Het water kust door Hans Hagen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2404 woorden
  • 23 maart 2007
  • 47 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 47 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
165
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het water kust
Shadow
Het water kust door Hans Hagen
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Het water kust.
Door: Hans Hagen
Naam auteur: Hans Hagen
Naam uitgever: Van goor

samenvatting van de inhoud.
(wat vooraf ging)

Voor je het boek gaat lezen moet je eerst wat dingen weten die in de vorige delen zijn gebeurd anders snap je het verhaal niet.

· Dit boek gaat over Yarim. Hij leefde ongeveer 4400 jaar geleden in Sumer en Akkad, een gebied dat nu deel is van Irak.

· Voordat Het water kust begint, heeft Yarim al veel avonturen meegemaakt: Na een gevecht met een leeuw raakte zijn linkerarm verlamd en werd hij door zijn vader als slaaf verkocht aan Ku Bau, de koningin van Kish.

· In die stad won Yarim zijn vrijheid weer terug. En hij raakte er meer en meer bevriend met Nanshe, de verteller, die hem als zijn opvolger beschouwde en op de harp leerde spelen.


· Voordat de koningin stierf, wees ze haar dobbelaar Azi als erfgenaam aan, zeer tegen de zin van de rijken van Kish.

· 1 maal per jaar word er in Kish het nieuwjaarfeest gehouden. In die tijd
geloofden de mensen dat er andere goden aan de macht kwamen net zoals het jaar omruilde. Maar de mensen geloofden ook dat als de goden ruilden, ze niet sterk genoeg waren om demonen en kwade geesten tegen te houden en die zouden de koning kwaad kunnen doen. Daarom word er elk jaar in Kish een ruilkoning aangewezen. Dit is een man of vrouw die in de gevangenis zit. De ruilkoning word 3 dagen net zo verwend als de echte koning hij krijg de macht, zijn kleren en zijn kamer. Meestal haalde de ruilkoningen de volgende dag niet meer omdat al het kwaat op hem of haar is afgekomen.

Samenvatting van de inhoud.

Dit jaar moet er weer een ruilkoning worden aangewezen door Azi de koning van Kish. Maar als Yarim op een avond buiten de stadspoort loopt omdat hij met Azi een weddenschap had komt hij 3 mensen tegen die geheimzinnig aan het fluisteren zijn. Een man op een ezel een priester met een vrouwenstem en een man. Yarim vertrouwd het niet en gaat naar Azi. Die denkt dat die gek is geworden en laat het hangen. Een paar dagen word Azi erg ziek, zijn hele vel zit onder de rode vlekken en zweren. Iedereen denkt gelijk dat iemand Azi vervloekt heeft alleen kunnen ze het niet bewijzen.

De drie mensen die Yarim die avond gezien heeft zijn: Sillija (de hogepriesteres), Basmu (hij word de ruilkoning) en Zuqaqip. Deze 3 mensen hebben een plan bedacht om Azi van de troon te stoten en het ziet er naar uit dat gaat lukken maar helaas (voor hun) het komt allemaal net goed. Basmu moet de gevangenis in omdat hij een os verwond heeft. Sillija ziet haar kans om eindelijk zelf de macht te krijgen en helpt Basmu om uit te gevangenis te komen. Azi kiest volgens plan Basmu aan voor ruilkoning. Het plan is dat Basmu bij Azi een schorpioen in z’n bed legt zodat hij zal sterven, maar omdat Basmu ruilkoning is, is hij vergeten dat hij in het bed van de koning slaapt, hij laat dus de schorpioen in zijn eigen bed los. De volgende dag is hij dood. Dat was niet de bedoeling en Sillija is woedend maar als ze hoort dat de zoon van Ku Bau(dode koningin) terug komt om zijn plek op de troon te pakken ziet ze weer haar kansen. Samen met de rijke mensen gooien ze Azi in de rivier en Puzur-Sin (de zoon) komt aan de macht.


Yarim vind Azi, en samen reizen ze terug naar Sumer en Akkad. Zo is alles toch nog goed gekomen.

Lees-/ kijkervaringen beschrijven.

Onderwerp:

het verhaal (zoals ik in het begin al heb aangegeven) sprak me niet aan, ik vond het verschrikkelijk saai en langdradig. Wel heb ik nieuwe kanten van dit onderwerp gezien, maar dat komt omdat ik nooit van deze verhalen uit vrije wil zou gaan lezen. Ik ben dus ook niet echt aan het denken gezet door dit verhaal want, een verhaal wat mij niet boeit ga ik ook niet over nadenken. Het verhaal is niet zo gegaan als ik had verwacht. Ik had het idee dat Azi weer koning zal worden en dat alles goed kwam maar dat was dus niet zo, alles kwam wel goed maar Azi werd geen koning meer. Ik ben niet echt anders tegen het onderwerp gaan aankijken, ik vind het nog steeds saai en langdradig. het onderwerp is verrassend uitgepakt omdat ik dus dacht dat Azi weer koning werd en ik vind dat Yarim te veel aandacht krijgt in het boek je weet bijna alles van hem maar bijna niks over Azi of Sillija, terwijl daar het verhaal echt over gaat. Ik heb nog nooit een ander verhaal gelezen over het verleden. Ik ben er wel eens in begonnen maar ik vond het zo saai dat ik er gelijk weer mee gestopt ben. Dit soort boeken zijn gewoon helemaal niks voor mij.

Gebeurtenissen:

Over de gebeurtenissen heb ik niet heel veel te klagen het loopt in een lekker vlot tempo achter elkaar en er gebeurd elke keer weer iets nieuws. (daarom is het ook moeilijk een samenvatting te maken over dit boek want dat kan haast niet, eigenlijk moet je het boek zelf lezen om te snappen waar het over gaat.) in dit boek gaat het vooral om de gebeurtenissen. Over de gevoelens lees je bijna niks bijzonders. De gebeurtenissen zelf waren heel origineel bedacht en vooral dat opeens de zoon van de oude koningin terug kwam vond ik heel raar en die gebeurtenis heeft dus ook het meest indruk op mij gemaakt. Geloofwaardig zijn deze gebeurtenissen niet, het zou best wel gebeurd kunnen zijn maar dit boek kun je vergelijken met een soap (voorbeeld. Goeden tijden slechte tijden.) elke keer als iets bijna goed is gebeurt er weer iets nieuws en dat maakt het heel ongeloofwaardig! De gebeurtenissen zijn ook niet herkenbaar omdat het in een verleden speelt en het dus nu niet zo snel meer gebeurd. Ik heb verder in mijn leven niet echt iets meegemaakt wat op het onderwerp lijkt en daar ben ik heel blij mee! Maar het verhaal gaat dus niet extra voor me leven ofzo. En verder zou ik dus niet graag de gebeurtenissen willen meemaken.

Personages:

De personages zijn voor mij in een woord: dood! Dat komt doordat je niks over de gevoelens leest denk ik en daardoor kun je, je ook niet zo snel in de personages verplaatsen. Dat is jammer want ik denk dat het boek anders veel boeiender werd! Yarim vind ik ook niet echt een leuk hoofdpersoon hij is en beetje suf ik zou niet graag op hem lijken. Het gedrag van de andere personen is heel voorspelbaar dat vind ik ook erg jammer en in dit verhaal zitten geen personages die mij beïnvloed hebben omdat, het gedrag, de uitspraken en de gedachtes niet met mij over een komen (daar bedoel ik mee dat het mij niet aanspreekt) je weet wel genoeg van Yarim om z’n gedrag te begrijpen. Maar je moet wel veel invullen om de andere personages te snappen, dat komt denk ik door dat je haast geen gevoelens van ze weet. Wat wel raar was en opviel was , wat er ook gebeurde de personages bleven hetzelfde. Er veranderde niks en de raarste beslissing die genomen werd in het verhaal vond ik wel dat ze prins Azi in het water gooide, als jij eerlijk was zouden de goden hem uit het water tillen net of een god je even uit het water tilt, da vind ik heel erg raar bedacht!

