Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1297 woorden
  • 7 december 1999
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
278
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel
Het verrotte leven van Floortje Bloem

Auteur
Yvonne Keuls

Thema
Het boek gaat over het leven van een heroïne hoertje, en over hoe ze zo'n hoertje wordt. Want het leven van Floortje wordt verteld vanaf (even voor) haar geboorte tot aan ze ongeveer veertien is en heel veel heeft meegemaakt. Er wordt verteld hoe zo'n meisje in zo'n cirkel van hoereren en drugs terechtkomt en daar niet meer uitkomt. Omdat ze bijvoorbeeld aan de drugs is wil niemand haar meer helpen. En doordat niemand haar wil helpen, kan ze ook niet meer uit die cirkel komen en blijft ze aan de drugs.

Motieven
Verlies: In haar jeugd heeft ze haar pleegvader (waar ze gek op was) verloren, later ook Gerben, haar stiefvader Adri en de jongen met de auto die haar wil helpen. Dat is allemaal één groot verlies voor haar geworden. En aan het eind van het boek verliest ze zelfs haar konijn. Het enige dat nog bij haar hoort, dat nog echt van haar is.
Angst: Omdat ze bang is om alleen te blijven doet ze dingen die ze eigenlijk zelf niet wil. Ze gaat aan de drugs omdat iemand anders dat wil, ze gaat stelen omdat iemand anders dat wil, ze begint te tippelen omdat iemand anders dat wil, gewoon omdat ze bang is om alleen te blijven.

Hoofdpersoon
Floortje Bloem:
Aanhalig: Al vanaf dat ze klein was sprong ze mannen om de nek en vroeg ze om aandacht. Ze wilde altijd aangehaald worden, lichamelijk contact hebben.
Meeloper: Ze begint met drugs om een ander, ze begint te stelen door een ander, ze begint te hoereren door een ander, omdat ze bang is om alleen te blijven.

Beppie:
Egoïstisch: Als Floortje veel geld heeft verdiend, wil ze dat het meeste daarvan besteed wordt aan de drugs die zij nodig heeft. Beppie deed net of dat geld van haar was. Daardoor was er te weinig geld voor eten, en kon Floortje niks voor zichzelf kopen.
Dom: Ze geloofde alle mooie praatjes van pooiers, dealers enz. Floortje durfde niet anders. Beppie vond het de beste keus omdat ze te lui was om ander werk te doen.

Relatie
Floortje en Beppie zijn zussen. Ze hebben dezelfde moeder en het is niet duidelijk of ze ook dezelfde vader hebben. Beppie sleept Floortje mee het drugsleven in.

Titelverklaring
Floortje Bloem is de hoofdpersoon van dit boek en haar leven van nul tot veertien wordt verteld. Op een gegeven moment zit ze in een kringetje waar ze nauwelijks nog uit kan komen: Mensen willen d'r niet omdat ze tippelt en aan de drugs is, en ze is aan de drugs en tippelt omdat niemand haar wil en ze dus nergens anders naar toe kan. Als ze dan in een auto zit op een verlaten autokerkhof om daar de nacht door te brengen, gaat ze aan het konijn dat ze van Gerben heeft gekregen haar "verrotte leven" vertellen. Ze vertelt "Het verrotte leven van Floortje Bloem".

Ruimte & Sfeer
Er is niet echt één belangrijke ruimte. In die eerste 14 jaar van haar leven zit ze veel in kindertehuizen en inrichtingen en leeft ze veel op straat. De omgeving om haar heen (op straat, in haar kraakpand enz.) is vies, goor, bedompt. En in de instellingen is de sfeer altijd druk en de leiders kunnen de kinderen niet in de hand houden. De sfeer van haar leven is gewoon verrot, met een paar gelukkige momenten zoals bij de fam. Peperzak of met Gerben.

Tijd
Ik denk dat het zich ongeveer in deze tijd afspeelt (1980-1999). Dat merk je aan de manier waarop wordt gesproken over hoe men met hoertjes omgaat, hoe men ze probeert te helpen wat achteraf toch niet lukt, hoe er tegen drugs aan wordt gekeken en tegen kinderen uit instellingen. De hoertjes komen niet zo makkelijk uit zo'n cirkeltje en nu nog steeds niet. De tijd hoelang het boek duurt is ± 14 jaar want het boek begint bij de geboorte van Floortje en eindigt als ze ongeveer veertien is.

