L'assassin door Wilfrid Simon

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1451 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 67 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 67 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover L'assassin
Shadow
L'assassin door Wilfrid Simon
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens:
Titel: L’assassin
Auteur: Wilfrid Simon
Uitgever: Fiction française
Jaar: 2001

Samenvatting:
Een jongen staat te liften, hij krijgt een lift en vertelt de man dat hij René heet, maar eigenlijk heet de jongen François. Hij stapt later uit bij een klein dorpje, en loopt een lang pad af om zich uiteindelijk ergens in de bosjes te verstoppen. In de tussentijd zijn agenten allerlei mensen aan het ondervragen.
In het dorpje waar François is afgezet woont een meisje Zoé, zij is vanuit Parijs naar dit kleine dorpje aan de rand van de Frans-Spaanse grens verhuist, ze zit op het VWO. In het dorpje waar ze woont is iedereen of aan het roddelen over wie het met wie doet, of tv aan het kijken.

François vindt op een ochtend bij het water een ratje, hij noemt het ratje Gildas en de twee worden vrienden. François praat veel tegen het ratje, omdat hij verder niemand heeft om tegen te praten. Naar een tijd gaat François 's nachts naar het dorpje om eten en kleding van waslijnen te stelen.
Als Zoé op een dag een stuk gaat wandelen en richting het bos loopt, ziet ze François spelen met Gildas. Het is voor haar liefde op het eerste gezicht, en ze blijft maar aan François denken.
Als Zoé weer naar François op zoek gaat laat ze per ongeluk een tak kraken en merkt François Zoé op. De twee raken aan de praat, François zegt dat Zoé ‘het leven’ betekent, en Zoé vertelt dat François de broek van haar broer aan heeft. François vertelt Zoé niet zijn echte naam, maar de naam die hij ook aan zijn lift verteld heeft ‘René’.
Een dag later gaat Zoé weer naar de mysterieuze François toe, en neemt allerlei dingen voor hem mee in ruil voor zijn levensverhaal.
Op een dag ziet Zoé de tatoeage van François, en ze heeft boeken voor hem meegenomen. François vertelt dat hij niet op school is gebleven, omdat boeken niet zijn om uit te leren maar om deuren te openen.
Op een avond ziet Zoé op het nieuws een foto van François, met zijn echte naam en het bericht dat hij een moordenaar is. Ze begint te huilen.
François wil dit uitleggen, hij vertelt dat hij opgepakt is voor rijden zonder rijbewijs samen met een vriend. De twee vluchtten maar werden achterna gezeten door een agent. Zijn vriend schoot de agent en zichzelf neer, en François is op de vlucht geslagen. Nu denkt iedereen dat François de moordernaar is. Maar dit is niet zo, hij kan het bewijzen door te laten zien dat alle kogels nog in zijn pistool zitten en hij het dus niet heeft kunnen doen. Zoé besluit om met François naar Spanje te vluchten nadat ze thuis haar tas en wat geld heeft gepakt en haar scooter het meer in heeft gereden.
Als de twee eenmaal in Spanje zijn verstoppen ze zich in een grot. Die avond maakt Zoé zich extra mooi, ze wil François verleiden. En met succes, die avond hebben François en Zoé voor het eerst seks.

Ondertussen is Zoé haar scooter in het meer gevonden, en de mensen denken dat François Zoé gegijzeld heeft. De politie zet een zoektocht in touw, en gaan ook in Spanje zoeken. De politie heeft veel wapens bij zich, en als ze François en Zoé hebben gevonden in de grot wordt François’ naam geroepen door een megafoon, hij moet zijn handen boven zijn hoofd doen.
François laat zijn pistool onder water, hij sterft liever dan weer de gevangenis in te gaan, op dat moment wordt hij door zijn hoofd neergeschoten. Zoé begint te huilen en te schreeuwen, ze pakt het pistool en schiet zichzelf door haar hoofd. Ze wil, ze kan niet leven zonder René, zonder François.

Technische analyse
Personages

De belangrijkste karakters in het verhaal zijn François en Zoé. De ouders van Zoé zijn ook redelijk belangrijk in het verhaal.

François
François is een jongen die verdacht wordt van moord, maar dit niet gedaan heeft. Hij is ooit opgepakt wegens rijden zonder rijbewijs, en heeft daarvoor in de gevangenis gezeten. Hij vlucht naar een dorpje waar hij zich schuil houdt in de bossen. François filosofeert veel, en heeft zijn eigen alternatieve en diepe mening over het leven en alles daar omheen. Hij heeft een ratje, Gildas, waar hij veel mee praat. Het is voor lange tijd de enige vorm van aanspraak die hij heeft. Totdat hij Zoé ontmoet, uiteindelijk vlucht François met Zoé naar Spanje om daar aan zijn eind te komen.

