Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Judas door Walter Kamp

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Judas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1732 woorden
  • 18 mei 2005
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
24 keer beoordeeld

Boekcover Judas
Shadow
Judas door Walter Kamp
Shadow
Auteur: Walter Kamp

Titel: Judas
Uitgever: Plato Publishers
Plaats van Uitgave: Amsterdam
Druk: genummerde en gesigneerde tweede druk
Aantal Bladzijden: 389
Jaar van eerste uitgave: 2004
Genre: literair filosofische erotische-thriller

Samenvatting:

Het boek ‘Judas’ bestaat uit drie verhalen en een nawoord. De drie delen zijn gecomponeerd rondom de christelijke passietijd:
1) Carnaval, het begin van de vastentijd;
2) Palmzondag, het begin van de lijdensweek;

3) De dagen rondom Pasen, de arrestatie van Christus en de rol daarin van Judas.
Het nawoord gaat over theologie.

Deel 1
In deel 1 vliegt de schrijver met zijn partner Eduard naar Rio de Janeiro om daar het jaarlijkse carnaval te vieren. Ze bezoeken een theater waar een enorm feest aan de gang is met veel travestieten en beroemdheden. De schrijver, die de ik-persoon hanteert – ontmoet een erg mooie Braziliaan, Luiz, en gaat met hem mee naar zijn hut in de levensgevaarlijke sloppenwijken boven Rio, de favellas. Daar verblijven ze drie dagen en nachten en vieren feest met de bewoners. Vlak voor zonsopgang als Aswoensdag al is aangebroken wordt tijdens een orgie de schrijver in zijn nek gebeten. Een buurvrouw, Mardillia, komt af op de ontstane paniek en constateert dat het de beet van een vampier moet zijn geweest en voorspelt grote narigheid. In een zeer levendige verteltrant beschrijft de auteur zijn thuiskomst bij Eduard in het duurste hotel van Rio, het Copacabana Palace hotel. Mardillia heeft een vriendin, die spiritistische seances organiseert op een oud, verlaten r.k kerkhofje en de ik-persoon besluit daar heen te gaan om ‘genezing’ te zoeken. Tijdens de bijna in surrealistische details beschreven bijeenkomst wordt de schrijver voorspeld dat hij weliswaar gebeten is door een vampier, maar dat ondoden geen vat op hem hebben en dat eens de oervampier zich aan hem zal openbaren. Terug in het hotel vermoedt Eduard dat het allemaal bedrog is en laat met een enkele opmerking zien hoe dat bedrog in elkaar steekt.

Deel 2
Het verhaal in deel 2 speelt zich af na de triomfantelijke intocht van Christus in Jeruzalem op zondagavond en de daarop volgende maandag. Het verhaal is in de tegenwoordige tijd geschreven, waardoor het spanningselement wordt verhoogd. De schrijver begint in het paleis van Herodes, waar de koninklijke familie aan tafel zit. De gedachten die door de hoofden van Herodes Antipas, zijn vrouw Herodiade en hun dochter Salome spelen worden heel geloofwaardig neergezet met veel verwijzingen naar bijbelse teksten, waardoor van de Christus figuur een heel ander beeld ontstaat dan het gebruikelijke en er veel duidelijk wordt van wat er is gebeurd twee duizend jaar geleden en waarom. De vader van Herodes Antipas is Herodes de Grote, de man die vlak na de geboorte van Christus alle kinderen in Bethlehem liet vermoorden in de hoop dat Christus er bij zou zitten. De familie komt tot het besluit dat het werk van Herodes de Grote moet worden afgemaakt en dat Christus uit de weg geruimd moet worden. De vraag is alleen hoe dat te doen zonder een volksopstand teweeg te brengen.
Op maandag kruipt de schrijver in de huid van enkele middelbare scholieren, die midden in hun puberteit verkeren. Nathan, de oudste zoon van Nicolaus van Damascus, - eerste raadsheer van Herodes - is zonder het te beseffen verliefd op zijn klasgenoot Aron. Deze is de zoon van Jacobus Iscariot, hoofdopzichter bij de tempel en oom van Judas, de apostel, die Christus zal verraden. Ze spelen seksuele spelletjes en worden betrapt door Kosam, een bouwvakker, die een clubje jongens om zich heen heeft verzamelt, de Olympianen. Die maandagavond gaan Nathan, Aron en enkele andere leden van de club naar de Hof van Gethsemane. Ze ontdekken daar wat zich in het duister van dat hofje afspeelt. De schrijver licht dit toe met vele verwijzingen naar teksten uit de vier evangeliën. Op de terugtocht komt Nathan ten val en thuisgekomen biecht zijn vriendje Aron op aan Nicolaus van Damascus waar ze geweest zijn en wat daar gebeurde. Diezelfde dag komt de raadsheer van Herodes aan de weet dat Judas, die de gelden van Christus beheert, dertig zilverlingen probeert te lenen bij zijn oom. De ingrediënten voor een boosaardig plan, waarbij Christus ten val zal worden gebracht liggen klaar.