Mening
Ik vond het een heel goed boek want je leest over een meisje dat een heroïne hoertje is, en daar wist ik niet zoveel vanaf. Het is natuurlijk altijd makkelijk als je geen drugs gebruikt en er niet aan verslaafd bent en je geen hoertje bent, om te zeggen: je moet gewoon dit en dat doen, gewoon stoppen, gewoon afkicken. Maar als je dit boek leest, merk je dat het niet zo makkelijk is. Vaak komen zulke hoertjes zo'n cirkel niet meer uit zonder echte hulp van buitenaf. En die hulp is er vaak niet of veel te slecht. Het boek is door verschillende ogen beschreven, telkens vertellen de mensen die op dat moment veel met Floortje te maken hebben een stukje. Hoe verder je leest, hoe meer Floortje zelf vertelt. Op het eind is ze de enige die nog vertelt, ze staat alleen. Dat het uit verschillende ogen wordt beschreven is af en toe in het begin wel verwarrend, maar daardoor krijg je wel een goed beeld van wat alle partijen denken.

Samenvatting Toen Floortje werd geboren woonden haar moeder en zus bij tante Gerda. Die wilde geen baby hebben in het café dat ze runde dus werd Floortje afgestaan. Ze ging eerst naar een kinderthuis en daarna naar een pleeggezin. In dat gezin had ze het leuk maar toen de pleegvader overleed moest ze weer weg. Ze kwam bij een ander pleeggezin (ze was toen nog geen acht) maar daar had ze 't niet zo naar haar zin, en na een half jaar ging ze naar een observatiehuis. Vanaf dat moment zat ze steeds in instellingen. Op een gegeven moment mocht ze af en toe op bezoek bij de familie Peperzak. Dat ging allemaal goed tot de oudste zoon Gerard haar misbruikte. Toen wilde ze daar niet meer heen. Haar moeder was inmiddels weer getrouwd en wilde Floortje wel weer hebben. Na veel moeite mocht Floortje naar hun toe komen. Dat ging een tijdje goed en tussen Floortje en haar vier jaar oudere zus Beppie ging het ook goed. Ze ging in het weekend naar huis en door de week zat ze op de huishoudschool. Toen ze ging spijbelen leerde ze Gerben, een pedofiel, kennen. Ze hield veel van hem en hij van haar, ze kreeg een knuffel-konijntje van hem. Maar Gerben werd opgepakt. Toen zocht Floortje bij haar stiefvader Adri wat ze bij Gerben vond, en daarom moest ze weer naar een tehuis. Ook Beppie had problemen met haar ouders en liep weg. Samen met Floortje kwam ze terecht bij iemand die ze drugs gaf. Op een gegeven moment werd Floortje weggehaald door buurtwerkers. Beppie ging de prostitutie in. En toen Floortje een tijdje in Gelders-End (de laatste instelling waar ze nog heen kon) zat en wegliep, zocht ze haar zus op en ging ook de prostitutie in. Doordat ze drugs gebruikte en tippelde wilden haar ouders haar niet meer hebben, en daardoor kon ze niets anders doen. Op een gegeven moment ging ze ook stelen van tante Gerda die haar steeds wilde helpen. Ze deed steeds dingen omdat een ander dat wilde (drugs, tippelen, stelen) omdat ze bang was om alleen te blijven. Floortje realiseert zich dat ze in het verleden iets is verloren waar ze nu nog steeds last van heeft. (haar eerste peetvader, en later komt daar ook het verlies van Gerben, de jongen met de auto die haar wil helpen en Adri een beetje bij). Uiteindelijk heeft Floortje redelijk wat geld en dan wordt ze bestolen door Beppie die drugs nodig heeft. Beppie gooit zelfs woedend (omdat Floortje eerst nee zegt) het konijntje dat Floortje van Gerben heeft gekregen uit het raam de dichte bosjes in. Nu is ze zelfs het enige wat echt van haar is, haar enige houvast kwijt…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"