Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 3711 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 83 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 83 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
166
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1997 Genomineerd) , Jonge Jury (1998 Genomineerd)

Boekcover Kortsluiting
Shadow
Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Samenvatting
3. Onderwerp/Genre
4. Personages
5. Recensies van Jeugdliterom
6. Zelfgeschreven Recensie
7. Biografie Lieneke Dijkzeul

Inleiding

Hoe en waarom heb ik dit boek gekozen?
Ik heb dit boek eigenlijk gekozen aan de hand van ons Nederlands boek. Daar stond een tekst in van lekker lezen, die door Lieneke Dijkzeul was geschreven. Dat vond ik wel een leuke tekst. Toen ben ik opzoek gegaan naar andere boeken van haar. En zodoende ben ik bij dit boek uitgekomen.

Verwachting
Ik verwacht dat het vooral een boek met veel gedachtes en gevoelens gaat worden. Met veel ontroering. Ook denk ik dat, naar de inleiding op de achterkant van het boek gekeken, dat het ook wel spannend gaat worden.


Eerste reactie
Ik vond het een mooi boek. Het was interessant en zette me aan het denken. Je zou namelijk niet verwachten dat een jongen die in een pleeggezin terecht komt het zo moeilijk krijgt. Want over het algemeen gaan kinderen zich juist beter voelen.
Het einde van het boek vond ik zielig. Daniël gaat dan namelijk op zoek naar zijn moeder. Maar treft uiteindelijk alleen Mick. Mick was de vriend van zijn moeder. Mick verteld hem dat zijn moeder naar het buitenland is verhuisd. Hij vindt zijn moeder dus niet.

Samenvatting

Daniël Bax is een jongen die al een hele tijd in een weeshuis heeft gewoond. Hij is daar door zijn moeder naartoe gebracht, omdat zij niet meer voor hem kon zorgen. Ze is namelijk verslaafd aan drugs en drank.
Daniël is al een aantal keer in een pleeggezin geplaatst. Maar elke keer voelde hij zich niet op zijn gemak, of kreeg ruzie met zijn pleegouders.
Dit keer wordt er nog één keer geprobeerd Daniël in een pleeggezin te plaatsen. Zijn nieuwe pleegouders heetten Marja en Jesse. Ook krijgt hij er een nieuw broertje en zus bij. Zijn nieuwe broertje heet Pim. Hij is 9 jaar, en ontzettend bijdehand. Met hem kan Daniël het wel goed vinden, in tegenstelling tot zijn nieuwe zus Marieke. Daniël en Marieke zijn van dezelfde leeftijd, 14 jaar. Marieke heeft al een hekel aan hem, voordat ze hem heeft gezien. Hij krijgt namelijk de zolderkamer, die min of meer aan haar was beloofd.
Een paar dagen later gaat Daniël voor het eerst weer naar school. Hij wordt en de brugklas geplaatst, omdat hij vroeger niet veel naar school is gegaan. Maar het gaat niet zo goed op school. Hij krijgt al snel ruzie met zijn Mentrix, omdat hij het systeem dat op school gehandhaafd wordt, niet zo goed begrijpt. Hij wordt eruit gestuurd met de woorden: “Flikker op!”. Daaronder verstaat Daniël dat hij van school is gestuurd. Een beetje van slag trekt hij de stad in. Daar zwerft hij een aantal dagen rond. Daarna beseft hij dat hij beter terug kan gaan naar Marja en Jesse. Maar hij ziet er wel erg tegenop. Hij verwacht dat hij weer terug moet naar het weeshuis. Maar als hij thuiskomt, is Marja helemaal niet boos, ze is zelfs blij dat hij weer terug is.

