Kappen door Carry Slee

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 2973 woorden
  • 7 april 2007
  • 331 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 331 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Winnaar)

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Kappen!
Auteur: Carry Slee
Jaar van uitgave: 1999
Uitleg kaft:
Op de kaft staan een jongen en een meisje. De jongen ligt bewusteloos op de grond. Hij heeft zijn schoen uit. Het meisje schrikt erg dat de jongen bewusteloos is en staat er verschrikt op. In de omgeving staat een struik. Verder staat er nog de titel, de auteur en de uitgeverij erop.
Samenvatting:
Sander is verliefd op Indra, een meisje uit zijn klas. Op een avond is er een klassenfeest. Sander wil heel graag met Indra dansen. Indra is ook verliefd op Sander. Dus Indra wil ook heel graag naar het klassenfeest. Maar als Indra op de hoek van de straat is kan ze niet meer verder fietsen. Ze voelt zich niet lekker. Ze gaat terug naar huis. Als thuis is aangekomen, ziet ze helemaal geel en is ze hartstikke moe. Dus Indra kan niet naar het klassenfeest komen. Haar beste vriendin Heike komt speciaal voor Indra naar het klassenfeest. Heike had er helemaal geen zin in. Indra heeft Heike toch kunnen overhalen om mee te gaan, omdat Indra een versiertruc had voor Sander en daar moest ze Heikes hulp voor hebben.
Maar als Cas op het klassenfeest bekend maakt dat Indra niet komt omdat ze ziek is, ziet Heike het niet meer zitten. En Sanders avond is helemaal verpest.

Maarten en Chris zijn vrienden van Sander. Maarten en Chris zijn vaak dronken. Ze hebben het altijd over ene Emiel. Op een dag ontmoet Sander Emiel. Emiel nodigt Sander uit om te gaan poolen met hem, Maarten en Chris. Het poolen hoeft Sander niet te betalen dat krijgt hij van Emiel cadeau. Maar toch lijkt Emiel helemaal niet Sanders type. Emiel beschouwt Sander als een vriend. Dus krijgt Sander opeens 20 gulden van Emiel.
Maarten en Chris zijn heel erg veranderd vindt Sander. Hij vindt dat ze niet meer bij elkaar passen. Dus wil Sander de jarenlange vriendschap verbreken. Omdat hij de vriendschap heeft verbroken met Maarten en Chris moet hij van Emiel de 20 gulden en het geld van het poolen terug betalen. Hij heeft het echter niet op zak. Dus maken ze een afspraak op een vrijdag. Vrijdag zijn Emiel, Maarten en Chris weer dronken. Ze trappen een fiets kapot. Een meisje zegt tegen hen dat ze dat niet moeten doen. Dan word Emiel boos op dat meisje en geeft hij haar een duw. Het meisje duwt een jongen in een rolstoel en hij zegt: ‘Blijf van mijn zus af.’ Emiel is het daar niet mee eens en trapt de rolstoel om. De jongen ligt op de grond. Sander wil de jongen overeind helpen maar Emiel trekt Sander vlug weg.
De volgende ochtend staat er een artikel over de jongen in de rolstoel in de krant. ’s Maandags wordt op school flink geroddeld over wat er die vrijdag is gebeurd. René is de broer van Heike. Hij is ook verliefd op Indra. Maar Indra niet op hem. Zij is verliefd op Sander. Maar wat is René kwaad als Indra voor Sander kiest. Dus beweert hij dat Sander bij de rolstoelbende betrokken was. Sander blijft die maandag maar ontkennen dat hij erbij betrokken was. Indra is de enige die voor Sander opkomt. Ze liegt zelfs tegen het schoolhoofd, meneer Koekebier. Niet alleen omdat Indra verliefd op Sander is maar ook omdat ze zelf weet hoe het is om niet geloofd te worden. Uit een onderzoek van de dokter blijkt dat Indra de ziekte van Pfeiffer heeft, maar niemand van haar klas gelooft haar. Zelfs haar beste vriendin Heike gelooft haar niet. Die denkt dat ze zich aanstelt. Sander is een van de weinige die Indra gelooft. Hij brengt haar zelfs huiswerk. Indra krijgt opeens ruzie met Heike, omdat Indra René in de aula begint uit te schelden. Indra begint op een dag te huilen omdat niemand haar geloofd dat ze ziek is en omdat ze ruzie heeft met haar beste vriendin Heike. Sander wil niet dat Indra verdrietig is en gaat naar haar toe. Dan zoenen ze. Midden in de fietsenstalling.
Sander wil Emiel aangeven omdat hij die rolstoel heeft omgetrapt. Maar op een latere avond wordt hij achtervolgd door Emiel en zijn vrienden. Hij vlucht naar Indra, omdat zij de enige is die hem gelooft. Als Indra open doet vertelt hij tegen Indra dat hij wél bij die rolstoelbende betrokken was. Omdat Indra nu weet dat hij er wel bij was, zet ze Sander de deur uit. Even later wordt Sander in elkaar geslagen door Emiel.
Indra weet helemaal niet wat er buiten allemaal gebeurd. Het kan haar niets schelen. Ze denkt maar aan één ding. Ze wil nooit meer verliefd worden. Maar als de buurvrouw van Indra ’s morgens een jongen in het gangpaadje vindt, waarschuwt ze de moeder van Indra. Als Indra’s moeder tegen Indra zegt dat er een jongen in het gangpaadje ligt, gaat Indra meteen kijken wie het is. Ze kan de jongen niet zien. Er staan allemaal politieagenten ervoor. Maar als ze de jongen ziet geeft ze van schrik een gil. Daar ligt Sander! Sander belandt in het ziekenhuis met een zware hersenschudding. In het ziekenhuis denkt Indra dat het haar schuld is dat Sander nu hier ligt. Zij heeft Sander de deur uitgezet.
Het schoolhoofd meneer Koekebier neemt het hoog op dat Indra tegen hem gelogen heeft. Daarom wordt Indra drie dagen van school geschorst. Zo erg vind ze het niet want dan kan ze drie dagen naast het bed van Sander zitten.

