ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Titel: Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Naam van de schrijver/auteur: Francine Oomen
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2007
Hoofdpersonen: Rosa, Noa , Sasha , Neuz, Abeltje , meneer Rosetti, de moeder van Rosa, Yoya, Yoesoef.
Samenvatting:
Rosa is een meisje van 16 jaar, haar ouders zijn gescheiden en haar moeder heeft net een nieuwe vriend ontmoet. Haar moeder wil samen met haar vriend( meneer Rosetti) een lunchroom openen. Maar Rosa is het daar niet mee eens. Een tijdje later blijkt dat haar moeder toch een nieuw huis heeft gekocht waar Rosa niks van af wist. Ook is ze verdrietig omdat haar vriend (Neuz) eerst in Amsterdam zou studeren en nu in Rotterdam. Op straat komt ze Sasha tegen die er helemaal verwaarloost uitziet. Ze heeft een kindje in haar arm.
Dan besluit Rosa dat Sasha ook bij haar in mag wonen.
Haar vriendin Noa heeft heel veel problemen, ze is uit haar eigen familie gezet en woont ook bij Rosa in.. Ook heeft ze een neef die haar in mekaar wil slaan. Carmen en Yoya zijn ook goede vriendinnen van Rosa.
Dan ineens willen meneer Rosetti en de moeder van Rosa op vakantie. Dat wil Rosa niet en ze wil op vakantie met haar vrienden. Ze vraagt Jonas ook mee.
Ze wil naar Spanje maar dat mag niet maar als meneer Rosetti voorstelt om naar Terschelling te gaan mag het wel.
Ook zitten ze met het probleem wie er dan op Jade (het kindje van Sasha) en Abeltje (het kleine broertje van Rosa) moeten passen!
Op de boot ontmoeten ze twee jongens die ook naar Terschelling gaan.
Sasha praat heel veel met de jongens op de boot en wil niet meer weg bij die jongens, eerst zouden ze naar een natuurcamping gaan. Rosa en haar vrienden hebben het helemaal niet naar hun zin. Elke avond lopen er dronken mensen rond en staat de muziek veel te hard. Sasha is de enige die het naar de zin heeft.
Ook heeft Sasha toen ze dronken was, een sms met Rosa’s telefoon naar Neuz gestuurd waarin staat dat ze het uitmaakt met Neuz.
Rosa is laaiend op Sasha.
Jonas wil graag kite surfen dus gaan ze de stad in om een plank te kopen, maar als ze langs de winkels lopen ziet ze dat Yoesoef (de neef van Noa) daar staat met een foto van Noa in z’n hand. Dan hoort Noa dat Yoesoef haar zoekt. Het blijft maar spoken in het hoofd van Noa, maar Rosa vindt dat ze er maar niet over moet praten. Ze durft niet eens meer uit de tent te komen. Als ze dan eindelijk uit de tent durft te komen omdat ze naar de WC moet, ziet ze Yoesoef daar staan.
En als ze het er later met Rosa over heeft besluit ze met hem te praten.
Hij vertelt dat het met zijn vriendin uit is omdat hij Noa zo heeft geslagen.
Dan sluiten ze een deal: Noa verteld aan de vriendin van Yoesoef dat het goed met haar is en Yoesoef laar haar met rust.
Ondertussen zit de rest ongerust te wezen omdat ze weten waartoe Yoesoef in staat is.
Op een gegeven moment hoort Rosa geritsel in de struiken. Dan zien ze dat de moeder van Rosa daar staat. Noa mag weer thuis komen, Sasha maakt het goed met Rosa en ze verblijven een paar dagen in de natuurcamping waar ze eerst heen zouden gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

elkaar ipv mekaar.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast