Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Klem door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Klem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1322 woorden
  • 27 november 2014
  • 158 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
158 keer beoordeeld

Boekcover Klem
Shadow

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het ge…

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een …

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het gedaan? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam maar zeker verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Klem door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Dit zijn de 5 irritantste type leraren

Die ene docent die altijd met een koffieadem over je heen hangt tijdens de uitleg van een lastige wiskundeformule of de veel te jolige gymnast: sommige leraren lijken meer op karakters uit een sitcom dan op echte docenten. En de irritantste? Dat zijn deze 5 types 👇

Bekijk ze hier

1.) Beschrijving schrijfster

 

Mel Wallis de Vries werd op 8 februari 1973 in Leiden geboren. In 1991 sloot ze de middelbare school af met het halen van haar eindexamens. Nederlands en Biologie waren haar favoriete vakken en dus volgde ze logischerwijs de opleidingen Biologie en Journalistiek in Groningen, waar ze in 1997 haar diploma behaalde.
Nadat ze was afgestudeerd werkte ze een tijd als freelance journaliste voor het landelijke dagblad De Telegraaf. Daarna maakte zij de overstap naar de marketingwereld en werd zelf marketingmanager voor een bekend beautymerk.
Veel tijd voor het schrijven had ze door haar drukke baan niet meer en dat vond ze jammer. Na de geboorte van haar dochter stopte ze met werken. In 2003 rondde ze het manuscript van haar eerste boek, dat de titel Uitgespeeld krijgt, af. In 2005 werd het boek uitgegeven. Na haar debuut volgde de jeugdthriller Verblind.
Mel Wallis de Vries woont samen met haar vriend, hun dochters Pien en Roos en zoon Teun in Amsterdam.

Mel heeft in totaal 10 jeugdthrillers geschreven, genaamd:
Fout, Buiten zinnen, Verblind, Uitgespeeld, Waanzin, Vals, Verstrikt, Klem, Wreed en tot slot haar nieuwste boek Shock. Dit boek is op 28 oktober 2014 uitgekomen.

 

                                                                                                                          

2.) Samenvatting

Het verhaal begint met een heel normaal schoolreisje naar Vlieland.
De boottocht liep niet helemaal volgens plan; het begint te stormen.
Zodra ze op hun slaapplek, De Vliehorst, zijn aangekomen, pakt iedereen hun spullen uit.
Die avond mag de klas het uitgaansleven van Vlieland ontdekken. De hele klas gaat naar discotheek De Oude Stoep. Ze hebben veel plezier.
De volgende dag moet de klas mee met een excursie. De klas is verdeeld in twee groepen. De ene groep gaat ’s morgens op stap en de andere ’s middags.
De leerlingen hebben er niet echt zin in, want het stormt en regent nog steeds heel hard. Toch vertrekt de ochtendgroep al vroeg. Met de stomste leraren, Rob de Vries en Harriet Aarsman, gaan ze op stap.
Als ze op de bestemming zijn aangekomen roept Rijsterbos hun namen op. Ze missen eén iemand; Kiki. Kiki is een meisje met een eigen wil. De leraren denken dat ze niet is op komen dagen en nog in bed ligt. Toch gaat de excursie verder, met of zonder Kiki. De boswachter praat veel en de halve klas loopt maar met hem mee. Eindelijk zijn ze dan bij de vogelkijkhut aangekomen. De boswachter kijkt er even in en schrikt. Er ligt een lijk. Het lijk van Kiki. Blijkbaar is ze gewurgd.
Daarna gebeurd er heel veel. Niemand weet wie de moordenaar is. Niemand kan naar huis, het stormt hevig en de boten varen niet.
Komt de klas er wel achter wie de moordenaar is?

Het verhaal wordt in verschillende personen en ik-vorm geschreven en heeft dus er zijn meerdere hoofdpersonen. De hoofdpersonen:
Kiki, Juno, Nynke, Lotte, Anneke, Floris, Milan, Tony en natuurlijk de leraren Rob de Vries, Ella Bruins, Harriet Aarsman, Thomasrijsterbos. Ook de dader wordt in speciale hoofdstukken als hoofdpersoon geschreven.

Het verhaal speelt zich af op het schiereiland Vlieland ergens rond het jaar 2012/2013.

 

 

 

3.) Verwerkingsopdracht 1

 

(Houdt een dagboek bij als een van de hoofdpersonen.)
Ik schrijf als de hoofdpersoon Juno.

Woensdag 23 oktober, 17.47 uur.
Het was vreselijk! De busreis, de boot. Alles. Ik heb nog proberen te ontsnappen, maar mam liep als een hondje met me mee naar de bus. Ze wist dat ik er vandoor was gegaan als ze er niet bij was.
Het was hevig aan het stormen en ik voelde me zo misselijk. Ik heb mam gedwongen om me een pilletje tegen zeeziekte te geven, maar het hielp niet echt. We schommelden heen en weer door de zee. Windkracht 8, met uitschieters van windkracht 9. Bij de waddenzee kon het zelfs windkracht 10 zijn, had de omroepster gezegd.
Wat ben ik blij dat ik eindelijk op de verblijfplaats ben.

Donderdag 24 oktober, 16.34 uur.
Ik heb een vreselijke mededeling. Kiki is gevonden in de duinen. Ze lag in de vogelkijkhut.
De leraren dachten eerst dat ze lag te pitten, omdat ze niet mee wou met de ochtendexcursie.
De herdachtenis is net geweest. Iedereen keek verslagen, boos en verdrietig. Maar het leek wel alsof het niet om Kiki ging. Nee, niemand was echt verdrietig omdat Kiki dood was. Ik denk vooral omdat we niet naar huis kunnen en dat we moeten wachten op de politie. Ze hebben net medegedeeld dat ze ons morgen pas verhoren.

Zondag 27 oktober, 18.29 uur.
Eindelijk hebben ze ontdekt wie de dader is. Je kan het niet geloven, maar het was Rijsterbos. Ja, Thomas Rijsterbos, die altijd brave leraar. Gisteravond probeerde hij Anneke zelfs te vermoorden! Waarschijnlijk wist ze te veel. Gelukkig was Tony er en opeens was ook commisaris Vos er. Anneke was vastgebonden in het schoonmaakhok. De Vos had Rijsterbos bewusteloos geslagen en Tony had 112 gebeld. Ze moesten Anneke meteen afvoeren.
Ik ben nu gelukkig thuis, vanmorgen stopte het op slag met stormen. De boten konden weer varen en iedereen vertrok met de eerste boot naar huis.

 

 

 

4.) Verwerkinsopdracht 2

 

(Interview met de hoofdpersonen)

Hoe was het op de verblijfplaats?
Juno: Het was best wel groot. Er was een grote jongensslaapzaal en een meisjesslaapzaal.
Milan: Geef toe, het stonk er wel naar oud vuilnis!

Wat is er gebeurd met Kiki?
Nynke: Ze is de duinen in gegaan. Eigenlijk had ze afgesproken met Rijsterbos, hij zou haar 5000 euro geven omdat hij iets vreselijks gedaan had. Hij had er geen zin in en wurgde Kiki.

Vond jullie het erg?
Nynke: Natuurlijk, iedereen vond het erg. Iemand wordt opeens vermoord! Maar niet iedereen vond het wereldschokkend. De laatste tijd deed Kiki heel stom tegen me. Het leek wel alsof ze me niet meer aardig vond…
Floris: Ik zat er niet echt mee. Het was zo’n typetje dat altijd aandacht wou. Ik vond haar sowieso nooit aardig.

Wat is er vervolgens met Anneke gebeurd?
Tony: Ik heb haar gered! Met die ene politieagent dan. Rijsterbos wou haar ook vermoorden. Anneke was iets te nieuwsgierig geweest volgens mij. Ik werd wakker en wou eigenlijk wat roken. Ik zag onder de deur van het schoonmaakhok licht, dus ik dacht dat ik er wel eventjes naartoe kon. Toen zag ik Rijsterbos, gebogen over Anneke. Ik zag dat Anneke vastgebonden was…
Politieagent Pieter Vos: Ik wist al dat er iets niet pluis was. Ik was van mijn huis naar De Vliehorst gelopen. Ik zag Tony net het schoonmaakhok in glippen. Ik ramde de deur open en zag hun staan. Anneke was bewusteloos en Tony stond verbaasd te kijken. Ik heb Rijsterbos toen geslagen en heb tegen Tony gezegd dat hij 112 moest bellen.

Hoe is het dan afgelopen?
Anneke: Het is nooit meer echt hetzelfde geworden. Ik voelde me niet meer veilig op die school. We zijn verhuisd en ik zit nu op een andere school.
Harriet Aarsman: Rijsterbos is opgepakt en zit nu in de gevangenis.

 

 

 

5.) Mijn mening

 

Klem is een heel spannend boek, je leeft met de personen mee en het lijkt net alsof je in het verhaal wordt gezogen.
Het verhaal is goed verteld. Ik twijfelde de hele tijd wie de dader zou zijn van de moord. Ook had ik het boek binnen twee dagen verslonden. Je wil het in 1 keer uitlezen!

REACTIES

E.

E.

Heej!
Je hebt echt een goed boekverslag geschreven! Ik ben er een heel eind mee gekomen.
xxx

9 jaar geleden

G.

G.

je hebt het geschreven op mijn verjaardag

8 jaar geleden

Z.

Z.

Graag iets minder details!!! Verder heel goed!!!!!!! :-)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klem door Mel Wallis de Vries"