Jehanne door Simone van der Vlugt

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
Boekcover Jehanne
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 855 woorden
  • 4 februari 2019
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
9 keer beoordeeld

Boekcover Jehanne
Shadow

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Fran…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maak…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.

Jehanne door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

LITERAIRE ANALYSE “JEHANNE”:

Auteur: Simone van der Vlught

Aantal pagina’s: 181 pagina’s

Uitgeverij: Lijsters

Thema: oorlogsroman

Opmerkelijk dat de oorlog niet zozeer in detail wordt beschreven maar eerder ge gebeurtenissen errond. Over een meisje die door God gezonden wordt om de oorlog tussen Engeland en Frankrijk op te lossen, de 100-jarige oorlog.

Hoofdstuk 1: Er wordt binnengevallen door de Godons. Ze steken alles in brand en nemen het vee mee. Jehanne vindt de pastoor in het lokale kerkje en die vertelt haar over een soort redder (jonge vrouw). Als Jehanne de volgende dag thuis komt hoort ze plots een stem van een “zogezegde” engel die een boodschap voor haar heeft.

 

Hoofdstuk 2: Terwijl Jehanne in de kerk zit hoort ze weer de stem. Het is de aartsengel Michaël die haar vertelt dat zij de Maagd van Lorraine is en dat ze zich later bij het leger zal voegen en Frankrijk bevrijden. Jehanne moest ook gelovig blijven en trouw aan de kerk. In dit hoofdstuk is er ook sprake van een uithuwelijkingscontract met een zekere Etienne. Ze begrijpt nu ook dat ze een opdracht heeft en die ook moet uitvoeren.

à sprake van vooruitwijzing van de herfst => lente

Hoofdstuk 3: Jehanne gaat met Durand (haar 15 jaar oudere oom) naar de seigneur van Vaucouleurs. Het enige niet veroverde plekje van Noord-Frankrijk. Daar verkondigt ze de boodschap van God. Maar de seigneur gelooft haar niet! Hij wordt kwaad en zet haar eruit. De bewoners van het omliggende dorp geloven het wel en dit brengt de seigneur op andere gedachten. (groepsdruk) Dus uiteindelijk wordt Jehanne naar de dauphin gestuurd om daar zijn kroning in Reims bij te wonen.

 

Hoofdstuk 4: Hier wordt er verteld over de reis van Valcouleurs naar de dauphin. (versnellingen) Wanneer Jehanne aankomt in het hof wordt ze niet geloofd maar uiteindelijk krijgt ze de dauphin toch te zien en deze ziet geen andere uitweg dan haar te geloven. Dit is de enige mogelijkheid om zelf nog een beetje macht te hebben. Nu moet Jehanne de anderen ook nog doen geloven dat ze werkelijk “Dé Maagd” is.

à vooruitwijzing, versnelling van de reis van 300 mijl (enkel korte stukjes verteld)

Hoofdstuk 5: Het vertrouwen in Jehanne blijft groeien en de dauphin nodigt haar uit om op het kasteel te komen wonen. Ook het zelfvertrouwen van Jehanne groeit waardoor ze af en toe een domme uitspraak doet. De hogere mensen aan het hof betwijfelen haar contact met God nog steeds, daarom zullen ze Jehanne aan de kerkelijke rechtbank voordragen en wanneer er vastgesteld wordt dat ze niet behekst is zal ze haar eigen leger krijgen.

 

Hoofstuk 6: Jehanne wordt gecontroleerd door de rechtbank en slaagt alle testen. Dus krijgt ze haar eigen leger. Wanneer ze aankomt op de plek in het legerkamp wordt ze vies bekeken door de andere bevelhebbers van het leger. Het leger zelf juicht en roept bij de aankomst van hun redder.

 

Hoofdstuk 7: Jehanne bereikt Orléans en valt binnen met hun manschappen, ze verwachten dat het Engelse versterkingsleger aankomt binnen twee dagen. De andere opperbevelhebbers beginnen al meer vertrouwen in Jehanne te krijgen en volgen haar op de voet.

 

Hoofdstuk 8: Jehanne wordt wakker door een aanval, een aanval van de dorpelingen zelf. Ook in het hoofdstuk worden 2 forten (niet al te strategisch) veroverd.

 

Hoofdstuk 9: Jehanne wilt vandaag het grote fort bestormen van de Engelsen, de burgers staan achter haar beslissing maar de leiders niet. Toch volgen ze haar uiteindelijk en is de moed groot. Jehanne wordt geraakt door een pijl in haar nek maar blijft vechten! Uiteindelijk nemen ze de burcht in.

 

Hoofdstuk 10: Jehanne en de krijgsmannen veroveren alle forten rondom Orléans en de Engelsen trekken zich terug. Voor de terugkomst van de Engelsen bereiden ze een valstrik voor en doden hen allemaal. Dan trekt ze naar Reims voor de kroning van de Dauphin en volbrengt daar haar missie.

 

Hoofdstuk 11: Jehanne voert een veldslag uit zonder de steun van God en verliest grandioos. De opperbevelhebbers willen Jehanne niet meer in “het team” omdat ze alleen kleine burchten verovert. Dus wordt Jehanne tot de adelstand uitgeroepen en heel haar familie ook dus moet Jehanne die winter in het kasteel blijven.

à vooruitwijzing: zomer -> winter

Hoofdstuk 12: Jehanne wordt tijdens een veldslag meegenomen door de Engelsen, zij stoppen haar in hun kamp bij de Frans-Bourgondische familie die contacten heeft met de Engelse koning en daar wordt ze behoorlijk geapprecieerd door de moeder van de heer. Zij wil niet dat Jehanne wordt uitgeleverd aan de Engelsen en doet dan ook tot daar dood enorm veel moeite om dit te voorkomen.

 

Hoofdstuk 13: Jehanne blijft alle verwijten van de rechtbank ontkennen tot ze op de brandstapel staat, daar verklaart ze schuld. Dus wordt ze opnieuw in de donkere kerkers gestopt. Waar ze na enkele weken/ maanden opnieuw ontkent en hierbij haar eigen doodsvonnis tekent.

 

Hoofdstuk 14: Jehanne bevindt zich in de kerker en wordt opgeroepen voor de brandstapel, tot het laatste moment blijft ze volhouden dat ze berichten van God ontvangt. Daarna sterft ze op de brandstapel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jehanne door Simone van der Vlugt"