alleen maar meer problemen van.

‘En maar draaien en liegen. Het zorgt alleen maar voor meer werk.’(blz 234)

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwerkingsopdracht

Perspectief.

Personale verteller.

Er wordt verteld met hij en zij. De personages worden ook vaak bij hun naam genoemd.

 

 

 ‘Zelf toen ze zwanger was van Albert. De jaren vlogen voorbij en de dromen van toen waren niet meer belangrijk. Karien was gelukkig.’ (blz. 52)

De ging over het verleden van Karien, toen alles nog goed was. En alles er nog goed uitzag.

 

‘Hij was licht in paniek. Verhuizen! Hij was niet van plan om Evelien op te geven. Voor niet en niemand.’ (blz. 188)

De vader van Albert wilde niet scheiden met Karien en wilde verhuizen naar Hongarije, maar Albert wilde dat niet en wilde Evelien niet kwijtraken.

 

‘Van Buren leunde achterover en liet de informatie op zich inwerken. Als hij het handig speelde, kon hij de zaak van Verschoor doorspelen naar het TGO.’ (blz. 290)

Veschoor is de achternaam van Alberts vader, Albert had zijn auto kapot gereden. Van Buren was van de politie en zocht uit wie de dader was van de kapotte auto.

TGO is een tijdelijk rechercheteam bij zware misdrijven.

 

Het verhaal vind ik droevig, omdat die kinderen geen normale jeugd hebben. Ze zien hoe hun moeder wordt mishandeld, maar kunnen niet helpen.

Ik vind het heel zielig voor Albert en Chantal om te leven in zo’n situatie. Zelf zou ik het echt niet kunnen, maar ik zou wel de politie bellen en aangifte doen.

 

Rick.

Rick was een ‘vriend’ van Albert, hij deed illegaal werk en zat daardoor in de gevangenis. Hij had een doos met spullen aan Albert gegeven die Albert moest bewaren, maar hij mocht er niet inkijken. Albert wist dat Rick in de gevangenis zat en keek toch in de doos, er zaten wapens in. Albert had de doos gedumpt bij de vriendin van Rick.

Rick dacht dat Albert wel te vertrouwen was en dumpte daarom zijn troep bij hem. Hij vond Albert maar een sulletje die toch niemand kwaad deed. Albert voelde zich daardoor gekwetst en wilde eigenlijk de spullen van Rick niet bewaren. Maar Albert kreeg er betaald voor en hij had geld nodig. Het verhaal wordt hierdoor anders want als Rick Albert geen sulletje had genoemd en niet in de gevangenis zou zitten, zou Albert de dozen ook niet openmaken. Waardoor Albert minder problemen met de politie zou hebben.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Rick dacht dat Albert wel te vertrouwen was en dumpte daarom zijn troep bij hem. Hij vond Albert maar een sulletje die toch niemand kwaad deed. Albert voelde zich daardoor gekwetst en wilde eigenlijk de spullen van Rick niet bewaren. Maar Albert kreeg er betaald voor en hij had geld nodig. Het verhaal wordt hierdoor anders want als Rick Albert geen sulletje had genoemd en niet in de gevangenis zou zitten, zou Albert de dozen ook niet openmaken. Waardoor Albert minder problemen met de politie zou hebben.

 

 

 

 

De lucht stroomde uit mijn borst. Mijn knie kwam in een reflex omhoog en trof Jos hard in zijn kruis. Jos liet me los, vloekte en haalde uit op me. Ik wist zijn vuistslag te ontwijken en draaide mijn lichaam een slag in het rond. Ik zakte door mijn knieën en dook onder zijn armen door. Zijn vuist raakte met een doffe dreun de muur achter me. Ik gooide de deur open, maar voordat ik de gang in kon vluchten had hij mijn shirt vast. De stof kraakte en ik gleed onderuit. Met angstige ogen stond Chantal in de gang en zag hoe mijn man op de rug van mij sprong.

‘Rennen!’ schreeuwde ik naar Chantal. Een vuistslag op mijn achterhoofd smoorde mijn geschreeuw. In paniek greep Chantal de paraplu uit de hoek en sloeg met al haar kracht op mijn man in. Hij rolde van me af maar pakte mijn enkel vast.

‘Ga naar buiten’, schreeuwde ik. Chantal vloog het huis uit en bleef halverwege de oprit staan. Ze liep een paar stappen terug, hoorde me schreeuwen en trok toen in paniek haar mobiel uit haar zak. Haar kippen prevelden een schietgebedje terwijl ze het nummer van Albert indrukte.

‘Neem nu op. Alsjeblieft Ap…’

‘Ja!’ nam Albert met een snauw het gesprek aan. ‘Hij gaat mama vermoorden’, schreeuwde Chantal in het apparaat. ‘Hij… Hij… Hij… ’ Haar tranen verstikten haar stem. ‘Hij slaat mama dood. Help. Kom helpen!’

‘Ik kom eraan. Ik ben die klootzak zat. Hij heeft mijn hele leven verkloot’, reageerde Albert woedend. ‘Ik schiet hem van de wereld af. Ik pomp z’n rotkop vol met lood. Dit keer is hij van mij’ Met een vloek drukte Albert het gesprek weg.

Chantal keek op haar telefoon een luid gebonk trok haar aandacht.

 

  1. Ik  heb gekozen om dit fragment te herschrijven, omdat ik dit het spannendste moment van het boek vond. ik dacht dat het makkelijker en spannender te lezen zou zijn als het in de ik-vorm was geschreven. Hier wordt de vader woedend en mishandelt de moeder. Chantal belt Albert en hij komt eraan, daarna komt de politie en wordt het opgelost. De vader krijgt 21 jaar cel door huiselijk geweld.

 

  1. Je voelt echt alsof het nu aan de hand is als het in de ik-vorm is geschreven. Eerst voelde het meer alsof het een keer was gebeurd, maar nu ik het heb herschreven voelt het meer alsof het nu bezig is. Het maakt het daardoor ook spannender, omdat het voelt alsof het bezig is.

 

 

  1. De ik-vertelsituatie, omdat ik het daardoor spannender vindt en het voelt alsof het echt bezig is. Het is ook makkelijk te lezen, omdat je geen namen hoeft te onthouden.

 

  1. Ik-vertelsituatie want dan kan ik me meer inleven in de persoon zelf. Het voelt alsof je het zelf meemaakt, en alles lijkt echter. Het verhaal leest sneller in de ik-vorm waardoor ik het al sneller leuk vind.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Leugens door Helen Vreeswijk"