Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

In Babylon door Marcel Möring

Beoordeling 7
Foto van Sascha
Boekcover In Babylon
Shadow
  • Boekverslag door Sascha
  • 5e klas havo | 2387 woorden
  • 28 juni 2022
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

Boekcover In Babylon
Shadow
In Babylon door Marcel Möring
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

In babylon

Samenvatting

Dit verhaal begint met de dood van oom Herman. Herman overlijdt tijdens een vrijpartij met een prostituee in zijn hotelkamer. Vijf jaar later zijn Nathan, de hoofdpersoon van dit verhaal en Nina, zijn nicht, onderweg naar Hermans huis in het oosten van Nederland. Herman heeft dit huis aan Nathan nagelaten onder de voorwaarde dat Nathan Hermans biografie schrijft. Nathan heeft hiermee ingestemd, alhoewel hij vermoedt dat zijn oom dit heeft gedaan om hem van zijn eigen werk (Nathan is sprookjesschrijver) af te houden. Het huis, dat op een berg staat, is niet te bereiken met de auto door hevige sneeuwval. Nina en Nathan zijn genoodzaakt naar het huis te lopen. Hier aangekomen blijkt dat er geen gas en elektriciteit is en dat er bovenaan de trap een stellage is gebouwd met meubelstukken. Deze stellage dreigt iedereen te verpletteren die te dicht bijkomt. Er is een grote voorraad levensmiddelen aangelegd. Nina en Nathan, die door de weersomstandigheden gedwongen zijn in het huis te blijven, weten de stellage zo af te breken dat ze het hout van de meubelen kunnen gebruiken als brandhout. Ze richten een plek in in de bibliotheek. Hier komen ze tot gesprekken met betrekking tot de familie en Nathans biografie. Nathans biografie blijkt meer een familiegeschiedenis te zijn geworden. Hij behandelt de gehele geschiedenis van de familie Hollander, die begon met talloze generaties klokkenmakers die met omzwervingen door heel Europa uiteindelijk in Nederland terecht kwamen. Hij heeft deze informatie verkregen door gesprekken met oom Chaim en neef Magnus, twee al lang overleden familieleden met wiens geesten Nathan kan spreken. Zeno ontwikkelde zich niet zoals de meeste kinderen. Hij sprak pas op zeer late leeftijd, werd een periode ernstig ziek en las in die tijd zeer veel. Hij ontwikkelde een voorliefde voor boeken en las alles wat los en vast zat. Hij begon, zonder dat zijn familie dit wist boeken te verzamelen tot in het extreme. Op zekere leeftijd werd hij zelfs leider van een soort sekte en uiteindelijk verdween hij. Tijdens deze vertelling van de familiegeschiedenis proberen Nathan en Nina er het beste van te maken. Ze koken, slapen in een bed en hakken de meubels van de stellage in stukken om als brandhout te gebruiken. Tussen de gesprekken door ontwikkelen Nathan en Nina een seksuele relatie. Nathan denkt als gevolg hiervan na over zijn eigen relaties, zijn twee stukgelopen huwelijken. Nathan en Nina vragen zich af wie er de stellage bovenaan de trap heeft gebouwd en wie er een val heeft gezet in Nathans slaapkamer. Ze verdenken Zeno, maar kunnen niets bewijzen.Na drie dagen is Nina verdwenen. Nathan vermoedt dat ze het huis heeft verlaten om naar de bewoonde wereld te gaan, maar vraagt zich af waarom. Hij baant zich een weg door de meubels en gaat naar zolder... Nathan komt bij in het ziekenhuis. Nina vertelt hem dat ze hulp was gaan halen. Toen ze terugkwam, lag Nathan op zolder. Hij was ernstig onderkoeld.  

Als Nathan op een gegeven moment het ziekenhuis mag verlaten, gaat hij met Nina mee naar huis. Hier vraagt hij haar waarom ze de vallen in het huis heeft gezet. Nina krijgt een woedeaanval en vlieg Nathan aan.

 Nathan weet haar bewusteloos te slaan en verlaat het huis. Hij gaat naar het vliegveld. In het vliegtuig komt hij erachter dat hij nog steeds vol vragen zit, nog steeds onrustig is...

Beoordeling

‘In babylon’ is een spannend en levendig boek, het is erg realistisch door de verhalen over de diaspora en het bijdragen van Nathans vader aan de kernbommen van de verenigde staten. Maar Ik vond het boek in eerste instantie een beetje onsamenhangend. Ik had moeite met het herkennen van de personages, het duurde even om uit te vinden wie wie was en welke relatie de personages met elkaar hadden. Dit maakte het boek in het begin dus ook ingewikkeld. Maar ook omdat er 2 verhaallijnen door elkaar liepen: enerzijds was er het verhaal van Nathan met Nina in het huis, anderzijds de geschiedenis van de familie met onder andere de biografie van oom Hermans. Ik vond het boek ook nieuwsgierig makend. Ik bleef me afvragen hoe het verder met de familie zou gaan, zo ben ik me bijvoorbeeld blijven afvragen wat er met Zeno is gebeurd. Aan de andere kant loopt het boek heel vaag af omdat Nathan Nina bewusteloos slaat en dan weggaat met een vliegtuig en haar achterlaat.

Ik vind het boek wel origineel geschreven, het verhaal ‘opgesloten in een huisje, waar gevaarlijke vallen zijn klaar gezet niet zo origineel. Maar alle dingen die er bij komen maakt het een aantrekkelijk verhaal. Bijvoorbeeld Nathan die Nina de biografie van oom Hermans leven laat lezen. je bent dus niet heel de tijd in het huisje aanwezig maar Reist mee met een jongere Nathan en zijn familie. 

Recensiebespreking:

https://www.trouw.nl/nieuws/het-verhaal-van-een-enkeling-is-ook-het-verhaal-van-de-mensheid~b46c0afb/

Möring is een schrijver die van naakt realisme niet veel moet hebben, daarvan getuigden zijn vorige boeken ook al. 'In Babylon' is haast een voortdurende illustratie van zijn gelijk. De spreker in het boek, Nathan Hollander, is van beroep sprookjesverteller, bovendien is hij een dagdromer met een enorm geheugen, die zich geschiedenissen uit zijn eigen leven maar ook uit die van zijn voorzaten, voor de geest haalt, steeds opnieuw als verhalen. Over de grenzen van tijd en ruimte heen onderhoudt hij zelfs een spiritueel contact met twee van zijn allang gestorven familieleden, de zeventiende-eeuwers oom Chaim en neef Magnus, die hem op hun beurt ook weer met verhalen over hun eigen leven en met jiddische anekdotes bezighouden. Geen wonder dus dat als Nathan, bij wijze van erfenis, het huis van zijn oom Herman krijgt in ruil voor een over deze Herman te schrijven biografie, hij het biografische, leven beschrijvende karakter van die onderneming ver achter zich laat, en integendeel een boek schrijft dat steeds uitwegen zoekt en zich door de tijd heen boort om het totaal en niet het eenmalige bestaan te vangen. …...

Analyse

Titel verklaring:

De titel in Babylon is een moeilijke titel om te verklaren. In het boek wordt nergens de naam Babylon gebruikt. Mijn vader vertelede mij over de Toren van Babylon, een toren waar men alle talen in sprak. Nathan verteld ook zoiets alleen heet die toren bij hem “de toren van Babel ”Nathan gebruikt die toren om zijn herinneringen in op te slaan.

Opbouw

Het verhaal is opgedeeld in vijf delen, alleen één deel is eigenlijk twee delen tegelijkertijd. Dat zit zo. Je hebt deel 1, deel 2, deel 3/4 en deel 5. Deze delen bestaan weer uit een aantal hoofdstukken. Alle delen hangen samen met elkaar. Het boek had ook net zo goed geen delen kunnen hebben en alleen maar uit hoofdstukken kunnen bestaan. In alle delen, met uitzondering van deel vijf, zitten Nathan en Nina opgesloten in oom Hermans huis en passeren er allemaal flashbacks de revue. Deel vijf bestaat voornamelijk uit flashbacks. 