Een paar dagen later besluit Daniël toch maar weer terug naar school te gaan.
Thuis schrijft Daniël brieven aan zijn moeder, waarin hij alles beschrijft als een soort sprookje. Hij schrijft dat alles goed met hem gaat, en hij de beste is van de klas (terwijl het helemaal niet zo goed gaat op school), dat hij het met iedereen goed kan vinden, en dikke vrienden is met Marieke.
Hij verstuurd zijn brieven niet, want hij weet niet waar zijn moeder momenteel woont.
Een paar weken later heeft Daniël alweer ruzie op school. Dit keer met de conciërge. Omdat hij het vertikt om het plein te vegen. Hij raakt in gevecht met de conciërge, en wordt voor een week geschorst.
Als zijn schorsing is afgelopen, en Daniël weer op school komt, is de pleincorvee afgeschaft. Hij wordt als een soort held onthaald. Iedereen is hem dankbaar en doet heel aardig. Hij wordt zelfs in schoolvoetbalteam opgenomen. Daarin is hij erg succesvol. Het lijkt eindelijk is een keer goed te gaan met Daniël. Totdat hij op een keer thuiskomt, en merkt dat Marieke zijn brieven aan zijn moeder heeft gelezen. Dan slaan bij hem de stoppen door. Hij vernielt Mariekes gitaar. Daniël wordt zelfs zo boos dat hij besluit zijn moeder te gaan zoeken. Hij loopt weg van huis. Hij gaat lopend, want hij heeft niet genoeg geld om met de trein te reizen. Hij komt na een lange voettocht terecht bij Grad. Hij biedt Daniël aan om mee te helpen in zijn moestijn, om wat geld bij te verdienen zodat hij misschien met de trein verder kan. Als Grad na het werk aanbiedt om te blijven eten, slaat Daniël dat aanbod niet af. Na het avondeten gaat Daniël weer verder met zijn tocht. Maar ver komt hij niet. Hij is verkouden en heeft koorts. Hij besluit om in het schildersatelier van Grad te overnachten. Als Grad erachter komt dat Daniël in zijn schuur verblijft, biedt hij Daniël aan om in zijn logeerkamer te gaan slapen. Daar wordt hij handtastelijk, en Daniël begrijpt dat Grad homo is. Hij slaat op de vlucht en overnacht in een schuur. Als hij ’s ochtends wakker wordt, is hij nog steeds niet lekker. Hij klimt via een zolderraam naar binnen. Daar valt hij meteen als een blok in slaap. De volgende ochtend sluipt Daniël naar beneden en pikt wat te eten. Vlak daarna hoort hij vrouwen thuiskomen. Hij zit opgesloten op de zolder en kan niet weg. Na een paar dagen op de zolder geleefd te hebben, besluit Daniël dat hij toch niet eeuwig kan blijven zitten op de zolder. Hij ziet toch een kans op weg te komen. Hij kan weer verder met zijn reis. Na nog een dag te voet af te leggen, komt Daniël aan in zijn oude woonplaats. Hij besluit naar het café te gaan waar zijn moeder eerst werkte. Daar treft hij Mick. De oude vriend van zijn moeder. Hij vertelt hem dat zijn moeder hier geen toekomst meer zag in was verhuist naar het buitenland. Daniël is erg overstuur door dit bericht. Hij vraagt Mick naar de wc. Daar spoelt hij alle brieven die hij aan zijn moeder had geschreven door de wc. Hij besluit een nieuwe start te maken. Hij belt Marja op, en zegt dat ze hem kan komen halen.

Bron: zelfgeschreven

Het onderwerp

Het onderwerp van mijn boek is: Geplaatst worden in een pleeggezin, En je er niet zo goed op je gemak voelt. Uiteindelijk doet je pleegzus iets onvergeeflijks: Ze leest je brieven aan je echte moeder, die heel erg persoonlijk zijn. En slaan je stoppen door.

Soort boek, genre

Het doel van mijn boek is amuseren door ontroering en spanning.
De nadruk van de vertellijn lag op gedachten en gevoelens beschrijven.
Het genre van mijn boek is:
1. Tijd: eigentijds verhaal
2. Personen in het verhaal: Daniël, zijn pleeggezin en zijn omgeving op school en als hij vlucht
3. Onderwerp/thema: Probleemverhaal

Personages

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon in dit verhaal is Daniël. Hij is hoofdpersoon omdat:
- Hij een probleem heeft: Hij wordt voor de zoveelste keer in een pleeggezin geplaatst waar hij moeite heeft om zich aan te passen. En hij mist zijn moeder die niet meer voor hem kon zorgen.
- Het perspectief ligt bij hem: je kent zijn gedachten en gevoelens, ook weet je wat hij zegt en doet.
- Je leert hem gaan de weg het verhaal steeds beter kennen, in dit verhaal is dat heel duidelijk, omdat je in het begin van het verhaal nog niks over zijn verleden afweet. Het wordt je stukje bij beetje verteld

Wat voor karakter is Daniël?/ Karakterontwikkeling
Daniël is een Round character omdat:
- Hij en de loop van het verhaal veranderd: Hij probeert zich aan te passen aan zijn omgeving. Terwijl hij eerst dacht: Jullie stikken er maar in, ik ga lekker mijn eigen gang. Hij begint ook te begrijpen dat Marja en Jesse alleen maar het beste voor hem willen. En eigenlijk is hij door diep in zijn hard toch wel erg blij mee. Ook leert hij te accepteren dat hij waarschijnlijk zijn moeder nooit terug zou vinden.
- De tweede reden waarom Daniël een Round character is, is omdat hij tijdsbesef heeft. In het verhaal worden sommige hoofdstukken dan ook besteedt aan dat Daniël terugdenkt aan hoe het vroeger was.

Hoe leer je Daniël kennen?
Je leert Daniël kennen doordat je zijn gedachten, en gevoelens kent. En je ook weet wat hij zegt en doet.

Karaktereigenschappen
4. Een paar belangrijke eigenschappen die Daniël als hoofdpersoon heeft zijn:
- in zichzelf gekeerd
- Doorzetter
- Een flapuit
- Gevoelig
- Zelfstandig
- Nuchter

Gedrag/Innerlijk
- Daniël gedraagt zich in het begin als een zelfstandige en nuchtere jongen, die (voor zijn gevoel) gedwongen wordt om in een pleeggezin te gaan wonen.

Daardoor is hij in het begin van het boek afstandelijk naar Marja en Jesse (zijn pleegouders). Daarna begint hij steeds meer door te krijgen dat ze hem gewoon willen helpen. Daardoor probeert hij steeds aardige dingen voor Marja en Jesse te doen, maar toch loopt het op de een of andere mannier steeds op een mislukking uit. Marja en Jesse vinden het namelijk maar raar dat hij dat soort dingen voor ze doet, en daaronder verstaat Daniël dat ze hem niet serieus nemen en krijgt hij een woede-uitbarsting. Maar na een poosje is hij weer afgekoeld en doet hij weer normaal.
- Een heel merkwaardige eigenschap van Daniël is, dat hij zeer gehecht is aan zijn oude kleren. Ook als hij van huis wegloopt, heeft hij zijn oude kleren aangetrokken. En niet de nieuwe kleren die Marja voor hem heeft gekocht.
Nog een merkwaardige eigenschap is, is dat niemand hem Danny mag noemen, want dan schiet hij uit zijn slof.
- In het einde van het boek, beseft hij, zoals ik al eerder heb geschreven, dat hij zijn moeder nooit meer terug zal vinden, en dat zorgt ook voor een omwenteling. Hij ziet Marja en Jesse niet meer als alledaagse mensen waar hij toevallig bij woont, maar hij beseft dat het zijn pleegouders zijn, en dat ze om hem geven.

Uiterlijk
Daniël is een lange, dunne en slungelige jongen. Alle kleren die hij heeft fladderen om hem heen. Daardoor ziet hij er beetje onverschillig uit.

