Isis door Hans Dekkers

Beoordeling 6.9
Foto van Cees
Boekcover Isis
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 2654 woorden
  • 27 juli 2012
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
24 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2012
Pagina's
128
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Isis
Shadow

De zestienjarige Isis woont met haar tweelingzus Galya en haar grootmoeder Boma in een oud herenhuis. De verhouding tussen de drie is altijd wat afstandelijk geweest, en komt op gespannen voet te staan nu Isis de ware toedracht wil achterhalen van het ongeluk waarbij haar ouders twaalf jaar geleden om het leven kwamen. Tijdens haar zoektocht beginnen werkelijkheid en …

De zestienjarige Isis woont met haar tweelingzus Galya en haar grootmoeder Boma in een oud herenhuis. De verhouding tussen de drie is altijd wat afstandelijk geweest, en komt op ge…

De zestienjarige Isis woont met haar tweelingzus Galya en haar grootmoeder Boma in een oud herenhuis. De verhouding tussen de drie is altijd wat afstandelijk geweest, en komt op gespannen voet te staan nu Isis de ware toedracht wil achterhalen van het ongeluk waarbij haar ouders twaalf jaar geleden om het leven kwamen. Tijdens haar zoektocht beginnen werkelijkheid en fantasie steeds meer door elkaar te lopen. Ze stuit op een waarheid die haar hele leven op zijn kop zet”.

Isis door Hans Dekkers
Shadow

Feitelijke gegevens
Titel: Isis
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur : Hans Dekkers
Verschijningsdatum 1e druk: maart 2012
Gebruikte druk:1e
Aantal bladzijden: 127
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Verfilmd als: n.v.t.
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

Biografie auteur
Hans Dekkers werd in 1954 in Venlo geboren. Hij schrijft romans, gedichten  en theaterstukken.

Flaptekst
De zestienjarige Isis woont met haar tweelingzus Galya en haar grootmoeder Boma in een oud herenhuis. De verhouding tussen de drie is altijd wat afstandelijk geweest, en komt op gespannen voet te staan nu Isis de ware toedracht wil achterhalen van het ongeluk waarbij haar ouders twaalf jaar geleden om het leven kwamen. Tijdens haar zoektocht beginnen werkelijkheid en fantasie steeds meer door elkaar te lopen. Ze stuit op een waarheid die haar hele leven op zijn kop zet”..

Motto
Er is een Engelstalig motto van de Russische schrijver Vladimir Nabokov uit zijn roman “Ada” :
 … original minds must cling to things or pull things apart in order to ward off madness or death (which is the master madness)”

Vrij vertaald: originele mensen moeten zich vastklampen aan dingen of dingen uiteentrekken met de bedoeling zich tegen gekte of dood te beschermen (de dood is de meester van de gekte)

Opdracht
Er is geen opdracht in deze kleine roman.

Eerste zin van het boek
“Er zit onweer in de lucht en de stad zucht onder de zwaarte van een asgrijze hemel. Terwijl ik de vaste route van school naar huis  afleg, hap ik in de Milky Way die ik bij Schele Siep heb gekocht. Schele Siep is de vrouw die het kleine snoepwinkeltje ter wereld heeft. “(blz. 7)   

Quotes
‘Twaalf jaar scheiden me van het laatste beeld van mijn ouders. Er zijn geen foto’s van hen. Waarom weet ik niet. Boma zegt dat ze ze nooit heeft gehad. Vaak probeer ik wanhopig de tijdsspanne van twaalf jaar te overbruggen in mijn fantasie. Mijn herinneringen aan te scherpen of hiaten in te vullen. Ik deed moeite over het gat in de tijd heen te springen en verplaatste me in een vierjarige, in de hoop hen tot leven te wekken. Tot mijn verdriet leverde mijn hersengymnastiek niets op. Ik kon de werkelijke herinneringen niet meer onderscheiden van mijn verzinsels en mijn voorstelling van pa en ma viel ten prooi aan slijtage, als bij een foto die met de jaren verbleekt en verfomfaait.’ (blz. 20)

In mij gonst het van de stemmen en geluiden en het maakt mij niet uit of ze binnen of buiten mij klinken. Soms komen er stemmen in mij op die niet van mij zijn. Ze spreken vreemde woorden. Dat is omdat ik van vreemde woorden houd. Ik noem ze V-woorden en sla ze ergens in mijn achterhoofd op.’ (p. 8).

Trivia
Er zijn geen trivia over deze roman  bekend.

Samenvatting
Isis Jaspers is 16 jaar en woont in een huis met Boma (bon-mama) en haar tweelingzusje Gayla. Twaalf jaar geleden zijn haar ouders namelijk omgekomen bij een auto-ongeluk. Haar oma wil er echter nauwelijks iets over vertellen. Van een oom krijgt Isis via Facebook echter een bericht dat er iets meer aan de hand is dan haar oma wil vertellen.  Dat wekt natuurlijk wel spanning op. Isis is een tiener die veel achter tijd haar computer verblijft, terwijl haar zusje Gayla daar niets van moet hebben. Isis heeft een virtuele wereld geschapen, waarin ze avatars (afbeeldingen/ spiegelingen van personen) maakt in een kunstmatig aangelegd park waarbij een soort Second Life verhaal speelt. In die cyberwereld heeft ze de controle over haar personages, in de werkelijkheid veel minder. Isis is natuurlijk erg nieuwsgierig geworden door het bericht van haar oom  Ze vraagt aan haar schoolvriendje Martijn of hij mee wil gaan naar de woonplaats van haar jeugd vóór het ongeluk: een badplaats aan zee. De nieuwe bewoners van het huis vertellen ‘haar dat ze post nog een tijdje doorgestuurd hebben naar een mevrouw Manon Jaspers in Vogelenzang  in Bennebroek. Dat is een verrassende ontwikkeling. Is dat haar moeder? Maar die is toch dood?

Isis bezoekt met Martijn ook een schoolfeest en ze zoenen daar voor de eerste keer. Ze mag later ook op bezoek bij zijn ouders: ze eten eerst met elkaar en daarna gaan ze naar Martijns kamer waar ze voor het eerst seks met elkaar hebben. Zo beginnen ze dus een liefdesrelatie.

Weer later bezoekt ze met Martijn de kliniek waar haar moeder is opgenomen. Ze heeft bij het ongeluk hersenletsel opgelopen en ze ziet er erg verwaarloosd uit. Van de psychiater hoort Isis dat ze één keer “Isis” heeft gezegd. Daarna gaat Isis enkele dagen logeren bij een Tunesische oom van Martijn in Middelburg. Hij heeft zijn vrouw verloren en hij rouwt er nog steeds om: een verdriet dat Isis moet herkennen, vindt hij. ’s Nachts laat ze een mooi paard los, maar ze vertelt niemand iets daarover. Ze kan het best goed met zijn oom vinden. Wanneer Martijn haar in haar kamer bezoekt met drank en drugs op hebben ze opnieuw seks met elkaar.  Toch lijkt er al een kleine verwijdering te ontstaan. Die wordt groter als ze op school in elkaar wordt gemept door klasgenoten, omdat ze gelogen heeft over “wees-zijn.” Dat moeten de meisjes van Marijn hebben en dat neemt ze hem erg kwalijk.  Ze wil hem daarna minder ontmoeten.
Isis hoort ook dat haar ouders niet gecremeerd zijn, maar begraven liggen. Van de psychiater van haar moeder mag ze een hypnosesessie ondergaan en onder die invloed ziet ze een scène uit het verleden voor zich, waarbij haar moeder haar van de achterbank plukt. Moeder heeft haar dus uit het autowrak gehaald. In het laatste hoofdstuk bezoekt Isis de begraafplaats waar haar ouders zouden moeten liggen. Wanneer ze via aanwijzingen van de beheerder het graf ziet, leest dat ze in het graf haar vader en haar tweelingzusje Gayla liggen. Op 28-6-1999 zijn ze  omgekomen. Wanneer ze thuis komt, start ze haar computer, roept de virtuele wereld op waarin Gayla als avatar leeft en besluit haar te “deleten.”

[De virtuele wereld waarin Gayla leefde, is een middel geweest voor Isis om het verdriet te doen vergeten. De avatar is een bezielde afbeelding van haar zusje geweest. Op de lezer is door de verteller steeds op het verkeerde been gezet. Hij zal zich steeds hebben afgevraagd  wat de werkelijkheid en wat de fictie is geweest. Hij bevindt zich in een doolhof (park) dat de schrijver voor hem heeft opengesteld. Vandaar ook de vele verwijzingen naar het labyrint/ruines . Pas aan het einde van de roman is de lezer uit het doolhof verlost].

Dit wil je ook lezen:

Titelverklaring
De hoofdpersoon van deze roman heet Isis.