Deel 3
De schrijver brengt in de Paasweek van 2001 met enkele vrienden en een ingehuurde kapitein de Ariadne, een zojuist gekochte bijna veertig meter lange klipper van Athene naar de Franse zuidkust voor een opknapbeurt. In dit – weer in de ik-figuur geschreven - derde deel, waarvan volgens de schrijver alle gebeurtenissen waar gebeurd zijn, volgt de ene rampspoed de andere.
De eerste dag van de tocht op Witte Donderdag varen ze tegen de rotsige kant van het Kanaal van Korinthe. Dezelfde nacht valt de radar uit en komen ze terecht op een zandbank. Ze worden gered door een stelletje dronken mannen op een reddingsboot en ontvoerd naar Patras, een grote Griekse havenstad. Het is Goede Vrijdag de dertiende april.
Die avond zit de schrijver in de rustige haven van Patras alleen op het achterdek. Daar verschijnt een jongeling, die beweert Judas te zijn. De auteur vermoedt dat het om een vampier gaat, die uit is op zijn bloed. De gesprekken met de jongeman brengen hem aan het twijfelen maar uiteindelijk jaagt hij de verschijning weg. Na veel vijven en zessen mogen ze van de havenautoriteiten de daarop volgende dag met de Ariadne vertrekken.

Die middag - het is Paaszaterdag - meldt een zich “de zoon van Juda” noemde figuur via een MSN chat op de pc van de op volle zee aan het werk zijnde schrijver. Het gesprek van de vorige avond wordt voortgezet en de conversatie gaat over vampiers. Judas onthult wat zijn beweegreden waren voor het verraad van Christus en toont op het scherm van de auteur via een ‘brain memory reader’ hoe hij werd overgehaald door de priesters. De schrijver maakt een afspraak met Judas voor een seksdate die zelfde avond.
Ze komen aan op Palermo in Sicilië. Op het afgesproken tijdstip meldt zich Judas. Tijdens de daarop volgende - in details beschreven - vrijpartij wordt Judas ontmaskerd als vampier.
Als ze op Paaszondag vroeg de haven van Palermo uit willen varen ontstaat er brand in de machinekamer. Eenmaal buitengaats vallen de motoren uit en langzaam komt het besef naar boven dat het een rampenschip is, dat de schrijver heeft gekocht. Na de lunch – als iedereen een dutje doet – meldt Judas zich weer via de MSN chat. Judas vertelt hoe hij als straf voor zijn verraad als vampier verder moest en daarmee de oervampier werd. De voorspelling van de seance uit Rio komt uit. Tijdens deze chat wordt uitgebreid ingegaan op seksualiteit bij de mens.
Die nacht komen ze in een storm terecht en loopt het schip bijna op de klippen. Tijdens pogingen om het schip onder controle te krijgen vallen de generatoren uit. De storm duurt een volle dag waarbij de Ariadne in veiligheid wordt gebracht aan de oostkant van Sardinië. ‘s Avonds, als de storm is gaan liggen, ziet de auteur een lijk bungelen in de mast van zijn schip. Het blijkt Judas te zijn, die zich - het is de dag na Pasen - heeft opgehangen. De zelfmoordbrief bij het lijk onthult waarom Judas zijn wanhoopsdaad heeft gepleegd. De laatste woorden van Christus - volgens Johannes - betekenden een huwelijksband tussen Christus en de beminde leerling. Het vermogen van Christus ging daardoor naar Johannes en Judas zag de gedroomde fortuinen en zijn positie in het nieuwe koninkrijk aan zich voorbijgaan. Zijn dromen liggen aan duigen.
De verdere reis naar de Franse zuidkust verloopt voorspoedig. Aangekomen krijgt de schrijver een telefoontje van de verzekering dat vanuit Patras door de dronken Grieken met hun reddingsboot een claim van driehonderdduizend dollar is ingediend.

Nawoord / Deel 4
Het vierde deel gaat over theologie. De schrijver vertelt hoe de bijbel tot stand is gekomen. Aan de hand van een aantal teksten wordt getoond hoe dat nog steeds in zijn werk gaat. Enkele voor het boek ‘Judas’ van belang zijnde passages uit de bijbel worden nauwgezet bekeken. De schrijver eindigt met het verhaal over Sodom en Gomorra, als appendix 1. De letterlijke tekst van de vier evangeliën uit de Statenbijbel is bijgevoegd ter ondersteuning van de circa honderdvijftig verwijzingen, als appendix 2.

Keuze:
Het boek gaat over de figuur van Jezus Christus in zijn historische werkelijkheid aan de hand van de bijbel. Daarnaast worden een aantal zaken over de mannelijke seksualiteit vertelt, die de moeite van het weten zeer waard zijn maar ontbreken in de biologie lessen op school.

Verrassende invalshoek. Ondanks het moeilijke onderwerp gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Een boek dat je aan het denken zet en houdt. Spannend en erg geestig met veel droge humor van het begin tot het eind. De schrijver heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl met mooie zinnen. Zie bijvoorbeeld pag. 131: “De hoog boven de muren uitstekende, enorme bladerkronen van de vlak achter de poort gelegen palmen, gebeeldhouwd in de windstilte van de woestijnnacht, weerkaatsen de af en toe hoog oplichtende gloed van de eronder brandende vuren in fel contrast met de gitzwarte, met myriaden sterren bezaaide hemel.” of pag. 209: “De zeeklotsende stilte na het drukke geklessebes om me heen tijdens de lunch, gaf me de rust om snel mijn concentratie te herwinnen.” Het boek is zeer beeldend geschreven met goede vondsten. Doordat de verschillende delen zich in telkens andere tijden en omstandigheden afspelen blijft het boek boeien.

De thematiek:
Het hoofdthema is verraad met list en bedrog.

In deel 1 wordt getoond hoe gemakkelijk met behulp van religie de mensen geld en goederen afhandig gemaakt kunnen worden.
Deel twee gaat over de list, die verzonnen moest worden om Christus zonder dat daardoor een volksopstand zou ontstaan uit de weg geruimd te krijgen.
De schrijver wordt zelf het slachtoffer van bedrog in deel 3. Judas licht in dat deel zelf zijn rol in het verraad toe.
De titel van het boek ‘Judas’ sluit goed aan bij het hoofdthema. Judas is de geschiedenis ingegaan als de grote verrader, die zijn heer en meester ten val bracht.

Het is een eigentijds werk, door de originaliteit moeilijk met iets anders te vergelijken. De wijze waarop de schrijver MSN-chat als gesprekstechniek gebruikt is nieuw.
Aan het eind staat een lijst van medisch-wetenschappelijke publicaties, waaraan de schrijver heeft meegewerkt. Het boek ‘Judas’ is van deze schrijver zijn literaire debuut.
De schrijver plaatst naast de copyrightpagina een uit slechts dertien regels bestaande uiteenzetting over de Schepper, waarmee hij zich plaatst onder de noemer van neo-positivistische denkers. De rest van het boek sluit hierbij aan.

REACTIES

S.

S.

leuk samengevat, ik vaarde zelf mee met t schip dat beschreven word, naar waarheid geschreven zeg je, de details die je noemt kloppen in ieder geval.

15 jaar geleden

M.

M.

Ik wil graag dit boek lezen.

Iemand suggesties waar ik het kan kopen of hoe ik er aan kom?

Groet MArtine

13 jaar geleden

M.

M.

conheci Walter Kamp<in memorium>ano de 1975 amava muito ele,mas ele deixou o seu legado com Edy amo muito.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.