Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1727 woorden
  • 12 oktober 2016
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7
13 keer beoordeeld

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Zakelijke gegevens

Auteur:
  Remco Campert
Titel: Het leven is vurrukkulluk
Uitgever: De Bezige Bij
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2011
Druk: Dertigste druk
Aantal bladzijden: 174
Jaar van eerste druk: ‘1961’
Genre: Experimentele roman
Geraadpleegde secundaire literatuur: http://www.scholieren.com/boekverslag/46676

http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_leven_is_vurrukkulluk

Eerste reactie
Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het mij een leuk en spannend boek leek. Mijn eerste indruk van het boek was, dat het een boek was om nooit meer te vergeten. Ik vond het boek spannend en leuk. Ik vond het boek ook grappig, want het boek bevat veel spellingsgrappen. Ik heb erg genoten van het boek en het boek was zo leuk dat ik het snel heb uitgelezen.

Verdieping
De jongens Boelie en Mees ontmoeten in het park het (bijna) zestienjarig meisje Panda. Ze nemen haar mee voor een ijsje. Panda gaat naar het toilet en praat wat met de juffrouw van retirade, Rosa. Boelie en Mees merken dat ze worden achtervolgd door een oude man. Als de oude man bij hen komt zitten, raken ze geïrriteerd. Als Panda terug is en ze weglopen, blijft de oude man hen achtervolgen. Eenmaal in het park slaan Boelie en Mees de man neer. Panda berooft de man van zijn geld, een bedrag van tweehonderd gulden. Boelie haast zich vervolgens naar een afspraak met journalist Ernst-Jan Zoon. Als Mees vervolgens met Panda naar bed gaat wil het allemaal niet lukken met de seks. Mees voelt zich schuldig over de oude man en mijmert over zijn jeugd en zijn latere bestaan als jazzpianist. In zijn gesprek met de journalist heeft ook Boelie het over vroeger en over zijn angst voor eenzaamheid. Ernst-Jan vraagt na het interview of Boelie met hem mee naar huis wil gaan. Hij verdenkt zijn vrouw Etta van overspel. Terwijl Ernst-Jan de radio aanzet om naar het verslag van een voetbalwedstrijd te luisteren, praat Boelie met Etta. De laatste praat over haar ouders, haar vader was een collaborateur in de oorlog en haar moeder een alcoholiste. Ze vertelt dat ze zelf in een concentratiekamp heeft gezeten, maar dat blijkt niet waar te zijn. Dan neemt ze Boelie mee naar het huis van de buren. Boelie probeert haar het bed in te krijgen, maar wordt in zijn poging gestoord door de buren die plotseling thuiskomen. Intussen is de oude man in het park bij gekomen. Hij wordt overeind geholpen door Tjeerd Overbeek die getuige was van de beroving. Tjeerd neemt de oude man mee naar zijn tante Rosa Overbeek, die als juffrouw van de retirade bij de toiletten in het park werkt. Rosa herkent de oude man als een jeugdvriend en al snel zijn beide oudjes bezig om herinneringen op te halen. Tjeerd gaat nu op weg naar Boelie en Mees met het plan hen te confronteren met zijn getuigenis van de beroving. In het huis van Boelie en Mees is echter een feestje aan de gang. Mees heeft van het gestolen geld eten en drank gekocht en een aantal kennissen uitgenodigd. Tjeerd wordt door een dronken feestganger naar binnen gesleurd. Later komen ook Ernst-Jan en Etta langs. Als ze ruzie krijgen, neemt Boelie Etta mee naar zolder en gaat met haar naar bed. Mees ziet een jongeman slechts voorzien van een opengeklapte paraplu uit het zolderraam springen en voelt zich plotseling gelukkig.

Onderzoek van de verhaaltechniek
De schrijver heeft een vrij makkelijke schrijfstijl gebruikt. Hij heeft niet veel moeilijke woorden gebruikt. De zinnen zijn goed opgebouwd, dat maakt het lezen van het boek ook prettig. Er staan veel spellingsgrappen in het boek, dat maakt het boek humoristisch. Er komen niet veel beschrijvingen voor in het boek, maar wel veel dialogen. Dat maakte het lezen van het boek voor mij leek en gemakkelijk.

Plaats
De gebeurtenissen vinden voornamelijk plaats in Amsterdam. Het verhaal speel zich af in verschillende ruimtes zoals: het park, het café, het huis van Mees en Ernst-Jan, de drankwinkel van Jens. 

Tijd
Dit verhaal wordt chronologisch verteld. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50. Het verhaal bevat ook kleine flash-backs en herinneringen.

 

Verhaalfiguren
Mees
Mees is een jazzpianist van 25 jaar. Hij heeft achtereenvolgens bij zijn moeder aan een gracht, bij zijn grootmoeder en oom en bij de tweede vrouw van zijn vader gewoond. Toen hij iets ouder werd huurde hij een kamer aan het park

Boelie
Boelie is een vriend van Mees die in hetzelfde huis als Mees woont. Hij is een dichter. Hij komt onzeker over wat blijkt uit de scène waarin hij voor het eerst samen was met Etta Zoon. Daardoor is hij zeer ontevreden over zijn leven.

Panda
Panda is een meisje van 15 jaar die in het park opgepikt wordt door Mees en Boelie. Panda blijkt een rijke fantasie te hebben. Ook heeft ze een (misschien iets te) goede band met haar broer. Op het einde heeft Panda echter geen zin meer in Mees en gaat ze naar huis.

Etta
Etta is de dochter van een rijke bankier. Ze is getrouwd met Ernst-Jan en op deze zondag blijkt dat ze daar veel spijt van heeft.

Tjeerd
Tjeerd is het neefje van Rosa Overbeek. Hij helpt ‘de grijsaard’ op het moment dat hij neergeslagen wordt door Panda, Mees en Boelie. Hij houdt totaal niet van al dat gefeest van zijn leeftijdgenoten en lijkt eerder op een man van 40 dan een jongen van ongeveer 20 jaar.

Situaties
De belangrijkste situaties in het boek zijn de relatie tussen Mees en Panda, het overspel van Etta en Boelie en het feest in het huis van Mees. Die situaties vormen het boek tot een geheel.

Vertelwijze
Er is sprake van een personale vertelsituatie. Ook is er sprake van een hij/zij-perspectief.

Onderzoek van de thematiek
Thema

Het thema in dit boek is het leven van jonge mensen in de jaren vijftig. Campert brengt dit thema uitgebreid naar voren. In het boek vertelt hij over één dag van het leven van de jongeren. Alle tekstgedeelten van het boek zijn belangrijk, want het boek beschrijft maar één dag en in die dag gebeurt er heel veel wat belangrijk is voor het thema van het boek.

Motieven
De belangrijkste motieven in het boek zijn de liefde. De liefde speelt een grote rol in het roman. Het hele boek draait eigenlijk om de liefde en de relaties tussen de verhaalfiguren. Een andere motief is overspel. Overspel is namelijk de belangrijkste reden dat Boelie en Etta bij elkaar komen, want Ernst-Jan verdenkt Etta ervan een minnaar te hebben. Dat is echter niet waar en toen Etta daar achter kwam door Boelie dreef dat haar ertoe om overspel te plegen.

Titel verklaring
De titel is de eerste zin van het boek. De titel beweert dat het leven Vurrukkulluk is, maar daar zijn de verhaalfiguren het niet allemaal mee eens. De titel is echter ook een soort wanhoopskreet. De spreuk ‘Het leven is vurrukkulluk’ wordt gebruikt door Panda, Mees en in mindere mate Boelie. Eigenlijk zijn de verhaalfiguren helemaal niet gelukkig, maar door deze spreuk proberen ze anderen te laten denken dat ze dat wel zijn.

Motto
‘Zij zingen, nijgen naar elkaar en kussen, Geenszins om liefde, maar om de sublieme momenten en het sentiment daartussen.’

M.Nijhoff: HET TUINFEEST

Wellicht heeft Remco Campert dit motto gekozen, omdat het er precies hetzelfde aan toegaat als in het boek. De verhaalfiguren zijn niet op zoek naar de liefde, maar naar iets om hun verveling tegen te gaan.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Het werk is voor het eerst gepubliceerd in het jaar 1961.

Remco Wouter Campert is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming 'De Vijftigers'. Hij is geboren in Den Haag op 28 juli 1929. Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van het beroemde gedicht ‘Het lied der achttien dooden’. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij 'Van Kooten en De Bie'. Op 8 maart 2015 was hij te zien in het programma 'College Tour' van Twan Huys.

Remco Campert heeft een hele bijzondere manier van schrijven. Hij gebruikt verschillende soorten stijlen bij verschillende personen. Hij past zijn manier van schrijven aan op het karakter van de verhaalfiguren.

Het centrale thema in het complete werk van Remco Campert is de tegenstelling tussen het denkbeeldige dromen en de harde werkelijkheid.

Een aantal belangrijke boeken van Remco Campert zijn:

  • 1951 - Vogels vliegen toch
  • 1965 - Hoera , Hoera
  • 2001 - Beschreven blad
  • 2010 - Mijn eenmanszaak
  • 2010 - Om vijf uur in de middag
  • 2013 - Hôtel du Nord

Het werk is voor het eerst geschreven in 1961 en behoort tot de stroming 'Vijftigers' en de 'Moderne letterkunde' vanaf 1945.

Je kunt het boek niet vergelijken met andere boeken van de schrijver, omdat zijn boeken niet allemaal hetzelfde onderwerp hebben.

Het boek hoort in de jaren ’50, omdat de gulden in die tijd de Nederlandse munteenheid was.

Beoordeling
De verhaalelement liefde had een positieve werking op mij, omdat tegenwoordig alles om de liefde draait en iedereen wel op zoek is naar de liefde.

‘Het leven is vurrukkulluk’ zei Panda. ‘Jaah’, beaamde Mees met een zucht.

Deze passage sprak mij aan, omdat het goed laat zien dat de hoofdpersonen niet zeker zijn dat het leven vurrukkulluk is. Ze hebben zo nog hier en daar hun twijfels over hun leven.

Ik vond het boek leuk en grappig, want er stonden veel spellingsgrappen in het boek. Ik heb van het boek genoten. Ik wou het zo snel mogelijk uit lezen, zodat ik achter het einde van het boek zou komen. De gebeurtenissen in het boek waren heel realistisch. Het waren situaties die in het leven ook voor komen. Je leeft mee met de hoofdpersonen van het boek en dat vond ik goed. De opbouw van het boek was niet zo moeilijk. Er kwamen niet veel moeilijke woorden in voor. Dat maakten het lezen van het boek makkelijk. Ik vond het fijn dat er veel dialogen in het boek zaten, dat maakt het boek voor mij leuk en gemakkelijk om te lezen. Ik zou het boek aan een ander aanraden, omdat ik heel veel genoten heb van het boek. Het verhaal laat je meeleven met de personen in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert"