Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jehanne door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Jehanne
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1114 woorden
  • 7 mei 2003
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
67 keer beoordeeld

Boekcover Jehanne
Shadow

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Fran…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maak…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.

Jehanne door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud
Beste lezer dit is mijn boekverslag, het is geschreven door een jonge schrijfster die een paar historische boeken heeft geschreven, het is namelijk geschreven door Simone van der Vlugt. Het boek dat ik heb gekozen heet Jehanne. De uitgeverij heet Lemniscaat. Het is gedrukt in het jaar 2002, dus een nieuw boek.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon van mijn boek heet Jehanne. Jehanne is een jonge vrouw die beweerde dat ze stemmen hoorde van Heilige, en dat ze een opdracht heeft gekregen van God, die opdracht is om Frankrijk te verlossen van de vijand, dus van Engeland. Ze is een meisje dat meestrijdt tegen de Engelsen terwijl ze nog 16 is, ze is een bevelgever (dat is dat de soldaten haar moeten gehoorzamen en moeten doen wat ze zegt.)

Probleem
Haar probleem is in het begin, ze wil naar Vaucouleurs om daar manschappen te vragen aan Robert de Baudricourt. Maar ze weet zeker dat haar vader haar niet zal laten gaan, en het is heel lang om daar te gaan te voet. Dus ze weet niet of ze nog zal gaan. De andere probleem is op het einde ze was op weg naar Compiègne, omdat daar in handen was van de Engelsen en ze was op weg om daar te strijden tegen de Engelsen en het stuk land terug te winnen, en toen onderweg daarheen 's nachts hoorde ze een stem zeggen dat ze terug moest want ze zou gevangen genomen worden in Compiègne. En ze wist niet wat ze moest doen want. Haar eerste probleem wordt wel opgelost want ze gaat wel naar Vaucouleurs. Bij haar tweede probleem gaat ze toch naar Compiègne en wordt toch gevangen genomen.


Verandering
Ze verandert eigenlijk niet want ze blijft hetzelfde maar dan met meer zelfvertrouwen en wanneer haar laatste dagen gekomen zijn voordat ze wordt verbrand wou ze weer terug naar haar huis en haar moeder gaan helpen en zelfs getrouwd zijn dat maakte niet meer uit voor haar, terwijl ze juist nooit wou gaan trouwen.

Bijpersonen
De bijpersonen in het verhaal zijn haar vader, hij is was de dorpoudste en moest dus beslissingen nemen. Gilles de Rais, hij was een soort bevelgever hij had ook een leger en vocht mee met Jehanne, later werd hij ook op de brandstapel geeïndigd op 36-jarige leeftijd, hij was een van de weinige historische figuren van wie bekend was dat ze homoseksueel waren. La Hirre, hij was net zoals Gilles de Rais, maar hij was niet homoseksueel. Jehannes 2 broertjes, Jean en Pierre, zij vochten ook mee met Jehanne maar ze waren geen bevelgevers.Charles, hij was de koning van Frankrijk, hij gaf Jehanne een leger.

Waar het verhaal zich afspeelt
Het verhaal speelt zich natuurlijk in Frankrijk af, op heel veel verschillende plaatsen in Frankrijk, maar normaal speelt het af in een huis, buiten of in een kasteel.

Tijd
Het verhaal duurt eigenlijk heel lang, want een oorlog is niet zomaar in een paar weken afgelopen. Het duurt ongeveer 6jaar, want in het begin is ze 13 en de jaartal toen is 1425, en ze wordt op haar 19e verbrand.

Korte inhoud van het einde
Het einde is heel verdrietig want tijdens een aanval op Compiègne wordt ze geraakt. En ze wordt gevangen genomen, maar ze wordt niet meteen aan de Engelsen gegeven want de koningen moeten gaan bieden, wie het hoogst geld aanbiedt krijgt Jehanne. De koning van Frankrijk bood helemaal niets aan maar de Engelse wel dus de Engelsen kregen Jehanne. Ze verbrandden haar niet meteen, want ze moesten eerst een soort van bewijzen hebben. Ze was heel vaak voor de rechter geweest. Ze vroegen haar van alles en nog wat, ze beantwoordde al die vragen heel erg moedig ze bleef recht staan om niet te laten merken dat ze bang was. Op een dag moest ze voor de rechter beloven dat ze weer vrouwen kleding aan zou doen. Ze beloofde het niet maar toen de Engelsen zeiden van dat ze anders op de brandstapel zou komen beloofde ze het. Maar op een nacht kwamen de bewakers naar haar toe en voelden haar van overal. Toe later in die nacht kwamen ze terug... maar toen Jehanne wakker zag ze dat ze niet verkracht was. Ze wist het al, de Engelsen hadden haar in handen en ze mochten met haar lichaam doen wat ze wilden. Maar de volgende dag hoorde Jehanne weer een stem die zei:'Jehanne, Je zult bevrijden worden, Jehanne... binnenkort.Berijd je voor, Jehanne'.Later die dag kwam een edel die altijd Jehanne wou helpen om bevrijd te worden. Maar toen zeg hij Jehanne met haar harnas weer aan, hij schrok heel erg want als Jehanne weer haar harnas aan zou doen zou ze verbrandt worden. Hij vroeg aan Jehanne waarom ze haar harnas weer aan heeft gedaan. Jehanne zei van dat de bewakers haar anders niet met rust zouden laten. De edelman had niks meer te zeggen, ze zou en moest verbrandt worden! Ze werd op een soort kar gezet en ze werd gebracht naar de stad waar ze verbrandt zou worden. Toen ze daar aankwam zag ze allemaal Franse burgers die schreeuwden van:"Laat haar gaan, ze is geen heks"! Jehanne bleef maar hopen voor een wonder die haar zou redden, even dacht ze dat die wonder de burgers waren maar toen ze werd vastgebonden op een paal wist ze dat ze verbrand zou worden. Ze schreeuwde om een kruis aan de een van de mannen daar, hij gaf haar 2 kleine rechthoekige houtjes waarmee Jehanne een kruis ervan maakte. Toen kwam er een hele grote kruis voor haar en ze staken het vuur aan. Het vuur ging langzamerhand naar haar bovenlichaam toe. Ze schreeuwde van pijn en de Franse burgers bleven maar schreeuwen om haar te laten gaan. En uiteindelijk ging haar hoofd omlaag en ging dood.

Mening
Ik vind het boek spannend, want ik werd steeds maar benieuwd hoe het verder zal gaan, wat er zal gaan gebeuren met Jehanne en of ze verbrand zou worden, allemaal zulke dingen.

Ik vind het ook een beetje moeilijk, want er staan heel veel verschillende namen en rare namen en het is moeilijk om ze allemaal te onthouden wie wie is. En de plaatsen waren ook een beetje moeilijk om te onthouden, want ze gingen steeds van plaats naar plaats.
Het verhaal is ook bekend voor mij, want ik had een keer de film ervan gezien, al is de film een beetje anders maar het lijkt er wel heel veel op.
Ik vind het ook zielig, niet het verhaal maar Jehanne. Want ze wordt levend verbrand.
Ik vind dat de verhaal langdradig is want er wordt verteld van wat je Jehanne denkt en wat ze toen deed alles wordt heel rustig en nauwkeurig verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jehanne door Simone van der Vlugt"