De hoofdpersoon.
Sander Koper is de hoofdpersoon.
Sander is een aardige jongen die verliefd is op Indra. Hij heeft vrienden die met een verkeerde vriend omgaan. Daarom veranderen zijn gedachten over zijn vrienden. Hij heeft besloten niet meer met ze om te gaan. Hij beëindigt de jarenlange vriendschap met Maarten en Chris.
Sander is ook niet altijd bij de les, want sinds hij verliefd is op Indra is hij alleen nog maar vooruit aan het staren.
Het probleem van de hoofdpersoon.
Sanders probleem is dat hij beschuldigd wordt van iets wat hij niet gedaan heeft. Volgens hem dan. Op een vrijdag wordt er een rolstoel met een jongen erin omgetrapt. René beweert dat Sander erbij hoort, want hij heeft Sander toen gezien. Sander ontkent dat hij er niet bij was, maar niemand gelooft hem. Totdat Indra Sander een alibi geeft.
Andere personages
Indra:
Indra komt ook veel in het verhaal voor. Indra heeft de ziekte van Pfeiffer. Niemand wil geloven dat ze dat heeft. Zelfs haar beste vriendin Heike niet. Zij denkt dat ze zich aanstelt. Indra is ook verliefd op Sander, maar ze durft het niet te zeggen. Indra geeft Sander ook het alibi.
Emiel:
Emiel is een vriend van Maarten en Chris. Hij heeft Sander in elkaar geslagen. Hij dreigt Sander vaak met een mes. Emiel is een crimineel. In het ziekenhuis is hij opgepakt.
Maarten:
Maarten is een vriend van Sander. Hij zit niet meer bij Sander op school. Hij gaat met een verkeerde vriend om. Dat is Emiel. Volgens Sander is hij veel veranderd. Maarten drinkt veel. En als hij dronken is doet hij vaak stomme dingen, zoals stelen en vandalisme.
Chris:
Chris is ook een vriend van Sander. Hij heeft hetzelfde karakter als Maarten. Sander vindt dat hij niet meer bij Maarten en Chris hoort.
Tom:
Tom zit naast Sander in de klas. Het is ook een vriend van Sander. Hij komt niet zo vaak in het verhaal voor. Tom zit in de schoolredactie. Dus als je iets tegen Tom verteld weet de dag daarna de hele school het.
Cas:
Cas is ook een vriend van Sander. Hij heeft veel humor. Want hij is al een paar keer uit de klas gestuurd.

