Jij bent van mij

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 3050 woorden
  • 14 september 2021
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
21 keer beoordeeld

Boekverslag Jij bent van mij 

Peter Middendorp
Jij bent van mij
Prometheus Amsterdam, 1e druk 2018
28-11-2020

Inhoudsopgave 

Inhoudsopgave 2

Samenvatting 3

Auteur 4

De titel en het motto 4

Het thema 4

Het onderwerp 5

De idee 5

Motieven 5

Genre, indeling en lay out 6

Personages 6

Historische tijd, plaats en ruimte 7

Chronologie 7

Perspectief 8

Slot 8

Recensie 8

Eigen mening 9

Samenvatting  

Proloog

De 11-jarige Tille Storkema woont in Groningen en ziet hoe zijn vader een been verliest in de maaidorser.  Er is paniek op de boerderij als zijn vader naar het ziekenhuis wordt gebracht. Niemand let op Tille.

I  Voorjaar:  Hoofdstuk 1-10

Tille zit al in een cel.  Het is dus al een hele tijd verder in de tijd. Hij vertelt terug hoe hij als jonge boerenzoon zijn vrouw Ada heeft leren kennen. Op een feestje in een sporthal had ze hem uitgenodigd mee te gaan en ze had meteen in een steegje haar lichaam aangeboden. Ze krijgen verkering en Ada komt steeds vaker op de boerderij van Tilles ouders. Een warme band is er niet. Ze wordt door zijn ouders bij haar afwezigheid 'het spook' genoemd. Tille denkt ook terug aan de geboorte van zijn dochter Suze. Die wordt in het ziekenhuis geboren en niet veel later komt er ook een zoontje (Friso) geboren. Daarna weigert Ada vaak seks met Tille en hij stapt dan meestal op de fiets en rijdt naar hoeren in de grote stad op 30 km. In het boerengezin (ze wonen in bij Tilles ouders) heeft Ada niets in te brengen. Zijn vader en moeder  worden ook steeds gebrekkiger en Ada wil dat ze naar een eigen woning gaan zoeken. Tille is gek op zijn dochter. Ze gaan ook zonder schaamte met elkaar om. Suze schrikt een keer als ze de eikel van haar vader ziet. ("Papa heeft twee piemels") Ada groeit steeds meer in de breedte, seks is er nauwelijks bij en Tille gaat op een nacht uit fietsen. Een mooi jong meisje komt hem tegemoet fietsen. De volgende morgen blijkt ze vermoord te zijn. De politie doet een buurtonderzoek. Maar Ada en Tille hebben een alibi: ze sliepen beiden. Het meisje Rosalinde is gevonden door haar vader. Ze is verkracht en daarna vermoord in een weiland.

II  Zomer :    Hoofdstuk 11-20

Tijdens de herdenking praat haar vader emotioneel over zijn dochter. Maar het leven gaat verder in het dorp. Tille heeft periodes waarin hij rookt. Als Suze op school over kanker hoort, waarschuwt ze haar vader. Af en toe worden er flarden uit het verleden opgerakeld. Tille denkt wel eens terug aan de keer dat hij Rosalinde bij volle maan verkrachtte. Hij wordt ook gekweld door dromen waarin hij Rosalinde seks heeft. De dorpelingen geloven dat asielzoekers de moord hebben gepleegd ( de keel doorgesneden is geen Nederlandse methode). Twee namen worden in een krantenartikel genoemd. De politiek gaat zich ermee bemoeien.

Intussen lezen we hoe de verhoren verlopen en of Rosalinde wel of niet heeft meegewerkt.

Een eerste aangekondigd DNA-onderzoek gaat niet door. Ada wordt door een paar buurvrouwen actief betrokken bij de opsporing. De relatie tussen Tille en Suze wordt enigszins ranzig als ze opgroeit en hij haar lichaam bekijkt. Wanneer Tille weer een keer seks met Ada wil, past hij geweld toe en verkracht haar binnen het huwelijk. De kinderen zijn verschrikt getuige.

III  Herfst:   Hoofdstuk 21-27

We zijn weer een paar jaar verder. Zijn vader en moeder zijn in een andere woning getrokken. Ze komen op bezoek en ze bemoeien zich weer overal mee. Er komt een uitzending over de moord op Rosalinde op tv. De vader is woedend op de moordenaar. In het dorp wordt ook weer alles opgerakeld. een populaire politicus pleit weer voor controle op asielzoekers en op DNA-onderzoek. Suze is weer ouder geworden en begint zich te schamen voor haar naaktheid en die van haar vader. In het laatste gedeelte van dit deel is er een parallel verhaal en krijgen we een verslag van een wandeling met Suze en één met Rosalinde in het bewuste weiland. De dialogen lopen dan door elkaar. Het laatste hoofdstuk beschrijft de verkrachting.

IV Winter:  Hoofdstuk  28-35

Tille vertelt dat dit het verhaal is dat hij zich kan herinneren, maar misschien zijn er dingen aangevuld of juist bewust of onbewust verzwegen.  Het geheugen is in feite onbetrouwbaar.

Er wordt een DNA-onderzoek gehouden en Tille doet mee. Zijn vader doet ook mee.  Tille  wordt ontmaskerd omdat Rosa gekrabd en gebeten heeft en er DNA van Tille bewaard was gebleven. Vlak voor de 16e verjaardag van Suze. Dat was natuurlijk ook de leeftijd van Rosalinde en die feiten kunnen een rol gespeeld hebben in  de bekentenis. Suze wil met wat schoolvriendinnen haar zestiende verjaardag vieren, maar dat komt er niet van. Voor haar feestje wordt haar vader gearresteerd. Tille vertelt ook nog dat zijn vader aan zwakte/ouderdom is gestorven.

Tijdens de rechtszaak wordt Tille geconfronteerd met zijn familieleden. Hij ervaart grote schaamtegevoelens.   

Van der Pol, C. (2018, 4 mei). Boekverslag van Jij bent van mij geschreven door Peter Middendorp (Zeker Weten Goed). Scholieren.com. Geraadpleegt op 27 november 2020, van https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/jij-bent-van-mij-peter-middendorp

Auteur   

Peter Middendorp ( 3 oktober 1971 - ..) 

brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

De titel en het motto

Het motto van het boek is: "Ook als je diep gevallen bent ken je nog lief en leed., Magda; dat blijft precies hetzelfde, ook als je diep gezonken bent." Hans Fallada, De Drinker.

De roman is voornamelijk gebaseerd op de zaak van Marianne Vaatstra. Een meisje dat vermoord werd waarna pas jaren later de echte dader bekend werd via DNA-onderzoek.

De titel van deze roman verwijst ook direct naar de moord op Marianne Vaatstra. Tijdens de rechtszaak heeft de moordenaar van dat meisje, Jasper S. (ook een boer) verklaard  dat hij als eerste gedachte had toen hij haar langs zag fietsen: "Jij bent van mij."

Het thema 

Hoe verloopt het leven van Tille wanneer hij 13 jaar verzwijgt dat hij een meisje van 16 jaar heeft verkracht en vermoord? 

Het onderwerp 

Moord 

De idee 

De waarheid komt altijd boven water. 

Motieven

Verkrachting/seksualiteit

Op een voorjaarsnacht verkracht (en vermoordt) Tille Storkema een 16-jarig meisje Rosalinde dat hem laat in de avond voorbij fietst. 

Moord 

Rosalinde, een 16 jarig meisje is vermoord. 

Uitgebloeide liefdesrelatie

Nadat Ada twee kinderen heeft gekregen wordt ze dik en onaantrekkelijk voor Tille. Hij maakt haar nooit complimenten waarnaar ze verlangt en zij weigert hem vaak seks.

