Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Kleine leugens door Chris Bos

Beoordeling 2.3
Foto van een scholier
Boekcover Kleine leugens
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 795 woorden
  • 16 oktober 2014
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 2.3
1 keer beoordeeld

Boekcover Kleine leugens
Shadow
Kleine leugens door Chris Bos
Shadow

Schrijver, uitgeverij en dat soort dingen opzoeken dat moet je maar zelf doen, want daar heb ik geen zin in ;).

-Samenvatting-

Dit boek is een ik verhaal en het speelt zich af in deze tijd, het gaat over een zestienjarige meisje genaamd Solange. Ze woont samen met haar vader (Rogier) en haar moeder (Joke). Ze heeft een zus(Michelle), maar die woont op kamers.

Haar ouders zijn niet echt close, volgens Solange zijn ze alleen nog maar voor haar samen, ze zullen vast en zeker scheiden wanneer Solange op kamers gaat wonen en dat vind zij best.  

Ze heeft ook een oma. Die woonde vroeger in Doorn, maar ze woont nu in een verzorgingstehuis in Eikensteyn, ze bezoekt haar regelmatig. Haar oma heeft geheugen problemen, ze kan zich een groot deel van haar verleden moeilijk herinneren en dingen in het heden kan ze ook snel vergeten zijn, vergeetachtig dus.

Solange is een normale tiener meid met normale tiener vriendinnen: Marloes, Esmée en peggy. En zoals veel tieners spijbelen ze zo nu en dan. Behalve dan dat Solange heel veel  Leugens verteld, tegen vreemde, maar ook tegen haar vriendinnen en haar ouders.

Zij zelf weet niet zeker of ze Bi of Lesbisch is, Hetero is ze zeker niet. Dit komt omdat ze jongens van haar eigen  leeftijd achterlijke hormoonfabrieken vindt, ze praten of alleen maar over sport of alleen maar over sex.

Ze gaat vaak met haar bestevriendin Peg naar de stad (winkelen). Dat is ook hoe ze Ruben ontmoette, een jongen die haar heel erg interesseert. Ze zag hem aan het schilderen voor de H.E.M.A. Peg vond hem niks, dus ze wou ook niet naar hem toe, maar na een tijdje (weekje) gingen ze naar hem toe en zo hebben ze elkaar ontmoet.

Ruben is een dakloze schilder van 18 jaar, hij houdt voornamelijk van het schilderen van mooie gebouwen die hij na 1 keer gezien te hebben, perfect kan na schilderen. Hij is soort van arrogant en veel dingen kunnen hem niks schelen. Op een zag ze hem in een park en vroeg ze of die mee wou gaan, later die dag kwam ze erachter dat hij dakloos was en bood ze hem aan in hun schuur te slapen zonder dat haar ouders het weten.

Op een dag kwam de politie aankloppen, de buren hadden de politie gebeld nadat ze laat in de avond licht in de schuur zagen. Solange legde het verhaal uit over Ruben en sindsdien mocht hij bij ze wonen tot hij een studie en een woning kon regelen. Ruben was vaak binnen en las veel boeken die Rogier had, hij schilderde ook veel minder.

Joke had zonder het aan Solange te vertellen, de moeder van Ruben gebeld en uitgelegd hoe de situatie in elkaar zat, zijn moeder was blij en oke dat hij bij ze tijdelijk mocht wonen. Ze heeft Joke ook uitgelegd waarom Ruben niet bij zijn moeder of vader woont.

Nadat zijn ouders waren gescheiden is zijn vader naar Ierland verhuisd en zijn moeder heeft een nieuwe vriend gevonden waar hij dus helemaal niet mee om kan gaan en daardoor vaak met zijn moeder ruzie heeft. Door al het geruzie heeft ze hem het huis uit gezet, hij heeft daarna 2 jaar bij zijn vader in Ierland gewoond, maar daar regent het altijd en er wonen alleen maar katholieken.

Ruben is oké met het leven bij Solange en haar ouders, hij is relaxt leest veel boeken op de bank en helpt ze af en toe. Uiteindelijk heeft haar oma hem ook gezien, Hij bracht haar een brief die Solange niet zelf kon doen omdat ze zich niet lekker voelde (ze was ongesteld). Na hem gezien te hebben is ze heel erg in de war geraakt omdat ze dacht dat het Ernst was, haar tuinman van vroeger waar ze best wel verliefd op was. De volgende dag na Ruben gezien te hebben was haar oma vermist, blijkbaar was ze zo in de war nadat Ruben was gekomen dat ze het tehuis uit vluggte om Ernst (op) te zoeken, maar later werd ze verdronken in een meer gevonden.

Er was een begravenis voor haar oma, waar ze ook Ernst had gezien (ze herkende hem, omdat haar oma hem liet zien in een foto van vroeger). Ze hebben gesproken en ze heeft hem ook uitgelegd hoe haar oma was omgekomen en waarom ze deed wat deed.

Uiteindelijk na zo’n 3 maanden bij solange en haar ouders gewoond te hebben is hij bij zijn vader gaan wonen, die een baan gevonden heeft in Nederland en daarvoor ook hierheen is verhuisd. Solange vond het heel jammer dat hij weg is gegaan, want nu voelt ze zich weer eenzaam wanneer ze na school thuis is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kleine leugens door Chris Bos"