Titel :
Last van liefde
Schrijver :
Anneke Scholtens
Uitgever :
Leopold
Vertaald? :
Zo ja uit welke taal en door wie.
Het boek is Nederlands, dus ook niet vertaald.
ISBN :
90 258 4949 0
Titelverklaring
Je moet hier de titel van het boek uitleggen. Meestal kom je ergens in het verhaal een verwijzing naar of uitleg van de titel tegen. Noteer die dan tijdens het lezen in het klad en leg die in het verslag met eigen woorden uit.
Leg daarbij vooral ook uit waarom de schrijver deze situatie of gebeurtenis zo belangrijk vindt, dat hij er het boek naar vernoemd heeft.
Laura krijgt verkering met Titus. Hij is gek op haar, maar Laura twijfelt. Is zij eigenlijk wel verliefd op hem? Dan is er opeens Mink uit de zesde, die haar brutaal aangrijnst. Hij noemt zichzelf kunstschilder en na zijn eindexamen gaat hij naar India. Laura vindt hem superarrogant. Toch wil ze al gauw niets liever dan bij hem zijn en met hem zoenen. Ze begrijpt niets van zichzelf. Titus is veel liever dan Mink.
Personen
A. Wie speelt (spelen) de belangrijkste rol(len) in het boek? Je moet veel aandacht aan de hoofdpersoon besteden: die is vaak bepalend voor alles wat er in het boek gebeurt. Noteer de naam van de hoofdpersoon(nen) en schrijf daarachter de antwoorden op de volgende vragen:
Laura
• Hoe oud is de hoofdpersoon(nen)?
Laura is 15 jaar oud
• Welke uiterlijk hebben de hoofdpersoon(nen)?
Ze heeft lang, dik, donker haar. Voor de rest weet ik niet hoe zij eruit ziet.
• Wat voor een karakter (innerlijk) heeft de hoofdpersoon(nen)?
De ontwikkeling van de hoofdpersoon is niet zo duidelijk in dit verhaal. Je ziet wel dat Laura in het begin van het verhaal een vrij verlegen meisje is, die ook zeker niet actief is op seksueel gebied. Zodra ze Mink leert kennen verandert dit wel allemaal. Ze doet dingen die ze eigenlijk niet durft en niet wil, en ze krijgt een grotere mond. Ook wordt ze actief op seksueel gebied en gaat ze gelijk tot het einde met een jongen die ze misschien net 2 weken kent via Titus.
• Heeft de hoofdpersoon(nen) opvallende kenmerken? Welke?
Nee, het is een normaal meisje dat begint te pubberen en naar school gaat, zoals bijna elk meisje van 15 jaar oud dat zou doen. Alleen is niet elk meisje van 15 jaar zo verliefd dat ze zich laat meeslepen door een leuke jongen en vervolgens haar maagdelijkheid kwijt raakt en naakt gaat poseren omdat hij dat graag wilt. Ze is makkelijk over te halen dus, dat is het enige kenmerk dat duidelijk word over haar in dit verhaal.
• Verandert de hoofdpersoon(nen) in de loop van het verhaal? Hoe komt dat?
Ja, want ze laat zich overhalen door een jongen die ze leuk vind terwijl ze zelf sommige dingen niet eens wilt. Ze doet zich dus anders voor dan dat ze in werkelijkheid is. Wanneer ze weer van die jongen af is veranderd ze alweer snel in de oude Laura, alleen kan ze van ontmaagd niet meer maagd worden.
• Wat heeft zij met andere personen te maken? Bijvoorbeeld vader-zoon relatie.
Liefdesrelatie
Samen met Titus en Minke.
Stoplichtrelatie
Samen met haar moeder. Soms kon ze wel opschieten met haar moeder en soms helemaal niet. Wanneer haar moeder de adviezen ging volgen van Medeja dan was Laura er niet mee eens omdat ze het grote onzin vond en kreeg daardoor ruzie met haar moeder.
Afstandrelatie
Samen met haar vader. Laura’s ouders zijn gescheiden en ze zag haar vader bijna nooit omdat haar vader in een andere plaats woont. Ze praten samen wel eens door de telefoon
B. Wie spelen er verder nog een rol in het verhaal? Beschrijf de personen in het kort. Leg daarbij ook vooral de relatie met de hoofdpersoon(nen) uit. Let op: schrijf tijdens het lezen in het kort op wat je over de persoon(nen) te weten komt!
Titus:
Een lange dunne jongen met wit/blonde krullen. Hij is op het begin van het verhaal Laura’s vriendje. Later in het verhaal valt hij een beetje weg. Hij is 16 jaar.
Mink:
Laura vindt hem maar arrogant. Maar hoe verder het verhaal loopt, des te interessanter vind Laura hem worden. Uiteindelijk steekt Mink veel aandacht in Laura om haar in te palmen. Hij krijgt zijn zin en gaat ver met Laura. Hij heeft Laura ontmaagd en ziet haar uiteindelijk niet meer zitten.
Na een tijdje biedt Mink zijn excuses aan over zijn gemene gedrag. Laura trapt er niet in, en Mink word afgewezen. Hij dacht dat hij met één telefoontje Laura toch wel weer zover kreeg dat zij op haar fietsje zou springen en naar hem toe zou komen. Mink is een jongen uit de 6de klas met lang zwart haar, een gespierd lijf en een zwart jack van Kane. Mink heeft altijd mensen om zich heen lopen
Koos, Floor en Kiki:
Vriendinnen van Laura. Hoe ze eruit zien is niet duidelijk uit het verhaal op te merken. Koos en Floor komen op het eind van het verhaal niet meer zoveel voor. Koos was de beste vriendin van Laura, maar ging steeds meer met Floor om. Op het eind van het verhaal is Kiki de beste vriendin van Laura.
Flo:
Het zusje van Laura. Een klein meisje van drie/vier jaar. Een meisje dat nogal vaak een grote mond heeft.
Nicolet:
De moeder van Laura. Heeft weinig aandacht voor haar kinderen. Verandert heel sterk in het verhaal. Nicolet laat gauw over zich heen lopen.
Medeja:
De vrouw die Nicolet heeft leren kennen bij de yogacursus. Medeja heeft Nicolet gauw onder de duim en zegt allerlei dingen die Nicolet moet gaan doen om een beter leven te krijgen. Medeja denkt dat ze bij Laura thuis de baas kan zijn en geeft Laura een grote mond en zegt dat Laura normaal moet doen tegen Nicolet. Medeja maakt de stemming bij Laura thuis alleen maar slechter.
Maarten:
De vader van Laura en Flo. Hij is gescheiden van Nicolet. Op zondagen spreken Maarten en Laura meestal iets af om iets te gaan doen. Maarten zegt dit vaak af. Hij woont ver van hun vandaan. Maarten ziet zijn kinderen in het verhaal niet. Wel belt hij af en toe op naar Laura.
Tijd en plaats
A. in welke tijd speelt het verhaal zich af? Als er in het boek geen nauwkeurige tijdsaanduiding vermeld wordt, probeer dan te achterhalen in welke tijd het zich volgens jou afspeelt. Leg dit uit aan de hand van het boek.
De gebeurtenissen spelen zich af vanaf het begin van de herfst (eind september) tot aan Oud en Nieuw (eind december).
B. Wat is de verteltijd? (Verteltijd is het aantal bladzijdes van het boek en de tijd die je erover deed om het boek te lezen.)
Het boek heeft 201 bladzijden en heeft 19 hoofdstukken. Per 4 hoofdstukken deed ik ongeveer 1 uurtje. 19 : 4 = 4 uur en 3 kwartier + het verslag maken (ongeveer 3,5 uur) = 8 uur en 1 kwartier.
C. Wat is de vertelde tijd? (Vertelde tijd is de tijd die in het boek voorbijgaat.)
Het verhaal loopt mooi af, met af en toe wat tijdsprongen. Af en toe heb je niet echt door waar je nou precies zit. Nog in de herfst of al in de winter. Dat is soms wel wat raar.
D. Waar spelen de gebeurtenissen zich af? Als er geen plaats met name wordt genoemd geef dan een omschrijving van de plaats.
De gebeurtenissen spelen zich af op het ‘Rhijnvis Feith’ college. Ook spelen de verhalen zich af buiten school zoals bij Mink in zijn eigen huisje. Ook komt Laura vaak op het strand, gaat ze winkelen, is ze bij een centrum voor yogacursus, Flo ophalen op een buitenschoolse opvang. Het speelt zich op vele plaatsen af.