Seksualiteit

Al bij de eerste kennismaking met Ada biedt ze hem haar lichaam aan in een steegje naast de sporthal. Maar na de bevallingen wordt het lichaam van Ada niet zo aantrekkelijk meer. Wanneer Tille seks met haar wil, wijst ze hem vaak af. Hij pakt dan in de late avond en rijdt op de fiets naar de nabijgelegen stad en heeft dan seks met hoeren. Op de avond van de moord vergrijpt hij zich aan Rosalinde. Er is nog een bijzonder aspect met seksualiteit. Dat is de manier waarop Tille naar zijn steeds ouder wordende dochter kijkt. Ook in de bewoordingen over haar groeiende lichaam laat hij zich enkele keren ranzig uit. Het komt in de buurt van incestueus taalgebruik.

Vader-zoonrelatie

Tille maakt in zijn jeugd mee hoe zijn vader een been verliest in een maaidorser. Niemand besteedt aandacht aan Tille. De vader is ook gewoon op de boerderij aan het werk gebleven. Tille heeft als enig kind weinig in de melk te brokkelen. Zijn vader beslist gewoon wat er gebeurt. In het begin zijn de ouders ook tegen de keuze van Tille voor Ada. maar over het verzetten van een tafel of het gebruiken van bepaalde gebruiksvoorwerpen beslist de oude vader steeds wat er wel en niet mag gedaan worden. Uiteindelijk verhuizen de ouders van Tille naar een eigen huis, maar ook dan willen ze nog een vinger in de pap hebben.

Vals beschuldigd

In het Groningse dorp is ook een AZC. De bewoners van het AZC worden verdacht van de moord op Rosalinde. Maar zij blijken uiteindelijk niet de daders.

Schaamte

Pas aan het einde - als Suze 16 jaar wordt- begint Tille Storkema gevoelens van schaamte ten opzichte van zijn familieleden te tonen. Daarvoor kon je aan hem, de oppassende boer, nauwelijks iets merken. Wel werd hij steeds meer gekweld door angstdromen. 

Genre, indeling en lay out 

Het boek is een roman, wat op het boek vermeld staat. Ook staat in het boek zelf op 1 van de eerste pagina’s: “Jij bent van mij  is fictie. “

Er is een proloog (0). 

Daarna volgt een vierdeling van de roman:

I  Voorjaar:  onderverdeeld in Hoofdstuk 1-10

II  Zomer :  onderverdeeld in Hoofdstuk 11-20

III  Herfst:  onderverdeeld in Hoofdstuk 21-27

IV Winter:  onderverdeeld in Hoofdstuk  28-35 

Het boek heeft 247 bladzijden. De hoofdstukken zijn genummerd en allemaal ongeveer even lang. Vaak zijn de zinnen ook kort met gemakkelijk taalgebruik. 

Personages 

Tille Storkema  

Er is eigenlijk maar één belangrijk personage waarom het in deze roman draait. Dat is de moordenaar Tille Storkema en we beleven in zijn vertelling de ontwikkeling die hij doormaakt. Hij wil in zijn leven gezien worden en dat valt in het begin niet mee. Bovendien leeft hij sterk onder de plak van zijn vader die vrijwel alles beslist. Ook wordt hij een huwelijk ingetrokken, maar dat bloedt na twee kinderen behoorlijk dood, zeker als het om seks gaat. Hij gaat na een afwijzing 's nachts fietsen en doodt in een opwelling (maar wel bij volle maan) een pubermeisje. Maar eigenlijk wordt niet verteld of hij dat uit lust doet of om een andere reden en dat is eigenlijk wel jammer. Naarmate zijn dochter Suze ouder wordt, lijkt het alsof hij zich meer en meer bewust is van zijn schuld. Maar ook maakt hij getinte opmerking over zijn eigen dochter. Hij doet aan het DNA-onderzoek mee en moet dan beseft hebben dat ze hem zouden ontmaskeren. Uiterlijk is Tille helemaal niet wat we van een moordenaar zouden verwachten. De rechercheurs beschrijven hem: ""Ze maakten grappen over mij. Over mijn postuur. Mijn uiterlijk, klein, onaanzienlijk en mager. Het beest was kleiner dan verwacht, minder sterk ook, minder gevaarlijk- op het eerste oog zelfs enigszins ongevaarlijk. Het beest leek niet eens op een beest, meer op een schlemiel, een rat, een pissebed." Tille is een round character omdat je het hele boek mee leeft met hem en zijn gedachten. 

Al deze personages zijn flat characters: 

Ada 

Ada is de vrouw van Tille. Ze is rustig en stil, ook heeft ze weinig te zeggen in het huis. Tille: “Na de zwangerschappen en de bevallingen waren Ada's armen en benen twee keer zo dik geworden. De buik ook, de borsten stukpten bijna uit de bh's. Als ze naakt was en zich vooroverboog, bijvoorbeeld om haar tenen af te drogen, leek ze van opzij soms even op een wezen met zes ledematen."

Suze Storkema  

Suze is de dochter van Ada en Tille. Ze is jong en wordt steeds mooier. Eerst was ze mollig, babyvet, dat wordt steeds minder. Haar vader maakt soms ook nogal smerige opmerkingen over haar lichaam. 

Friso Storkema   

Friso is de zoon van Ada en Tille, hij wordt net als Tille door zijn vader niet gezien. Later wordt duidelijk dat hij groter en sterker is dan Tille om de boerderij over te nemen.  

Ouders van Tille    

De moeder van Tille is echt een huisvrouw en erg zorgzaam, er werd gezegd dat zij juist meer begon te bloeien toen het met vader steeds slechter ging. 

Vader was erg standvastig en trots, hij verloor toen Tille 11 jaar was zijn been door een maaidorser. Hij overleed ergens op het einde van het boek. 

Rosalinde Edith Dingeman 

Rosalinde wordt vermoord en verkracht op 16 jarige leeftijd. Ze was een meisje, een jong ontwikkelde vrouw en mooi. Haar vader heeft haar gevonden, en zegt het volgende over haar: "Rosalinde", zei hij toen, en er was ineens een zweem van trots, "was een jonge bloem,. zo mooi, zo zacht, zo lief- ze rook ook altijd naar bloemen. Maar onze bloem heeft niet mogen bloeien. Het heeft niet zo mogen zijn. Rosalinde is.... in de knop gebroken."

Mensen die nog worden benoemd/voorkomen (weet niet of dit iedereen was): 

Ali en Hassan, jongens van het AZC die verdacht worden van de moord, Ans & Jonta komen soms op bezoek om te praten over de vorderingen van de moord, Buurman Derksen soort rivaal van Tille maar ook vriend, Ronald en Bert de 2 mannen die Tille overhoren, Advocaat Ijlerdink

Historische tijd, plaats en ruimte 

Middendorp heeft het decor van zijn moord verplaatst van Friesland (Vaatstra) naar een boerendorp in de provincie Groningen. Enkele keren wordt in de tekst vermeld  dat het dorp niet ver weg ligt van het wad, dat je dan kunt ruiken. Het is een kleine dorpsgemeenschap waarvan de kern elkaar kent maar waarin echter steeds meer mensen van 'buiten 'zich vestigen.  Er is een ook een AZC in de buurt. Enkele bewoners daarvan worden verdacht van de moord. Het grootste deel speelt zich af op de boerderij van de ouders van Tille en later zijn eigen boerderij. Ook komt vaak het cafe de Dorelaar nog wel eens voor. 

Wat de tijd betreft worden er ook geen vaste data en jaartallen genoemd. Je kunt wel aannemen dat de moord in de 21e eeuw is gepleegd en dat er tussen moord en arrestatie dertien jaar heeft gezeten.

In de proloog 0 is Tille nog een jongen van 11, maar in de vier delen volgen we hem tijdens zijn eerste kennismaking met Ada en hun huwelijk en hun eerste kind tot aan de arrestatie.  

Omdat Suze drie jaar is als hij Rosa vermoordt, is de vertelde tijd van de gehele roman ongeveer zestien jaar.  

De verteltijd is 247 bladzijden. 

Chronologie 

Het hele boek is opgebouwd uit flarden. Flarden van het gewone leven gemengd met flarden van het vreselijke dat gebeurd is. In niet-chronologische flarden wordt de toeloop naar de moord, de moord en de tijd na de moord beschreven. Wel loopt het gewone leven in chronologische volgorde. 

Perspectief 

Er is een ik-verteller Tille Storkema, die afwisselend in de o.t.t. en o.v.t vertelt.  

“Toch is het altijd de vader die haar vindt. Ik ben een vader, dit vooropgesteld. Vaders geven  niet op. Vaders geven alles voor hun dochter, hun leven, zichzelf. Voor hun dochters zijn vaders tot alles bereid, het ultieme als het nodig is."

Slot 

Het boek heeft een gesloten einde. De hoofdvraag: “Wie heeft de moord gepleegd?”, wordt beantwoord. Tille heeft het meisje Rosalinde verkracht. De laatste paar zinnen van het boek gaan als volgt: 

Zo leek al volwassen soms, maar vanbinnen was ze nog een kind dat de aandacht van haar vader nodig had. Geconcentreerde aandacht, niet zomaar wat. Iedereen wilde gezien worden, daar was niets bijzonders aan, maar alleen de blik van een vader kon een dochter werkelijk in haar bestaan erkennen.

Recensie 

Recensie: Peter Middendorp - Jij bent van mij

Hanz Mirck, https://www.tzum.info/2018/05/recensie-peter-middendorp-jij-bent-van-mij/

Als ik eerlijk ben, krijg ik dat allemaal pas op een rijtje nu ik dit schrijf. Wat het meest opvalt is hoe Middendorp ons laat zien hoe het brein werkt van iemand die als een eenvoudige boerenzoon, een gewoon mens in pure vorm denkt. Hoe het onbewuste en het bewuste elkaar afwisselen. Hij zet dat af tegen de droom, waarin Tille ook worstelt met het verleden, maar een droom is één situatie, en de stroom van onze gedachten associeert, springt heen en weer en dan ineens duikt hij weer het diepe van de poel van onze herinneringen in. Zo heeft Middendorp met dit boek dus een sprong gemaakt, naar een hoger plan, van zinnen die elkaar versterken naar lijnen in een verhaal die hij meesterlijk weeft in een strak geschreven tapijt van een leven. Ironie, lulligheid en het wezen van de dingen komen samen. Dat is waarom literatuur bestaansrecht heeft, naast de wetenschap van de psychologie: omdat stijl het middel is om dat ons te laten beleven. Dat de titel kan slaan op de dochter en op het slachtoffer, en op de eigen maaidorser van zijn vader, dat ons brein en ons wezen en de omstandigheden daarin misschien niet eens een onderscheid maken maar dat ze een geheel zijn, dat leert de taal ons. Pijnlijk prachtig.

Recensie: Jij bent van mij – Peter Middendorp

Elsemarijn, https://theboox.nl/2019/05/19/recensie-jij-bent-van-mij-peter-middendorp/

Jij bent van mij is een intens verhaal dat af en toe kabbelt. Soms worden er jaren overgeslagen, aangezien het boek zo’n dertien jaar beslaat. Je hoopt enige sympathie voor ‘het monster’ te kunnen kweken, maar dat is echt lastig.

Wat een bijzonder boek is dit en zo moeilijk te omschrijven. Het is als een madeliefje: je scheurt kwaad een blaadje af en daarna hoop je dat het goed komt en dat hij liefde kent. Mede hierom is het boek zo ontzettend goed geschreven. Ik geef dit boek 4,5 sterren.

Eigen mening 

Het boek jij bent van mij, was apart om te lezen. Je weet namelijk dat Tille de moord ‘onbewust’ heeft gepleegd en zijn leven 13 jaar lang gewoon doorgaat zonder dat hij straf krijgt. Je ziet dat hij ook maar een ‘gewone’ man was en daardoor geeft het toch een andere kijk op de situatie. Ik kreeg toch wat medelijden met het hoofdpersonage. Het is wel een boek dat niet uitspringt vergeleken met andere boeken van deze tijd.  Al bij al vond ik het wel een leuk boek om te lezen, het las makkelijk weg omdat het korte en redelijk makkelijke zinnen waren. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.