Lijst met belangrijkste personages/karakters
Isis
Martijn

Analyse van de personages/karakters
Isis is verreweg de belangrijkste figuur uit deze roman. Ze is een meisje van 16 jaar dat twaalf jaar geleden een trauma heeft beleefd, waarbij haar vader en zusje zijn omgekomen,. Alleen dat heeft ze verdrongen. Haar is verteld dat haar moeder en vader omgekomen zijn. Maar haar moeder blijkt nog te leven en ze gaat op zoektocht naar haar moeder. Die heeft hersenletsel opgelopen en vegeteert in een kliniek. Intussen wordt Isis door haar vriendje ingewijd in de grotemensenwereld. Ze leeft echter steeds in een schijnwereld van de computer, waarin ze een soort  “Second Life spel” speelt. In die wereld maakt ze een prachtige omgeving, waarin haar zusje Gayla een rol speelt. Maar het is fictie, hoewel het voor de lezer heel moeilijk is om dat onderscheid te herkennen. Maar als je goed leest, krijg je steeds subtiele aanwijzingen dat Gayla helemaal niet fysiek in haar omgeving verkeert (Martijn ziet en kent haar niet). In een sessie  onder hypnose beleeft ze het moment dat haar geest verdrongen heeft. In het motto wordt dit aangegeven: je moet je zelf beschermen tegen gekte en de dood. Dat doet Isis met het cyberspace. Ook in de naam Isis kun je iets van het voortleven na de dood zien: In de mythologie van Egypte is Isis ook de vruchtbaarheidsgodin die zorgt voor leven na de dood.
Op het moment dat Isis erachter komt dat haar zusje dood is, kan ze zich niet langer beschermd voelen in de cyberwereld en drukt ze op de deleteknop voor Gayla.  

Martijn  is haar schoolvriendje die enerzijds een beschermende rol speelt, haar bovendien seksueel inwijdt in het leven van de volwassenen, maar ook haar geheim van haar nog levende moeder aan de schoolmeisjes vertelt. Is hij niet de wolf in het sprookje van Roodkapje, waarvoor elk meisje zich zou moeten hoeden? Wanneer hij haar ontmaagd heeft, maar ook haar geheim verraadt, besluit ze afstand van Martijn te nemen. Martijn is de evenknie van hoofdrolspeler Keanu Reeves uit “The matrix.” :  het leven in een illusionele wereld.  Niet voor niets wordt in deze roman  naar deze film verwezen.

Genre
Psychologische roman.
Coming of age.  

Uitgewerkte thematiek en motieven
In deze kleine roman worden enkele grote, literaire  thema’s uitgewerkt:

-   de verwerking van een trauma.
Isis is haar vader en zusje bij een ongeluk kwijtgeraakt en ze heeft ervoor gekozen in een virtuele wereld te leven. Daardoor kan ze zich beschermen tegen het verdriet. Door een oom wordt ze erop gewezen dat er een andere werkelijkheid is. Daar is ze nieuwsgierig naar. Via haar verleden, komt ze bij haar moeder en zo komt ze erachter dat haar moeder haar bij het ongeluk heeft kunnen redden.  Haar zusje is overleden. Via de virtuele wereld heeft Isis haar trauma kunnen verwerken.

-        Fictie en werkelijkheid :
het oerthema van literatuur. Het valt voor de lezer van deze roman niet mee om droom, fictie en werkelijkheid te scheiden. Dat komt omdat Isis een virtuele wereld heeft geschapen waarin ze avatars van de werkelijkheid heeft neergezet. Ze wil ook graag op een nieuw soort computer met chip worden aangesloten (Soul Catcher 2025) daarmee zou je je verleden kunnen lezen.

-        Coming of age:
in dit verhaal wordt de puber Isis volwassen wanneer ze leert hoe de werkelijkheid in elkaar steekt; ze wordt ook vrouw omdat Martijn haar seksueel inwijdt in de wereld van de volwassenen.

-        Relatie tussen zusjes:
Isis en Gayla zijn tweelingzusjes en dat versterkt de gevoelens ten opzichte van elkaar.

-        De dood: haar vader en haar zusje zijn omgekomen bij een auto-ongeluk

-        Psychische afwijking: haar moeder zit in een psychiatrische inrichting

-        Queeste: Isis onderneemt een zoektocht naar de waarheid van 1999

Structuur en perspectief
De roman wordt onderverdeeld in 14 korte hoofdstukken. Deze hebben geen titel en ze zijn chronologisch gerangschikt. Het verhaal heeft een opening in handeling en een gesloten einde.
De verteller is de 16-jarige Isis die in de ik-vorm en in de o.t.t vertelt. Een ik-verteller is natuurlijk onbetrouwbaar, omdat je alles volgens de ogen van de verteller moet zien. Er is een onduidelijk verschil tussen fictie en werkelijkheid: beide werelden  lopen door elkaar heen.

De tijd en het decor van de handeling
Uit het laatste hoofdstuk 14 kun je opmaken dat het ongeluk waarbij Isis’ vader en tweelingzus Gayla om het leven zijn gekomen in 1999 heeft plaatsgevonden. Dat is  twaalf jaar geleden. Dat houdt in dat het verhaalheden in 2011 (of  2012) plaatsvindt. Er is sprake van een tijdsverloop van enkele maanden.