Thema
A. Wat is volgens jou het belangrijkste thema van het boek? Het boek gaat altijd over een bepaald onderwerp of thema. Bijvoorbeeld over liefde, oorlog, eenzaamheid, kindermishandeling, discriminatie etc. Zo’n thema kun je in een enkel woord of enkele zin opschrijven.
Het boek gaat over liefde.
Laura is eerst verliefd op Titus en vervolgens op de vriend van Titus, Minke. Floor is verliefd op Daniël en dat gaat ook weer uit. Koos had ook verkering, maar dat is tot eindelijk ook weer uit gegaan.
Nicolte lijkt lesbies te zijn en word volgens mij verliefd op Medeja. Of dat echt zo was, weet je niet.
B. Wat heeft de schrijfster hierover willen zeggen? Met een boek wil een schrijver vaak iets duidelijk maken. Meestal gaat het niet alleen om het verhaal. De schrijver heeft iets over het onderwerp (thema) te vertellen: dat is de bedoeling of de boodschap. Bijvoorbeeld: thema: discriminatie van de vrouw. Bedoeling: de schrijver wil laten zien dat vrouwen vaak op een heel slimme en onopvallende manier achtergesteld worden.
Ik denk dat de schijfster hier wil duidelijk maken over hoe jeugdliefde is. Je hebt het gewoon heel gezellig met elkaar en je wilt je liefde echt uiten als een serieuze relatie, alleen komen daardoor weer problemen omdat je op jonge leeftijd al snel op iemand anders verliefd word of voor iemand anders gevoelens krijgt.
Samenvatting
Je mag tekst voor dit gedeelte ook typen en opplakken. Vertel de inhoud van het verhaal uitgebreid en in eigen woorden. Het is gemakkelijk om tijdens het lezen wat aantekeningen te maken over de gebeurtenissen. Bijvoorbeeld na iedere hoofdstuk.
Laura had in een weekend met Titus gezoend. In de pauze kwam Titus naar Laura toe. Laura en Titus zijn al vanaf het begin van het schooljaar beste vriendjes en Laura vind het fijn hoe Titus haar bewonderd.
Laura voelde zich erg onzeker en wist niet of die kus wel echt de bedoeling was tot dat ze een briefje vond in de jaszak van Titus, het was een liefdesbrief voor Laura. Toen Laura het briefje van Titus las kon ze er maar niet vrolijk van worden, ze zat de hele tijd met haar kleine zusje in haar hoofd omdat ze vaak voor Flo moet zorgen omdat haar moeder, Nicolet vaak weg is naar yogacursus en dan heeft ze helemaal geen tijd voor een relatie met Titus.
Laura moet die avond vroeg thuis zijn want haar moeder moet naar yogacursus, maar Laura heeft ook afgesproken met Titus, ze fietsen langs het strand naar huis en komen het café-tjes tegen waar een groepje jongens buiten staan uit de zesde klas. Één jongen roept uitbundig de naam Laura en ze kijkt om, het is een vriend van Titus. Titus vertelde Laura dat hij het altijd over haar heeft samen met Mink, daardoor kent die jongen Laura’s naam.
Laura is inmiddels thuis gekomen en Nicolet is alweer weg naar haar yogacursus. Ze gaat gelijk naar boven om haar beste vriendin Koos te bellen, Koos heeft een vriend, Milan. Aan de telefoon vertelt Koos een verhaal over verliefdheid en Laura droomde weg. Ze kon maar aan één jongen denken en dat was Mink, de vriend van Titus. Mink was veel leuker dan Titus, want Mink die had echt een stoere mannenblik. Inmiddels is Titus het vriendje van Laura geworden. Nicolet is thuis gekomen en praat de hele tijd over een vrouw Medeja die bij haar op yogacursus zit. Nicolet laat zich heel snel meeslepen in de regeltjes van Medeja, sinds Nicolet haar kent krijgen Laura en Flo als ontbijt geraspe rauwe aardappel. Het gaat steeds beter tussen Laura en Titus. Mink vroeg aan Titus of hij mee wou werken aan een filmopnamen waarbij Laura ook mee mocht doen. Laura voelt zich aangetrokken tot Mink en vind het spannend wanneer Mink haar filmt, ze houd van zijn geur en krijgt kriebels in haar buik.