Olivier:
Olivier is ook een vriend van Sander.
Tigo:
Tigo is een egoïstisch kind. Hij heeft altijd wel een stomme opmerking over iedereen.
Heike:
Heike is de beste vriendin van Indra. Sinds Indra de ziekte van Pfeiffer heeft trekt ze veel met Dana op. Heike vind dat Indra zich aanstelt. Dus doet ze soms ook gemeen tegen Indra.
René:
René is de broer van Heike. Hij zit in de derde klas. Hij is ook verliefd op Indra. Hij is de hele tijd met Indra aan het flirten. Maar Indra gaat er niet op in. Wat is René kwaad als Indra dan voor Sander kiest. Dus beweert René dat Sander bij die rolstoelbende hoort.
Dana:
Sinds Indra de ziekte van Pfeiffer heeft trekt Dana veel met Heike op. Dana is echt heel gemeen tegen Indra.
De verhoudingen tussen de personen.
Sander en Indra:
Sander en Indra worden allebei niet geloofd. Niemand wil Indra geloven dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. En ook niemand wil geloven dat Sander niets met die rolstoelbende te maken heeft.
Maarten en Chris:
Maarten en Chris zijn de beste vrienden van Sander. Maar ze zijn heel erg veranderd sinds ze niet meer bij Sander op school zitten. Ze hebben een nieuwe vriend op de nieuwe school. Hij heet Emiel. Maarten en Chris gaan heel veel met Emiel om.
Emiel, Maarten en Chris:
Emiel, Maarten en Chris zijn hele goede vrienden van elkaar. Maarten en Chris doen alles wat Emiel ook doet.
Heike en Dana:
Heike en Dana trekken heel veel met elkaar op. Ze zijn het altijd met elkaar eens.
Heike en René:
Ze zijn broer en zus van elkaar. Als René door Indra in de aula wordt uitgescholden voelen Heike en René zich heel erg in één.
Tom, Cas en Olivier:
Tom, Cas en Olivier zijn vrienden van Sander. Maar zij willen Sander niet geloven dat hij er niet bij was.
Waar het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Bijvoorbeeld: op school, in het park, in een steegje bij Indra’s huis en in het ziekenhuis.
In welke tijd het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich in onze tijd af. Het zijn dingen die bij ons ook kunnen overkomen.
Het speelt zich in de winter af. Dat weet ik omdat Sander met een muts op moet fietsen. Het is veel te koud buiten.
Tussen het begin van het verhaal en het eind van het verhaal zit ongeveer twee à drie weken tijd tussen. Omdat er eerst op een vrijdag klassenfeest is en de vrijdag daarna wordt de jongen in de rolstoel omgetrapt. Een paar dagen erna wordt Sander door Emiel in elkaar geslagen. Daarna is er geschreven: “Sander ligt nu al een week in het ziekenhuis”
De volgorde van de gebeurtenissen.
Als eerste is het klassenfeest. Daar kan Indra niet naar toe komen omdat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. De dag na het klassenfeest ontmoet Sander Emiel. Hij lijkt helemaal niet Sanders type. Die dag dat Sander Emiel ontmoet steekt Emiel ook nog een bal van een jongen lek. Emiel noemt dat treiteren. Na de ontmoeting van Emiel maakt hij met Indra, op een vrijdag een afspraak om naar de bioscoop te gaan. Maar die dag heeft hij ook een afspraak met Emiel in het park. Hij moet hem die dag geld terug betalen. Hij moet dus de afspraak met Indra afzeggen. Als Sander in het park is aangekomen wil hij zo snel mogelijk van het geld af en houdt het omhoog zodat Emiel het kan pakken. Eerst trapt Emiel een fiets kapot. Een meisje begint zich ermee te bemoeien, en zegt dat hij dat niet moet doen. Dan geeft Emiel het meisje een duw. De broer van het meisje zit in een rolstoel. Hij zegt dat Emiel van zijn zus moet afblijven. Dan duwt Emiel de jongen in de rolstoel om. ’s Maandag is iedereen op school boos op Sander. Sander weet niet waarom. Maar als hij erachter komt waarom ze boos op hem zijn ( ze zijn boos op hem omdat hij bij die rolstoelbende was betrokken), ontkent hij alles. Niemand wil hem geloven. Hij gaat naar het kamertje van meneer Koekebier. Meneer Koekebier vraag Sander of hij bij de rolstoelbende betrokken was. Sander ontkent weer en zegt dat hij in de stad was om een cd te luisteren. Meneer Koekebier gelooft hem niet helemaal. Hij wil het eerst uitzoeken of het waar is. Dus stuurt hij Sander maar naar huis.
