Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1915 woorden
  • 10 januari 2005
  • 148 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
148 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
A. Beschrijving 1 Het boek wat ik gelezen heb is Het Schnitzel Paradijs van Khalid Boudou. De ondertitel van het boek is: Moderne, humoristische roman over jonge Marokkanen in Nederland. Het boek is een tweede druk van mei 2003. De uitgeverij is Vassallucci bv, en zit in Amsterdam. Verder heeft het boek 332 bladzijdes. 2 Ik heb dit boek helaas niet zelf gekozen, maar moest het lezen van school. Zelf had ik dit boek absoluut niet zelf gekozen want het onderwerp boeit me helemaal niet. Dat komt omdat het over Marokkanen gaat. Ik ben geen racist ofzo, maar ik vind dat als ik in Nederland woon, dat ik een boek hoor te lezen over Nederlanders en niet over één of andere Marokkaan. Dus zou ik nooit vrijwillig een boek over ze lezen. Verder vond ik de voorkant ook erg saai (twee roze afwashandschoenen), waardoor ik nog minder zin had om te beginnen met lezen. 3 Het boek gaat over een Marokkaanse jongen Nordip. Na twee jaar helemaal niets te hebben gedaan met zijn leven (behalve luieren en slapen), besluit hem te beteren. Hij is op dat moment 19 jaar. Zijn neef Krimo bezorgt hem een baantje bij restaurant de Blauwe Gier. Hier gaat hij werken als afwasser. Hij moet de hele dag vieze pannen soppen en daardoor wordt hij Sopkop genoemd door zijn collega’s. Ook krijgt hij hier niet voor betaald, het is namelijk alleen maar een stage. Dan komt op een dag de FIOD langs. Ze verdenken de baas (Meerman) van belastingfraude en het hebben van illegale werknemers. Meerman wordt schuldig bevonden en beland in de gevangenis. In de Blauwe Gier is de sfeer daardoor slecht geworden. Een paar werknemers nemen ontslag omdat het er zo’n zooitje is, en sommige moeten weg omdat ze zwart werkten. Na een tijdje komt Meerman terug en hij besluit Nordip mee te laten spelen aan “het spel”. Als je daarmee wint kun je hogerop komen. (Amimoen had alleen eerder gedreigd dat als Nordip zou winnen, hij de Blauwe Gier in brand zou steken). Na een potje te hebben gespeeld wint Nordip van Meerman. Hij krijgt daardoor het baantje van zijn neef Krimo, en word dus kok. Maar dan besluit Nordip toch weg te gaan, hij wil namelijk andere dingen uitproberen. Wanneer Nordip wegloopt kijkt hij nog één keer om. Hij ziet rook en Amimoen en Bokma staan naast flacons spiritus. De Blauwe Gier staat in brand……. 4 De secundaire literatuur is hierbij gevoegd (zie volgende bladzijden). 5 - Ruimte: tijd en plaats
In de secundaire literatuur staat dat het verhaal zich vanaf het moment dat Nordip zijn leven wil beteren (en gaat solliciteren bij de Blauwe Gier) tot het moment dat hij besluit er weg te gaan om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Er staat dat die ontwikkeling ongeveer twee jaar duurde, en dat de keuken van de Blauwe Gier het decor van het verhaal vormt, op de terugblik in Marokko na. Ik vind dat dit op zich wel waar is. Met het feit dat het boek begint met een sollicitatie, en eindigt met een ontslag is er niet veel om mee oneens te zijn. Het is gewoon zo. En of het ongeveer twee jaar duurde weet ik niet precies. Het boek was zo ingewikkeld verteld dat ik nu ook de helft vergeten ben. En in het boek had je ook geen besef van tijd door het taalgebruik. Maar dat de keuken het decor vormt ben ik het niet echt mee eens. Het verhaal speelt zich wel grotendeels daar af, maar heel erg merk je dat niet. Je bent de hele dag in het hoofd van Nordip en over alles, maar dan over ook echt alles word er iets compleet onbelangrijk verteld. Dat komt allemaal door de vertelwijze. Het was zo onwijs langdradig. Ik weet dan niet hoe anderen het boek hebben ervaart maar ik had nooit echt het gevoel ergens te zijn. Altijd las je over meningen en gedachten dat ik dan althans nooit het gevoel heb gehad dat het ergens over gaat of dat de plaats waar het verhaal zich afspeelde zich ertoe deed.
- Vertelwijze In de secundaire literatuur staat dat het boek realistisch is geschreven in een zelfverzonnen straattaal. Ik ben het hier dus absoluut niet mee eens. Het boek is juist niet realistisch geschreven. Wie heeft bijvoorbeeld zoveel gedachten in zijn hoofd? Het hele boek gaat over de gedachten van Nordip. Het is niet normaal dat je zoveel onzin in je hoofd kan hebben, behalve natuurlijk als je echt gestoord bent. Ook wint Nordip na nooit in zijn leven te hebben gedamd het potje tegen Meerman terwijl helemaal niemand dat ooit gelukt is. Er klopt helemaal niets van. Ook is het niet in een straattaal geschreven naar mijn mening. Een straattaal heeft voor mij veel verzonnen woorden die alleen de mensen in die stad of buurt verstaan, heeft veel afkortingen, word alleen met elkaar gesproken enz. Dat is in het boek dus zeker niet het geval. Ik zie geen verschil tussen de “taal” die in het boek gebruikt word, en de “taal” die hier gesproken word. - Thema en motieven In de secundaire literatuur staat dat er twee thema’s worden behandeld. Het volwassen worden en de integratie van allochtonen in Nederland. Hier ben ik het wel mee eens. Je zou er ook niet mee oneens kunnen zijn omdat dit gewoon een feit is. Het boek gaat gewoon hierover. - Personages In de secundaire literatuur staat het volgende of de personages: Nordip: Een dromerige Marokkaan van 19. Hij wil zijn leven beteren en dus gaat hij stage lopen (zonder betaald te krijgen) bij restaurant de Blauwe Gier. Nordip is de persoon waar zijn collega’s naartoe gaan wanneer ze hun hart willen luchten. Wanneer de tijd ervoor klaar is dwingt hij de anderen voor respect. Weer een stukje waar je niets anders dat eens mee kunt zijn. Dit is gewoon een feit, het staat zo beschreven in het boek. Ik weet niet hoe ik ermee eens of oneens kan zijn als het ook echt zo is. Het is geen mening van de persoon die dit heeft geschreven dus ik weet niet zo goed wat ik erop moet antwoorden. Zo denk ik ook over de rest van de beschreven personen. Zoals ik al eerder zei, ik weet niet hoe ik mijn mening moet vertellen op een feit. Het is gewoon zo. Dus het lijkt me ook niet slim om te vertellen wat de schrijver van de secundaire literatuur opgeschreven heeft over de personen, want ik zal zoiezo hetzelfde antwoord geven.
- Titel, ondertitel en motto Hier staat helemaal niets over in de secundaire literatuur. B. Verdieping 9 Drie mogelijke titels voor het boek zijn: - De pannenhoek. Dit vind ik een toepasselijke titel omdat Nordip als afwasser werkt in het restaurant, en het hoekje waar hij dat doet de pannenhoek genoemd wordt. Omdat een groot deel van het boek in de keuken plaats vind, vind ik dit wel een toepasselijke titel. - Een nieuw begin. Dit vind ik een goede titel omdat het boek begint met Nordip die zijn leven wil beteren na twee jaar helemaal niets te hebben gedaan. Ik zie dat als een nieuw begin, dus zal dat ook wel een goede titel zijn geweest. - Sopkop. Dit zou op zich ook wel een goede titel zijn geweest, ook al vind ik dit niet de beste. Ik heb deze titel gekozen omdat Nordip zo door zijn collega’s genoemd word omdat hij de hele dag pannen aan het soppen is. Omdat het boek over Nordip en zijn baantje gaat klopt deze titel wel. Drie mogelijke ondertitels voor het boek zijn: - Een roman over de moeizame integratie van allochtonen in Nederland. Dit vind ik een goede ondertitel omdat dit één van de twee thema’s is. Het boek gaat er voor de helft over dus past het er naar mijn mening bij. - Een roman over het volwassen worden. Dit zou op zich een goede ondertitel zijn omdat het de tweede thema is. Het boek gaat namelijk voor de andere helft over het volwassen worden. Je oude vertrouwde en verzorgde leventje verlaten om zelfstandig te worden. - Een roman over het volwassen worden als allochtoon in Nederland. Dit is ook wel een goede ondertitel omdat dit een mengeling is van de twee thema’s. Het boek gaat namelijk over als allochtoon zijn, niet weten hoe je je zou moeten aanpassen (of niet), en het volwassen worden waardoor je oude leventje langzaam maar zeker veranderd. 