Relaties
Daniël heeft niet zoveel relaties met andere mensen, hij is heel zelfstandig en maakt alleen contact met andere mensen als het echt moet.
Degene met wie hij wel contact heeft zijn: Marja, Jesse, Pim, Marieke, zijn ‘schoolvrienden’. En in de herinneringen uit verleden heeft hij contact met zijn moeder en Mick, die overigens ook in het einde van het verhaal voorkomt.

Bijfiguren
De belangrijkste bijfiguren in dit verhaal zijn:
- Marja
- Jesse
- Marieke
- Pim
- Grad
- Mick
- Zijn moeder

Marja
Marja is Daniël’s pleegmoeder. Ze probeert alles zo goed mogelijk te doen, en vergeet daarbij wel eens dat mensen ook fouten maken. Ze is namelijk nooit boos op Daniël.
Karaktereigenschappen:
- Moederlijk
- Sympathiek
- Geduldig

Jesse
Jesse is Daniël’s pleegvader. Hij heeft het druk op zijn werk, dus kom je ook niet zo heel erg veel over hem te weten. Maar toch is hij belangrijk omdat Daniël het steeds over hem heeft. Hij is eigenlijk een beetje net zoals Marja.
Karaktereigenschappen:
- Vaderlijk
- Sympathiek
- Slim
- Geduldig

Marieke
Marieke is Daniël’s nieuwe zus. Ze is de belangrijkste bijpersoon. Bij haar ligt dan soms ook het perspectief. Je weet haar gedachten, gevoelens, wat zegt en doet. Maar ze wordt niet geleidelijk voorgesteld aan de lezer, en ze veranderd niet. Ze blijft namelijk nors en puberachtig, en ze blijft ook een hekel houden aan Daniël.
Karaktereigenschappen:
- Nors
- Snel boos
- Puberachtig
- Gevoelig

Pim
Pim is Daniël’s nieuwe broertje. Hij is nog maar negen jaar, maar weet al veel meer als Daniël. Maar dat vind Daniël niet erg, omdat hij weet dat Pim zijn slimme opmerkingen niet maakt om hem te plagen.
Karaktereigenschappen:
- Bijdehand
- Slim
- Aardig
- Druk

Grad
Grad is de man die Daniël onderweg tegenkomt om wat geld te verdienen. Eigenlijk heb je al meteen een beetje een indruk van hem, maar die blijkt aan het eind niet te kloppen, als bekend wordt dat Grad homo is.
Karaktereigenschappen
- In het begin aardig
- Kunstzinnig
- Daarna sluw

Mick
Mick komt voornamelijk voor in de herinneringen van Daniël uit het verleden. Daarin is hij de vriend van zijn moeder, die hem verhaaltjes voorleest als hij bang was, en met hem speelde. Ook in het einde van het verhaal komt hij voor, als de cafébaas, van het café waar zijn moeder eerst werkte. En waar hij dealer is geworden.
Karaktereigenschappen van Mick worden eigenlijk niet echt besproken. Omdat hij door Daniël alleen als een van de vriendjes van zijn moeder wordt beschouwd.

Zijn moeder
De moeder van Daniël wordt is in het verhaal heel belangrijk. Dat komt doordat Daniël heel veel over haar nadenkt, en haar mist. Het gekken is dat je haar naam niet te weten komt, en ze zelf, als persoon, geen enkele keer een het verhaal voorkomt. Ondanks dat kom je nog het nodige over haar te weten:
- Ze is verslaafdt aan drugs en drank
- Ze hield veel van Daniël, ook al liet ze dat niet altijd blijken
- Ze heeft veel vriendjes gehad.
- Ze verdiende niet genoeg omdat het allemaal opging aan drugs aan drank
- Daardoor moest Daniël vaak voor haar en het geld zorgen
- Ze hield er niet van lang op één plek te blijven
Ze heeft eigenlijk, net als Mick niet echt karaktereigenschappen. Dat komt omdat ze telkens door de ogen van iemand anders wordt gezien.

De recensies van Jeugdliterom

Samenvattingen
Ik heb eigenlijk alleen de belangrijkste, en opvallendste meningen uit de recensies gehaald, omdat het er anders te veel werden
Ik heb 3 recensies gevonden op Jeugdliterom, waarvan er maar 1 een titel had.

1.
Titel: Jou een zorg mij een zorg
Recensent: Jet Marchau
Pluspunten:
- Het is een vlot verteld verhaal met een rechtlijnige verhaalstructuur
- Het auctoriale vertelstandpunt laat toe dat de situatie vanuit alle personages en diverse perspectieven ingeschat wordt
- De lezer volgt geïntrigeerd het uitgezette spoor
- De lezer moet zelf een portret van Daniël moet vormen. Dat vergroot de inleefbaarheid en vooral het begrip voor een leeftijdgenoot die zijn leven startte als een verschoppeling
Minpunten:
- Bij Marja en Jesse zijn wat vraagtekens te plaatsen. Zij zijn wel erg ideale, geduldige ouders, met daarenboven een groot doorzicht in zowel eigen kinderen als pleegkind. Allemaal wat té ideaal.
Conclusie: Het is over het algemeen goed verteld. Een groot pluspunt is dat de lezer zelf een beeld van Daniël moet vormen, en daardoor zich beter kan inleven

2.
Titel: ------
Recensent: Ruud Kraaijeveld
Pluspunten:
- Haar boeken zijn bijzonder toegankelijk, bevatten veel avontuur en spanning en bieden bovendien ook nog de nodige stof tot nadenken
- Zware onderwerpen verwerkt Dijkzeul in verhalen vol vaart
- Aantrekkelijke en boeiende verhalen met herkenbare personen in omstandigheden waarin jongeren zich kunnen inleven
- De zoektocht naar zijn moeder verloopt spannend en avontuurlijk
- Dijkzeul geeft een goed beeld van de hoofdpersoon
- De mannier waarop hij zich probeert aan te passen in het gezin en de conflicten met zijn pleegzus worden herkenbaar weergeven
- De verscheurheid van Daniël komt goed naar voren in de brieven aan zijn moeder
- Ze heeft geen detective meer nodig, het verhaal toont meer eenheid, ze is duidelijk gegroeid als schrijfster
- Het avontuur ontbreekt niet
- De doorsnee lezer die behoefte heeft aan spanning wordt op zijn wenken bediend
Minpunten: ------
Conclusie: Vanwege de eenvoudige taal, de herkenbare personages en situaties is Kortsluiting bestemd voor grote groepen lezers in de brugklassen van alle schooltypen. Zij zullen smullen van dit verhaal. Dit boek zal bij de kinderjury ongetwijfeld in de prijzen vallen.

3.
Titel: ------
Recensent: Aukje Holtrop
Pluspunten: ------
Minpunten:
- De Strijd ontbreekt in dit verhaal
- De hoofdpersonen zijn een paar houten Klazen die lesjes opzeggen in plaats van gesprekken voeren en nooit enige echte emotie tonen
- De afschuwelijk goed pleegouders voeden op vanuit het boekje
Conclusie: Het is absoluut ongeloofwaardig dat een jongen met het verleden van
Daniël zich daar thuis gaat voelen.

Zelfgeschreven Recensie

Recensent: Daal van, Annelies

Titel: Kortsluiting

Jaar van uitgave: 1996

Bron: Koerier

Publicatiedatum: 17-12-05

Recensietitel: Je stoppen slaan door!

Kortsluiting van Lieneke Dijkzeul is door de vlotte vertelstijl en de spanning zeer goed geschikt voor lezers vanaf 12 jaar, zij zullen ervan smullen.
Daniël wordt in een pleeggezin opgenomen dat bestaat uit Marja, Jesse, Marieke en Pim. Marja en Jesse hebben de kinderen niks verteld over de komst van Daniël, dus moet ook de lezer beginnen met lezen zonder iets over hem af te weten. Doordat Daniël bij zijn binnenkomst in het huis iedereen aandachtig in zich opneemt, kun je snel een beeld vormen van de personages, dat je later zelf verder uit kan werken. Dat is prettiger want je kunt je dan beter inleven. Pim reageert spontaan op Daniël’s komst, maar Marieke echter, is erg nieuwsgierig maar wil dat niet laten blijken, daardoor is ze vijandig, wat erg begrijpbaar is voor een puber, en al helemaal in deze situatie.
Een minpunt aan het boek is dat Marja in Jesse net iets té geduldig en ideaal zijn. Ze schijnen precies te weten wat ze in elke situatie moeten doen, en worden nooit boos. Daardoor komt het wat onrealistisch over.
Maar daarentegen vind ik het idee om zelf een beeld over Daniël te gaan vormen erg interessant. Je kunt je beter inleven, omdat je geen standaard beeld van hem hebt. Daarom kan ik eigenlijk ook niet mijn mening geven, omdat iedereen zijn eigen mening eraan vast koppelt. Het wordt door deze mannier van een hoofdpersoon voorstellen, een erg interessant en veelzijdig boek.

De brieven die Daniël aan zijn moeder schrijft, zijn voor hem een stukje geruststelling tegenover zijn moeder, en dat komt goed naar voren uit de tekst van zijn brieven, waarin hij alles omschrijft als een soort sprookje, in tegenstelling tot de werkelijkheid. Maar als Marieke de brieven leest, gaat het mis, zoals het al een paar keer mis is gegaan. Daniël komt thuis, en vindt Marieke tussen zijn zeer persoonlijke brieven. Dan slaan zijn stoppen door. Dit moment is erg kort beschreven, dat had wat mij betreft wat langer gekund, dan had je namelijk een beter beeld kunnen vormen van de persoonlijkheid die Daniël in zijn brieven vond. Na deze ontroerende gebeurtenis, moet Daniël eerst zijn verleden vergeten om verder te kunnen, en te beseffen dat het nou eenmaal zo is.
Conclusie: Ik vond het een erg goed geschreven boek, met duidelijke verhoudingen tussen de verschillende personen, waarbij je zelf een beeld kunt vormen van die personages. Kortom het is een boek waarbij kinderen vanaf 12 jaar op sleeptouw worden genomen…

Biografie van Lieneke Dijkzeul

Geboortedatum: 7 maart 1950
Geboorteplaats: Sneek, Nederland

Biografie: Als kind hield Lieneke Dijkzeul van lezen, schrijven en muziek. Ze schreef uitgebreide dagboeken en wilde paukeniste worden. Maar ze kreeg werk als secretaresse en psychologisch assistente. Ook studeerde ze een jaar Frans. Ze trouwde in 1976 en haar dochter werd drie jaar later geboren. Door het voorlezen aan haar dochter kwamen de schrijfkriebels uit haar jeugd weer terug. Ze begon in 1987 met het schrijven van verhalen voor bladen als Okki, Bobo, Taptoe en Donald Duck. Haar eerste boek verscheen in 1990. Lieneke Dijkzeul woont met haar man en dochter in Culemborg.
Profiel: De boeken van Lieneke Dijkzeul zijn meestal realistisch en spannend. Haar hoofdpersonen hebben herkenbare problemen; ze zijn vaak eenzaam, er zijn thuis problemen en ze zijn op zoek naar contact en vriendschap. Door de avonturen die ze beleven vinden ze die vriendschap ook. Haar boeken bevatten detective-achtige elementen, en muziek en bejaarden spelen vaak een belangrijke rol. Naast de boeken voor kinderen vanaf een jaar of 9 schreef Lieneke Dijkzeul een heleboel boeken voor beginnende lezers.

