Het gouden oog door Hans Hagen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden oog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1094 woorden
  • 3 augustus 1999
  • 246 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
246 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden oog
Shadow
Het gouden oog door Hans Hagen
Shadow
ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Titel
Het Gouden Oog

Auteur
Hans Hagen

Het boek is in 1991 uitgegeven door uitgeverij Van Goor in Amsterdam, en werd in 1992 bekroond met een Zilveren Griffel.

Samenvatting
Dit boek gaat over Yarim. Hij leefde ongeveer 4400 jaar geleden in het land van Sumer en Akkad, een gebied dat nu deel is van Irak. De streek waarin Yarim leefde, werd eens geteisterd door grote droogte en schaarste. Er is te weinig te eten, en elk jaar komt de landheer langs om betaald te worden. Als mensen niet konden betalen, moesten ze verkocht worden als slaaf. De wolven eten de schapen op, waardoor de mensen steeds minder melk hebben.

Op een nacht schrikt Yarim wakker. Buiten hoort hij het gehuil van wolven. Blindelings grijpt hij zijn speer. Hij hoort zijn vaders stem : "Yarim, ben je wakker? Zijn de wolven er weer? Wat sta je hier nog, ga ze verjagen!" Hij sluipt naar buiten, en hoort weer het angstaanjagende gehuil. Langzaam sluipt hij in de richting van het weiland waar de schapen staan. Ze hebben bescherming gezocht in de donkerste hoek van het weiland.' Als Yarim in een boom is geklommen om het geheel beter te kunnen zien, schrikt hij zich dood. Vlak onder de boom hoort hij iets langssluipen. Yarim houdt zich doodstil. Onder de boom ziet hij een leeuw langslopen. Precies onder Yarims boom blijft hij zitten. Alsof hij ergens op wacht. Plotseling hoort hij de stem van zijn vader roepen :"Yarim, waar ben je ?" Wetend dat de hongerige leeuw hem zou aanvallen als hij geluid maakte, zei hij niets. Zijn vader liep in de richting van de boom. Achter een struik bleef hij staan. De leeuw maakte zich klaar om hem te bespringen. Yarim moest iets doen. Hij pakte zijn speer stevig met twee handen vast, en liet zich met de speerpunt naar beneden uit de boom vallen op de rug van de leeuw. Kreunend valt de leeuw op de grond. Yarim rolt zo snel mogelijk weg, weg van de klauwen. Wankelend komt de leeuw achter hem aan, en stort zich bovenop Yarim. Opeens wordt alles zwart. Als Yarim wakker wordt, is het bijna ochtend en staat het halve dorp om hem heen. Hij voelt een stekende pijn in zijn arm.


Deze scene is belangrijk in het hele boek. Yarim breekt zijn arm in het gevecht met de leeuw, en daar heeft hij in de rest van het verhaal last van. Zijn beste vriend, Zakir, heeft voor hem een amulet gemaakt van de leeuwetanden.

Dan komt de dag, dat de pacht betaald moet worden. Het hele dorp is onrustig, als de karavaan met afgezanten van koningin Ku Bau. Bijna niemand in het dorp heeft, door de mislukte oogst, geld om de pacht te betalen, en moet dus betalen door familie als slaaf te verkopen. Ook Yarim wordt verkocht als slaaf, en moet een jaar lang werken voor de koningin in de hoofdstad van Sumer en Akkad, Kish. Omdat de leider van de karavaan, Dagan, ontzettende kiespijn heeft, moeten ze eerst naade de dokter in het verderop gelegen dorp. Twee soldaten, Dagan, en Yarim(omdat hij de weg kent) gaan op weg. Op de terugweg willen de soldaten er tussen uit knijpen. Dagan is nog bewusteloos omdat zijn kies is getrokken, en de soldaten laten hem vastgebonden achter in de woestijn. Ze nemen Yarim mee, en ze willen naar Babylon, een grote stad die een heel eind verderop ligt. Onderweg weet Yarim te ontsnappen, en hij gaat terug naar zijn dorp, waar hij te horen krijgt, dat ze zijn moeder mee hebben genomen naar Kish, omdat ze dachten dat hij ontsnapt was. Hij besluit zijn moeder te gaan bevrijden. Hij gaat op weg naar Kish, waar hij met behulp van een andere slaaf van Ku Bau over de muur komt. Hij getuigt voor het hooggerecht van Ku Bau dat hij en Damu(de dokter) onschuldig zijn van het achterlaten van Dagan. Hij wordt naar de koningin geroepen, en die bewondert zijn dapperheid, waardoor hij ook zijn moeder vrij kan krijgen. Nu zijn Yarim en zijn moeder allebei vrije burgers.

Algemene Informatie
Het verhaal begint middenin een handeling, namelijk de scene waarin Yarim de leeuw verslaat. Dit is ook meteen de belangsrijkste |sleutel| scene. Daarna pas begint een klein beschrijvend en inleidend gedeelte. Het verhaal speelt zich af lang geleden, in een land wat echt bestaan zou kunnen hebben. Het hele verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn, ik denk dat sommige delen van het boek ook echt gebeurd zijn.

Het verhaal is verteld vanuit een alwetende vertelsituatie. Af en toe speelt het verhaal zich opeens in een ander dorp af, om daar een inleiding te geven over de personages die daar wonen. Daarna gaat het weer terug naar het dorp van Yarim, om daar de verdere loop van het verhaal te beschrijven. Dan gaat Yarim in het verhaal naar het andere dorp, om daar de figuren te ontmoeten die wij al kennen, omdat het verhaal daar net naartoe is overgestapt.

In het verhaal verstrijkt van begin tot eind ongeveer 1 jaar. Het taalgebruik is vrij eenvoudig, weinig dialogen en weinig ingewikkelde 'verteltechnieken'.

Mijn mening
Ik heb dit boek met plezier gelezen. Het is op een mooie manier geschreven, het begint namelijk al meteen midden in een actie. Het is jammer maar onvermijdelijk dat daarna de actie weer een beetje afneemt, maar deze komt verderop in het verhaal vaak genoeg terug. Er gebeurt een hoop, Yarim maakt ongelooflijk veel mee. Je krijgt door dit verhaal te lezen, een hele goede indruk hoe mensen leefden, en dat ze te weinig hadden om de pacht van hun land te betalen. Er wordt duidelijk gemaakt dat er in die tijd nog wel slavernij was, maar niet dat de slaven het veel slechter hadden dan hun eigenaren. Toen de oogst mislukte, had iedereen in het dorp evenveel honger.

Ook laat Hans Hagen in dit boek zien hoeveel de mensen (dacht dat ze) afhankelijk waren van de goden, doordat de mensen elke maand of week offers brengen aan de goden. De dorpspriester, Kalla, degene die de offers van de mensen aan de goden moet brengen, is de enige die nooit honger heeft, en als maar dikker wordt...


Het boek is goed opgebouwd, waardoor het prettig leest. Er zijn weinig flashbacks, waardoor je de verhaalsituatie makkelijk is te overzien. Het verhaal springt wel af en toe over naar een andere plaats, maar dat gebeurt dan altijd aan het begin van een nieuw hoofdstuk, zodat het verhaal duidelijk te volgen is.

Iemand die dit nog niet gedaan heeft, zou ik beslist aanraden dit boek te gaan lezen.

REACTIES

S.

S.

Ik vindt het boekverslag helemaal perfect, ik heb zelf ook al verschillende boekverslagen over dat boek gemaakt.
Sinds twee jaar, is dit nu mijn lievelings boek, je kunt het gewoon telkens weer lezen, zonder dat het saai wordt, dat is ook zo een beetje met dit verslag....

Groetjes Sammy

22 jaar geleden

R.

R.

bedankt
groeten van ricardo

21 jaar geleden

E.

E.

Hey Niels, ik heb echt veel aan je uitreksel gehad... ik had geen tijd om m zelf te maken... zelfs nie voor t boek te lezen.... ik vind het een kei goed boekverslag!! groetjes Els.

21 jaar geleden

J.

J.

Erg goed bruikbaar!! Bedankt! Jeroen
3-Havo

21 jaar geleden

D.

D.

Vet beter.. ik hebt dit boekverslag ff gejat.. en U saved my ass..
K was namelijk telaat met inleveren..!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden oog door Hans Hagen"