Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 681 woorden
  • 1 december 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Tim krabbe – het gouden ei

Inhoud:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn onderweg naar hun vakantiehuisje in de Franse heuvels. Omdat de kilometerteller kapot is moeten ze zelf bijhouden hoeveel benzine ze nog hebben, want anders staan ze stil. Na een tijdje vindt Saskia dat het tijd is om te gaan tanken, want ze wil niet nog een keer een paar uur wachten tot Rex terug is.

Als ze bij een tankstation zijn aangekomen, vind Saskia dat ze even moeten ontspannen na de lange rijs. Ze besluit om drankjes te gaan halen. Ze heeft besloten dat zij de rest van de rit verder gaat rijden omdat Rex moe is. Ze is bang voor rijden en heeft sinds ze haar rijbewijs gehaald heeft nooit meer gereden.

Na een tijdje krijgt Rex argwaan, omdat Saskia nog niet terug is. Ze zou drankjes halen dus het eerste wat Rex ging doen was aan het personeel vragen of ze Saskia misschien gezien hebben. Het personeel heeft haar met drankjes het tankstation uit zien lopen. Na deze uitspraak gaat Rex om het tankstation heen kijken of Saskia misschien ergens is gaan zitten. Hij kan haar niet vinden en gaat naar de eigenaar van het tankstation om camerabeelden op te vragen. Als hij uiteindelijk naar zijn auto gaat, ziet hij iemand die de fietsen van zijn auto af haalt.

Na 8 jaar begint Rex Saskia te vergeten. Hij gaat op vakantie met Lieneke. Als ze beginnen te praten over gevoelens, denkt Rex ineens weer aan Saskia. Hij vraagt zich nog steeds af wat er met haar is gebeurt en waar ze nu is.

Na een tijdje komt een Frans sprekende man bij Rex’s huis. Hij zegt dat hij meer weet over wat er is gebeurt met Saskia en hij verteld hem ook dat Saskia dood is. Rex mag alleen weten wat er met haar is gebeurt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat hij heel graag wilt weten hoe Saskia is vermoord, besluit hij hetzelfde te ondergaan.

De Frans sprekende man, Lemorne, verteld dat Saskia bij hem in de auto is gegaan bij het tankstation. Meer informatie krijgt Rex niet te horen, omdat hij een slaapmiddel toegediend krijgt. Even later word hij wakker en blijkt dat hij op een matras ergens onder de grond ligt. Nu weet hij wat er is gebeurt met Saskia, ze is levend begraven.

 

Thema

De verdwijning van Saskia en rex heeft te maken met nachtmerries die Saskia heeft over het gouden ei.

 

Titelverklaring

Toen Saskia nog klein was had ze nachtmerries over een gouden ei. Ze droomde dat ze indat gouden ei zat en door het heelal zweefde. Ze kan alleen verlost worden uit het gouden ei als ze tegen een ander gouden ei botst. Omdat ze claustrofobisch is is ze dat in haar droom ook, en dus ook in de kist waar ze leven in werd begraven

 

Personages

Rex Hofman

Je weet niet echt hoe rex er uit ziet of hoe hij zich in het verhaal gedraagt. Hij is een rustige en serieuze man die over heel veel dingen nadenkt, en als het moet hij alles doet voor zijn doel.

Saskia Ehlvest:

Je weet niet echt hoe Saskia zich gedraagt, het enige wat je weet is dat ze rood haar heeft. Ze heeft rare gewoontes en is redelijk brutaal.

Raymond Lemorne

Je weet niet hoe Raymond eruit ziet, maar je weet wel dat hij erg schijnheilig en oneerlijk is. Hij wil alles wat hij bedenkt daadwerkelijk uitvoeren, hij denkt niet na over de gevlogen

Lieneke
Het enige wat je over haar weet is dat ze redelijk onderdanig is naar Rex toe

 

Ruimte

Hoofdstuk 1: Benzinestation in Frankrijk, Hoofdstuk 2: Italië, Hoofdstuk 3: Geen plaatsbepaling,
Hoofdstuk 4: Amsterdam, Hoofdstuk 5: Geen plaatsbepaling

 

Genre

Avonturenroman, Griezelroman

 

Opbouw

Het verhaal is niet-chronologisch verteld.

 

Perspectief

Je ziet verschillende hoofstukken vanuit verschillende perspectieven van de personen. Het is in de eerste 2 hoofstukken vooral Rex. In het derde hoofdstuk vooral Raymond en het vierde weer vanuit Rex’s perspectief. Het vijfde zie je vanuit de mensen en politie bij rex in de buurt

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"