Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1438 woorden
  • 20 november 2001
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
22 keer beoordeeld

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
A Floortje Bloem zit vanaf haar geboorte in een kindertehuis omdat haar ouders niet voor haar kunnen zorgen. Ze wordt een aantal keren geadopteerd door families, maar steeds gaat het op de een of andere manier mis. Bij een van de families wordt ze zelfs seksueel misbruikt door een van de zonen. Na een poosje in een observatietehuis gezeten te hebben krijgt ze contact met haar biologische moeder en zusje. Met haar moeder krijgt ze ruzie en Floortje en haar zus lopen weg. Door haar zus raakt Floortje aan de drugs en later ook in de prostitutie. Daar proberen ze verschillende keren uit te komen, maar ze raken alleen maar verder in de put. Het enige wat ze nog hebben is elkaar, maar aan het eind van het boek krijgen ze een ongelofelijke ruzie omdat Floortje geen geld voor drugs aan Beppie wil geven. Het boek eindigt als Floortjes zus het knuffelkonijntje (dat Floortje van een man van wie ze echt hield gekregen had) uit het raam de tuin in gooit, en dan weet ze het zeker: Het komt nooit meer goed! B De titel is "het verrotte leven van Floortje Bloem", omdat het over een meisje, Floortje Bloem, gaat, die van kleins af aan geen ouders meer heeft, en van tehuis naar tehuis moet verhuizen. Op een dag besluit ze uit het tehuis te ontsnappen, en zelf een eigen leven op te bouwen, een leven dat bestaat uit prostitutie, drugs en geweldpleging. En dat is, zoals ze het zelf omschrijft, een verrot leven.
2a Het boek is geschreven in prozavorm, epiek. Het is een roman, met als onderwerpen drugs en eenzaamheid. Want dat is Floortje, eenzaam, want ze heeft buiten haar zusje Beppie helemaal niemand. Bij haar eerste pleeggezin moest ze weg, omdat de man doodging. Bij het tweede gezin moest ze weg omdat ze onhandelbaar was, ze werd steeds brutaler en wilder. Hierdoor kwam ze wéér terecht in kindertehuizen en observatiehuizen, waar ze geen vriendinnetjes had en zich heel erg alleen voelde. 2b Het is officieel een literair boek, maar volgens mij is het meer voor de jeugd geschreven, dat is te merken aan het taalgebruik, het is geschreven in jongerentaal. 3c Het boek begint met een verhaal van Floortje, wat ze vertelt als ze ouder is. Het gaat over het begin van haar leven, toen ze pas net geboren was, en haar moeder net weg was gegaan bij haar man. 3d Het einde van het boek is ook een stukje van Floortje, over toen ze een jaar of 15 was, en ze met haar zusje Beppie in een kamer zat, en ruzie met haar had. 3f Het is een spannend boek, omdat de gebeurtenissen absoluut niet te voorspellen zijn, je weet niet wat voor dingen Floortje nú weer gaat uithalen. Een voorbeeld van een spannend stukje is bijvoorbeeld als Floortje en Beppie bij Sjon, een goeie vriend van hen, in de auto zitten. Beppie en Floortje zijn verslaafd, en Sjon heeft hun pillen. Floortje en Beppie willen hun pillen zelf bij zich houden, want ze zijn bang dat Sjon hen niet op tijd een pil zal geven. In dit stukje verhaal weet je niet of Sjon hen de pillen zal geven of niet, dat houdt de spanning erin. 4a De personen die in het verhaal voorkomen zijn: Floortje; Beppie; Sjon; tante Gerda; Gerben; Karin; Adri, Floortjes moeder; Patriek.
