ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Titel: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Schrijver: Francine Oomen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Illustrator: Annet Schaap
Genre: Het is een avontuurlijk verhaal waar ook een beetje verdriet en blijdschap in voor komt
Uitgaven jaar: 2005
Aantal bladzijden: 156
De schrijver:
De schrijver is Francine Oomen die haar eerste hoe overleef ik boek heeft geschreven in 1998. Ze is geboren in Laren 27 Maart 1960. Ze heeft inmiddels 3 kinderen. Toen haar eigen kinderen nog maar klein waren schreef ze doe boeken van hun leeftijd. Maar hoe ouder dat de kinderen werden hoe volwassenen de boeken werden gemaakt. Ze is een beroemde schrijfster geworden vooral door de boeken Lena lijstje, Ezzies dagboek en de hoe over leef ik serie. Ze had nooit gedacht dat haar boeken zo een succes zouden worden. En de naam van haar eerste boek was ‘Hoe overleef ik mijn vakantie’.
Waar speelt het verhaal zich af:
Het verhaal speelt zich af in een leven van een 15jarig meisje dat Rosa is genoemd. Ze heeft ook wel een bijnaam Rooz gekregen. Ze woont in Amsterdam bij haar moeder. Haar ouders zijn gescheiden van elkaar maar haar vader heeft in tussen wel een vriendin. Haar moeder was voor een 2x getrouwd met Alexander die in tussen is overleden, waardoor ze een levensverzekering krijgen en het leven van Rosa compleet veranderd.


Hoofdpersonen:
Rosa is de grote hoofdpersoon in het boek in het boek heeft ze de bijnaam Rooz gekregen van haar vrienden.
Daarna is Vincent word ook wel Neuz genoemd. En dan heb je ook nog de ouders van Rosa maar ik vind dat dat meer bij rollen zijn. Verder heeft Rosa ook nog vrienden die mee spelen in het verhaal dat zeker wel bij rollen zijn.
Samenvatting:
Rosa is een meisje die bijna 16 jaar oud is. Rosa is een heel eigenwijze typen en ook heel koppig. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder is hertrouwd met Alexander. Ze woonde in Amsterdam. De stief vader van Rosa was inmiddels overleden, en haar moeder had niet heel erg veel geld voor de verzorging van haar 2 kinderen. De moeder van Rosa krijgt op een dag een brief binnen mat daar in dat ze een erfenis krijgt van €350.000,- van het overleden van haar echtgenoot. Dat was de levensverzekering van Alexander. Van de erfenis die haar moeder kreeg wouw ze een huis kopen in het centrum van Amsterdam. Alleen wouw Rosa niet gaan verhuizen want dan moest ze weer van school gaan veranderen. Uiteindelijk had Rosa haar moeder overgehaald om op de zelfde school te kunnen blijven. Ze kreeg ook nog een bijbaantje in een bloemenwinkel, de naam van de winkel is ‘Het Roosje’. De vader van Rosa woont in Den Bosch. Rosa heeft niet zo heel erg veel contact met haar vader want ze had het gevoel dat hij niet zo veel van haar hield. Haar vader heeft een vriendin die dan op een dag een telefoontje pleegde naar Rosa toe, om te vertellen dat haar vader in het ziekenhuis licht. Op dat moment schrok ze en ging ze er meteen heen met de trein.
Als Rosa is aan gekomen in het ziekhuis zit ze bij haar vader. Op een gegeven moment zegt de zuster dat ze moet gaan maar de legt Rosa uit waarom dat ze nog wat langer wil blijven. Even later word haar vader wakker en praten ze wat dingen bij die Rosa niet wist, daar uit blijkt dat er een aantal dingen fout zijn gegaan de afgelopen jaren. Ze belde vanuit het ziekhuis naar haat moeder om te zeggen dat ze nog wat langer bleef om bij haar vader te zijn, en dat ze voor het eerst haar halfzusje zou zien die nog geen 2 maanden is.


Als Rosa dan weer op het station staan denkt ze om naar een vriend van haar te gaan Jonas. Jonas woont in Limburg. Rosa noemt het alleen Limboland. Ze dacht, nu dat ik toch op het station ben kan ik ook naar Jonas toe gaan. Ze nam dus de eerst volgende trein naar Limburg. Als ze bij de boerderij aan komt ziet ze dat Jonas niet thuis is maar alleen zijn moeder. De moeder van Jonas was heel erg blij om Rosa te zien. Zijn moeder verteld dat Jonas zich de laatste tijd anders gedraagt. Toen vertelde ze dat Jonas homosexueel is, terwijl ze had beloofd om niks te zeggen tegen zijn ouders. Een tijdje daar na kwamen de vader en Jonas binnen ze waren alle bij heel erg blij om Rosa te zien. Jonas raad gelijk dat ze zijn geheim had verteld aan zijn moeder. Zijn ouders vonden het zeen probleem. Hij was Rosa heel erg dankbaar omdat hij nu een heel stuk opgeluchter was dan eerst. Hij had gedacht dat zijn ouders teleurgesteld waren op hem omdat hij geen hetero was maar dat was niet zo, zijn ouders vonden het goed. Even later pakte Rosa weer de trein terug naar Den Bosch. Op het station dacht ze ook aan haar andere vriendin waar ze een beetje ruzie mee had, haar naam is Esther. Ze was haar beste vriendin op de brugklas. Ze kregen ruzie omdat Rosa vaak met Vincent om ging en het gevoel kreeg dat ze haar had buitengesloten. Toen had ze besloten om ook naar Esther te gaan. het was een beetje aan de late kant toen ze daar aan kwam maar ze was blij om Rosa te zien. Daar hadden ze alles met elkaar weer goed gemaakt. Een stukje later op de avond ging ze wel naar huis toe.
Op het station was ze aan het denken over haar verjaardag die ze zou hebben, want ze was de volgende dag jarig. Ze houd haar verjaardag in een disco in Amsterdam ‘The Pink Lagoon’ iedereen vind het een gaaf verjaardag feestje, vooral Rosa want het is haar 16e verjaardag. Er is ook een ander meisje dat komt, dat is een vriendin van haar van de brug klas Sasha. Rosa en Sasha praten altijd over alles wat ze met elkaar hebben meegemaakt, want ze hebben samen de gekste dingen mee gemaakt. Als je zelf meer wilt weten over het boek zou je het toch ook zelf maar moeten gaan lezen!
Mijn mening:
Mijn mening over het boek is dat het een leuke boek is dat je een keer gelezen moet hebben. Het lijkt heel erg op dingen die bij mij thuis voorkomen net alsof ik de persoon ben in het boek. Er zitten helen leuke momenten in het boek maar er zitten ook minder leuke momenten in het boek, zoals dat haar vader in het ziekhuis terecht komt door een hartinfarct. En het leuker in het boek is dat ze haar vrienden opzoekt van eerdere boeken , en dat ze een ruzie met een van haar vrienden weer goed maakt. En ook paar leuke stukjes is dat ze jarig is en dat ze een halfzusje heeft van 2 maanden oud! Het is een boek dat heel erg lijkt op een leven van een 15/16jaarige, vooral omdat het bij mijn heel erg goed voorkomt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.