Algemeen:
Titel: Het Rookoffer
Titelverklaring: Barbara (lerares Frans) is fel tegen roken. Zij krijgt een relatie met een jongen (Guido), die in een van haar klassen zit. Guido lapt de schoolregels aan zijn laarst, hij rookt gewoon op het schoolterrein. Hij wordt hier een paar dagen voor geschorst, dan mag hij weet terug op school komen. Hij doet dit nog een keer en dan wordt hij weer geschorst. Er wordt dan in een vergadering beslist of hij terug op school mag komen. Hij mag met een stem voor examen doen. Die ene stem is van Barbara. Echter krijgt een collega (Beverman) van Barbara dat ze een relatie heeft met Guido. Beverman maakt er melding van, en het duurt dan niet lang voordat Barbara ontslagen is. Het boek het dus zo, omdat Barbara een offer moet brengen omdat Guido rookt.
Mening over titel: Ik vind de titel goed gekozen, omdat wanneer je het boek gelezen hebt, dan zie je heel goed aan de titel waar het verhaal over gaat, en snap je de titel ook.Dit is echter niet zo, als je het boek niet gelezen hebt. Dan is de titel maar een vraagstuk.
Schrijfster: Tessa de Loo
Omslag: Renata Belina
Omslagontwerp: Nico Richter
Zetwerk en drukwerk: Tulp, Zwolle
Bindwerk: Den Haan, Zwolle
ISBN: 90 70066 602
Genre: School, liefde
Omslag: Op de voorkant staat Barbara getekend voor een bord, dus dan zal ze wel op school zijn. Op de achterkant staat kort samengevat waar het boek over gaat.
Druk: 1e
Eerste druk: boekenweekgeschenk 1987
Uitgever: van de Stichting voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek.
Bouw:
Opbouw:
Het boek heeft 92 bladzijden waarvan er 67 het echte verhaal bevat. Het boek is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. Het boek begint met het eind van het verhaal en steeds ga je per hoofdstuk een stukje terug in het verhaal.
Verloop tijd:
Tussen de eerste en de laatste bladzijde verloopt er één schooljaar. Het verhaal is niet chronologisch.
Plaatsen:
Het verhaal speelt zich af op een middelbare school en in het appartement van Barbara.
Manier van vertellen:
De schrijver van het boek staat buiten het verhaal. Het verhaal is geschreven in de zij- vorm
Inhoud:
Samenvatting:
Barbara is lerares Frans. In haar klas zit een jongen, Guido, die te perfect en te mooi is om waar te zijn. Ze mag hem daarom eerst niet, maar dan raken ze aan de praat over het boek Chéri. Het gaat over een jongeman, die een verhouding heeft met een oudere vrouw. Hij verlaat haar voor een leeftijdsgenote, maar kan zijn ex niet vergeten en wordt doodongelukkig.
Zo worden ze toch nog vrienden. Hij leent boeken van haar, ze bespreken ze en hij speelt stukjes na. Op kerstavond gaan ze dobbelen, ze drinken wijn en wie een spelletje verliest moet iets uitrekken. Ze belanden in bed en zo begint een verhouding, die niemand mag weten. Als Guido wordt geschorst wegens roken in de school, gaat hij overdag bij Barbara thuis zitten zodat zijn ouders er niet achter komen. Na drie dagen mag hij weer naar school, maar hij wordt later weer geschorst. Dit keer laat de school niets van zich horen en hij is daardoor erg chagrijnig.
Barbara moet een avond naar een schoolfeest en Beverman, een leraar, probeert haar te versieren. Door leerlingen wordt ze samen met hem in een doolhof geduwd. Ze is bang dat hij haar iets zal aandoen als de gang doodloopt, maar hij was daar helemaal niet, omdat hij de uitgang allang had gevonden. Hij stelt voor om de volgende dag een fietstocht te maken en geeft haar niet de kans om ‘nee’ te zeggen. De volgende ochtend belt hij aan, maar ze doet niet open.
Ze haalt Guido over om de schorsing bij zijn ouders op te biechten. Er komt een lerarenvergadering en een stemming van de leraren om te beslissen of Guido weer op school mag komen. De leraren beslissen met één stem vóór dat hij toch nog examen mag doen. De winnende stem komt van Barbara terwijl zij altijd actie heeft gevoerd tegen roken in de school.
Tijdens de lerarenvergadering is het Barbara wel duidelijk geworden dat Beverman Guido op haar balkon heeft zien staan toen hij haar op wilde halen voor de fietstocht.
Nu Guido zijn eindexamen mag doen moet Barbara hem zijn mondeling afnemen en brengt het onderwerp op Chéri. Ze wil hem waarschuwen dat hij ongelukkig wordt als hij haar verlaat, omdat Chéri ook ongelukkig werd.
Beverman heeft er de pest in dat hij de stemming heeft verloren en vertelt op de volgende lerarenvergadering dat Barbara en Guido een relatie hebben. Nu dat is uitgekomen laat iedereen haar links liggen en Guido komt ook niet meer bij haar thuis. Ze krijgt brieven vol klachten en beschuldigingen van boze ouders en vieze foto’s met jonge mannen erop. Guido komt op een avond langs om te vertellen dat hij niet meer zal komen omdat hij moet leren voor zijn eindexamen. Op school negeert hij haar. Barbara wordt natuurlijk ontslagen.
Een paar maanden later komt Guido langs om nog wat boeken terug te brengen. Hij voert een toneelstukje op uit Chéri, waar Chéri zijn oudere minnares verlaat. Guido blijft die nacht wel slapen, maar sluipt ’s ochtends weg als hij denkt dat Barbara nog slaapt. Hoofdpersonen: - Guido Maenhout is een aparte verschijning op school. Hij heeft mooi zwart haar dat golvend in z’n nek overgaat. Hij komt dichtbij de perfecte leerling, is alleen wel vrij brutaal. Zo blijft hij, ondanks eerdere waarschuwingen, roken op school. Verder is hij heel dromerig en zijn grootste passie is toneelspelen.
- Barbara Rozemeyer is, ondanks het feit dat ze getrouwd is geweest, nog maagd in de liefde. Dit verandert als ze Guido leert kennen. Ze is heel verliefd op hem, maar weet dat ze, als hij wordt toegelaten op de toneel-school, hem zal verliezen. Daarnaast is ze een vervent tegenstandster van het roken op school, iets dat haar later op zal breken.
- Beverman is een collega van Barbara en is vrij haatdragend. Als hij door Barbara wordt afgewezen en achter haar relatie met Guido komt, staat hij erop de relatie kapot te maken, iets dat hem nog lukt ook.
Probleem: De liefde tussen Barbara en Guido is onmogelijk.
Afloop: Het boek heeft voor Barbara een slechte afloop (ze raakt haar baan kwijt) en voor Guido goed want hij mag examen doen.
Invloed op/mening van lezer:
Mening:
- Ik vind het boek waar gebeurd, want ik denk dat er zulke dingen wel kunnen gebeuren.
- Ik vind het boek mooi, omdat het een heel mooi verhaal is wat me aanspreekt.
Thema: Liefde tussen lerares en leering (=onmogelijk).
Mening thema: Ik vind het een goed thema, omdat het over iets gaat wat eigenlijk helemaal niet kan.
Mening verhaalloop: Ik vind het verhaalloop wel spannend.
Waarom dit boek: Ik kreeg het aangeraden van iemand.
chrijfster en boek:
Schrijfster:Tessa de Loo Pseudoniem van: Tineke Duyvené de Wit
Geboren: 15 oktober 1946
Debuut: De meisjes van de suikerwerkfabriek (1983, verhalen)
Genres: Roman, kort verhaal
Bijzonderheid: Woont in Portugal
Citaat: 'Het isolement dat ermee gepaard gaat, vind ik heel zwaar. Ook fysiek vind ik het zwaar: het zitten. Ik ben nogal een beweeglijk mens. Schrijven is hard labeur.' (Knack 18, 24-2-1987)
Recent werk: De tweeling (1993, roman), Alle verhalen tot morgen (1995, verhalen), Toen zat Lorelei nog op de rots (1997, essay), Een varken in het paleis (1998, roman), Een gevaar op de weg: autoportretten (1999, verhalen) Boeken: - 1983 De meisjes van de suikerwerkfabriek (verhalen)
- 1986 Meander (roman)
- 1987 Het rookoffer (Boekenweekgeschenk)
- 1988 Het mirakel van de hond (novelle)
- 1989 Isabelle (roman)
- 1993 De tweeling (roman)
- 1995 Alle verhalen tot morgen (bevat: De meisjes van de suikerwerkfabriek, Het rookoffer, Het mirakel van de hond, Isabelle en het verhaal De vuurdoop)
- 1997 Toen zat Lorelei nog op de rots (essay)
- 1998 Een varken in het paleis (roman)
- 1999 Een gevaar op de weg: autoportretten (verhalen)
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
Hallo lieverd, ik wou je even bedanken dat je mijn leven hebt gered, goed verhaal girl!!!
kuzzz
22 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
hoi linda
ik zit nu ook in 3 mavo en moest dit boek lezen.
ik ben blij dat jij hier een verslag van hebt gemaakt want ik vond dit een bijzonder moeilijk boek. heeeeel hartelijk bedankt
groetjes rody
21 jaar geleden
Antwoorden