Personages

De hoofdpersoon 

Nathan: is een man van 60 geboren ronf 1934 en heeft een joodse afkomst. Hij is sprookjesschrijver en de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is een sympathieke man , hij laat zich leiden door zijn gevoel, is een echte dromer en een reiziger, zoals hij zelf zegt.Al vroeg in zijn jeugd ontdekt Nathan dat hij een gave heeft om gebeurtenissen te onthouden. Hij weet zich dingen te herinneren van af zijn 2e jaar. Hij kan dit onthouden door middel van een zelf gecreëerde toren die in zijn gedachten bestaat, waar hij hokjes voorziet voor elke gebeurtenis.Zijn relatie met Nina veranderd door het verhaal heen. Eerst is hij de aardige oom, maar na een paar dagen met haar in het huis gezeten te hebben, begint hij van haar te houden en bedrijven ze samen de liefde. Ook heeft hij een aparte relatie met zijn oom Herman. Hij vermoedt zelfs dat hij eigenlijk zijn zoon is. 

  • Nathan is een round character. Je komt door dat je meeleest in zijn jeugd zo veel over hem te weten. Niet alleen zijn karakter maar ook dingen die hij gezien of beleefd heeft dat maakt het beeld compleet.

bijfiguur 

Nina Hollander: ze is het nichtje van nathan, Nina is een vrouw van in de 30. Zij heeft rood haar, en is erg knap. Ze is charmant, weet elke man om haar vinger te winden maar maakt er geen gebruik van. Later begint de oom-nicht realtie meer op een liefdeverhouding te lijken Ze samen bedrijven de liefde en begint van hem te houden.

  • Nina is een Flat character. Achter haar persoonlijkheid zitten veel vragen maar weinig antwoorden. Er zijn maar weinig dingen die je van haar weet. Behalve dan dat ze de manager van Nathan is.

Oudoom Chaim en neef Magnus: Deze twee heren zijn geesten die Nathan kan zien. Zij hebben hem geholpen bij het verzamelen van informatie over de familie. Zij hielden Nathan gezelschap als hij zich eenzaam voelde en hebben Nathan door heel zijn leven goede raad geven.de grootste eigenschap die zij hebben is dat ze geesten zijn. Ze vliegen door muren heen. Verschijnen op onverwachte momenten. In tegenstelling tot de meeste geesten zijn deze niet kwaadaardig. Ze helpen Nathan op hun eigen manier bij het zoeken naar de familiegeschiedenis.

Herman Hollander: is een oude man. Hij houdt zich veel met politieke en sociologische zaken bezig. Hij was de broer van Nathans vader en dus de oom van Nathan. Hij had een bijzonder en opmerkelijke relatie met Nathan.

Historische tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Je komt te weten dat Nathan rond 1934 is geboren en in het verhaal is hij 65. Maar je merkt het ook doordat een keer wordt gewezen op het feit dat de twee Wereld Oorlogen al een tijdje voorbij zijn. Een aantal flashbacks gaan echter wel tot drie eeuwen terug. Dat merk je omdat ze het over koopmannen en dienstmeisjes hebben en doordat het simpel weg wordt genoemd. Ik vind een klein stukje uit het boek in strijd met de tijd waar het zich in afspeelt. Dat is het stuk waarin Zeno wordt afgestempeld als een twintigste eeuw profeet. Ik bedoel dat men in de twintigste eeuw echt niet zo dom was om gewone man te gaan vereren als profeet. Iedereen kan zeggen dat hij of zij een profeet is. Zeno leek eerder op een sekteleider.

Plaats en ruimte

Het oosten van Nederland waar het huis van Herman staat, wat Nathan erft. De plaats is gekozen omdat Nathans familie over de hele wereld gezworven heeft en uiteindelijk kwam Herman in Nederland terecht.

Je hebt twee belangrijke verhaallijnen die door elkaar heenlopen en die zich allebei ergens anders afspelen. Zo heb je Nathan en Nina die in oom Hermans huis zitten. Het is een groot en donker huis. Ook de situatie waarin ze zitten is angstig. Ze zitten ingesneeuwd, het is koud want er is geen verwarming er is een barricade van meubels op de trap en de hele bovenverdieping gemaakt. Deze moeten ze weghakken om het hout van de meubels te kunnen gebruiken als stookhout. Wanneer ze bij de slaapkamers komen, heeft iemand allemaal vallen geplaatst.  
Een andere verhaallijn zijn de flashbacks over Nathans jeugd. Thuis in Rotterdam, daarna gevlucht voor WO II naar Amerika en daarna weer naar Nederland. Hun huis in Rotterdam is vrij groot, met grote woonkamer en ruime zolder. Dit staat denk ik ook voor de grote familie; Nathan, zijn twee zussen Zoë en Zelda, zijn broertje Zeno, zijn ouders Sophie en Emmanuel en natuurlijk oom Herman, die niet in het huis woont, maar wel een grote rol in de familie speelt. 

Tijdsduur

De vertelde tijd in dit boek is rond de 2 weken of zelfs iets korter, uit het lezen van dit boek kon ik niet precies opmaken hoe lang het aan de gang was, net zoals ik in de tijdsvolgorde vertel wordt er veel gebruik gemaakt van flashbacks om het verleden te achter halen Ik denk dat de belangrijkste flashback is op het moment dat Nathan in zijn boek vertelt dat Oudoom Chaim sterft. . Door zijn dood heeft neef Magnus geen huis meer om in te wonen. Dus deze gaat op weg naar een nieuw tehuis. De belangrijkste flashforward is op het moment dat Nathan bijna doodvriest. Hij merkt niet dat hij het koud heeft. Dan is hij bij de zolder. Nathan bezwijkt aan de kou. Dan ziet hij in een visioen het gezicht van Nina. Zo komt Nathan te weten dat Nina dit op haar geweten heeft.

Tijdsvolgorde

Het grootste gedeelte van het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde, maar er wordt gebruik gemaakt van flashbacks om het verleden te achterhalen. En die flashbacks lopen niet chronologisch, maar ze lopen allemaal door elkaar heen en onder elkaar door. Dus het is heel lastig om de volgorde van de gebeurtenissen aan te geven, ook omdat het er zo veel zijn. Maar in chronologische volgorde begint het bij ‘neef Magnus’. Hij leefde ongeveer drie eeuwen geleden, als rondreizende klokkenmaker. Het effect van de flashbacks is dat je eerst geen moer van het verhaal begrijpt, maar later toch de hele geschiedenis van de familie Hollander te weten komt. Elke keer kom je weer wat meer te weten, over de ene persoon wat meer dan over de ander.

Perspectief

 Het is een personaal verhaal. Het perspectief ligt vooral bij Nathan. Vanuit zijn ogen worden de gebeurtenissen beschreven. Je komt alleen zijn gedachten te weten. Er worden ook veel gesprekken gevoerd tussen personen. Die gesprekken staan meestal tussen aanhalingstekens. Het in het algemeen in de ik-figuur maar paar momenten zie je Nathan in de 3de persoon dan is er alwetende verteller. Vooral in de verhalen over Magnus en chaim, die worden verteld. Door deze vertelsituatie is het als lezer aan de ene kant heel betrouwbaar, in het opzicht van Nathan. Je weet precies hoe hij in elkaar zit. Maar voor de andere personen in het verhaal is het een stuk onbetrouwbaarder, omdat je vanuit het perspectief van Nathan kijkt en die ziet die personen zoals hij ze ziet

Motieven

 Een van de belangrijkste motieven van ‘In Babylon’ is dat van de wandelende jood. Deze legende gaat over de jood Ahasverus die Jezus geweigerd zou hebben om tijdens de kruisweg te rusten op een bankje bij zijn huis. ‘In Babylon’ zijn de Hollanders een geslacht van wandelende joden, die tijdelijk hun kamp hebben opgeslagen in Nederland, maar in de twintigste eeuw weer aan het zwerven gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In Babylon door Marcel Möring"

Ook geschreven door Sascha