4b De hoofdpersoon is Floortje. De rest zijn bijfiguren. 4d Floortje is een meisje waarvan het hele leven wordt beschreven in het boek. Er is dus niet echt een leeftijd aan te wijzen. Haar uiterlijk is niet echt beschreven, het enige wat is er van weet is dat ze groot voor haar leeftijd is, en ouder lijkt dan ze is, toen ze pas net 14 was dacht iedereen dat ze allang 15 was. Het karakter van Floortje is "vreemd", anders dan bij andere kinderen van haar leeftijd. Ze is druk, brutaal, en houdt er van om aan andere kinderen te zitten, en van oudere mannen die aan haar zitten. Ze is een moeilijk handelbaar kind, ze schreeuwt, slaat andere kinderen, gooit dingen kapot, en heeft altijd ruzie met de andere kinderen uit de tehuizen. De veranderingen in de loop van het verhaal zijn duidelijk: ze wordt ouder ze wil steeds meer voor zichzelf zorgen. Ze gaat steeds verder met de drugs, terwijl ze daar in het begin van het boek niks van moest hebben, toen deed ze alleen softdrugs. Floortje heeft geen echt gezin, haar vader liet haar en haar moeder in de steek toen Floortje net geboren was, daardoor kwam Floortje in tehuizen terecht. Ze komt later wel in pleeggezinnen, maar dat is ook snel weer bekeken, daar moet ze ook weer snel bij vandaan. Later komt Floortje weet bij haar moeder en stiefvader terecht, maar ook daar gaat het weer mis met haar. 5a Het verhaal speelt zich af in onze tijd, dat weet ik doordat er veel wordt gesproken over drugs, heroïnehoertjes en auto's. 5b Er verloopt tussen begin en eind van het boek ongeveer 15 jaar, het hele leven van Floortje dus. 5c Het boek wordt chronologisch verteld. 5d Het verhaal bevat geen terugblikken. 5e Er zijn wel terugverwijzingen. Floortje denkt soms terug aan haar kindertijd in de tehuizen, en aan toen ze nog een peuter was, en ze nog bij haar tante Gerda woonde. 5f Er zijn geen sprongen in de tijd. 6a Het verhaal wordt beleefd door de ogen van verschillende personen: Floortje, Beppie, Sjon, Floortjes moeder en tante Gerda. 6b Het is een ik-verhaal, en doordat er steeds andere mensen aan het woord zijn, is het af en toe moeilijk te begrijpen wie er aan het vertellen is.
6c+6d Nee, er is geen alwetende of personale verteller. 7a Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: de tehuizen waar Floortje in zat, het huis van de ouders van Floortje, een flat waar Beppie en Floortje tussen de junkies in gaan wonen, en tante Gerda's huis. 7b Ja, bijvoorbeeld in de tehuizen waarin Floortje zat. Als ze daar niet in had gezeten, waren de gebeurtenissen heel anders geweest. 7c De ruimte heeft best veel invloed op de sfeer van het verhaal. Doordat Floortje steeds op andere plekken zit, krijgt het boek steeds een andere sfeer. 8a Het onderwerp is vooral drugs en alleenstaande kinderen. Het grootste deel van het boek zit Floortje aan de drugs, en dat wordt allemaal heel uitvoerig beschreven, net als de tijd waarin Floortje in de tehuizen zit omdat ze nergens terecht kan. 9a Ja, de schrijfster heeft een bedoeling met het verhaal. Ze heeft er ook een bladzijde over geschreven in het boek. Ze wil dat de minister van justitie haar verhaal leest, want er is een plan om een klinische opvang voor vrouwelijk verslaafde prostituees onder de 18 te helpen. En daar moet de minister van justitie een oordeel over doen, en zij hoopt door dit boek zijn oordeel te beïnvloeden.
9b Nee, er zit volgens mij niet echt een boodschap in het verhaal, behalve dan natuurlijk dat je door drugs helemaal kapot gaat. 9c Jazeker, ik ben gaan denken over hoe goed ik het wel niet heb in vergelijking met sommige andere meisjes van mijn leeftijd. 10a Er wordt in het boek makkelijke taal gebruikt, ik denk dat dit komt doordat het over jongeren van mijn leeftijd gaat, het is op een manier geschreven dat het net leek of Floortje en de andere personen het zelf schreven. En die jongeren gebruiken geen moeilijke taal, maar jongerentaal. C Ik vond het een erg mooi en interessant boek, en makkelijk om te lezen. Want doordat de personen in het boek zelf vertellen, lijkt het net of je met ze in gesprek bent. Ik had nog nooit eerder een boek gelezen dat op deze manier geschreven was, dus het was wel even wennen, maar het beviel met erg goed. Door deze manier van schrijven sta je dichterbij de personen in het verhaal, net of je er zelf in zit en er aan mee doet. D Over de schrijfster, Yvonne Keuls. Yvonne is geboren in Jakarta, wat toen nog Batavia heette, in 1931. Voordat ze getrouwd was gaf ze les in den haag. Toen ze getrouwd was schreef ze 's avonds verhalen, gedichten, hoorspelen en toneelstukken. In 1965 kreeg ze de kans om haar werk te publiceren: in een krant en in een vrouwenblad. Op scholen gaf ze lezingen, en via die lezingen kwam ze in aanraking met problemen van jongeren. Sindsdien is ze gaan schrijven over de problemen van jongeren, en elk boek wat ze daarover geschreven heeft is gebaseerd op verhalen van jongeren die zelf in de problemen zitten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"