Het decor wordt niet met name genoemd. Voordat het ongeluk plaatsvond, woonde Isis in een kust(bad)plaats. Ze gaat in één van de hoofdstukken met haar schoolvriendje Martijn daarnaar terug om het ouderlijk huis te bezoeken. Later hoort ze dat haar moeder nog in een kliniek zit in de plaats Bennebroek. (Kliniek Vogelenzang).Wie de gegevens op internet opzoekt, ziet dat er inderdaad een psychiatrische inrichting Vogelenzang in Bennebroek is. Bennebroek ligt in Noord-Holland en de  badplaats met boulevard zou dan best Zandvoort kunnen zijn.
Isis woont later in een huis met haar oma dat toch niet al te ver van die badplaats moet afliggen, want de begraafplaats van haar vader en zusje is ook niet al te ver uit de buurt. Hij wordt met name genoemd. In Amsterdam ligt een kleine begraafplaats die “Vredenhof” heet. Maar in Nederland zijn er enkele begraafplaatsen met die symbolische naam. De dichtst bijzijnde in Vredenhof in Amsterdam. Je zou er ook een symbolische aanwijzing van de schrijver in kunnen zien: Isis heeft nu vrede met het verleden. Ze heeft haar eigen “hof”(virtuele park ) nu niet meer nodig. Ze kan haar eigen “Second Life” beginnen.

De stijl
Hans Dekkers schrijft een heel korte roman in fraaie stijl. Hij gebruikt poëtische taal  met veel treffende metaforen.

Mijn peignoir is een dierenvel en als een dier sluip ik de trap af. In de woonkamer, in de geur van snert, zwem ik naar de fauteuil van het oude zweet.”(blz. 31)
Komende zaterdag gaan Martijn en ik naar Vogelenzang om verder te wroeten in de compost van mijn verleden.”-(blz. 66)

Maar er is soms ook sprake van pubertaal met verwijzingen naar de cyberwereld waarin Isis leeft.  Pubertaal:Juffrouw Klipspringer is onze gymlerares. En juffrouw Klipspringer is een bijna-doodervaring (….) Ze heeft een afkeer van me omdat ik een schurfthekel aan sport heb en het bagger vindt. Sport is voor uitslovers.”(blz. 32)

Vreemd genoeg beschrijft Isis ook filosofische gedachten. Enkele voorbeelden:
-‘Galya houdt niet van de computer. Ze zegt dat ze er bang voor is. Ze zegt dat ik er eens in zal verdwijnen’. (blz. 15) ‘
-“Vandaag chat ik met Don Winchester, Keosauqua, Iowa. Hij ontwerpt net als ik bewegende parken. We beloven dat we onderdelen van elkaar gaan klonen’. (blz. 16)
-‘Voor de goede orde: er zijn twee Georgies. De ene (X-Georgie) heb ik ontworpen en hij dartelt vrolijk rond in mijn computerpark. Hij doet precies wat ik wil. De andere doet nooit wat ik wil.’ (blz. 17)
-‘Kan wat gemaakt is, gefabriceerd is, ooit op tegen een echt mens?’ (blz. 25)
-‘De filosoof John Searle zegt dat machines niet kunnen denken omdat ze geen “ik-gevoel” kunnen hebben’. (blz. 26)

-‘Volgens Thomas van Aquino kan God geen mensen zonder ziel scheppen.’ (blz. 27)
-‘Thuis achter de computer werk ik aan mijn avatar van Galya. Een levensecht exemplaar, if I may say so’ (blz. 29).

Slotzin
Dan zoeken mijn vingers naar het overbekende commando en fluister ik het zacht voor me uit, alsof niet ik zelf maar haar stem opklinkt uit het haast onhoorbare zoemen van het apparaat: “Delete.”
Het blauwe licht strijkt de laatste schaduwen weg. “(blz. 127) 

Beoordeling Scholieren.com
"Isis "is een mooie, maar kleine roman over een zoektocht naar de werkelijkheid. Het einde is natuurlijk een klap in het gezicht van de lezer. Maar een heel oplettende lezer zou het einde hebben zien aankomen.  De vertelster verraadt namelijk enkele keren wat er aan de hand zou kunnen zijn  met Gayla.  Bij herlezing van de roman kun je dat controleren. Het verhaal  lijkt me spannend genoeg voor de gemiddelde scholier van havo of vwo. En het is natuurlijk ook altijd lekker wanneer je een roman binnen een uurtje kan uitlezen.
De taal/de stijl  in deze roman lijkt me van groter belang dan de inhoud van het verhaal.
De amusementswaarde voor scholieren  is ruim voldoende. De literaire waardering:  twee punten.

Recensies
Er zijn niet veel recensies over deze kleine roman te vinden op het internet.
http://www.literairnederland.nl/2012/05/03/een-zoektocht-naar-het-antwoord-op-de-vraag-wie-ben-ik/

Bronnen
www.hansdekkers.org   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Isis door Hans Dekkers"

Ook geschreven door Cees