Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 795 woorden
  • 23 oktober 2007
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
21 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bσєкνєяѕℓαg van: Melissa
Klas : 3c

De auteur is Francine Oomen. Ze is geboren in Laren op 27 maart in 1960.
Ze heeft meer dan 100 boeken geschreven. Haar hobby's zijn lezen, schrijven, tekenen, wandelen lekkere ijsjes eten.

De titel is: hoe overleef ik mezelf.

Het boek heeft 149 bladzijdes
De uitgever is van Holkema & Warendorf
Het jaar dat het boek is uitgegeven is 2002

Wat voor soort verhaal is het ?
Het verhaal is een avontuurlijk en spannend verhaal, het is erg leuk om te lezen.


Wie zijn de hoofdpersonen ?
De hoofdpersoon is Rosa. Rosa is een heel onzeker meisje, maar toch heel aardig, ze kan ook een erge kattekop zijn.

Wie zijn meer belangrijke personen?
Alexander: De stiefvader van Rosa. Hij is heel erg streng. Rosa noemt hem Apenbil omdat hij overal haar heeft, vooral op zijn billen.

Mama: de moeder van Rosa. Ze heeft weinig tijd voor Rosa, omdat ze het zo druk heeft met haar werk en de baby. Ze is heel lief, alleen ze houdt van Alexander en dat vindt Rosa niet leuk.

Abeltje: Is het kleine broertje van Rosa ze noemt hem Appie Garnaal omdat hij veel op een Garnaal leek toen hij geboren werd.

Esther: Zij is een goede vriendin van Rosa. En ze mailt ook naar haar. Ze heeft een bezorgd karakter maar ze schaamt zich nergens voor.

Vincent: Hij is de vriend van Rosa. Ze spuiten altijd samen. De graffiti naam van Vincent is Neuz , omdat hij zo’n grote neus heeft.

Op welke plaats spelen de gebeurtenissen zich af?
Op de school van Rosa en thuis bij haar en buiten.


Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?
Het verhaal speelt zich af in het verleden, het is half verzonnen en half waar gebeurd.

Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint gelijk al minder goed; ze vindt zichzelf dik, lelijk en vindt haar kapsel ook lelijk

Hoe loopt het verhaal af ?
Ze heeft zichzelf veranderd en nu heet ze Rooz en de hele school bewondert haar nu en ze heeft een goede vriend ver wonen die Neuz heet.

Verklaar de titel
Hoe overleef ik mezelf vind ik een leuke en aantrekkelijke titel. Ik vind het ook goed bij het verhaal passen.

Maak een samenvatting van het boek .

Rosa verhuist van Den Bosch naar Groningen. Ze moet naar een andere school. Daar vindt ze het niet zo leuk. Want ze wordt gepest door kinderen uit haar klas.
Ze wordt Miss Piggy genoemd, door die naam wordt ze steeds onzekerder. Rosa vindt zichzelf te dik en daarom slaat ze vaak maaltijden over en steekt haar vinger in haar keel.

Ook thuis gaat het niet zo goed. Ze heeft steeds vaker ruzie met haar moeder, en ze vindt dat Alexander (haar stiefvader) zich veel te veel met haar bemoeit. Ze besluit een nieuwe Rosa uit te vinden, eentje die iedereen leuk vindt. Ze noemt die Rooz.

Daardoor heeft ze vaak 2 stemmen in haar hoofd, Rooz die alles durft en Rosa die voorzichtig is en niet veel durft. Ze doet allemaal dingen die ze eigenlijk helemaal niet wilt doen. Ze laat een piercing zetten, verft haar haar paars en steelt geld van haar stiefvader. Haar ouders vinden het niet goed dat ze dit doet en geven Rosa daarom continu straf.

Gelukkig heeft ze nog haar computer om met haar vrienden, Jonas en Esther te mailen. Esther maakt zich veel zorgen om Rosa. Maar Rosa vind dat Esther maar zeurt. Ook mailt Rosa vaak naar zichzelf; van Rooz naar Rosa en van Rosa naar Rooz.

Rosa houdt erg van tekenen en onder de tekenles maakt ze vaak eigen tekeningen. Als haar leraar, meneer Meijer, dat ziet nodigt hij haar uit om bij hem thuis tekenenles te krijgen. Ze krijgt graffiti- spullen van hem. Rosa wordt verliefd om hem, maar hij vertelt haar dat hij homo is.

Als ze een keer alleen thuis is, om op haar broertje Appie te passen, gaat ze weg om te gaan spuiten. Ze ontmoet Neuz (hij heet eigenlijk Vincent maar vanwege zijn grote neus heet hij Neuz). Na een paar keer spuiten worden ze opgepakt door de politie. Ze moeten een nacht in de cel blijven, en haar graffiti- spullen worden afgepakt.

Daarna gaat ze weer een keer met Neuz mee. Ze zien dan dat iemand in elkaar wordt geslagen. Ze willen de oude man helpen, maar ze worden zelf ook in elkaar geslagen. Als ze beiden in het ziekenhuis liggen, verteld Neuz haar dat ze blij moet zijn met wie ze is. Rosa besluit Rooz weg te doen. En ze krijgt verkering met Neuz.

Geef je mening over het boek.
Ik vind het een erg leuk boek. Ik zou het ook aanraden aan anderen om te lezen. Ik vond het verhaal in een goede volgorde; het klopt. Rosa lijk me een aardig meisje alleen erg eigenwijs.

REACTIES

L.

L.

dit boek is super leuk!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"