Zoé
Zoé is een meisje dat van Parijs naar een dorpje in Zuid-Frankrijk is verhuist, ze vindt het daar maar niks. Ze zit op het VWO, gaat iedere dag braaf naar school en haalt goede punten. Op een dag ziet ze François en is meteen verliefd. Pas later leren de twee elkaar kennen en krijgen ze een band. Zoé is geobsedeerd door François, en door zijn visie op het leven. Omdat ze François op het nieuws ziet, besluiten de twee naar Spanje te vluchten waar François tragisch aan zijn einde komt en Zoé zelfmoord pleegt.

Ouders
De ouders van Zoé zijn eigenlijk typisch ouders, ze willen het beste voor Zoé maar Zoé ziet dat niet in. Haar ouders willen graag dat ze zich degelijk kleedt, maar dat doet Zoé niet, en haar ouders vinden dat ze zichzelf hoerig kleedt. Als Zoé ineens vermist wordt, denken ze dat François Zoé gegijzeld heeft.

Perspectief en verteller
Er is niet echt één verteller. De hoofdstukken dat François en Zoé samen zijn wordt er vooral veel vanuit Zoé’s perspectief verteld. Maar er wordt ook veel vanuit de gedachten van François verteld, zijn gefilosofeer bijvoorbeeld. De stukken waarin geen van beiden personages in voorkomen wordt verteld door, min of meer, een onafhankelijke verteller die de gebeurtenissen vastlegt.

Ruimte
Het boek speelt zich af op verschillende plaatsen. Veelal op de plaats waar François zich verstopt heeft, maar ook bij Zoé thuis en in de grot in Spanje. Maar het boek speelt zich ook af tijdens de vlucht van Zoé en François.

Stijl
Het is moeilijk om iets te zeggen over de stijl van het boek. Ik vond het een best moeilijk boek, terwijl het voor franse kinderen waarschijnlijk een stuk makkelijker te lezen zal zijn. De bladzijdes met woordjes die we kregen heb ik wel echt nodig gehad om sommige delen van e het boek te snappen. En zelfs dan was voor mij nog niet alles duidelijk, ik heb bijvoorbeeld best een tijd over moeten doen voordat ik dat begreep.

Thema
Het thema is liefde, en dan vooral de liefde die Zoé voor François voelt. Ook is het onmogelijke liefde, Zoé is verliefd op een mysterieuze en vrij onbereikbare jongen, waar ze bijna niks van weet. Ook het alleen zijn van François, zijn eenzaamheid door heel zijn leven heen, die mede veroorzaakt wordt door het geheim dat hij met zich meedraagt, speelt een grote rol, en heeft ook veel invloed op het karakter en personage van François zelf.

Tijd
Het boek speelt zich af in deze tijd, in onze tijd. Het is geen boek uit bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog of over de toekomst. In welk jaar het boek zich afspeelt is moeilijk te zeggen, maar het speelt zich vooral af in de na-zomer en de herfst, rond september.

Titelverklaring
L’assassin betekent moordenaar. Dit heeft betrekking op de moord waarvan gedacht wordt dat François die gepleegd heeft. Dit heeft ook betrekking op de wijze waarop François aan zijn einde komt, hij wordt vermoord door de politie, en Zoé is een zelfmoordenaar, ze brengt zichzelf om het leven.

Eindoordeel
Ik vond het een heel apart boek. Het is zeker geen doorsnee romannetje of detective, maar een boek waar je je echt in moet verdiepen. Het plot was erg verrassend omdat het verhaal op het einde een onverwachte draai krijgt.
Ik vond het boek zeker niet gemakkelijk om te lezen, maar dit maakte het tegelijkertijd ook een uitdaging om het boek te lezen en te begrijpen, ook al lukte dit niet altijd. Ik was daarom ook blij dat we in de lessen steeds een stuk uit het boek samen behandelden. De personages François en Zoé waren ook van onze leeftijd, en dat maakt dat je de personages beter begrijpt en dat het boek minder saai wordt. Ik denk dat iedereen wel iets herkent in de smoorverliefde Zoé, en de onbereikbare François die met een zwaar geheim rondloopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Heej!

Dank je wel dat je het hebt geupload, ik heb er veel aan gehad ;)

Nogmaals bedankt =D

14 jaar geleden

Andere verslagen van "L'assassin door Wilfrid Simon"