Toen Laura en Flo die dag thuis komen zit Medeja aan tafel samen met hun moeder. Wanneer Laura ziet dat Nicolet haar haar helemaal kort heeft geknipt word ze boos op Medeja. Laura denkt dat Nicolet alles doet voor Madeja. Toen Madeja de buik van Nicolet ging masseren was dat de druppel die deed overlopen bij Laura.
Toen Laura die volgende dag op school kwam met blauwe handen van de kouw door het fietsen hielp Mink haar om de slot van haar fiets vast te maken. Ze kreeg het er spontaan warm van en het liefste vluchtte ze weg. ‘’Wat een sukkel’’ dacht Laura en begon te huilen. Ze heeft Mink al een paar dagen niet meer gezien en haar ogen zoeken steeds die jongen met een zwarte leren jas en witte letter erop met Kane. Laura zit telkens te denken en te dromen in de klas totdat de juffrouw Laura vraagt om een kopje koffie te gaan halen, ze komt de kantine binnen en kijkt recht op de zwarte leren jas. Mink ziet Laura in de kantine en leest een gedicht voor, aan het einde van het gedicht vraagt hij aan Laura of ze model wilt worden voor Minke. Minke houd van vrouwen met mooie rondingen en hij gebruikt de film waar Laura op staat om Laura na te schilderen. Die dag gaat Laura nog mee naar het huis van Minke, hij heeft een eigen huisje naast de huis van zijn ouders. Minke wilt graag naar zijn examens gaan studeren in het Oosten en wilt ooit nog eens een keer een naakte vrouw tekenen waarop Laura zei dat ze dat wel graag wilt gaan doen maar, eigenlijk wilt ze dat helemaal niet. Tussen Laura en haar beste vriendin gaat het ook niet meer zo goed, Koos gaat nu veel meer om met Floor, ze hebben elkaar veel te vertellen want ze zijn allebij hun vriendjes verloren. Tussen Laura en Titus gaat het ook niet zo goed, telkens als Titus wilt afspreken dan zegt Laura het af. Laura moest een paar denkens naar het yogacentrum Aurora brengen. Als ze daar aankomt die ze Medeja met Daniël praten dat is het exvriendjes van Floor. Laura ziet een tijdschrift van India liggen en gaat vanuit het yogacentrum gelijk door naar Minke om het af te geven. Ze zoent met Mink en voelt zich gelijk schuldig wanneer ze aan Titus denkt. Ze besluit de volgende dag met Titus af te spreken en verteld heb dat het over is tussen hun. De dag dat het uit ging is Laura alleen gaan shoppen omdat ze sexy kleren wou hebben om Mink te versieren. Die middag gaat ze nog bij Mink langs en ze beginnen weer samen te zoenen, Minks handen verdwijnen onder de shirt van Laura en al gouw waren alle kleren uit. Laura was ontmaagd door Mink. De lakens van Mink zaten hellemaal onder het bloed, hij baalde ervan. Wanneer Laura naar huis gaat krijgt ze 2 kleine kusjes, terwijl ze wel meer had verwacht. Op zondag gaat Laura naar Mink toe en ziet zijn ouders in de voortuin staan om weg te gaan. Wanneer Mink, Laura ziet staan kijkt hij heel irriterend naar haar en vraagt haar: “Wat doe jij nou hier?”. Laura schrok en stelde voor om naakt te gaan pozeren voor Minke zodat hij haar kan na schilderen, terwijl Laura er zelf niet eesn klaar voor was. Laura voelt zich gebruikt en fitste weg naar het strand. Toen ze thuis kwam kon ze Nicolet nog net zien voordat het zwart werd voor haar ogen, ze is er flink ziek van geweest hoe het gegaan is tussen haar en Mink. Mink had ondertussen Laura alweer gebeld maar Laura besloot niet op te nemen en Mink sprak een voicemail bedicht in waarin hij zei dat het hem speed over alle gemene dingen dat hij had gezecht, aan het einde vraagt hij of Laura langs wilt komen, maar Laura wijst hem af. Laura leerde Kiki kennen en werden beste vriendinnetjes, Kiki heeft Laura gesteund in de moeilijke tijden dat Laura met Mink had.
Aantal woorden: 1057
Mening
A. Het verhaal: Wat vind je van het onderwerp en de manier waarop de schrijver het aanpakt:
• Spannend - Saai
• Begrijpelijk - Ingewikkeld of verwarrend
• Verloopt verassend - Verloopt zoals ik verwachtte
Spannend
Het is een verhaal die je zo kan invullen, je kunt zo weten wat er gebeurt in het volgende hoofdstuk. Maar omdat het van die voorspellende verhalen zijn, weet je nooit hoe dat is in een boek gaat. In een boek kan zoveel anders lopen.
Begrijpelijk
Ik kan me echt helemaal mee leven in Laura, ik snap haar echt. Wat zei heeft mee gemaakt zoiets heb ik ook mee gemaakt Niet helemaal het zelfde, maar het lijkt erop.
Verloopt zoals ik verwachtte
Zoals ik al bij spannend zei: Je kan het verhaal zo invullen op het gevolg van het hoofdstuk ervoor.
B. Het onderwerp: wat vind je van de bedoeling van het boek?
• De schrijver gaat er diep op in - De schrijver behandelt het oppervlakkig
• Zet me aan het denken - Zegt me niets
• Interessant - Niet interessant
• Geloofwaardig - Ongeloofwaardig
• Origineel - Overbekend
• Leerzaam - Niet leerzaam
• Ben door het lezen van mening veranderd - Ben niet veranderd
De schrijfster gaat diep op in
Het gaat alleen maar over liefde er komt geen bijzaak van liefde erbij over loverboys ofzo. Ze laat goed merken hoe gemakkelijk liefde is op een middelbare school.
Zegt me niets
Het verhaald zegt mij niks, omdat ik zelf al zoiets heb mee gemaakt heb je er al vaak genoeg over na gedacht. Bij dit verhaal dacht ik er niet aan op die momenten, maar als je er naar vraagt zoals in dit verslag ga ik er wel over na denken.
Niet interessant
Het is niet interessant omdat je precies kan voorspellen wat er gebeurt in het verhaal.
Geloofwaardig
Omdat het vaak voor komt een relatie op 15 jarige leeftijd en bij iedereen gaat het ook meestal weer uit. Als je jong bent weetje ook nog niet precies wat je wilt.
Overbekend
Eigenlijk het zelfde antwoord als bij geloofwaardig. Iedereen heeft wel eens een liefde gehad op jongen leeftijd, of niet dan?
Leerzaam
Je leert er veel van als je het nog nooit hebt mee gemaakt. Maar als je het nog nooit hebt mee gemaakt dan komt dat vanzelf wel. Want het gebeurt echt wel dat je een jeugdliefde hebt en dat het vervolgens weer uit gaat.
Ben niet veranderd
Bij de titel kon ik al een beetje verwachten wat voor een verhaal erachter zat en dat klopte ook en ben niet veranderd toen ik het boek had uit gelezen.
C. De bedoeling: Wat vind je van de bedoeling van het boek?
• Moeilijk aan te wijzen (zit verborgen) - Makkelijk aan te wijzen (ligt er dik bovenop)
• Onduidelijk - Duidelijk
• Ben ik het mee eens - Ben ik het niet mee eens
Makkelijk aan te wijzen (ligt er dik bovenop)
Het is makkelijk aan te wijzen omdat het vaak voor komt.
Duidelijk
Het verhaal is gewoon duidelijk te begrijpen, alles word meerdere malen uitgelecht alleen dan met andere namen. Daniel & Koos, Nicolette & Maarten, Laura & Titus.
Ben ik het mee eens
Ja, ik ben er wel mee eens. Want als je nou echt niet gelukkig bent met iemand waarvan je dacht waar je gelukkig mee zou willen worden dan moet je er gewoon mee stoppen.
D. De situaties en de personen: Wat vind je van de situaties en de personen die in het boek voorkomen?
• Herkenbaar - Niet herkenbaar
• Staan dicht bij mij wereld - Liggen ver van mijn wereld
• Kan ik mij makkelijk in verplaatsen - Kan ik me moeilijk of niet in verplaatsen
Herkenbaar
Ja, ik heb het zelf ook mee gemaakt.
Staan dicht bij mij wereld
Zelfde antwoord als bij herkenbaar.
Kan ik mij makkelijk in verplaatsen
Je kan mij makkelijk in de positie van Laura verplaatsen, ik weet nu ook precies hoe ik ermee om moet gaan.
E. Het taalgebruik: Wat vind je van de taal waarin het boek is geschreven?
• (te) makkelijk - (te) moeilijk
• Grof en onbehoorlijk - Overdreven netjes
• Verhaalpersonen: Verhaalpersonen spreken onnatuurlijk - spreken zoals mensen in werkelijkheid spreken
(te) makkelijk – (te) moeilijk
Ik vond het boek redelijk makkelijk voor een “C” boek. Maar had er toch wel moeite mee om de zinsopbouw te snappen. Soms snap ik een zin niet en dan mis je toch weer de uitleg van de volgende of vorige zin waardoor je eventjes de weg kwijt bent. Ik denk dat het door mijn dyslectie komt, maar dat is natuurlijk geen excuus!
Grof en onbehoorlijk – Overdreven netjes
Er waren geen grof of onbehoorlijke woorden in het verhaal voor gekomen. Maar, om het dan gelijk overdreven netjes te noemen dan is dat letterlijk overdreven. Als het woord overdreven weg is, dan koos ik gewoon voor netjes.
Verhaalpersonen spreken zoals mensen in werkelijkheid spreken.
Ja, ik denk wel dat ze zo in het verhaal spreken zoals ze in werkelijkheid echt spreken. Ook al is het niet een werkelijk verhaal, we wetten toch allemaal hoe je met mensen communiceert en we zitten allemaal ongeveer op één lijn.
Informatie over de schrijfster
A. Wanneer is de schrijfster geboren?
28 juli 1955 in Voorschoten als jongste van vijf kinderen.
B. Korte levensbeschrijving. Welke bijzondere dingen heeft de schrijfster meegemaakt? Heeft zij die in zijn boek verwerkt?
Zoals Anneke Scholtens het zou zeggen: Toen ik twee jaar was verhuisden we naar Haarlem. Ons huis stond op de grens tussen Haarlem en Heemstede, één van de beste plekken om op te groeien, dat kan ik je wel vertellen.
Zo hadden wij bijvoorbeeld de Haarlemmer Hout, zomaar aan de andere kant van de straat. Dat was een geweldig groot bos, vond ik. Ik wist zeker dat je er vreselijk in kon verdwalen. En hoe hard je ook om hulp riep, niemand zou je horen. Nee, ik bleef altijd op het pad of in de buurt ervan. Later ben ik nog wel eens in Haarlem teruggeweest en toen ben ik expres niet naar het bos gegaan. Al het andere was namelijk heel klein geworden: de lange weg naar school, waar wij wel een half uur over deden en al die pleinen die ik overgestoken was. Ze moeten het achter mijn rug verbouwd hebben of met krimpolie ingesmeerd. Er was gewoon niks van over! En dat, terwijl ik al jaren aan iedereen vertelde dat ik als kind wel víer keer per dag een hàlf uur moest lopen. Zodat iedereen dat maar heel zielig zou vinden. Hoe heb ik daar ooit zo lang over kunnen doen, dacht ik vol schaamte. Een prutsstukje was het, je kon aan het begin van de weg het einde al bijna zien. Dat bos daar ga ik mooi niet naar toe, dacht ik, daar moeten ze afblijven. Je zou de Haarlemmer Hout in mijn hoofd eens moeten zien, dat is pas een goed bos! Groot, donker en geheimzinnig. Je kunt er dagen in dwalen zonder ooit een levende ziel tegen te komen.
Gelukkig is mijn hoofd nogal eigenwijs. Er zijn plekken, waarvan ik heel goed weet (ik heb het zelf gezien) dat ze veranderd zijn, maar dat onthou ik lekker niet. Ze hebben daar in Haarlem een plein, het Houtplein, daar was vroeger een bioscoop. Een hoge, gele gevel met van die rode letters: Lido. Wat ik daar niet allemaal gezien heb: The Sound of Music, Sissi, noem maar op en een heel enge film waarvan ik niet kon slapen. Ik schrijf de naam maar niet op. Als je nu op het Houtplein komt, dan is ie er niet meer, die bioscoop. Weg. Ik weet niet wat er nu is, want ik kijk er nooit goed naar. Als ik met de bus het plein nader, dan denk ik: Ha leuk, Houtplein, Lido. En het Sportfondsenbad is er in mijn hoofd ook nog. Het staat een beetje opzij van het plein. ZWEMMEN IS ZALIG, NIET ZWEMMEN IS ZIELIG stond er in grote zwarte letters op de muur. Dan had je nog eens iets om over na te denken tijdens het watertrappelen. Wij mochten thuis helemaal niet 'zalig' zeggen, dat was een fout woord en hier stond het zomaar, in koeienletters nog wel.
Denk niet dat de Haarlemmer Hout de enige mooie plek bij mijn huis was. We hadden ook een tennisbaan die in de winter een schaatsbaan werd. Eén straatje verder, je wandelde er zo naartoe. In die tijd vroor het nog wel eens en je kreeg zelfs ijsvrij, dus ga maar na. De schaatsbaan is er nog, maar het kleine cafeetje, waar het altijd gezellig bomvol schaatsers was en waar een onwaarschijnlijk hoge ronde kachel stond, nee, dat is weg. Maar ach, wedden dat ze er anders wel weer een kleiner formaat kachel hadden neergezet?
Een ander voordeel van onze straat was, dat hij nog niet af was. Aan het einde van ons stukje huizen begon het Grote Wijde Niks. Wij noemden het Het Landje, want land was er wel, en daar mocht je alles wat nodig is voor een prettig leven: vuurtje stoken, hutten bouwen, door de modder rollen en nog veel meer. En zelfs toen ze er een school en nieuwe huizen gingen bouwen, was het er nog leuk: je moest eens weten wat een afgronden ze vroeger groeven voordat ze huizen gingen neerzetten. De grootste waaghalzen durfden erin te springen. Ik ook een keer, geloof ik.
Je hoort mij niet zeggen dat vroeger alles beter was (eerder groter en hoger) of dat Haarlem de leukste stad is om in op te groeien. Ik zou niet durven. Ik woon nu in Amsterdam-Oost met mijn twee kinderen: Daniël en Hannah. En daar is het ook niet mis, kan ik je zeggen. We hebben twee parken vlakbij: het Oosterpark en Frankendael. Het Oosterpark heeft een speeltuin en een kinderbad; Frankendael heeft kikkervisjes, die in onze vijver op hun gemak dikke kikkers kunnen worden. En Artis is bijna om de hoek. Schaatsen doen we op de Jaap Edenbaan: even op de fiets en je bent er. Ik zou niet zo gauw een betere plek weten.
Maarre ... als je ooit in Haarlem komt en je bent toevallig niet groter dan anderhalve meter, ga dan eens kijken in de Haarlemmer Hout, als je wilt. En kom je me dan vertellen hoe groot ie is, hoe donker en geheimzinnig?
C. Wat voor een soort werk heeft de schrijfster verricht, behalve boeken schrijven? Heeft dit werk iets met zijn boeken te maken?
Anneke Scholtens had een dyslexie-praktijk, was een tijdje fulltime schrijfster en werkt nu twee dagen per week op een Pabo als docente Nederlands.
D. Welke bedoeling heeft de schrijfster met haar boeken? Wat wil de schrijfster bereiken of laten zien aan de lezer?
Onbekend.
E. Waarover gaan haar boeken meestal? De meeste schrijfsters gebruiken steeds terugkerende, vaste thema’s. Wat zijn die onderwerpen bij deze schrijfster en komen ze ook voor in het boek dat jij op de lijst zet.
Haar thema’s in boeken voor jongere kinderen zijn m.n. angst en hoe die te overwinnen, anders zijn en vriendschap. In haar jeugdromans gaat het vooral om het zoeken naar identiteit, vriendschap en liefde.
Toen ze jong was dacht ze vaak aan weglopen en vluchten. ‘Op weg naar school dacht ze altijd; als ik nou eens ergens anders naartoe zou gaan, liefst naar een ver en zonnig buitenland.’ Deze vlucht- en wegloopfantasieën gebruikten ze in haar eerste boek voor jongeren, Tussenstop.
F. Welke andere boeken ken je van deze schrijfster? Zet ze in de volgorde van verschijnen. Dus op jaartal.
Ik ken geen andere boeken van deze schrijfster. Ik weet wel dat ze op dit moment wel een aantallen boeken heeft. Welke dat zijn, zou ik niet weten.
G. Uit welk boek of van welke internetsite heb je de informatie gehaald? Schrijf de titel en schrijver van de boeken op in alfabetische volgorde.
www.ciaow.nl
www.AnnekeScholtens.nl
www.scholieren.com
REACTIES
1 seconde geleden