Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1. BESCHRIJVINGSOPDRACHT
1.1 Motivatie boekkeuze
Wij keken samen in de boekenlijst naar de vrij nieuwe boeken, omdat Floor niet van oude boeken houdt. We zagen de titel en lazen de korte samenvatting, dit leek ons meteen een leuk boek.
1.2 Samenvatting van de inhoud
In deze wereld waar het boek over gaat, leeft iedereen maar één dag. Alles gebeurd in één dag en kan niet herhaalt worden. Benny Wult is ’s ochtends geboren. Zijn grootvader die de dag ervoor geboren is gaat naar het strand om te sterven, wat meer ouderen doen. Even later, terwijl ze steeds ouder worden, brengt zijn moeder hem al naar school. Hij leert lopen, schrijven en lezen. Alle kinderen die bij hem in de klas zitten zijn ook ’s ochtends geboren. Er wordt aan alle leerlingen uitgelegd, dat je alles maar één keer kunt doen en dat niks herhaalbaar is. Je gaat dan ook na één dag dood. Dan kun je naar de hemel, waar de absolute afwezigheid is van aardse kwellingen, of naar de hel gaan, waar alles tot in het oneindige herhaalbaar is.
Enkele uren later werkt Benny alweer bij de luchtmacht. Als hij klaar is met zijn werk gaat hij in een café zitten. Daar ontmoet hij een blinde man Scant en een meisje waar hij verliefd op wordt, Gini Trades. Ze gaan naar een dancing om samen te dansen. Na afloop gaan ze naar het strand, waar ze besluiten uit elkaar te gaan. ’s Avonds gaat Benny naar Gini toe, ze woont in een studentenhuis. Benny zou graag de liefde met haar willen bedrijven, maar ze wachten omdat Gini nog niet geslachtsrijp is. Ze kunnen de liefdesdaad namelijk maar één keer verrichten. Enkele minuten later bedrijven ze de liefde. Ze beseffen dat ze dit nooit meer kunnen doen. Omdat ze zo gek op elkaar zijn, besluiten ze om naar de wereld van herhaling (hel) te gaan. Waar ze tot in het oneindige kunnen vrijen. Ze vermoorden de blinde man Scant en worden ter dood veroordeeld.
Als ze apart in hun cel zitten te wachten voor hun elektrocutie, krijgt Benny een brief van Gini dat ze is bevallen van een zoontje, die ze ook Benny heeft genoemd. Nadat Benny geëlektrocuteerd is, merkt hij wel verschillen tussen nu en ervoor, bijvoorbeeld dat de tijd veel langzamer gaat. Hij gaat op zoek naar Gini maar kan haar nergens vinden. Wel ontmoet hij Scant, die ook in de hel terecht is gekomen omdat hij spion is geweest. Scant laat hem veel dingen zien die in de wereld van herhaling allemaal mogelijk zijn, ook op seksueel gebied. Zo wordt Benny een mannelijke hoer. Na een tijdje wordt hij depressief. Hij heeft er namelijk genoeg van en wil zelfmoord plegen. Maar een priester legt hem uit dat je dan in een nog ergere hel terecht komt, want in die wereld worden de angsten herhaalt die je in het gewone leven had.
Benny gaat weer op zoek naar Gini. Hij gaat naar de plek waar Gini woonde. Het hotel is veranderd. Als hij naar binnen gaat gebeurd er iets wat hij nog nooit heeft meegemaakt; het begint te onweren. In een hotelkamer voelt hij even de aanwezigheid van haar, wat leidt tot een orgasme. Hij begint te zoeken, maar kan haar niet vinden en zijn orgasme zelf is ook nergens meer te vinden. Later als hij naar Scant gaat, vertelt Scant hem dat Gini naar de hemel is gegaan. Scant heeft dit allemaal met opzet gedaan om ze uit elkaar te drijven.
2. VERDIEPINGSOPDRACHT
2.1 Titelverklaring
In het boek speelt het leven zich in één dag af. De titel van het boek wijst hierop terug. De titel wordt dus gebruikt als een beschrijving van het boek.
2.2 Open plekken
Blz. 7: Een oude man verteld tegen een vrouw dat haar zoon een grote liefde in het verschiet heeft. Wie is die vrouw? En over wie heeft de oude man het? Op blz. 12 blijkt dat de oude man het over Benny heeft en dat hij praat tegen de moeder van Benny.
Blz. 140: Benny nodigt Gini uit voor een reis naar de wereld van de herhaling. Maar hoe kunnen zij samen naar de hel? Benny en Gini vermoorden samen de blinde man en daardoor komen zij in de gevangenis. Op blz. 175 wordt verteld dat zij ter dood worden veroordeeld. Door middel van elektrocutie.
Blz. 151: Gini schrijft een brief aan Benny waarin ze uitgebreid verteld hoe hun zoon (Benny) tot leven is gekomen. Maar wat zal er met hem gebeuren, als zijn ouders allebei dood zijn? Op blz. 74 wordt verteld dat de pleegouders van kleine Benny in de zaal aanwezig zijn. Hij zal dus opgevangen worden door pleegouders.
Blz. 207: Benny heeft al een aantal schokken gehad van zijn executie. Opeens zweeft Benny door de wolken waardoor je denkt dat hij dood is en naar de hel zweeft. Maar als je verder leest lijkt het net of hij nog leeft. Hij loopt mee met de bewaker, praat tegen de mensen die daar aanwezig zijn en is verbaasd dat zijn moeder niet meer aanwezig is in de bezoekerskamer. Vanaf blz. 217 wordt langzaam duidelijk dat Benny zich al in de hel bevindt.
Het is niet duidelijk vanaf welke bladzijde dit begint, want eigenlijk heel het boek draai om deze vraag: Kan Benny Gini nog vinden als Benny in de hel terecht is gekomen? Maar op blz. 323 voelt Benny contact met Gini, hij zoekt naar haar, maar helaas, zij is nergens te vinden. Op blz. 329 verteld de blinde man dat Gini in de hemel terecht is gekomen, en dat Benny en Gini elkaar dus niet meer kunnen bereiken.
2.3 Spanningsboog
In het boek zijn eigenlijk niet veel spannende stukken. Wat ons wel aansprak, maar eigenlijk ook liet schrikken was het stuk dat begon op bladzijde 270. Benny wordt hier gevraagd voor een orgie hoog in de lucht. Zal hij dit doen? En hoe zal dat aflopen? Benny zal parachute moeten springen en hoog in de lucht zal hij gepenetreerd worden. Op blz. 271 wordt al meteen duidelijk dat Benny gaat springen. Maar hoe zal dat aflopen? Op blz. 273 wordt Benny gepenetreerd. Later doet het hem zo zeer dat hij (op blz. 276) aan de ring trekt van de man in hem en dat de parachute open gaat. Het is dus niet helemaal goed afgelopen met deze orgie.

2.4 Einde
De grootste vraag van dit boek is: Kunnen Benny en Gini elkaar nog terugvinden als zij beide dood zijn? Dit boek heeft een gesloten einde, want er wordt antwoord gegeven op deze vraag. Benny komt namelijk in de hel en Gini komt in de hemel. Ze zullen elkaar niet terugvinden.
2.5 Fictie/proza/literatuur
Fictie
Het verhaal is niet helemaal realistisch, dus rekenen wij dit boek tot fictie. In de echte wereld mag je wel vaker dan één keer seks hebben en wij weten niet precies hoe het in de hel is. Dus het laatste deel van het boek moet helemaal verzonnen zijn.
Proza
Dit boek is een roman. De schrijver gebruikt de volle breedte van het papier. Er komen veel alinea’s voor in de tekst en het boek is verdeeld in tien hoofdstukken. Daarom denken wij dat er sprake is van proza.

Literatuur
Literatuur kent verschillende soorten teksten, waaronder proza. Dit boek is een proza, dus het zou literatuur kunnen zijn, maar ook lectuur. Het verschil tussen literatuur en lectuur hoeft soms niet eens zo groot te zijn. Bij literatuur wil de schrijver vaak een boodschap overbrengen op een artistieke wijze, terwijl het bij lectuur vaak alleen gaat om het vermaken van de lezer. We denken dat het bij dit boek om meer gaat dan alleen om het vermaak. Het kan mensen aan het denken zetten, bijvoorbeeld over dat je eerst goed na moet denken voor je iets doet. Gini en Benny hebben zomaar iemand vermoord, terwijl ze er niet bij na hebben gedacht dat er dan maar een van de twee naar de hel zou gaan.
2.6 Evaluatie
Oordeel over het boek
Naam 1:
Veel kinderen van mijn leeftijd vinden literatuur niet leuk, omdat het moeilijk te volgen is. Daarmee was ik het helemaal eens, totdat ik dit boek had gelezen. ‘Het leven uit een dag’ is een literair boek waarbij je het verhaal wel goed kan volgen en het ook nog interessant is. Ik vind het jammer dat er open plekken in zitten. Voor mij moet een boek heel duidelijk zijn. Maar gelukkig worden in dit boek alle open plekken wel ingevuld. Dat maakt het nog makkelijker om het boek te volgen.
Naam 2:
Een interessant en onrealistisch boek. Leuk om te lezen, vooral als je, net zoals ik, meer van romans houdt dan van andere soorten boeken. Op een gegeven moment in het boek wil je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt. Ik zou het aan iedereen die een beetje van lezen houdt aanraden. Vooral mensen die ook zo weinig ervaring hebben literatuur lezen als ik, omdat het verhaal makkelijk te volgen is. De open plekken in het boek zijn niet zo erg, omdat het wel een gesloten einde heeft en daardoor veel vragen die tijdens het lezen in je opkomen, weer beantwoord worden.
Oordeel over de verdiepingsopdracht
Naam 1:
Ik vond het moeilijk om de verdiepingsopdracht te maken. Vooral de open plekken, want je moet onder het lezen goed opletten of het een open plek zou kunnen zijn. Daardoor raak ik in de war en weet ik niet meer waar dat stuk over ging. Ik moet dan dat hele stuk weer opnieuw lezen, dat maakte het wel wat ingewikkelder om het boek te begrijpen. Maar dat is wel gelukt. Verder viel de verdiepingsopdracht wel mee.
Naam 2:
Ik vond het ook best een moeilijke opdracht. We vonden de uitleg in het boekje dat we hebben gekregen, over wat literatuur is, niet helemaal duidelijk. Dat hebben we eerst op internet op moeten zoeken voordat we de opdracht konden maken. Het was ook niet zo fijn om het boek te lezen terwijl je ook aan de opdrachten moest denken, wat je bijvoorbeeld in de samenvatting gaat zetten en wanneer iets nou een open plek is. Want meestal lees ik een boek zonder er zo veel bij na te denken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.