Kinderen ontvoerd door Mieke van Hooft

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Kinderen ontvoerd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1350 woorden
  • 30 maart 2003
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
91 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Mieke van Hooft
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1994 Genomineerd)

Boekcover Kinderen ontvoerd
Shadow
Kinderen ontvoerd door Mieke van Hooft
Shadow
Korte samenvatting van de inhoud:

Op een dag op school ziet July hoe er een man haar broertje en zusje (Jeroen en Sarah) een auto insleurt en hen ontvoerd. Zelf werd ze niet meegenomen omdat de man haar niet kon vinden omdat ze binnen zat want ze was ziek. De dagen die volgen zijn afschuwelijke dagen voor July, haar moeder en opa die tijdelijk bij hun is ingetrokken om ze te steunen en te helpen met alles. Ze vragen zich de hele tijd af, waar de kinderen zijn wie ze heeft meegenomen, wanneer ze terugkomen en wanneer de ontvoerder iets van zich laat horen. De politie word er ook niets wijzer van, maar ze vermoeden wel iemand, Hans (de vader van beide kinderen.) Hij is een aantal jaren terug gescheiden van Karien (hun moeder) en heeft de laatste tijd niets meer van zich laten horen.

Ondertussen zitten Sarah en Jeroen in Frankrijk want daar heeft Hans hun mee naartoe genomen. In het begin vinden ze het allebei maar vreemd en eng. Maar na een tijdje koopt Hans Sarah om. (hij geeft haar allemaal speelgoed en lekker eten) Jeroen vind Sarah maar een dom kind, ze laat zich gewoon omkopen! Hij is in het begin heel erg stil en zegt helemaal niets maar na een tijdje begint hij toch met praten. Maar hij heeft er wel gemengde gevoelens over, de ene keer is hij bang voor zijn vader en de andere keer speelt hij vrolijk mee en mag hij zijn vader wel. Dan krijgt hij een krantenbericht uit Nederland in zijn handen en leest erop dat ze ontvoerd zijn. Dat maakte hem wel bang.
In Nederland is de stemming nog steeds erg droevig. Er had iemand opgebeld die zei dat hij de kinderen had en vroeg er veel losgeld voor. Karien ging met een lege tas naar het afgesproken punt en ging daarna weg. Er werden twee jongens opgepakt door de politie en het bleek dat het een geintje was. Ook werd er opgebeld door een paragnost die beweerde dat hij “berichten” had doorgekregen. Hij zei dat de kinderen bij een haven zaten en dat alles goed met ze was. Karien moest er niets van weten, en opa ook niet maar July hoopte dat hij de waardheid sprak en ze geloofde hem ook wel. Toen ging ze in haar eentje in het donker naar de haven toe fietsen wat ze eigenlijk helemaal niet durfde. Toen zat er een groepje mensen en ze vroeg of ze wisten waar Jeroen en Sarah waren. Iemand van de groep zei ja hier is Jeroen! Jeroen er is bezoek voor je! Maar het was niet de goede Jeroen en July fietste zo hard mogelijk weer terug naar huis, omdat ze zo bang was. Onderweg kwam ze opa tegen die haar tegemoet kwam rijden met de auto om haar te halen.
In Frankrijk had Sarah ondertussen een brief geschreven naar Karien en July. Jeroen gooide hem door het raam in de hoop dat iemand hem zou vinden en op de post zou doen. Op een gegeven moment gingen ze naar het strand en Jeroen en Hans begonnen te praten. Jeroen vond dat Hans voortaan moest vragen of ze wel mee wouden. Toen werd Jeroen boos en liep weg. Hij heeft een erg lange tijd in de kerk gezeten maar toen ging hij toch maar terug naar het huis van zijn vader. Zijn vader was niet boos op hem wat Jeroen heel erg meeviel. Hans had de mededeling dat ze morgen terug gingen naar Nederland en dat ze even met hun moeder mochten bellen.
De volgende dag gingen ze terug naar Nederland. Eerst wou Hans niet mee naar hun huis toe, maar zijn kinderen haalde hem over. Toen ze er waren vlogen ze eerst elkaar allemaal in de armen behalve Hans, die bleef in de auto zitten. Sarah sleurde hem eruit. Ze wou haar kamer namelijk nog laten zien. De ontmoeting tussen Karien en Hans verliep niet fijn. Karien zei dat er iemand binnen op hem zatte wachten. Ze gingen naar binnen en daar zat een rechercheur. Sarah en Jeroen wouden niet dat hij naar een politie bureau ging. Sarah moest eerst haar kamer laten zien en Jeroen wou nog voetballen. Toen besefte Karien dat de kinderen om Hans gaven, en dat Hans ook om de kinderen gaf. Het einde van het boek was dat Sarah en Jeroen en Hans naar boven verdwenen om hun kamers te laten zien.
Bespreking verhaalaspecten:

Spanning
De spanning vond ik wel goed opgebouwd. In het begin was niet echt veel spanning, en toen werden ineens die kinderen ontvoerd dus er was wel veel spanning. Het verhaal speelde zich af in Nederland en in Frankrijk dus elke keer werd er bijvoorbeeld een hoofdstuk in Nederland afgespeeld en dan weer een hoofdstuk in Frankrijk zodat het wel spannend bleef.

Personages
Hans (vader) = houd van afwisseling, behulpzaam maar niet heel erg sociaal type.
Karien (moeder)= ongerust en zorgzaam type
Opa= Geruststellend en grappig type, weet zich raad in veel situaties en verplaatst zich in andere personen
Saartje= Afwisselend type (van blij naar in een keer droevig en dan meteen weer naar blij) is erg gesteld op de mensen om haar heen
Jeroen= stil type en durft zich niet helemaal te laten gaan zoals hij van binnen wel zou willen
July= verlegen type
De relaties tussen de personages:
Hans en Karien zijn gescheiden maar wel allebei de ouders van July (de oudste, zit in groep 7) Jeroen (acht jaar) en Sarah (zes jaar). Opa is de vader van Karien. Voorderest zijn er een aantal bijrollen, de paragnost meneer Heinen, de schoolmeester, en rechercheur Wijngaard.
Thema
Het thema van dit boek is ontvoerd.
Opbouw
De opbouw van bijvoorbeeld de spanning enz. vind ik persoonlijk erg goed.
Tijd
Dit boek kan zich deze jaren wel afgespeeld hebben. In totaal werd in het boek maar een week of twee beschreven waarin heel veel is gebeurt.
Vertelsituatie
De vertelsituatie van dit boek is verteld vanuit een allesweter. (Er worden in dit boek gedachten van bijna iedereen verteld.)
Ruimte
Dit boek speelt zich af voor een gedeelte op een school, thuis, en in een bos in Nederland, en voor het andere gedeelte word het afgespeeld in Frankrijk, bij een haven, zee en door de stad zelf.
Informatie over de auteur:

Levensbeschrijving:
Mieke was zes jaar oud toen ze leerde lezen. Vanaf toen werden boeken heel belangrijk voor haar. Ze las heel vaak, bijvoorbeeld zelfs achter op de fiets, aan tafel en in bed. Mieke heeft bijna haar hele kindertijd doorgebracht met lezen. Boeken lieten haar genieten, huiveren, lachen en huilen.

Wat voor boeken schrijft ze en waar gaan ze over:
Volgens Mieke moet je plezier beleven aan een boek maar het mag ook over een moeilijk of minder leuk onderwerp gaan. (bijvoorbeeld over pesten of mensen die het thuis moeilijk hebben) dit herken je ook in een boek van haar dat heet straatkatten, het boek gaat over een meisje die is weggelopen. Voordat Mieke dat boek had geschreven heeft ze zich een jaar lang met zwerfkinderen bezig gehouden.

Wat vinden de lezers van haar boeken:
Ze vinden haar boeken goed, ze schreef soms ook dingen voor de okki, jippo en taptoe en dat vonden die kinderen erg leuk. Ze wint ook allemaal prijzen. Ook zijn er films gebaseerd op boeken die ze heeft geschreven, zo zie je maar weer hoeveel mensen van haar boeken houden.

Welke boeken heeft ze geschreven:
- Kijk naar je eigen - Kan ik er wat aan doen
- In het bos verborgen - Wat zeg je me daar van
- Sebastiaan - Weg met de meester
- Sebastiaan rare banaan - Dag baby
- Kinderen ontvoerd - Allemaal naar de speelzaal
- De tasjesdief - Koekjes in de kerstboom
- Nachtlopers - Sebastiaan blauwe billen
- Zwarte piet kiekeboe - Piratenfeest
- Het doorgezaagde meisje - Treiterkoppen
- Straatkatten - Roza je rok zakt af
- Oppasdag - De truc met de doos
- Hier waakt de goudvis - Het grote boek van Sebastiaan
- Roza je hoed waait weg - Het gillende jongetje
- Geen geweld

REACTIES

A.

A.

goed boekverslag ik heb het boek gelezen en alles klopt wat er in staat

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.