Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Het woeden der gehele wereld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1566 woorden
  • 23 maart 2011
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
1 keer beoordeeld

Boekcover Het woeden der gehele wereld
Shadow

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleufhoed en heeft een sjaal voor zijn mond. Alex raakt in de ban van het voorval en breekt zijn hoofd over de vraag wie de schutter was. Pas jaren later - als Alex inmiddels getrouwd is - komt …

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleu…

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleufhoed en heeft een sjaal voor zijn mond. Alex raakt in de ban van het voorval en breekt zijn hoofd over de vraag wie de schutter was. Pas jaren later - als Alex inmiddels getrouwd is - komt de waarheid aan het licht.

Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thema.

Hoofdthema
Het onderwerp van het boek is de moord op agent Vroombout. Die moord gebeurt achter de rug om van Alexander. Hierdoor is hij heel aangeslagen en bang, omdat de moordenaar het pistool nog op hem richtte. De moord gebeurde op 22 december 1956 in het pakhuis van zijn ouders. Alexander was toen piano aan het spelen. Zijn hele leven achtervolgt dit hem. En uiteindelijk lost hij de moord op.


Motieven
Een van de belangrijkste motieven is de liefde voor muziek van Alexander. Als klein jongetje speelde hij veel op een piano die in hun pakhuis stond. Hij neemt later ook muziek lessen.


Ook belangrijk motief is zijn angst voor de moordenaar, zijn hele leven word hierdoor beïnvloed. Dit is ook de reden waarom hij steeds bezig blijft met het vinden van de moordenaar.


Plaats en Ruimte.
Het verhaal speelt zich af op 2 plaatsen. De eerste is Maassluis. Dit is de geboorteplaats van Alexander. En het grootste deel van het boek speelt zich hier af. De tweede locatie is leiden, waar Alexander zijn studie farmacie volgt.

De plaats Maassluis geeft niet echt een bepaalde sfeer aan het verhaal. Het enige dat ik kan noemen is dat zijn ouders niet echt geaccepteerd worden daar.


Tijd.
Het verhaal begint in het jaar 1940. Dit is een onduidelijk stukje van het verhaal. In dit stukje gaan een paar mensen met een haringlogger proberen naar Engeland te vluchten. Dit mislukt. Daarna komt er een tijdsprong. Het verhaal speelt zich verder af in de jaren 50. In 1956 word agent Vroombout vermoord. Het verhaal eindigt ongeveer in de jaren 70.

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn 2 tijdsprongen, een in het begin van het boek (zie hierboven) en een aan het einde van het boek. Tijdens het verhaal worden wel veel herinneringen opgehaald, maar dit wordt niet gedaan in een flashback.


Perspectief.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van Alexander. Hij is de alwetende verteller die terug kijkt op zijn leven. Hierdoor word de manier van schrijven ook beïnvloed. Het is zo’n typisch verhaal dat je ook gewoon van iemand kan horen tijdens een kopje koffie.


Schrijver.
Het verhaal is geschreven door Maarten ’t Hart. Hij is geboren in het jaar 1944 te Maassluis, waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij studeerde biologie in Leiden waar hij na zijn studie ook een baan kreeg.

Hij is getrouwd met Hanneke van Muyzenberg en woont in Warmond. Ze hebben geen kinderen.


Maarten ’t Hart heeft veel boeken geschreven. Een paar hiervan zijn:
* Verlovingstijd
* De Zonnewijzer
* De Vlieger
* De Nakomer

Er vallen mij een paar dingen op in dit boek,

Maarten ’t Hart is geboren in Maassluis, het verhaal speelt zich hier grotendeels op. Ook heeft hij de rare gewoonten om zich te verkleden als vrouw en zo over straat te lopen. In het boek is dat ook een van de eigenschappen van een vriend van Alexander.

Ook is hij erg geïnteresseerd in klassieke muziek, een belangrijk aspect in dit boek.

Hij gebruikt dus heel veel over zichzelf in dit boek. Een grappig detail.


Samenvatting.


Deel 1.
In het begin van het boek wordt verteld hoe 7 vluchtelingen proberen te vluchten naar Engeland, dit mislukt en ze keren terug naar Nederland.


Deel 2.

Het boek gaat over Alexander Goudveyl. Hij groeit op in het vissersplaatsje Maassluis. Hij wordt erg gepest door de jongens uit zijn dorp. Dit komt waarschijnlijk omdat het dropje nogal een gesloten gemeenschap heeft, en zijn ouders na de oorlog uit Rotterdam kwamen om in Maassluis te wonen.

Alexander is erg gelovig. Hij heeft dus ook de Bijbel gelezen en daarin stond dat ‘God Mozes zocht te doden’ daar is hij bang voor.


Hij had niet echt de behoefte om vriendjes te maken, iedereen pestte hem ten slotte. Dus in zijn vrije tijd besteedde hij veel tijd achter de piano die in zijn vaders pakhuis stond. En hij leerde zichzelf daarop spelen.

Toen kwam op een dag de ‘Kruishoop Campagne’. Deze was bedoeld om de ongelovige mensen in Maassluis in te lijven bij de kerk. Het plan was om tijdens de campagne op meerdere plaatsen in het dorp toespraken te houden en liederen te zingen om de mensen over te halen. Op een van die locaties, vlak bij het pakhuis van meneer Goudveyl, zou Alexander vanuit het pakhuis het gezang begeleiden met zijn piano. Tijdens het preken en spelen gebeurt er iets achter Alexander. Hij hoorde een knal, en dacht dat het zijn vader was die een papieren zak stuksloeg achter zijn rug iets wat hij wel vaker deed. Hij speelde dus gewoon door. Uiteindelijk keek hij toch achterom en zag daar een lichaam liggen, en in de deur opening stond een man met een lange jas aan een sjaal voor zijn mond. Ook had hij een hoed op. Na deze gebeurtenis sloeg het leven van Alexander om.

Hij dacht weer aan de zin ‘god zocht hem te doden’ en was dus bang dat de moordenaar het om hem gemunt had. De politie begon gelijk een onderzoek naar de moord. Een paar keer kwam een agent langs om vragen te stellen, maar ze konden de moord niet oplossen.

Een andere jongen genaamd Herman was ook geïnteresseerd geraakt in de moord, en wilde hem oplossen. Hierdoor kwam hij in contact met Alexander, en ze werden vrienden. De moeder van Herman was een piano lerares. Alexander kreeg het voor elkaar om les van haar te krijgen

Uiteindelijk komt Alexander in aanraking met Simon Minderhout. Simon nodigde Alexander uit om een keertje piano te komen spelen bij hem thuis, waar hij een mooie vleugel had staan.

Bij Simon thuis vind Alexander kledingstukken die verdacht veel lijken op de kleding die de moordenaar droeg. Maar omdat Alexander en Simon Minderhout goede vrienden waren geworden verwierp hij de verdenking.

Na de basisschool ging Alexander naar het lyceum. Tijdens een van zijn treinreizen ziet hij Simon Minderhout afscheid nemen van een onbekende man. Later in het boek bleek dit een belangrijk knooppunt te zijn.

Toen in een zomer ontmoet hij het meisje Janny. Hij gaat vaak met haar naar het strand en begint haar leuk te vinden. Van haar vader hoorde hij dat samen met zijn pianolerares en agent Vroombout op de boot zaten die trachtte te vluchten naar Engeland. Agent Minderhout had joodse vluchtelingen aan boord van de vissersboot geholpen en hij wilde graag weten wie dat dan waren.

Toen Alexander het lyceum had afgerond kreeg hij toestemming van zijn ouders om farmacie te gaan studeren. Dit was niet zijn eerste keus, het liefst ging hij naar het conservatorium. Tijdens zijn studie komt hij in contact met professor Edersheim, die een goede kennis was van Simon Minderhout.

Van Simon Minderhout had professor Edersheim gehoord dat Alexander piano speelde, en Alexander werd dus uitgenodigd om een keer te komen ‘musiceren’. Alexander komt er achter dat professor Edersheim en zijn vrouw ook op de vissersboot hadden gezeten die probeerde te vluchten.


Tijdens zijn bezoeken aan de familie Edersheim raakt hij bevriend met Hester, de dochter van professor Edersheim. Van Hester had hij gehoord dat zij en haar ouders op de dag van de moord in Maassluis waren, dit was dus toevallig want nu waren alle mensen (die hij tot nog toe had weten te vinden) die meevoerde op de vissersboot in Maassluis op de dag van de moord.

Alexander kreeg een baantje als pianostemmer en kwam zo terecht bij mevrouw Vroombout, de moeder van agent Vroombout. Van haar hoorde hij dat de mensen die op de haringlogger meevoerde (de vissersboot was van haar andere zoon) elk jaar rond kerst een brief kregen dat zij geld moesten betalen voor de gezonken vissersboot. Maar agent Vroombout kreeg hier nooit een reactie op.

Op een dag kwamen zijn ouders hem opzoeken in zijn studentenhuis. Ze probeerde hem iets te vertellen, maar omdat er een vriend binnenkwam gingen ze weer weg. Ze hadden verteld dat ze na de oorlog uit Rotterdam waren verhuisd naar Maassluis, en daar in het huis gingen wonen van een jood.

Tijdens een ontmoeting met de familie Edersheim ontmoet hij twee dochters van Aaron Oberstein. Hij raakt verliefd op Joanna en ze trouwen dan ook. Zijn schoonvader was daar niet bij. Wel had hij zijn Schoonvader gezien op foto’s en hij dacht hem ergens van te kennen.


Deel 3

Een paar jaar nadat Alexander is getrouwd met Joanna gaat hij zijn schoonvader voor het eerst ontmoeten. Daarom heeft hij Simon Minderhout, de Familie Edersheim en zijn pianolerares Alice uitgenodigd voor een diner. Tijdens het eten ontstaat er wat onenigheid tussen Alexander en Aaron. Alexander was inmiddels zo ver dat hij Aaron als de moordenaar beschouwde, omdat hij hem herkend had van de foto’s. Nadat hij dit geroepen had werd Alexander alles verteld door Aaron. Alle mensen die meevoerde op de vissersboot wilde de dag van de moord vragen of agent Vroombout kon stoppen met het sturen van die brieven. Ze kwamen echter niet tot een gesprek omdat vanuit een andere hoek van het pakhuis agent Vroombout werd neergeschoten. Aaron was dus niet de moordenaar. Ook hoorde hij dat Aaron meer met agent Vroombout te maken had. In de oorlog had Aaron zijn vrouw laten onderduiken bij mensen in Rotterdam. Zijn vrouw beviel hier van een kind dat hij nooit gezien had, omdat zijn vrouw op straat werd gezet zonder het kind en de mensen waren verhuisd.

Alexander bleek dus het kind van Aaron te zijn, maar dat zei hij niet. Hij sloot vrede met Aaron.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart"