Koning voor een dag
Auteur: Jan van Aken
Koning voor een dag, Querido, Amsterdam, 2008-1, 270 blz. (eerste druk 2008)
Persoonlijke gegevens
-ik heb deze schrijver gekozen op aanraden van mw. Stoop. Dit boek heb ik gekozen omdat het in de bieb aanwezig was
-mijn indruk na de eerste paar bladzijden was dat het gewoon een historisch verhaal zou worden zoals ik leuk vind
Inhoud
Het gaat over de dichter Hipponax, hij is lelijk en mank. In de proloog ziet Hipponax’ vader Pytheas in een droom dat zijn (dan nog ongeboren) zoon op een paard zit als een koning. Daarom noemt de vader zijn zoon Hipponax, paardenkoning.
Hipponax leert lange tijd niet lopen maar blijft kruipen, hij is wel slim en maakt gevatte opmerkingen. op gegeven moment gaat hij in zijn eentje kruipend op reis om ergens ver weg de zonsondergang te zien.
Zijn vader maakt een hobbelpaard voor hem, daarop kan Hipponax zich ook behoorlijk verplaatsen. Protis, Hipponax’ moeder, bedenkt stijgbeugels voor aan het paard zodat Hipponax niet valt.
Hipponax mag met zijn vader mee als die in Kolofon de stijgbeugels aan de man gaat proberen te brengen. Bij het gezelschap waar ze daar verblijven is ook een rapsode, en Hipponax besluit dat hij ook rapsode wil worden. In de tussentijd dat ze daar zijn breekt een dodelijke ziekte uit. Als de ziekte voorbij is getrokken, gaan Hipponax en zijn vader weer naar huis. Ze nemen de slaaf Dolios en oude slavin, die hen verzorgt heeft toen ze ziek waren, mee.
Dolios is een goed wagenmaker en werkt met Pytheas mee.
Hipponax maakt verjes over meisjes en treedt een keer op bij de komst van Chioten, waaronder ook de beeldhouwer Boupalos is. Hij zingt daar het lied van de wasvrouw, dat seksueel getint is. Maar de belangstelling van het publiek gaat op gegeven moment vooral uit naar de farmakos, die naakt door de stad rent een daarbij geslagen wordt. Hij moet aan het eind van de dag geofferd worden.
Bij het bezoek van de Chioten heeft Hipponax zijn oog laten vallen op het zusje van Boupalos, Arète.
Arète en haar moeder nodigen Hipponax een keer uit omdat ze zijn gedichten leuk vinden. Hipponax wordt ook gevraagd om model te staan voor Boupalos. Dat moet naakt, en dat vindt Hipponax maar niks.
Hipponax vlucht de wildernis is en blijft daar een tijd, hij maakt daar een lied over een kikker.
Hipponax is verliefd op Arète en vraagt haar officieel via Boupalos ten huwelijk, want Boupalos beslist over haar. Maar Boupalos onthult in de stad een belachelijk beeldhouwwerk van Hipponax.
Hipponax besluit wraak te nemen en maakt een schimptdicht en Dolion bewerkt een beeld van Boupalos waaruit blijkt dat een jongeman poseert voor zijn vrouwenbeelden. Het leidt tot een vechtpartij en Hipponax en zijn vrienden worden verbannen.
Hipponax en zijn vriend Erchelaos gaat met de boot naar Egypte. Erchelaos laat zich inpalmen door een vrouw, maar de slaaf van Hipponax, die hij in Egypte heeft gevonden, waarschuwt voor haar. Erchelaos luistert niet, en raakt al zijn geld aan haar kwijt. Hij moet meevechten in de oorlog, maar hij wil niet, dus Hipponax, Bolayt (de slaaf) en Erchelaos vluchten. Erchelaos wordt doodgeschoten, en Hipponax en Bolayt varen door. Ze vinden een schip met ivoor en nemen het mee om te verkopen.
Hipponax en Bolayt verdienen in Naukratis veel geld, en Bolayt mag zich vrijkopen van Hipponax. Hipponax is onder de indruk geraakt van Rodophis, de mooiste vrouw van de wereld. Ze is hoer en Hipponax maakt voor heel veel geld een afspraak met haar, maar hij lijdt aan impotentie. Hipponax gaat naar een heks die hem geneest. Toch wil het ook een tweede keer met Rodophis niet lukken.
Bolayt merkt dat de zaken slecht gaan omdat Hipponax al het geld verspilt, en hij stuurt Hipponax per boot weg.
Hij komt in Kreta en maakt daar weer liedjes, en de ruwe visservrouwen daar verlossen hem van zijn impotentie.
Hipponax gaat dan weer naar Ionië, naar een stad in de buurt van zijn geboortestad: Klazomenai. Ook houdt hij zich nog steeds bezig met het zingen van liederen en hij geniet een redelijke bekendheid vooral vanwege zijn schimpdicht op Boupalos. Hij ontdekt dat de tyran van Klazomenai de broer is van Boupalos. Zijn haatgevoelens tegen Boupalos laaien weer op: zeker als hij merkt dat de beeldhouwer een heel groot beeld van Hipponax op de markt in Klazomenai heeft geplaatst. Intussen ontmoet hij vermond als koopman ook Arète weer eens.
Hipponax vervloekt Boupalos en zijn familie en Klazomenai en vertrekt voor een tijd naar een eiland. Op gegeven moment duikt hij weer op. Hij dringt binnen in het huis van de familie van Boupalos en wil naar de slaapkamer van de jonge Arète om seks met haar te hebben, maar hij komt bij haar moeder. Die denkt eerst dat ze met Boupalos te maken heeft. Hipponax wil ook nog seks met de jonge Arète. Ook zij denkt eerst dat ze met Boupalos te maken heeft.
Hipponax komt er zo achter dat de jonge Arète een kind is van de oude Arète (de moeder) en Boupalos. Hij noemt Boupalos in de stad een moederneuker. Boupalos en zijn broer Eurymedontiades plegen zelfmoord.
Hipponax gaat de stad uit en wordt zwerver. Als hij terug in de stad komt wordt hem langzaam duidelijk dat hij de farmakos is. Hij wordt op een paard gezet (hij is dus koning voor één dag). Samen met Arète wordt hij verbrand op de brandstapel.
Verhaaltechniek
Plaats: In Ionië, de huidige westkust van Turkije. Efesos is de geboorteplaats van Hipponax, daar groeit hij op. Kolofon. Egypte, de Nijldelta. Klazomenai
Tijd: 6e eeuw voor Chr. Het verhaal is chronologisch en het verhaal loopt van de geboorte tot de dood van Hipponax.
Verhaalfiguren: -Hipponax, hij is lelijk en mank en hij is dichter van vooral volksdichten en satire.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden