Het verhaal begint met een meisje, Emma, dat problemen heeft met de liefde.

Ze maakt het uit met Ben, die dat niet accepteren kan. Hij er is echt helemaal kapot van. Emma twijfelt ook of het wel de goede beslissing was, tot ze verliefd wordt op Stijn, een jongen van haar saxofoongroep. Tot dan toe waren dit de enige echte problemen waar Emma mee te doen had. Maar als Emma erachter komt dat haar vader haar vader niet is, lijken die zogenaamde liefdesproblemen helemaal niet meer te betekenen. Emma had altijd het gevoel gehad dat iets niet klopte, maar als ze op een gegeven moment vraagt of ze geadopteerd is komt de waarheid naar boven. Haar moeder kan het niet langer verzwijgen en verteld dat Emma een KID kind is. Emma’s vader, Sander, was al eerder getrouwd geweest en had bij zijn eerste huwelijk ook nog twee kinderen, Hanneke en Remi, Toen Emma’s moeder en vader gingen trouwen, wilden ze ook graag een kind samen, maar aangezien dit niet bij henzelf lukte, moesten ze iets anders verzinnen. En zo komt het dat Emma’s echte vader sperma gedoneerd heeft en zodoende Emma’s moeder zwanger gemaakt heeft. Als Emma er over nadenkt valt ook alles op z’n plaats. Geen wonder dat ze niet sportief is en geen gevoel voor taal heeft, dat had ze natuurlijk van hem, want zowel Sander al haar moeder hebben talenknobbels en waren sportief.

Ze wilde weten wie haar echte vader was, maar hoe kwam ze daar achter? Om ieder moment met haar “nepvader” Sander te ontwijken gaat ze naar haar halfbroer Remi en zijn zwangere vriendin Amber toe. Daar mocht ze blijven slapen voor een nachtje. Zo gaan de dagen en weken voorbij. Als Sander haar op een gegeven moment verbied om naar een concert van Bløf te gaan met vrienden, heeft ze het gehad en pakt ze de trein naar de stad waar ze de eerste twee jaar van har leven heeft gewoond. Op weg naar het ziekenhuis waar ze was geboren. Misschien dat ze daar wisten wie wel haar biologische vader is. Maar ze durfde niet naar binnen te gaan. Wat moest ze nu? Ze besloot naar haar halfzus Hanneke te gaan, maar het was midden in de nacht en als Hanneke niet thuis bleek te zijn, belt Emma dan toch maar haar ouders op. Haar vader komt haar meteen ophalen en ze praten onderweg met elkaar.Op haar 16e verjaardag, krijgt Emma een cadeautje van Sander. Het is een papiertje met een telefoonnummer erop. Het telefoonnummer van het ziekenhuis waar Emma’s moeder was behandeld.

Emma belt ernaar toe en de assistente belooft te zullen kijken wat ze voor Emma kan doen. De week erop bel ze weer naar het ziekenhuis. Ze wordt doorverbonden met een maatschappelijke werkster die haar vertelt dat ze Emma niet kunnen helpen, want na tien jaar worden de gegevens weggegooid. Emma zal er nooit achter komen wie haar biologische vader is, maar dat maakt niks meer uit, want dankzij de maatschappelijke werkster heeft ze ingezien dat Sander van haar houdt zoals een biologische vader ook zou doen en daar is ze heel blij mee. Tenslotte is haar half broer vader geworden en is ze een soort tante geworden van haar nieuwe nichtje, die op haar lijkt!Emma leer je kennen, door wat ze zegt, denkt en doet. Van de andere personen krijg je alleen informatie door wat ze zeggen en doen, maar van Emma krijg je de meeste informatie en is zij dus duidelijk de hoofdpersoon van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd, omdat dit verhaal ook in het echt kan gebeuren. Het komt in deze tijd ook veel voor. Vroeger bestond het nog niets een om een KID behandeling te doen. Dus dit verhaal speelt zich duidelijk af in de tegenwoordige tijd van nu. Het boek wordt verteld over ongeveer 1 à 2 jaren.

Het doel van de schrijver is denk ik vermaken, ze schrijft een verhaal over Emma met haar problemen, die ze oplost. Soms informeert de schrijver ook, maar dan alleen over de KID behandeling meer niet.

Het verhaalsoort is een drama en een eigentijds verhaal, want het verhaal gaat vooral over drama’s (problemen).Ik vond het verhaal vooral begrijpelijk, werkelijk, herkenbaar, waarschijnlijk, bekend en gevoelig. Ik kon me goed in Emma verplaatsen, ik begreep haar erg goed over wat ze dacht en deed. Daarom was het af en toe wel gevoelig, omdat je het zelf ook mee kunt maken.

Verder vond ik het wel een interessant en makkelijk verhaal. Het is vooral voor mijn leeftijd geschikt. Niet voor wat kleinere kinderen, want die begrijpen niet wat ze bedoelen met sommige woorden en snappen het al helemaal niet over zo'n KID behandeling.Een bijzonder moment vond ik het toen ze voor de tweede keer belde naar het ziekenhuis, toen dacht ik dat de maatschappelijke werkster het wel wist wie haar biologische vader, maar dat was niet zo. Ik vond dat wel een bijzonder moment, omdat ik Emma’s teleurstelling heel goed begreep. Het is verhaal is dus ook niet voorspelend.Caja Cazemier is op 5 september 1958 in Spijkernisse geboren. Ze werkte na de middelbare school een paar jaar in de gezinsverzorging. Vervolgens ging ze Nederlands taal- en letterkunde studeren. Ze werkte ruim 10 jaar als docente Nederlands. In 1996 stopte ze met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan schrijven. Caja Cazemier is getrouwd en heeft drie kinderen.

Caja beschrijft in haar boeken personen en problemen die heel bekenbaar zij voor jongeren en meet name voor meisjes.

Haar hoofdpersonen worstelen met problemen, proberen er soms weg van te vluchten, maar komen uiteindelijk op een punt waarop ze hun probleem onder ogen gaan zien en er iets aan gaan doen, waardoor ze sterker worden.Andere boeken van Caja zijn: - Portret van Sanne 1992

- Iris 1994

- Te snel 1997

- Weerlicht 1998

- De wereld van Ward 1998

- Bijna veertien 2000

- KID kind 2001

Het boek Iris is in 1995 de Tip van de Nederlandse Kinderjury geweest en KID kind wordt in 2003 bekroond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

heej ik vind je verslag heeel mooi echt hoor kuzz nikki

16 jaar geleden

L.

L.

heey! ik wou je heel erg bedanken voor je uittreksel over het boek KID kind van Caja Cazemier. ik heb er echt heel erg veel aan gehad! ik zal als je het leuk vind, mijn cijfer aan je laten weten! Kusje Anne

16 jaar geleden

T.

T.

Ja mooi gedaan heb zelf ook een 8 hiermee gehaald bedankt

15 jaar geleden

H.

H.

ik moet het boek lezen voor school hbe ik gedaan leuk boek heb zelf een verslag geschreven maar als nog vind ik jou verslag veel mooier alleen moesten wij over het boek een pooster maken van de docent... nasdat ik mijn cijfer heb meld ik het je ff :P maar ik weet niet precies hoe en wat ik op mijn pposter kan maken het moet namelijk op een a4 blaadje heeft een an jullie enig idee wat ik in mijn pooster kan maken ( het kan van alles zijn tekening, stickers, glitters maak niet uit wat zolang het maar op een a4 blaadje is heb je tips voor me geef ze dan ff door

9 jaar geleden