Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het zwijgen van Maria Zachea door Judith Koelemeijer

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het zwijgen van Maria Zachea
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 819 woorden
  • 22 april 2005
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6
14 keer beoordeeld

Boekcover Het zwijgen van Maria Zachea
Shadow

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in…

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moed…

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Het zwijgen van Maria Zachea door Judith Koelemeijer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel:Het zwijgen van Maria Zachea, een ware familiegeschiedenis Auteur: Judith Koelemeijer. Judith is de dochter van Piet, een van de kinderen van Tinus en Maria Koelemeijer. Biografie: Judith Koelemeijer werd geboren in 1967 geboren. Ze is eigenlijk in het dagelijkse leven journalist voor onder andere de Volkskrant. “Het zwijgen van Maria Zachea” is haar eerste boek. Judith is de dochter van Piet. Ze heeft dit boek geschreven omdat ze geïnteresseerd was in de geschiedenis van haar ooms en tantes, hoe ze leefden vroeger en hoe ze het vonden om voor hun moeder te zorgen. Uitgever: Plataan
Plaats: Zutphen/Apeldoorn Jaar van uitgave: 2001 Motto/opdracht: voor mijn vader Piet en mijn moeder Lia Fabel: Het boek gaat over de geschiedenis van de familie Koelemeijer. Tinus en Maria Koelemeijer hebben 13 kinderen. In 1986 overlijd Tinus Koelemeijer, door een hersenbloeding. Na 2 jaar krijgt Maria haar eerste beroerte. De kinderen besluiten haar samen thuis te verzorgen, samen met de professionele hulp overdag en s’avonds zorgen de kinderen om de beurt voor haar. De rest van het verhaal gaat over de herinneringen van de kinderen van Tinus en Maria. Ze groeien op in de Wormer, de twee oudste dochters, Jo en Toos gaan naar een huishoudschool, Jos, Maarten, Nico en Gerard mochten studeren in Amsterdam. Jan, Piet en Martien moesten hun vader helpen in het tuinierbedrijf. Marian ging werken in Haarlem in een ziekenhuis. Frans, Lucie en Guus gingen later ook nog studeren. In ieder hoofdstuk wordt steeds een ander kind zijn herinneringen beschreven, in de jaren ’40 tot en met ’70. En later hoe ze hun moeder verzorgen, en hoe ze dat vinden, wat ze voelen, en denken over het zwijgen van Maria. Sommige denken dat ze door de beroertes nier meer kan praten. Een ander denkt weer dat het een stip protest is tegen de manier hoe ze nu leeft. Ze zien hun moeder steeds meer aftakelen, en op een gegeven moment besluit Lucie naar een dokter te gaan en daardoor krijgt Maria steeds meer morfine toe gediend waaraan ze later overlijd aan een pijnloze dood. Ze overlijdt in 1997. Structuur: Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken. Elk hoofdstuk verteld de herinneringen van één van de 13 kinderen, van oud naar jong, er zijn maar 12 hoofdstukken omdat Jos al vroeg in zijn leven overlijdt.
Perspectief: Ieder hoofdstuk verandert de auteur steeds van verteller. Tijdsverloop: Het verhaal speelt zich af vanaf 1937 tot en met 1997. Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal heeft heel veel flashbacks, de flashbacks gaan allemaal over de herinneringen die ieder kind nog heeft van zijn jeugd. Thema: Het verhaal heeft niet echt een thema. De schrijfster heeft dit boek geschreven omdat ze geïnteresseerd is in de geschiedenis van de familie Koelemeijer. Er komen wel verschillende thema’s en motieven in het boek voor, maar het belangrijkste thema is denk ik dan familieband. Titelverklaring: Het zwijgen van Maria Zachea, door de beroertes van Maria denken de kinderen dat ze niet meer kan praten, anderen denken weer dat het een stil protest is tegen de manier hoe ze nu leeft. Maar ze zijn er nooit echt achter gekomen waarom ze nu echt zwijgt. De titel kan ook bedoelen dat er thuis bij de familie Koelemeijer meer werd gezwegen dan gepraat, en er werd nooit echt over emoties gepraat en niemand huilde ook, dus dat kan ook de titelverklaring zijn. Interpretatie: Ik denk dat ze met dit boek heeft willen zeggen is familie ban denk heel belangrijk zijn in een familie ook al zijn we niet allemaal het zelfde en kunnen we niet met iedereen overweg, je moet op je familie kunnen bouwen en terug vallen vooral in de moeilijke tijden. Een citaat uit het boek, dit komt uit het vooraf gedeelte, waar de schrijfster iets verteld voordat het boek begint. “mijn oma bracht al die verschillende stemmen weer bij elkaar. Jarenlang waren haar kinderen hun eigenweg gegaan. Nu deelden ze, net als vroeger, weer het zelfde bed – al eisten sommige schone lakens”
Biografie: Judith Koelemeijer werd geboren in 1967 geboren. Ze is eigenlijk in het dagelijkse leven journalist voor onder andere de Volkskrant. “Het zwijgen van Maria Zachea” is haar eerste boek. Judith is de dochter van Piet. Ze heeft dit boek geschreven omdat ze geïnteresseerd was in de geschiedenis van haar ooms en tantes, hoe ze leefden vroeger en hoe ze het vonden om voor hun moeder te zorgen. Mening: Ik vond het een prachtig boek, omdat Judith het zo mooi omschrijft hoe haar ooms en tantes zich voelden vroeger en wat ze voelen bij hun moeder als ze die verzorgen. Meestal lees ik Engelse boeken maar ik heb nu wel echt geleerd dat Nederlandse boeken ook heel mooi kunnen zijn. Ik vond het vooral mooi dat ieder kind van de familie Koelemeijer individueel word afgebeeld, maar toch samen zijn ze een familie, ook al zijn ze allemaal verschillend. Als er Judith een nieuw boek gaat schrijven dan zal ik het zeker lezen.

REACTIES

K.

K.

Schitterend boek, heel integer om stil van te worden. Lasten dragen zonder ze te ervaren. Uitmuntend

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het zwijgen van Maria Zachea door Judith Koelemeijer"