Hilde door Anne de Vries

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 531 woorden
  • 8 mei 2007
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1939
Pagina's
215
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Hilde
Shadow
Hilde door Anne de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Leesverslag Hilde
Schrijver: Anne de Vries
Titel: Hilde
Uitgever: Callenbach
Roman

Soort verhaal
Het verhaal is een personaal verhaal. Het is in de hij/zij vorm geschreven. Er komen veel gesprekken in voor. Ook zijn er veel beschrijvingen van de omgeving.

Samenvatting
De hoofdpersoon in het verhaal is Hilde. Zij is een jonge vrouw, ze is blond en knap, koppig en vastberaden. Ze doet waar ze zelf zin in heeft ook al is dat niet echt de gewoonte in die tijd. In het verhaal is Hilde verliefd op Wubbe. Op een gegeven moment is Hilde zwanger. Dit is natuurlijk een schande. Het hele dorp is in rep en roer. Het dorp pakt Wubbe aan en ook zijn ouders. Voor Hilde is dit een vreselijke tijd. Ze proberen het stel te dwingen om te trouwen en uiteindelijk krijgen de dorpelingen het zover dat Wubbe wel ja moet zeggen omdat hij het anders waarschijnlijk niet overleefd. Hilde wil dit helemaal niet, dus uiteindelijk trouwen ze toch niet echt. Er is in het dorp een man, Mans. Hij wil heel graag met Hilde trouwen en dit gebeurt. Hij is heel lief voor Hilde en ook voor haar kind. Hilde heeft een moeder Femmechien, ze is erg koppig en de baas in het gezin. Alles gaat zoals zij wil. Ze toont geen liefde naar haar kinderen maar in haar hart houdt ze wel van hen en door de manier waarop ze te werk gaat probeert ze het goede voor haar kinderen te doen. Hildes vader is een lieve zachtaardige man. In het begin kan de moeder van Mans het niet goed met Hilde vinden, later verbetert dit als ze bij Hilde en Mans in huis komt wonen. Ze is erg gehecht aan het kind van Hilde, Marijchien dat naar haar vernoemd is. Mans was vroeger eigenlijk een stroper, maar stopt hiermee voor Hilde en ze beginnen een boerderij. Het is erg hard werken. Na een tijdje gaat het een beetje mis tussen de twee. Mans gaat weer stropen en wordt dan ook opgepakt. Als hij weer terug is komt het na een tijdje weer helemaal goed. Ze vertelt aan Mans dat ze een kind verwachten en ze zijn weer heel gelukkig met elkaar.

Ruimte (plaats en tijd)
Het verhaal speelt zich af in een boerendorp en op het platteland in de buurt van Zwolle. Als er dialogen zijn is dit geschreven in het dialect. Het boek speelt zich af in de jaren 30. Aan het eind van het boek staat: Winter ’38 – ’39. Het boek zal zich afspelen over meerdere jaren omdat in het begin Marijchien nog geboren moet worden en later kan Marrijchien lopen en een beetje praten.


Thema
Het thema is vooral liefde. In het begin de liefde tussen Wubbe en Hilde, die toch geen echte liefde was. Dan later de liefde tussen Mans en Hilde. De liefde van Femmechien voor haar kinderen. En ook de liefde die Hilde moet voelen voor de moeder van Mans. Het is moeilijk om zo’n zeurderige vrouw in huis te nemen maar ze doet het toch uit liefde voor die moeder.

Titelverklaring
De titel is Hilde. Het lijkt me erg duidelijk, want Hilde is de hoofdpersoon in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

ik heb er veel aan gehad

10 jaar geleden

M.

M.

hij was echt super goed. ik snap niet dat je jouw verslag maar 3 sterretjes geven. liefs martine

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Hilde door Anne de Vries"