Bouw:

De bouw van het verhaal vind ik wel weer goed in elkaar zitten, het word steeds spannender (zal Azi dood gaan of niet? En wie krijgt de macht?)en het is niet ingewikkeld ook volgen de gebeurtenissen elkaar logisch op. Er zijn twee verhaallijnen die elkaar goed opvolgen. (verhaallijn 1: Yarim die voor de koning werkt. Verhaallijn 2: De vriend van Yarim (Zakir) die naar Kish toekomt voor het nieuwjaars feest) er zitten geen tijdsprongen of terugblikken in en het slot was open dus dat was ook wel weer een beetje raar.

Taalgebruik:

Het verhaal heeft een makkelijk taalgebruik en het is dus wel simpel om et lezen maar, je moet in het begin wel even kijken hoe dat gaat met de sprongen van de ene verhaal lijn naar de andere verhaal lijn. Verder zijn de woorden en zinnen niet moeilijk en er zitten niet veel beschrijvingen in (wel een paar maar die maken het verhaal juist leuker!) er zitten weinig gesprekken in het verhaal en dat vind ik zelf prettiger.

Verwerkings-/ verdiepingsopdracht.
Opdracht: een journaliste die Yarim interviewt voor een jongeren tijdschrift.

Yarim = Cool

Wie kent hem niet? Yarim.. hoofdpersoon uit de boeken van Hans Hagen. Hij heeft in maarliefst 4 boeken(Het gouden oog, De weg van de wind, Kwaad bloed - Enuma Elisj en Het water kust) de hoofdrol gekregen en niet voor niks. Wij gingen naar hem toe om is te kijken hoe hij nou in het echt is!

Laura: hallo Yarim alles goed?
Yarim: hoi, ja zeker na al mijn avonturen ben ik nu even in de rust daarom horen jullie niks meer over mij maar alles gaat goed!
Laura: ja, veel avonturen heb je al beleefd! Zouden wij er wat vragen over mogen stellen?
Yarim: ja natuurlijk, waarom ben ik toch hier (haha)
Laura: oké, dan beginnen we maar.

Vertel ons eens je hebt in 4 boeken de hoofdrol gespeeld wat vond je nou het engste om te doen?
Het engste uuhhmmm… even nadenken ik heb namelijk wel meer enge dingen meegemaakt. Ja ik weet het weer het engste wat ik moest doen was mijn gevecht met de leeuw. Gelukkig heb ik gewonnen maar helaas is mijn rechter arm er wel door verlamd!

Ooh ja de leeuw! Hoe kwam je daar nou toch mee in aanraking?
Dat gebeurde in het boek ‘het Gouden oog’ ik zat in de bosjes en ik zag hem aankomen helaas mijn vader niet! Hij zat met zijn rug naar de leeuw toe en hoorde hem niet. Ik kom hem moeilijk waarschuwen wand als ik zou roepen, zou de leeuw achter mij aankomen. Maar ik lag daar en ik kon niet toekijken! Ik moest iets doen! En toen dacht ik opeens dat de leeuw helemaal niet zo groot was en dat ik hem misschien nog wel kon verslaan (ze noemden mij toch niks voor niks de beste, jongste jager van het dorp dacht ik) dus ik pak mijn speer, ga op mijn knieën zitten en wacht tot de leeuw dicht genoeg in de buurt was. Toen sprong ik omhoog en duwde ik de speer zo in zijn rug! Helaas was ik te overmoedig geweest om te denken dat ik hem aankon want de leeuw vocht terug en zo is mijn rechter arm verlamd.

Zo dat leek me een hele klus maar vertel eens.. was je verliefd op Nanshe?
Nee hoor, misschien leek dat zo omdat ik vaak naar haar toe ging maar Nanshe was gewoon een hele goede vriendin!

Bedankt voor dit interview Yarim en nog veel geluk in je nieuwe rustige leven!
Dank je wel en dat zou vast wel lukken.

Bibliografie over de schrijver.

Hans Hagen is op 10 september 1955 geboren in
‘s-Gravenland. hij was leraar Nederlands, geschiedenis en
speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij
fulltime schrijver werd. Hij kreeg Zilveren Griffels voor: Het gouden oog, Het is nacht,
we gaan op jacht en De kat en de adelaar.

Met Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken: Banaan en De opruimspin, en drie dichtbundels: Daar komt de tijger ; Misschien een olifant en Jij bent de liefste.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden: Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste.
Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald.
Hans Hagen (schoenmaat 39½):
* Favoriete kleur - lentegroen.
* Favoriete letter - de Q, geheimzinnig mooi en per typemachine behoorlijk verschillend. In een van mijn boeken zit een naam met twee Q's: Zuqaqip. Toen ik die naam vond, wist ik: die moet er in.
Ik schrijf altijd, zon of regen, dat maakt niet uit. Maar: als er ijs is, ga ik het liefst de polder in en schaats,Schaats, schaats... Na drie nachtvorstjes van ongeveer acht graden kun je in de buurt van mijn huis een plas op. Je moet dan wel flink doorrijden want het ijs golft en het breekt zodra je stilstaat.

Andere boeken van Hans Hagen.
1985 Koning Gilgamesj (Van Goor)
1991 Jubelientje en haar liefste oma (Van Goor) Vlag en Wimpel
1991 Het gouden oog (Van Goor) Zilveren Griffel
1992 De weg van de wind (Van Goor) Vlag en Wimpel
1993 Jubelientje leert lezen (Van Goor) getipt door de Nederlandse Kinderjury
1994 Salto Natale (Van Goor)
1994 Maliff en de wolf (Van Goor) Vlag en Wimpel
1995 Kom terug (Van Goor)
1995 Stilte a.u.b. ik denk aan de kip (Van Goor)
1995 Jubelientje legt een ei (Van Goor) getipt door de Nederlandse Kinderjury
1996 Kwaad bloed - Enuma Elisj (Van Goor)
1997 Het water kust (Van Goor)
1997 De kat en de adelaar (Van Goor) Zilveren Griffel
1997 Jubelientje vangt een vriendje (Van Goor)
1998 Jubelientje ontploft (Van Goor) getipt door de Nederlandse Kinderjury + Pluim van de maand
1998 Iedereen min één (Van Goor) Pluim van de maand
1999 Rec.play (Van Goor)
2000 Jubelientje wil winnen (Van Goor)
2000 Ik wil er twee! (Van Goor)
2001 Drie keer Jubelientje. Bevat: Jubelientje vangt een vriendje, Jubelientje ontploft en Jubelientje wil winnen (Van Goor)
2001 Ik schilder je in woorden (Van Goor)
2002 Jubelientje speelt vals (Van Goor) getipt door de Nederlandse Kinderjury
2003 Het grote boek van Jubelientje. Bevat: Jubelientje en haar liefste oma, Jubelientje leert lezen en Jubelientje legt een ei. (Van Goor)
2003 De dans van de drummers (Van Goor) Gouden Griffel
2003 Zwaantje en Lolly Londen (Van Goor) Zilveren Griffel
2003 Jubelientje draaft door (Van Goor)
2004 Wilde beesten. Bevat: Maliff en de wolf en Het spoor van de panter (Querido)
2004 Maar jij (Querido)
2005 Jubelientje pakt uit (Querido)
2005 Jubelientje krijgt een pluim (Blue in Green)
2005 Jubelientje weet de weg (Pon)
2006 Jubelientje wordt wild (Querido)
Samen met Monique Hagen
1988 Daar komt de tijger (Van Goor)
1990 Misschien een olifant (Van Goor) Pluim van de maand
2000 Jij bent de liefste (Querido) Pluim van de maand + Kinderboekwinkelprijs
2001 Ik zie lichtjes in je ogen. Bevat: Daar komt de tijger en Misschien een olifant (Van Goor)
2005 Het paardenboek (Querido)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

het boek is inderdaat niet echt leuk op het eerste gezicht maar als je eenmaal leest lees je wel in 1 stuk verder
maar zal hem niet nog meer van willen lezen

11 jaar geleden

I.

I.

thanks heeft me enorm geholpen

9 jaar geleden