11 Deze overeenkomsten heb ik gevonden tussen de biografie van de schrijver en het boek: - De schrijver is van Marokkaanse komaf en is vanuit Marokko naar Nederland geïntegreerd. Dit is hetzelfde als Nordip. Hij is ook Marokkaans en is ook naar Nederland verhuisd vanuit Marokko. - De schrijver heeft in een restaurant gewerkt. Dit klopt ook met Nordip. Alleen liep hij stage in een restaurant en verdiende er niets mee, terwijl de schrijver er wel echt werkte. Ik weet alleen niet of er in het restaurant waar de schrijver in werkte ook veel buitenlanders werkten zoals bij Nordip. - De schrijver ziet om zich heen jongeren die volwassen worden. Nordip is zo’n jongen. C. Evaluatie - Ik vond geen enkel gedeelte van het boek leuk om te lezen. Dat komt vanwege het vage taalgebruik en de nutteloze verhalen. Ik snapte er daardoor helemaal niets van, en omdat het boek ook helemaal nergens over ging verveelde het boek gigantisch. - Het hele boek was het minst leuk. Zoals ik al eerder vertelde, door het vage taalgebruik had je geen idee waar het boek over ging, je was een zin een seconde nadat je het gelezen al vergeten en het duurde uren voordat je eindelijk één bladzijde gelezen had. Ik vond het boek echt vreselijk. - Wat ik moeilijk, verwarrend en onduidelijk aan het verhaal vond was dus het taalgebruik. Heb al eerder uitgelegd waarom. - Het taalgebruik vond ik erg ingewikkeld en vaag. Je snapte er steeds minder en minder van. Waarom ik dat vond heb ik al uitgelegd. - Mijn eindoordeel van het verhaal is heel erg slecht. Het verhaal was verwarrend, onduidelijk en zinloos. Het hele boek heeft geen enkel zin, nut of wat dan ook gehad. Dat komt dus door het taalgebruik en doordat de schrijver het verhaal niet goed verteld heeft. Er gebeurt namelijk bijna niets in het hele boek, daardoor was het niet spannend en erg saai. - Ik zou ook daarom dit boek aan niemand willen aanraden. Ik vond het een verschrikkelijk boek vanwege het onbegrijpelijke taalgebruik en als ik de keus had gehad was ik na de eerste bladzijde al gestopt met lezen. Het boek gaat absoluut nergens over, je zou het in één zin kunnen samenvatten, en daardoor is het een verschrikkelijk saai boek. Ook staan er veel zinloze woordjes en zinnen in het boek waardoor je helemaal verward raakt en geen idee meer hebt van waar het boek op dat moment over gaat, waar het zich plaats vind enz. Ik raad dit boek daarom aan absoluut niemand aan.
D. Bronvermelding De bron die ik heb gebruikt is het stencil (secundaire literatuur) dat ik van de lerares heb gekregen. Het stencil is hierbij gevoegd. Zie de volgende bladzijden. De tweede bron die ik heb gebruikt (voor opdracht 11 van de verdieping) is de eerste bladzijde van het boek. Daar staat informatie in over de schrijver. Ik heb de bladzijde gekopieerd en hierbij toegevoegd. Zie de volgende bladzijden. Voor opdracht 11 heb ik ook de secundaire literatuur gebruikt.

REACTIES

B.

B.

je had het boek moeten lezen zonder de geadchte wat saai dan weet ik zeker dat je hem leuk had gevonden

14 jaar geleden

N.

N.

Het motto van het boek is:
Oud & lief

Hij had zijn kinderen lief
geliefd was hij
Liever dan zichzelf ha hij zijn
kleinkinderen, zijn veelkoppigheid

Ook was hij lief voor het paard
de geit, het schaap
Strooide hij graankorrels
dan pikten de kippetjes en haantjes om zijn voeten

Alleen de luie ezel
daar had hij een stokhekel aan
Die last machten wij allemaal
dragen op ons beurt.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"