Krassen door Elle van den Bogaart

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Krassen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1472 woorden
  • 30 november 2010
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
21 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Krassen
Shadow
Krassen door Elle van den Bogaart
Shadow

> Persoonlijke reactie.
Ik heb dit boek gekozen omdat de achterkant van het boek me erg aansprak. Het is wel een beetje een droevig boek had ik van tevoren de indruk. Het boek leek me ook wel interessant, omdat het niet zomaar iets is wat elke dag gebeurd, maar het zou wel kunnen gebeuren. Het ging over zelfmoord dus dat laat je wel meeleven. Het is wel een boek van de jeugdliteratuur maar het was niet echt een kinderboek. Het boek gaat er ook over dat die zoon van de vrouw die zelfmoord pleegt gaat onderzoeken waarom zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd. Hier komt een hoop spanning bij kijken want er gebeuren een hoop raadselachtige dingen.

> Samenvatting van de inhoud
De moeder van Kars pleegt op een dag zelfmoord, zonder dat het gezin er van tevoren iets over had gehoord. Achteraf blijkt dat de vader er meer vanaf weet dan hij had verteld tegen Kars en Tine. Zijn moeder speelt dus met een hoop problemen, ze had al een zoon gekregen op haar 17e en had meer gevoelens voor de vader van haar kind dat ze kreeg toen ze 17 was. Ze kon het allemaal niet meer aan en pleegde toen zelfmoord door een overdosis pillen te slikken. Kars probeert informatie te zoeken en te weten te komen waarom zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd. Hij vraagt en vrienden en familie van zijn moeder of ze er meer vanaf wisten, hij kwam wel iets verder. Uiteindelijk heeft hij zelf uitgezocht waarom zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd en heeft hij zelfs met de gene gesproken waar zijn moeder verliefd op was. De hoofdpersoon gaat van gelukkig naar ongelukkig kind omdat zijn moeder zelfmoord pleegt. Hij had ook een steen gekregen van zijn moeder ooit, hiermee is hij zichzelf gaan snijden/krassen. Mede hoofdpersonen zijn Tine en zijn vader, ze spelen een belangrijke rol bij het opvoeden van Kars en het omgaan met Kars. Kars is ook nog maar 15. Tine sluit zich erg af van de buitenwereld. Ze vormen samen een gezin. De gebeurtenissen spelen zich af binnenshuis, maar ook bij vrienden en familie thuis. Het speelt zich gewoon in deze tijd af. Het gebeurt niet allemaal op een paar dagen, het verhaal “duurt” een jaar ongeveer. Ik denk dat her verhaal behoorlijk chronologisch zich afspeelt. De dagen gaan voorbij en er komt wel eens af en toe een flashback voor die gaat over toen zijn moeder nog leefde.

> Bespreking van een verhaalaspect.
Spanning:
Ik heb het boek gelezen en vond het wel spannend. Er zaten wel een aantal open plekken in, zoals: zal Kars nog gaan stoppen met krassen? De globale spanning in het verhaal is de vraag of Kars ooit zal weten waarom zijn moeder zelfmoord pleegde.

De globale spanning in het verhaal is dat ze zijn moeder thuis dood vinden. Op het verleden gerichte spanning, hier hoef ik niet lang over na te denken. De op de toekomst gerichte spanning heb je vooral in het begin van het verhaal. Je vraagt je dan af of Kars te weten zal komen waarom zijn moeder zelfmoord pleegde. Er zaten ook zeker spanningsbogen in, zoals de keren dat hij op onderzoek gaat. Er komt ook een hoop vertraging in het boek voor, ze verzwijgen bijvoorbeeld hoe zijn moeder is dood gegaan tot het eind van het verhaal 1 keer. Zo vertellen ze al dat z’n moeder dood gaat in het begin bij ongeveer bladzijde 20 en kom je pas te weten hoe ze dood is gegaan op ongeveer bladzijde 130. Cliffhangers zitten er ook in zoals de keer dat ze met een nieuw hoofdstuk beginnen in het boek terwijl het net spannend wordt.

Personages:
De hoofdpersoon is Kars en eigenlijk ook wel zijn moeder want daar gaat het verhaal eigenlijk ook over, over hoe ze dus is dood gegaan. De bijfiguren zijn de zus van Kars “Tine”. Ook zijn vader speelt een belangrijke rol want die verzwijgt een hoop informatie. Ook is er nog een vriend van Kars en die heet pien, ze steunt hem waardoor hij zich beter voelt. Er zit niet een bepaalt soort type in zoals bijvoorbeeld een boef of een verrader. De relatie tussen de personages is niet moeilijk want ze vormen een gezin.

> Leeservaring
Het onderwerp van het verhaal sprak me niet meteen aan omdat ik niet wist war het over ging. Toen ik verder ging kijken op de achterkant en de korte samenvatting ging lezen kwam ik meer te weten en werd ik nieuwsgierig. Het heeft me ook wel nieuwe kanten van het onderwerp laten zien zoals een van de grootste dat je toch meestal niet weet wat er precies aan de hand is. Je wilt veel gaan uitzoeken en natuurlijk is het een afschuwelijke gebeurtenis, het verbaast me wel dat wanneer ze het horen ze er eigenlijk wel rustig onder blijven. Ik ben eigenlijk wel een beetje door het verhaal aan het denken gezet, over wat als mij dit overkomt. Het is eigenlijk wel een beetje uitgekomen wat ik van tevoren dacht dat hij het uiteindelijk wel te weten zou komen want dat is toch wel met de meesten boeken zo. Ik ben het wel met de mening over het verhaal eens en de mening is dat het heel erg is dat zoiets gebeurd en dat het je leven echt op z’n kop zet. Ik ben er niet over anders gaan denken, het is gewoon verschrikkelijk en dat dacht ik aan het begin van het verhaal ook al. Het onderwerp wordt wel tamelijk goed uitgewerkt, want er speelt ook in het boek wat er allemaal bij komt kijken, dus ook de extra’s zoals dat je dan met vragen blijft zitten. Ik vindt het verhaal ook eigenlijk niet zo verrassend uitgewerkt, het is gewoon hoe je ook verwacht dat het zal zijn als je goed nadenkt. Ik vindt ook dat wanneer de moeder dood gaat dat dat te weinig aandacht krijgt. Het wordt dan zo kort en snel verteld, zoiets van dit deel van het boek is niet zo belangrijk terwijl het juist wel belangrijk is.

Ik had wel nog nooit een boek dat ook over dit onderwerp ging gelezen. (Ik lees niet zoveel, omdat ik het gewoonlijk saai vindt).

Het verhaal bevat in mijn ogen voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien. Er zit ook meestal niet voldoende tempo in het verhaal dan valt het stil en probeert de schrijver het iets te bondig te maken. Het boek gaat niet alleen maar over de gebeurtenissen maar ook over de gevoelens van de personen. 1 gebeurtenis heeft echt indruk gemaakt en dat is de zelfmoord van zijn moeder, het is iets wat mij hopelijk nooit zal overkomen en gelukkig is het mij ook nog nooit overkomen. Ik mag van geluk spreken dat ik zoiets zoals ik net al zei of iets wat er op lijkt nog nooit heb meegemaakt dus het verhaal wordt er gelukkig niet persoonlijk door. Ik wil ook geen van die gebeurtenissen meemaken want het zij allemaal droevige gebeurtenissen.

> Keuzeopdracht
A is van Amerika: De moeder van Kars heeft een zoon gekregen toen ze 17 was in Amerika.

B is van Bovenarm: Dit is de plek waar Kars zich snijdt/krast met een steen die hij van zijn moeder heeft gekregen.

C is van Contact: Kars probeert contact te zoeken met de man in Amerika die samen met zijn moeder een kind op de wereld zetten terwijl zijn moeder nog maar 17 was.

D is van Drinken: Zijn vader drinkt veel na het verlies van zijn vrouw en gaat steeds alleen maar meer drinken.

E is van Eliza: Dit is de naam van Kars zijn moeder.

F is van Fiets: Hiermee gaat Kars telkens naar zijn tante om meer informatie te weten te komen over zijn moeder.

G is van Geboorte: Geboorte van een kind van Kars zijn moeder in Amerika.

H is van Hulp: Kars krijgt hulp en steun van Pien, een vriendin van Kars.

I is van Interessant: Ik vond het wel een interessant en leuk boek.

J is van Jong: Kars is nog jong terwijl zijn moeder zelfmoord pleegt.

K is van Krassen: De naam van het boek met betekenis dat de hoofdpersoon zich krast.

L is van Liefde: Kars en Pien worden verliefd op elkaar op een feestje.

M is van

N is van

O is van

P is van Problemen: Het gezin kreeg er een hoop problemen door dat Eliza zelfmoord pleegde, Zoals Vader gaat drinken, Zus valt in eigen wereldje en Kars gaat krassen.

R is van

S is van

T is van Toneelstuk: Kars ziet een toneelstuk, het toneelstuk gaat precies hetzelfde als zijn moeders leven. Hij vind het spottend en wordt er verdrietig van.

U is van

V is van Verdrietig: Kars was vaak boos en verdrietig op zichzelf en waarom alles zo moest lopen.

W is van

Z is van Zelfmoord: De moeder van Kars (Eliza) pleegt zelfmoord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Krassen door Elle van den Bogaart"