Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hilde door Anne de Vries

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Hilde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 531 woorden
  • 8 mei 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
17 keer beoordeeld

Boekcover Hilde
Shadow
Hilde door Anne de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag Hilde Schrijver: Anne de Vries
Titel: Hilde
Uitgever: Callenbach
Roman Soort verhaal Het verhaal is een personaal verhaal. Het is in de hij/zij vorm geschreven. Er komen veel gesprekken in voor. Ook zijn er veel beschrijvingen van de omgeving. Samenvatting De hoofdpersoon in het verhaal is Hilde. Zij is een jonge vrouw, ze is blond en knap, koppig en vastberaden. Ze doet waar ze zelf zin in heeft ook al is dat niet echt de gewoonte in die tijd. In het verhaal is Hilde verliefd op Wubbe. Op een gegeven moment is Hilde zwanger. Dit is natuurlijk een schande. Het hele dorp is in rep en roer. Het dorp pakt Wubbe aan en ook zijn ouders. Voor Hilde is dit een vreselijke tijd. Ze proberen het stel te dwingen om te trouwen en uiteindelijk krijgen de dorpelingen het zover dat Wubbe wel ja moet zeggen omdat hij het anders waarschijnlijk niet overleefd. Hilde wil dit helemaal niet, dus uiteindelijk trouwen ze toch niet echt. Er is in het dorp een man, Mans. Hij wil heel graag met Hilde trouwen en dit gebeurt. Hij is heel lief voor Hilde en ook voor haar kind. Hilde heeft een moeder Femmechien, ze is erg koppig en de baas in het gezin. Alles gaat zoals zij wil. Ze toont geen liefde naar haar kinderen maar in haar hart houdt ze wel van hen en door de manier waarop ze te werk gaat probeert ze het goede voor haar kinderen te doen. Hildes vader is een lieve zachtaardige man. In het begin kan de moeder van Mans het niet goed met Hilde vinden, later verbetert dit als ze bij Hilde en Mans in huis komt wonen. Ze is erg gehecht aan het kind van Hilde, Marijchien dat naar haar vernoemd is. Mans was vroeger eigenlijk een stroper, maar stopt hiermee voor Hilde en ze beginnen een boerderij. Het is erg hard werken. Na een tijdje gaat het een beetje mis tussen de twee. Mans gaat weer stropen en wordt dan ook opgepakt. Als hij weer terug is komt het na een tijdje weer helemaal goed. Ze vertelt aan Mans dat ze een kind verwachten en ze zijn weer heel gelukkig met elkaar. Ruimte (plaats en tijd) Het verhaal speelt zich af in een boerendorp en op het platteland in de buurt van Zwolle. Als er dialogen zijn is dit geschreven in het dialect. Het boek speelt zich af in de jaren 30. Aan het eind van het boek staat: Winter ’38 – ’39. Het boek zal zich afspelen over meerdere jaren omdat in het begin Marijchien nog geboren moet worden en later kan Marrijchien lopen en een beetje praten.
Thema Het thema is vooral liefde. In het begin de liefde tussen Wubbe en Hilde, die toch geen echte liefde was. Dan later de liefde tussen Mans en Hilde. De liefde van Femmechien voor haar kinderen. En ook de liefde die Hilde moet voelen voor de moeder van Mans. Het is moeilijk om zo’n zeurderige vrouw in huis te nemen maar ze doet het toch uit liefde voor die moeder. Titelverklaring De titel is Hilde. Het lijkt me erg duidelijk, want Hilde is de hoofdpersoon in het boek.

REACTIES

L.

L.

ik heb er veel aan gehad

12 jaar geleden

M.

M.

hij was echt super goed. ik snap niet dat je jouw verslag maar 3 sterretjes geven. liefs martine

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hilde door Anne de Vries"