Boeken:
1990 Hou je taai! (Lemniscaat / 3e druk 1995)
1991 Beer Bot maakt een boot (Zwijsen)
1991 De ontevreden kip (Zwijsen)
1991 Het geheim (Zwijsen)
1991 Roos (Zwijsen)
1991 Rook in het bos (Zwijsen)
1991 Niet voor de poes (Zwijsen)
1991 Een jas voor Bas (Zwijsen)
1991 De tweede viool (Lemniscaat)
1993 Wat is dat voor beest? (Zwijsen)
1993 Een muis met klauwen (Lemniscaat / 2e druk 1994)
1993 Hoera, ik vlieg! (Zwijsen)
1994 Papegaai ontvoerd (Zwijsen)
1994 Een valkuil voor de wolf (Zwijsen)
1994 Een bezem in het fietsenrek (Lemniscaat)
1995 Bang voor een plant (Zwijsen)
1995 Een tijger onder mijn bed! (Averroès)
1995 Grote mensen durven niks! (Zwijsen)
1996 De ogen van Rosa (Zwijsen)
1996 Een leuke klas (Zwijsen)
1996 Kortsluiting (Lemniscaat / 2e druk 1996)
1996 Een kameel met heimwee (Zwijsen)
1996 Het schoolfeest (Zwijsen)
1997 De bende van de Wind (Zwijsen)
1998 Dat paard leert het nooit! (Zwijsen)
1998 Ik ben de baas! (Zwijsen)
1998 Bevroren tijd (Lemniscaat)
1998 Naar zee, naar zee! (Zwijsen)
1999 Je bent een koukleum! (Zwijsen)
1999 Naar de top! (Zwijsen)
1999 Kerst met de Kibbels (Zwijsen)
2000 Mevrouw Fledder neemt wraak (Zwijsen)
2000 De kano (Zwijsen)
2001 Eiland in de wind (Lemniscaat / 2e druk 2002)
2001 De wedstrijd (Zwijsen)
2001 Het huis in de boom (Zwijsen)
2001 Vuurvogel (Zwijsen)
2002 De vogel die geen vogel was (Zwijsen)
2002 Mormel (Zwijsen)
2002 Het boek van Pol (Zwijsen)
2003 De snoepheks (Zwijsen)
2003 Het rode album (Kinderboekenmarkt)
2003 Van de neus en de soep (Zwijsen)
2004 Dat kan ik ook! (Zwijsen)
2004 Wat ben ik? (Zwijsen)
2004 Mevrouw Fledder gaat drummen (Zwijsen)
2004 Aan de bal (Lemniscaat / 3e druk 2005)
2004 Het jeukt op mijn kop! (Zwijsen) 2005 Hiep hiep voor Mol! (Zwijsen)
2005 De hut van Fiep (Zwijsen)
2005 Hillie de heks (Zwijsen)

Bekroningen:
1992 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De tweede viool
1994 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Een muis met klauwen
1994 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Een muis met klauwen
1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Kortsluiting
1998 Tip van de Jonge Jury voor Kortsluiting
2005 Vlag & Wimpel (tekst) voor Aan de bal
2005 Glazen Globe voor Aan de bal
Bron:home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/ldijkzeu.htm - 10k

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

wel jammer dat je niet aangeefd hoeveel hoofdstukken het heeft, verder super.

11 jaar geleden

V.

V.

Supergoed geschreven en duidelijk .
De samenvatting is heel erg handig want ik krijg een So over dit boek en dit is de beste samenvatting dus bedankt.:D

wat een verhaal ^.^

11 jaar geleden

M.

M.

whyy waarom heeft niemand er de (op)bouw bij gezet???

9 jaar geleden

B.

B.

echt heel cool en goed gedaan en een goede cijfer voor zo,n hoge klasse

9 jaar geleden

M.

M.

dit is echt ontzettend lang!!!

9 jaar geleden

een scholier

een scholier

Waarom heeft niemand de titelverklaring erbij gezet?

1 jaar geleden

Andere verslagen van "Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul"