Ilios door Imme Dros

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1292 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 105 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 105 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
541
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Zoen (2000 Winnaar)

Boekcover Ilios
Shadow
Ilios door Imme Dros
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A: zakelijke gegevens
• Titel van het Ilios, het verhaal van de Trojaanse oorlog
• Naam van de auteur Imme Dros
• Naam van de uitgever querido, jaar verschijnen 1999
• Het boek is niet vertaald

B: korte uitleg waarom het boek gekozen is:
Ik heb dit boek uitgekozen omdat het me een leuk boek leek en omdat het over de Griekse mythologie gaat en dat vind ik altijd hele leuke boeken om te lezen. En ik heb dit boek ook gekozen omdat het een boek van Imme Dros is en daar had ik eerder al een boek van gelezen over Odysseus.

C: korte samenvatting van de inhoud:
Het boek gaat over de tienjarige oorlog in Troje dat wordt verteld door Ares(god van de oorlog). De tienjarige oorlog word allemaal veroorzaakt als de prins van Troje, Paris, de koningin van Sparta, Helena meeneemt naar Troje. Menelaos, de koning van Sparta, pikt dit niet en roept allemaal bondgenoten bij elkaar om zijn vrouw terug te halen. Een aantal bekende mensen gaan met Menelaos mee: Odysseus en Achilleus. Als ze eenmaal in Troje aankomen willen ze in eerste instantie een 1 op 1 gevecht doen tussen Menelaos en Paris maar Paris vlucht. Dan is de maat vol en begint de tienjarige oorlog pas echt. Het zijn bloederige gevechten, waar veel mensen bij omkomen. Zeus wil eigenlijk de Trojanen laten winnen maar steeds als hij iets wil doen houdt Hera hem tegen. Maar dan als Achilleus weg loopt uit het Griekse leger en aan zijn moeder Thetis vraagt of zij aan Zeus wil vragen of hij de Trojanen wil laten winnen als wraak op Agamemnon. Zeus probeert de Trojanen te laten maar Hera houdt hem weer tegen. Achilleus geeft zijn wapenuitrusting aan Patrokles en vraagt om de schepen te redden. Maar Apollon steekt daar een stokje voor. Daardoor kan Hektor, Patrokles vermoorden. Dan komt Achilleus terug naar het Griekse leger om zich te wreken op Hektor. Hij doodt Hektor in een gevecht met zijn zwaard, maar zelf word op een lullige manier gedood. Paris(die helemaal niet kan vechten) schiet een pijl door zijn achillespees. Aan het eind van de Trojaanse oorlog bedenkt Odysseus een list. Ze maken een houten paard waar een aantal Grieken in gaan zitten. Ze zetten het paard voor de poort neer en wachten tot de Trojanen het paard naar binnen halen. Ze denken dat de Grieken zich gewonnen hebben gegeven en vieren uitbundig feest. Die nacht als iedereen slaapt komen de Grieken er uit en doden ze elke wachter, ze hebben Troje overgenomen en dit beteken eigenlijk de eind van de oorlog.


Er zitten eigenlijk niet echt hoofdpersonen in dit verhaal er zijn veel mensen die er in voorkomen en die je ook vaak tegenkomt. Die personen zijn: Ares, Zeus, Achilleus, Hera, Paris, Helena, Agamemnon, Menelaos en Hektor. De personen veranderen niet echt van karakter en ze beleven allemaal de Trojaanse oorlog mee.
Sommige verhoudingen tussen personen zijn beter dan met de andere, bijvoorbeeld sommige goden waren voor de Trojanen en sommige weer voor Grieken.

E: Bijzonderheden van het boek:
• Het verhaal speelt zich voornamelijk af op één plaats, in Troje, maar bijvoorbeeld op de heen weg naar Troje komen ze ook heel eventjes op andere eilanden aan.
• Er zitten ook tijdsprongen in het verhaal want ze gaan van het jaar 2 naar 9 omdat tussen die jaren door het nogal rustig is, want na het negende jaar komt de ontknoping.
• Er zitten geen flashbacks.
• Het speelt zich af in de tijd van de oude Grieken.
• Het een de soort historisch boek want het speelt zich af in de tijd van de oude Grieken
• De verteller van het verhaal is Ares, de god van de oorlog en hij vertelt je alles over de personen, hun gevoelens en hun houding.

F: werkwijzer: leeservaring grondig beschrijven.
Onderwerp: het onderwerp spreek me aan omdat het over de Griekse mythologie gaat en daar ben ik best nieuwsgierig in en ik heb eigenlijk nooit over dit onderwerp nagedacht hoe het daar zou kunnen zijn.

Het boek heeft me eigenlijk geen nieuwe kanten van het verhaal laten zien, omdat ik al een aantal films over de Trojaanse oorlog heb gezien.
Ik ben niet anders over het onderwerp gaan nadenken omdat ik er eigenlijk nooit over na heb gedacht .
Ik had niet verwacht dat het boek op deze manier zou worden uitgewerkt, ik had meer verwacht dat het door de schrijfster zelf werd bedacht en daarom vond ik het ook bijzonder dat een god het zou vertellen.
Ja, want je kan zelf niet over dingen oordelen als je het niet heb meegemaakt
Ik vind dat sommige dingen te weinig in beeld kwamen zoals de achtergrond van sommige goden of mensen.

Gebeurtenissen: ik vind dat het verhaal zeker voldoende gebeurtenissen heeft om het boeiend te laten maken.
De gebeurtenissen zijn eigenlijk een soort oorzaak/gevolg zoals bijvoorbeeld: Paris neemt Helena mee en Menelaos gaat met zijn troepen naar Troje om haar terug te krijgen.
Ik vind dat de gebeurtenissen spannend zijn, omdat er steeds nieuwe gevechten komen waardoor er steeds meer verhaal komt.
Spannend omdat er werd gevochten om een vrouw en daardoor een hele oorlog uit voortkwam.
Ja, hoe het was om die oorlog mee te maken.
Dat Achilleus door een laffe manier werd doodgemaakt door Paris zonder dat hij zich had kunnen verdedigen.

Personages: er zijn meerdere personen waar het verhaal om draait, maar als ik er een zou moeten kiezen dan zou dat Zeus zijn omdat hij in zulke situaties zijn hoofd koel weet te houden.
De personages die ik bewonder zijn Zeus en Achilleus.
Achilleus ging voor mij leven want die kon dan weer heel zacht zijn en dan weer zo hard in gevechten.
Sommige wel en sommige niet, bijvoorbeeld dat Hera, Zeus probeert tegen te houden als hij de Trojanen wil helpen, dat is voorspelbaar, en bijvoorbeeld niet als Achilleus weg loopt uit het leger.
Je komt van elk personage wel wat te weten maar of het genoeg is om achter de gedrag te komen niet.
Ik ben het eigenlijk met alle beslissingen eens want het werkt voor beide kanten soms in hun voordeel.

Bouw: alles hangt met elkaar same want als er wat gebeurd heeft het weer een gevolg.
Het verhaal is zeer zeker spannend vooral door de veldslagen.
Het verhaal is ook zeer boeiend want er gebeuren dingen waarvan je denkt die moet ik te weten komen en dan lees je gewoon door.
Ja de bouw van het verhaal past goed bij elkaar.
Er zitten geen terugblikken in.
Het is een zeer spannend eind waardoor alles duidelijk is, maar dat was het sowieso.

Taalgebruik: het verhaal was af en toe lastig om te volgen maar zeker niet om te begrijpen.
Ik vind het een goede uitwerking van de gesprekken en gevoelens en gedachten.
De taal past misschien niet helemaal bij de tijd van het verhaal maar het is gewoon lekker bij de tijd.

G: informatie auteur:
Imme Dros is opgegroeid op Texel daar ging ze gewoon naar school en daar maakte ze de oorlog mee. Toen ze naar de Kweekschool ging moest ze elke dag op de boot naar Texel. Ze ging toen ze in de vierde zat naar het Gymnasium. Na het Gymnasium ging ze een jaar werken in Engeland. Toen ze in 1958 een studie Nederlands ging doen ontmoette ze haar man Harrie Geelen. Toen ze kinderen kreeg begin ze met het schrijven van toneelstukken en kinderverhalen. Haar eerste boek verscheen in 1971. Ze heeft in totaal 11 zilveren griffels gekregen(een record) maar nog nooit een gouden. Ze schrijft vooral jeugdboeken en ze gaan meestal over wat de jeugd bezig houdt.
Dit zijn een aantal boeken die ze heeft geschreven: de zomer van dat jaar, morgen ga ik naar China, de macht van de liefde en kleine, kleine zeemeermin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Slecht Nederlands/taalgebruik en slechte zinsopbouw.

6 jaar geleden

J.

J.

Het is patroklos

4 jaar geleden

Charly

Charly

slechtste boekverslag ooit

5 maanden geleden

Andere verslagen van "Ilios door Imme Dros"