Koningswater door Rood & Rood

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Koningswater
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1197 woorden
  • 27 januari 2004
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Rood & Rood
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
183
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Strop (1994 Genomineerd)

Boekcover Koningswater
Shadow
Koningswater door  Rood & Rood
Shadow

Auteurs: Niels Rood en Lydia Rood

Titel: Koningswater

Druk: 1e druk
Uitgever: Bert Bakker Plaats: Amsterdam Jaar: 1994
Jaar van eerste druk: 1994
Aantal pagina’s: 183 pagina’s
Indeling: het boek bestaat uit 14 getitelde hoofdstukken
Motto: Ik heb geen belangrijke regel in het boek gevonden
Samenvatting:

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, ergens tussen 1990 en 1993.
Het verhaal gaat over een succesvolle ondernemer van een chemische afvalverwerkingsbedrijf. Zijn naam is Marcus Dinkgreve. Hij is in een korte tijd heel erg rijk geworden omdat hij vroeger de chemische afval in afgesloten terreinen dumpte.
Een televisiejournaliste van NOVA, Liza de Lorijn, wordt verliefd op Marcus maar ze wilt eerst meer over zijn verleden weten. Ze wordt daarbij geholpen door Ditje Pardoen. Ze kent Liza al bijna tien jaar lang en daardoor is ze bereid om haar te helpen.
Na een lange speurtocht komt Ditje Pardoen erachter dat Marcus Dinkgreve de biologische vader van Liza is. Maar ze durft dit geheim niet aan Liza te vertellen.
De relatie tussen Liza en Marcus wordt steeds intiemer en Marcus vertrouwt Liza helmaal.
Intussen wilt de secretaresse van Marcus Dinkgreve, Lesly Ko, graag een nieuwe leven gaan beginnen en daarom verkoopt ze de belastende gegevens aan de pers voor een grote som geld. Die gegevens waren genoeg om Marcus voor jaren de gevangenis in te sturen.
Liza ontmaskert met de belastende gegevens Marcus tijdens een televisie-uitzending maar hij slaagt erin om Liza te vermoorden.

Thema

Het thema van het verhaal is ‘verraad’.
Een voorbeeld uit de boek;
Marcus heeft nog nooit in zijn leven iemand vertrouwd behalve zijn vijf werknemers en Liza. Alles wat Liza aan hem zou vragen zou hij haar geven. Maar juist Liza en zijn secretaresse verraden hem op het laatst. En toen Liza Marcus vertrouwt, vermoordt Marcus haar.

Titelverklaring

Koningswater is een soort zuur die alles opvreet. Marcus vermoordt Liza op laatst met behulp van Koningswater en daarom is het heel toepasselijk dat de titel Koningswater heet.

Analyse

Het verhaal is heel erg realistisch.
Dit verhaal is een soort Psychologische roman omdat de gedachte van de moordenaar in dit verhaal heel precies wordt beschreven.
Voorbeeld ( Marcus wordt door de politie gebeld nadat hij Liza heeft vermoord met Koningswater):
Marcus staarde de foto aan.
‘Uw dochter wordt dus vermist,’zei de politieman.
Opeens zag Marcus weer het bruisen van de vloeistof voor zich, die dat weefsel van kleren en spieren in zo korte tijd tenietdeed. Hij had het maar een, hooguit twee seconden gezien, maar nu bleef het beeld hangen. Woedend bruisen, alsof het kookte.

Ook de hoofdpersonen en de moord zijn zeer realistisch beschreven.
(Iemand vermoorden uit woede)
Vertrouwde plaatsen en gebouwen; Amsterdam en zijn smalle straatjes, drukke verkeer met daarbij heen en weer rijdende trams, disco’s en gezellige snackbars.
Vertrouwde personages; de hoofd en bijpersonen uit dit verhaal zijn zeer realistische beschreven. Ieder kent wel iemand met hetzelfde karakter als de personages uit het boek.
Wie kent niet de opgeblazen zakenman die alles doet om winst maken zoals: het lozen van chemische afval in de natuur.
Personages

Marcus Dinkgreve
Knap maar klein.
Type; de opgeblazen zakenman, hij doet alles om veel geld te verdienen.
In het verhaal probeert hij ook zijn geweten te sussen door zich wijs te maken dat hij allemaal voor zijn dochter doet.
Liza de Lorijn
Lang en zeer mooi, bruine haar en grijze ogen
Flat Character; intelligent maar toch een beetje naïef. ze wilt bijna alles doen om beroemd te worden.
In het verhaal slijmt ze ook regelmatig met haar baas.
Ditje
Type; detective; vindt politiezaken spannend en probeert zelf vaak het misdrijf op te lossen.
In het verhaal probeert ze ook het verleden van Marcus te achterhalen.
Lesly Ko
Een jongensachtige lichaam, knap van gezicht
Flat Character, goed karakter; werkt hard voor haar zoon en haar moeder

Perspectief

Het verhaal is geschreven in de auctoriaal perspectief.
Als je dit boek leest dan merk je dat de schrijvers alles van de personages weten. De schrijvers kennen hun geheimen en hier is een voorbeeld uit de boek;

Lesly dronk haar koffie, zoet en met veel melk, bedachtzaam. Als het onderzoek naar Chamco onder druk van de politiek serieus op gang zou komen, zou dat mogelijk gevolgen hebben voor haar bedrijf. Ze vroeg zich af of het misschien nu tijd was haar zijggeld te incasseren en een nieuw leven te gaan beginnen. Binnenkort zounhet te laat kunnen zijn.
Ruimte en tijd

De lezer vormt zich bij het lezen van dit verhaal een beeld van een gesloten ruimte. Verder creëert de beschrijving van dit verhaal een angstig en bedreigende sfeer. Maar ruimte speelt bij dit verhaal toch niet zo een belangrijke rol voor de sfeer. De schrijvers van het verhaal hebben meer aandacht geschonken aan het beschrijven van sfeer dan het beschrijven van ruimte.
Voorbeeld; toen Liza Marcus opzoekt bij een verlaten terrein, creëerden de schrijvers een benauwde ruimte met een angstige en mysterieuze sfeer.

Het verhaal wordt verteld in Chronologisch volgorde zonder Flashbacks. De chronologische volgorde zorgt er voor dat de lezer niet in de war raakt en dat het verhaal spannend blijft.
Beoordeling

Ik vind het een goede boek omdat het heel spannend is.

De schrijvers hebben in dit boek een goed en levensecht verhaal geschreven en de ontknoping van het verhaal is zeer verrassend.
Een fragment uit de boek toen Ditje erachter komt dat Marcus de vader is van Liza:
Midden in de nacht werd Ditje wakker. ‘Els de Lorijn!’zei ze. Ditje sprong uit bed. . ‘Els groen,’mompelde ze. Ze bukte zich om op de wekker te kijken. Ze kon Liza nu met geen mogelijkheid bellen.
Els Groen was de meisjenaam van Liza’s moeder. Ditje had haar ‘Els’ genoemd en aan haar gedachte ‘Els de Lorijn’, omdat ze de vrouw was van Edu de Lorijn en de moeder van Liza de Lorijn. Maar ze heette Els Groen. En Els Groen was de ex-vrouw van Marcus Dinkgreve.
Een fragment uit de boek wanneer Liza Marcus opzoekt nadat ze hem had ontmaskerd:
Verraad, dat was het sleutelwoord. Hij had het in gedachten herhaald, het zenuwslopende kwartier dat hij haar had rondgeleid door de loods. Met ieder vezel van zijn schoen had hij gevoeld dat zij ergens op wachtte, op een ontknoping, een onthulling, een einde. Ook hij wachtte. Het enige dat zij niet wist, was dat het haar eigen einde was dat het slot van deze episode zou worden.
Het minpunt van het verhaal is echter de non-originaliteit. In heel veel boeken wordt de slechterik gespeeld door een zakenman die het milieu vernielt om winst te maken.
Maar het verhaal is niet langdradig en zijn opbouw zorgt voor dat je niet in de war raakt met namen en gebeurtenissen.
Verder is dit boek wel humoristisch, aangrijpend en daarom vind ik dit boek goed.
Een Humoristische stukje:

Twee andere kinderen trokken elkaar een mitrailleur-achtig waterpistool uit handen. ‘Gimmi die pistool jongen.’
De jongen in kwestie lachte”ik ga je tollie schieten! Ik schiet hem er zo af, pjoe!’Hij voegde de daad bij het woord ‘een krachtige straal trof zijn Kamerraadje gulp. Als ik Sara en Maarten met ABN opvoed, dacht Ditje, kunnen ze later de helft van de Amsterdams kinderen niet begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.