Een paar uur later is Indra op school. Meneer Koekebier komt de klas binnen en begint te vertellen over Sander. Indra is de enige die dan voor Sander opkomt. Ze zegt dat Sander bij haar thuis was.
Op een dag wordt Sander achtervolgd door Emiel en zijn vrienden. Hij wil bij Indra vluchten. Maar Indra heeft hem de deur uitgezet omdat ze nu weet dat hij er wel bij betrokken was. Nadat Indra Sander de deur heeft uitgezet wordt Sander door Emiel in elkaar geslagen. Hij belandt in het ziekenhuis met een zware hersenschudding.
Als hij al een tijdje in het ziekenhuis ligt, wordt Emiel opgepakt.
De afloop van het verhaal.
Nadat Sander in elkaar geslagen is door Emiel belandt hij in het ziekenhuis. Emiel komt op bezoek bij hem en probeert Sander wijs te maken dat Maarten en Chris hem in elkaar geslagen hebben. Sander wil Emiel een klap verkopen, maar daar heeft hij geen kracht voor. Hij weet zeker dat Emiel hem in elkaar heeft geslagen. De politie staat al voor de deur als Emiel net het ziekenhuis uit wil lopen. Emiel wordt opgepakt.
Ik vind het een open en een gesloten eind. Een open eind, omdat ik best zou willen weten wat er met Emiel gebeurt. Moet hij dan naar jeugdgevangenis?
En wat gebeurt er met Sander. Hoe zullen ze op school reageren als ze horen dat Sander wel bij de rolstoelbende was betrokken. Dat zou ik best nog willen weten.
En een gesloten eind, omdat Emiel is opgepakt en de ruzie tussen Indra en Heike is opgelost. Het verhaal is rond.
Wat is de bedoeling van de schrijver met dit boek.
Carry Slee wil laten zien hoe het is om niet geloofd te worden. Ze wil ook duidelijk maken dat je niet met de verkeerde vrienden moet omgaan. En het belangrijkste is dat je gewoon jezelf moet blijven.
Thema van het boek.
Niet geloofd worden, verliefdheid, ruzie met je vrienden, beschuldigd worden van iets wat je niet gedaan hebt.
Eigen mening:
Ik vind dat er meer boeken zoals Kappen moeten uitkomen. Het was een spannend en een heel mooi boek, maar een aantal dingen vond ik stom, zielig en onverwacht.
Dingen die ik stom vond.
Ik vind ook een paar dingen stom.
1. Dat niemand Indra wil geloven dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Iedereen denkt maar dat ze zich aanstelt. Dat vind ik niet. Zij kan daar toch niets aan doen.
2. Dat niemand Sander wil geloven dat hij niets met die rolstoelbende te maken heeft. Als je een vriend van hem bent dan moet je hem toch geloven?
3. Dat Emiel Sander in het ziekenhuis wijst probeert te maken dat Maarten en Chris hem in elkaar geslagen hebben.
Dingen die ik zielig vond.
Sommige dingen vond ik zo zielig.
1. Sander wordt door Emiel in elkaar geslagen. Waarom? Omdat Sander Emiel wil aangeven. Het is toch ook niet goed wat Emiel allemaal uitspookt. Hij doet allemaal slechte dingen.
2. Dat René in de aula Sander alleen maar zit uit te schelden. Hij probeert zo bij Indra Sander zwart te maken. Alleen maar omdat Indra voor Sander koos.
Dingen die ik niet verwacht had.
Ik had ook een paar dingen niet verwacht.
1. Dat Emiel die rolstoel omduwt. Als je dat doet dan ben je toch niet normaal!
2. Ik had ook niet verwacht dat Indra tegen het schoolhoofd, meneer Koekebier zou gaan liegen. En dan ook nog tegenover haar beste vriendin iets zweren wat niet waar is. Dat had ik echt niet van Indra verwacht.
Informatie over de auteur:
Carry Slee is in 1949 geboren in de plaats Amsterdam. Vroeger toen ze nog klein was ze al bezig met verhalen en boeken. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze allemaal leuke verhaaltjes voor haar knuffelbeesten.
Op de basisschool had ze een schrift waarin ze korte verhalen in schreef.
Na de middelbare school ging Carry Slee naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. Ze werd toneelleraar in het voortgezet onderwijs. Haar schrijf ideeën kwamen toen goed van pas. Samen met haar leerlingen bedacht ze verhalen die een basis voor haar toneelstukken werden.
Carry Slee heeft twee dochters, zij hielpen haar vaak met ideeën van boeken. Toen haar dochters nog klein waren, bedacht Carry Slee verhalen voor hen waarin 'Keetje Karnemelk' de hoofdrol speelde. Doordat haar dochters haar verhalen zo leuk vonden hadden ze een verhaal naar het kindertijdschrift bobo gestuurd. De verhalen werden een groot succes. Doordat 'Keetje Karnemelk' zo’n succes werd ging ze een boek schrijven over de tweeling 'Rick en Roosje' Ze bood het boek aan bij een uitgeverij. In het jaar 1989 verscheen haar eerste boek. Hiermee begon een succesvolle carrière. Nu is Carry Slee een succesvolle auteur die dag en nacht met haar boeken bezig is. Er zijn al meer dan 50 boeken van haar verschenen.
Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. De meeste boeken heeft ze voor kinderen rond de 12 jaar zijn. Veel boeken van haar zijn gericht op dingen die echt gebeurd zijn. In andere boeken zijn de verhalen verzonnen. Carry Slee schrijft boeken die kinderen aanspreken. Boeken die ze schrijft zijn heel herkenbaar zijn. Boeken van haar zijn zo spannend dat je ze altijd in één keer wilt uitlezen.
Carry Slee heeft hele moeilijke onderwerpen in haar boeken. Maar door haar humoristische stijl worden haar boeken makkelijker te begrijpen.
Andere boeken van Carry Slee zijn:
Kappen, Razend, Afblijven, Pijnstillers, Paniek, Spijt, Radeloos, Lover of Loser en de serie Timboektoe. Daar heeft ze vier boeken van geschreven: See you in Timboektoe, 100% Timboektoe, Timboektoe Rules en Timboektoe Rocks.
Verder heeft ze nog boeken voor kleuters en voor kinderen van 8 tot 12 jaar geschreven. Carry Slee heeft ook drie boeken voor volwassenen geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

er staat bij personages dana en dan in het stukje tekst sana doet vervelend tegen indra

14 jaar geleden

E.

E.

heej goed verhaal!

wat kreeg je als cijfer van je docent??

groetjuhs

Elien

13 jaar geleden

S.

S.

Voor hoeveel jaar en ouder is dit boek

10 jaar geleden

D.

D.

mooi boekverslag ik doe nu ook mijn boekverslag zit nu wat informatie te zoeken.
wat was je cijfer

10 jaar geleden

J.

J.

yoo coole verslag maat ik had een 9,1 voor mijn verslag door jou x

9 jaar geleden

1.

1.

ooit gehoord van perspectief? verder is het wel goed....

9 jaar geleden

S.

S.

supper verslag, hopenlijk krijg ik door jou een goed punt om mijn tekort mee op te halen :-)

schrijf ze!!!!!!
gr sven!

9 jaar geleden

D.

D.

het is een heel mooi boekverslag! maar dat kan niet anders met een heel mooi boek! compiment!

8 jaar geleden

F.

F.

Wow nice verslag! ik moet boeken lezen voor nl maar ga gwn dit gebruiken.

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"