Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Karel ende Elegast door Onbekend

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Karel ende Elegast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 916 woorden
  • 1 september 2006
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
7 keer beoordeeld

Boekcover Karel ende Elegast
Shadow

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als e…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch verv…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als een despoot die zich door slechte raadgevers laat misleiden. In Karel ende Elegast zien we hem in een opmerkelijke dubbelrol: de grote koning speelt – in opdracht van God nog wel – voor dief. Maar door aan het goddelijk gebod te gehoorzamen, krijgt Karel de gelegenheid om de trouw van twee van zijn vazallen te toetsen. Hij ontdekt dat hij de trouwe ten onrechte te zwaar gestraft heeft en dat hij de verraderlijke ten onrechte vertrouwt. Door deze ontdekking kan hij een aanslag op zijn leven voorkomen en ervoor zorgen dat ieder krijgt wat hij verdient.

Karel ende Elegast door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschrijvingsopdracht

Titelbeschrijving
H. Adema, ‘Karel ende Elegast’ , 1e druk 1982, Leeuwarden.

Motivatie boekkeuze
Het boek gaat over de Middeleeuwse koning Karel de Grote die een oproep krijgt van God om uit stelen te gaan. Ik ben tot mijn keuze gekomen omdat de andere titels mij niet aanspraken en ik zag dat ‘Karel ende Elegast' de minste pagina’s had.

Samenvatting
Op een dag, als de koning Karel de Grote ligt te slapen, komt er een engel uit de hemel die zegt dat hij uit stelen moet gaan. Eerst gelooft hij dit niet, maar als de engel zegt dat hij anders dood gaat neemt hij het wel serieus en gaat ’s nachts op pad met zijn paard.

Hij herinnert zich een vriend genaamd Elegast die een dief was geworden en ineens begreep hij een beetje wat het was om een dief te zijn, omdat hij het avontuur voelde. Hij had spijt dat hij mensen om kleine zonden had onthoofd en besloot dit in het vervolg niet meer te doen.


In het bos kwam Karel een zwarte ruiter tegen en omdat hij zijn identiteit niet kenbaar wilde maken gingen ze vechten. Karel won en de zwarte ruiter moest als eerste zijn identiteit kenbaar maken. Hij heette Elegast en toen de koning deze naam hoorde verzon hij een andere naam en stelde voor om de grote koning Karel de Grote te beroven. Toen zei Elegast dat hij dat een schande vond en door deze woorden vergaf Karel Elegast alles.

Ze besloten die nacht de broer van de koning, genaamd Eggeric van Eggermonde, te bestelen. Bij het kasteel aangekomen maakten ze een gat in de muur en alleen Elegast ging naar binnen. Hij haalde veel bezittingen binnen maar ging terug om het mooiste zadel ter wereld mee te nemen, dat in de slaapkamer van Eggeric lag. Daar aangekomen werd Eggeric wakker, maar dit merkte de inbreker niet. Hij vertelde zijn vrouw dat hij Karel de Grote ging vermoorden. Toen zijn vrouw het hier niet mee eens was sloeg hij haar zo hard dat het bloed over de rand van het bed gutste. Elegast ving dit bloed met zijn handschoen op en ging naar buiten met het zadel om zijn vriend het verhaal te vertellen.

Karel besefte dat het bevel van God om te gaan stelen ervoor had gezorgd dat de koning werd gered van de dood en hij bedankte God meerdere malen hiervoor. De koning zei dat Elegast naar zijn vrienden moest gaan in het bos en dat hij morgen naar het kasteel van Karel de Grote moest komen. Tegen de ochtend viel Eggeric aan maar Karel was hierop voorbereid. Hij nam alle mannen gevangen en Eggeric moest vechten tegen Elegast. Zou Elegast overwinnaar zijn, dan mocht hij met de vrouw van Eggeric trouwen. Elegast bad tot God en hierdoor won hij het lange gevecht. Uiteindelijk mag Elegast met de vrouw van Eggeric trouwen.

Mijn persoonlijke reactie
Ik vond het een leuk verhaal met verrassende wendingen, maar wat ik niet snapte als niet-Middeleeuwer is, dat toen de zwarte ridder zijn identiteit niet bekend maakte, de koning gelijk wilde vechten. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Nu lossen we problemen op door te praten met elkaar, maar vroeger in de Middeleeuwen werd gekozen voor de gewelddadige manier, ze gingen vochten met elkaar.

Verdiepingsopdracht
In de Middeleeuwen was er een standentheorie. Dit komt terug in het verhaal. Elegast stal niet bij armen en bij arbeiders. Dat was dus een lage stand. Wel werd er gestolen bij de rijken. Dat waren de priesters en de monniken.

De tekst is in druk en niet geschreven. Ik tref een bepaalde symboliek aan in de tekst, zo wordt er bijvoorbeeld meteen gevochten als ze werden beledigd en meteen werd er dan gebeden tot God. Dit vond ik wel erg vaak terug komen en dit viel ook op omdat er tegenwoordig niet meer zoveel gebeden wordt.

In het begin van het verhaal wordt er verteld hoe machtig Karel de Grote was en hoeveel kastelen hij bezat. En dan ineens moet hij gaan stelen. Dit vond ik wel een gekke wending. Hij moet iets gaan doen wat je van zo iemand niet snel zou verwachten.

Deze tekst bevat ook lessen. Zo staat er bijvoorbeeld aan het eind van het boek dat wanneer je tot God bidt, hij je altijd zal helpen. Dit is een soort eindconclusie. Hieraan kun je ook zien dat iedereen ook katholiek was in die tijd, ze geloofden in God en in Jezus. Een niet erg religieus gedeelte is dat wanneer er iets gebeurde wat de aangewezen persoon niet wilde er meteen gevochten werd en gedood. Dit staat toch niet in de bijbel.


Evaluatie
Mijn mening is na de verdiepingsopdracht niet veranderd.
Ik snap nog steeds niet waarom de mensen zo gewelddadig waren terwijl ze zo streng geloofden in God.

Mijn eindoordeel is dat ik het een leuk boek vond om te lezen en als je eenmaal aan het lezen was kon je niet stoppen en heb ik het in één keer uitgelezen. Ik ben tevreden over de uitvoering van de beschrijving en ook over de verdiepingsopdracht omdat ik alle nodige punten ben nagelopen.

Het lezen van een Middeleeuws werk was geen klus omdat er een vertaling bij stond. Ook het uitwerken van de verdiepingsopdracht was geen lastige klus door dezelfde rede. Ik denk ook dat ik voldoende kennis over de Middeleeuwen bezat. Dit komt omdat ik op de basisschool veel hierover gehad heb. De volgende keer zal ik proberen om eerder aan het boek te komen, want dat was wel een probleem.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Karel ende Elegast door Onbekend"