Hoffman's honger door Leon de Winter

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1745 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1990
Pagina's
290
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Hoffman's honger
Shadow
Hoffman's honger door Leon de Winter
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A.

1. Titelbeschrijving.
Leon de Winter, Hoffman’s honger, Amsterdam 1992 (achtste druk).

2. Een eerste persoonlijke reactie.
Het boek laat mij redelijk koud. Ik vond het onderwerp van de tekst niet echt interessant. Het is niet het genre wat ik leuk vind om te lezen. Je moet te veel nadenken bij wat er staat. Het boek was er moeilijk te lezen. Hij gebruikte veel moeilijke woorden. Ook bleven sommige tekst stukken onduidelijk. In het begin weet je echt niet waar het nou allemaal overgaat.
Er gebeurde veel vreemde dingen in het boek en sommige vreemde dingen wilde ik eigenlijk ook niet weten. Zoals het stuk dat Felix Hoffman op de WC zat.


3. Open plekken.
- Een van de belangrijke openplekken is dat de dochter, Esther, van Felix enzijn vrouw overlijd aan de ziekte leukemie zegt ‘ik weet het’. Het meisje zegt dit als ze n het ziekenhuis ligt en de dokters eigenlijk niks meer voor haar kunnen doen. Meneer Hoffman, zijn vrouw en zijn andere dochter gingen buiten het ziekenhuis wat eten. Ze waren een tas vergeten en meneer Hoffman gaat terug om het te halen. Hij is dan zo verdrietig om het meisje dat hij haar eigenlijk dwingt beter te worden. Zij weet dat dat niet kan en zegt dan ik weet het. Meneer Hoffman weet niet waar het over gaat en vraagt wat ze weet. Maar dat vertelt ze niet. Hij zegt dat ze over een uurtje terug zijn. Toen ze terug kwamen was Esther Overleden. En hij kwam nooit te weten wat ze nou bedoelde met ‘ik weet het’.
- Een andere openplek is de ontvoering van Michael Browning. Freddy Mancini had altijd erge honger. Op een avond toen hij op vakantie was in Tsjechoslowakije had hij ook weer honger. Zijn vrouw lag al te slapen toen hij naar beneden ging om te eten. In het hotel hadden ze niks meer maar iemand verteld hem dat er ergens in de stad Praag nog wel een restaurant open was. Bij de deur van het hotel krijgt hij nog wat moeilijkheden met de bewakers maar als hij uit eindelijk toch door mag gaat hij met een taxi naar het restaurantje. Hij komt in een smal straatje uit. Hij loopt het straatje door en ruikt eten als hij op de grond zakt door een pijn in zijn hoofd. Hij denkt dat hij dood gaat totdat hij ziet dat twee mannen hem beroven. En word op zijn hoofd geslagen. Als hij probeerde om overeind te komen en liep zo goed als het kon ergens heen. Toen hij niet meer kon ging hij op een prullenbak zitten. Hij keek op toen hij iets hoorde en was toen getuigen van een kidnapping. Er wordt verder niet veel over de ontvoering verteld. Behalve dat Freddy wordt ondervraagd door John Marks. John Marks werkt voor de firma en die willen alles weten over wat Freddy toen gezien had.
- De laatste van drie belangrijke openplekken is: waarom heeft Hoffman honger?. Sinds de dood van een van zijn dochters slaapt Hoffman niet meer. Hij heeft in zijn huis in Praag een boek gevonden. Het boek van Spinoza. Tijdens het lezen propt hij zich vol met allerlei eten. Ook de drang naar kennis is een soort honger van Hoffman. Door het boek van Spinoza te lezen probeert hij de wereld en god meet te begrijpen. Uit eindelijk wil hij met het lezen en analyseren van het boek iets bereiken. Het doel is een beter leven. Na de dood van zijn dochters heeft hij geen fijn leven meer gehad en door te lezen probeert hij dat te veranderen. Door het lezen wil hij graag bidden en dat lukt hem uiteindelijk ook.
4. Structuur en samenhang.
In het boek is de tekst chronologisch geschreven. Het loopt van 21 juni 1989 tot en met 31 december 1989. Toch klopt het sujet niet helemaal want die meneer Hoffman denkt terug aan zijn verleden. Zoals de tijd dat Mirjam dood ging en zo. De functies van die flashbacks is dat het voor de lezer een iets duidelijker verhaal wordt. Je weet bijvoorbeeld wel dat Esther dood is gegaan, maar je weet in het begin niet hoe en waarom. Dat wordt door zo’n flashback dan duidelijk gemaakt. Toch was de het af en toe niet helemaal duidelijk hoe het nou liep. Het ging van de ene naar het andere personage. Soms wist ik ook niet of het nou een gedachte of een beleving van Hoffman was.’
In het begin hangen de verhalen echt niet samen. Uiteindelijk komen de verhalen en personages bij elkaar. Zoals het verhaal van Hoffman, zijn vrouw die vreemdgaat/ging met John marks. En John Marks ondervraagt Freddie. Ik zag eerst de link tussen Freddie en Hoffman niet maar later kwam ik er achter dat het te maken heeft met hun eetproblemen. Ze hebben allebei een chronisch eetprobleem


5. Personages.
- De belangrijkste hoofdpersoon uit het boek is Felix Hoffman. Je leest de gebeurtenissen die vroeger hebben plaatsgevonden en die hem nu overkomen. De belangrijkste gebeurtenis en waar het boek eigenlijk overgaat, is de ontwikkeling van Hoffman. Al lezend in zijn boek van Spinoza verandert hij.
Het leven van Felix Hoffman staat vooral in het teken van mislukking, machteloosheid en schuldgevoel.
Zijn beide kinderen zijn gestorven, eerst Esther aan de ziekte leukemie en later haar tweelingzus Mirjam aan een overdosis heroïne. Mirjam stond niet goed in haar leven. Ze dacht dat de dood van haar tweeling zus haar schuld was en haar ouders hadden de dood van Esther npog niet zo goed verwerkt dat ze konden zeggen dat dat niet zo was. Sindsdien leeft hij in een eigen wereld en ligt hij met zichzelf in de knoop.
Op het werk gaat het niet goed tussen hem en zijn collega’s, hij heeft er maar twee vrienden. Dat zijn Wim Scheffers en Hein Daamen.
Meer en meer heeft het leven voor hem alle zin verloren en hij beleeft slapeloze nachten, die hij doorkomt met eten en het boek van Spinoza. Zijn eetprobleem is geen personage maar toch werkt het tegen hem.
- De gebeurtenissen van Freddy Mancini en John Marks dienen meer als opvulling en lopen er tussendoor.
Freddy is wel op zoek naar iets dat in zijn leven ontbreekt. Hij weet echter niet precies wat, want hij heeft grote zakelijke successen. Hij hoopt op een dag ergens het geluk te vinden. Hij lijdt aan vraatzucht en zijn huwelijk met Bobby heeft weinig diepgang.
- John Marks wordt minder uitgebreid beschreven. Het enige dat je van hem weet is dat hij voor de firma werkt en dat hij ooit vreemd is gegaan met de vrouw van Hoffman.
- ook Irena Nova ofwel Carla heeft invloed op Hoffman. Zij is een journaliste die werkt voor de geheimendienst in Amerika en in Tsjechië. Ze helpt Hoffman als hij een hartinfarct krijgt. En als hij haar wil doet ze dat voor geld. Maar eigenlijk gebruikt ze hem om het land uit te komen.

B.

Mijn mening over dit boek is eigenlijk niet zo heel goed. Er waren veel stukken die ik echt niet leuk vind.
Ik vind het taal gebruik te moeilijk. Vooral bij de stukken over Spinoza moest je soms een woordenboek gebruiken. Ik vind dat een nadeel. Je moet een boek gewoon door kunnen lezen en je zou niet over de woorden na moeten denken, als het over de betekenis gaat. Ten minste dat vind ik.
Ook de wat banale delen uit het boek vind ik niks. Ik hoef niet te weten hoe het gaat met iemand die op de wc zit.
(blz. 15.) hij kromp in elkaar. Hij liet het boek vallen en boog zich gepijnigd over zijn benen. Hij voelde iets zwaars en massief naar beneden zakken en zijn anus werd opengetrokken. Hij werd gemarteld maar hij wilde zijn darmen helpen en hij begon te persen en voelde toen een wonder geschieden. Een drol van olympische afmetingen scheurde zijn aars en gleed opeens soepel in de wc-pot. Hoffman onderging een siddering van genot.
Ik vind dit niet leuk om te lezen.
Ik vind de details te ver uitgewerkt. Over hele kleine deeltjes schrijft hij een bladzijde vol. Bijvoorbeeld over kleren en de smaak van het eten dat Freddy en Hoffman eten. Je kunt het ook korter opschrijven zodat het sneller door leest.
Daar komen ook weer die delen van spinoza bij. Het zijn al saaie delen om te lezen en dan gaat hij ze in zijn gedachte nog verder uitwerken. Dat vind ik te veel van het goede. Ik snap wel dat die delen belangrijk zijn want anders snap je het boek niet maar het zou wat korter mogen.
Ik vond het soms ook niet te volgen. Vooral het eerste gedeelte was moeilijk. Het begon met die Freddy, en dan ging het over Hoffman. En je wist toen nog niks van die personen dus stond het een beetje los van elkaar. Later in het boek werd het wel beter. Stukken begonnen toen op zijn plaats te vallen. Maar toch bleven er veel delen over waarbij je maar wat moest bedenken. Zo werd ook niet verteld dat de Marian van John Marks en de Marian van Hoffman de zelfde was. Later in het boek ergens in de laatste hoofdstukken kwam je daar pas achter.

Nou heb ik al veel negatieve dingen verteld over het boek maar er zitten ook wel positieve dingen aan hoor.
Zo vind ik het taalgebruik toch wel bij het verhaal passen. Het is geen makkelijk onderwerp en om daar nou zo’n zoet sappig verhaal over te schrijven kan ook niet. Hij durft eigenlijk alles te schrijven en dat vind ik wel goed want niet heel veel schrijvers durven dat zomaar in een boek te doen. Ook aan de delen van Spinoza zit iets positiefs. Je kunt er als je wilt veel uit halen en ‘Hoffman’ denkt er dan ook over na en daar staat het meestal iets makkelijker in beschreven.
Je ziet ook dat een persoon kan veranderen. Hoffman was niet gelukkig met zijn leven en door veel na te denken en het boek van Spinoza te lezen probeert hij een beter leven te krijgen. Hij heeft veel problemen maar uiteindelijk weet hij er toch een hoop op te lossen.
Je denkt aan het eind ook dat het niet meer goed komt maar toch loopt het allemaal goed af. Dat vind ik mooi aan het verhaal

Overal is mijn mening over dit boek niet erg enthousiast. Ik zou het niet zelf kiezenMaar er zitten wel mooie stukjes in.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoffman's honger door Leon de Winter"