Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2332 woorden
  • 3 oktober 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
13 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Niels Busser 5HA

Boekverslag Nederlands

1. Titel: Het gouden Ei


Auteur: Tim Krabbé

Uitgever: Bert Bakker

Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam 1984

Genre van het boek: Misdaadroman, omdat het gaat over de relatie tussen Saskia en Rex die verbroken wordt door de moord op Saskia

2. Waarom heb ik het boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen, omdat iedereen zegt dat het zo’n geweldig boek is.

Hoe heb ik het boek gekozen?
Ik ben naar de bieb gegaan en heb daar het boek gereserveerd, zodat het boek voor mij beschikbaar bleef.

3. Het verhaal is geschreven in de -ik-vorm: wie is de ik?
-hij/zij vorm: wie is hij/zij?
-anders: hoe dan?

Het verhaal is in de hij-vorm geschreven, omdat je het verhaal als het ware van de zijkant volgt, en niet helemaal vanuit de persoon zelf.

4. Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en de laatste bladzijde?

Het verhaal speelt zich af tussen 1975 en 1983. In hoofdstuk 3 vindt er een flash-back plaats die de achtergrond van Raymond Lemorne geeft. Op 28 juli 1975 wordt Saskia ontvoerd door Raymond. Na acht jaar, in de zomer van 1983, vraagt Rex Hofman Lieneke ten huwelijk. Daarna zet hij een opsporingsactie op om Saskia te vinden. De vertelde tijd is dus ongeveer 8 jaar.

5. Waar speelt het verhaal zich af?

Het eerste hoofdstuk speelt zich af op de Franse autoroute. Het bewuste Total-station 'Venoy-Grosse-Pierre' ligt 80 kilometer van Autun. In het tweede hoofdstuk bevindt Rex zich in Italië. Het plaatsje Marina di Camerota ligt ten zuiden van Napels. Het derde hoofdstuk speelt zich wederom in Frankrijk af'. Raymond woont in Autun. Hoofdstuk 4 begint in Buitenveldert (Amsterdam, en eindigt bij het beruchte Total-station in Frankrijk). Hoofdstuk 6 sluit het verhaal af in Amsterdam.

6. Wanneer speelt het verhaal zich af? Waar kun je dat uit opmaken?

Het verhaal speelt zich af van 28-7-1975 tot en met de zomer van 1983. Dit kun je opmaken uit de tekst, omdat Rex er erg van houd om exacte data te onthouden, dus je vind ze vrij makkelijk terug in de tekst.

7. Wie is/zijn de hoofdrolspeler(s)? vertel daar iets korts over.

De hoofdpersonen zijn Raymond Lemorne en Rex Hofman.

Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien.

Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41). Hij houdt van spelletjes en net als Raymond doet hij graag gedachtenspelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord.

De bijfiguren zijn Saskia Ehlvest en Lieneke (zonder achternaam).

Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'rood gespoeld wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Dat blijkt o.a. uit de droom over het gouden ei (ze zat gevangen in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen).

Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' relatie met haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn om van iemand te houden, maar na zijn nachtmerrie over het gouden ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.

8. Wat is het belangrijkste probleem (thema) in het boek?

Het belangrijkste probleem in het boek is dat Saskia ontvoert word door iemand, dat heeft alles te maken met de nachtmerries over het gouden ei van Saskia.

9. Welke motieven vind je in het boek? Noem de motieven en leg uit hoe ze in dit boek verwerkt zijn.

Verdwijning:

In het boek zijn er twee mensen verdwenen. Saskia en Rex worden allebei vermist, maar wel beide op een ander tijdstip.

Het Gouden Ei:

Saskia had toen ze klein was nachtmerries over een gouden ei waar ze in zat en door het heelal zweefde. Alleen als ze tegen een tweede gouden ei zou botsen zou ze verlost worden want, doormiddel van een explosie worden beide eieren verwoest. Ze had claustrofobie dus dat maakte het extra erg. Het claustrofobische gevoel dat ze krijgt als ze in het ei zit, krijgt ze later ook als ze levend begraven in een kist ligt.

10. Heeft dit boek een motto?

Het boek heeft geen motto.

11. Heeft dit boek een opdracht?

Dit boek bevat geen opdracht.

12. Hoe begint het verhaal?

Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op, Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten totdat Rex met brandstof terugkwam. Ze was helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het enige andere gouden ei aan te botsen, maar het heelal is zo groot....

Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naar toe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.

13. Hoe loopt het verhaal af?

Het verhaal eindigt met dat Lieneke Rex’s brief ontvangt, Lieneke gaat vanaf dan op pad om Rex ‘per ongeluk’ tegen het lijf te lopen.

Na dagen van zoek is Rex niet te vinden, ze belt zijn ouders maar die weten ook niet waar hij is, vanaf dan schakelt ze de politie, maar Rex lijkt wel van de aardbodem te zijn verdwenen.

14. Geef een korte kernachtige samenvatting van het boek (max 200 woorden)

Rex en Saskia houden hun vakantie in Frankrijk. Als hun benzine bijna op is stoppen ze even bij een benzinestation om bij te tanken en uit te rusten. Terwijl ze daar zijn denk Saskia aan die keer dat de benzine op was en Rex benzine ging halen. Ze heeft toen drie uur zitten wachten in de auto en dacht telkens aan de nachtmerrie die ze als kind heeft gehad. Ze droomde toen dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door de ruimte zweefde. Ondertussen staat Raymond Lemorne achter het benzinestation op een goede prooi te wachten voor zijn actie. Zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken zodat hij haar kan ontvoeren. Hij vraagt aan verschillende vrouwen of zei hem willen helpen met een aanhangwagen op zijn auto te koppelen omdat hij een mitella heeft. Al deze pogingen mislukken. Tot Saskia hem aanspreekt over zijn sleutelhanger in de vorm van een letter R. Hij zegt tegen haar dat hij haar er wel één kan geven als ze even instapt. Ondertussen wacht Rex op Saskia. Na een tijdje vindt hij het verdacht en belt hij de politie en de hotelreceptie waar ze zouden overnachten. Ook vraagt hij even na bij het tankstation waar ze is gebleven. Maar ze weten er allemaal niks van.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op een vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk, maar vertelt ook over Saskia en wat hij voor haar voelde. Na hun vakantie in Italië start Rex een opsporingscampagne om te weten te komen wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurt is. Hij krijgt wel veel reacties op deze campagne maar geen goede of handige. Na een paar dagen meld Raymond Lemorne zich bij Rex. Rex herkent hem van acht jaar geleden maar weet niet wat er gebeurt zou kunnen zijn. Raymond Lemorne beloofd hem alles te vertellen mits hij het zelfde ondergaat. Dus Rex stemt hier mee in. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar Saskia verdwenen is. Hij geeft hem een slaapdrankje en verteld het hele verhaal. Als hij wakker word ligt hij onder de grond in een doodskist, Leven begraven.

Lieneke probeert Saskia en Rex nog te vind na Rex zijn verdwijning. Maar het is nooit gelukt ze te vinden

15. Schrijf een stukje uit het boek over wat veel indruk op je heeft gemaakt

Een paar dagen later stond Rex’ foto in de krant. Getuigen meldden zich, van wie de vrouw die vrijdagmorgen bij hem was weggegaan de laatste bleek te zijn. Ze had hem ‘afwezig’ gevonden.

Rex Hofman was spoorloos verdwenen. Het feit dat hij juist bezig was geweest doormiddel van een dure advertentiecampagne in Franse kranten zijn acht jaar eerder verdwenen vriendin Saskia Ehlvest op te sporen trok de aandacht. Een tijd lang verschenen de portretten van Rex en Saskia naast elkaar op de televisie en in de kranten en tijdschriften.

Dat leverde niets op, net zo min als een nieuw onderzoek in het TOTAL-station ‘Venoy-Grosse-Pierre’. En ook in de honderdvijfenveertig brieven uit Frankrijk die ten slotte op Rex’ postbusnummer arriveerden stond niets dat enig licht kon werpen op zijn verdwijning of die van Saskia

Van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen - ze leken van de aardbodem verdwenen.

16. Leg de titel van het boek uit.

Saskia had toen ze klein was nachtmerries over een gouden ei waar ze in zat en door het heelal zweefde. Alleen als ze tegen een tweede gouden ei zou botsen zou ze verlost worden want, doormiddel van een explosie worden beide eieren verwoest. Ze had claustrofobie dus dat maakte het extra erg. Het claustrofobische gevoel dat ze krijgt als ze in het ei zit, krijgt ze later ook als ze levend begraven in een kist ligt. De explosie geeft de gelijke dood aan van Saskia en Rex.

17. Mijn leeservaring:

1. Onderwerp

Het boek gaat over de ontvoering van Saskia, maar niet over de ontvoering zelf maar over de ontvoerder, hoe deze tewerk gaat en welke gedachten hij heeft. Het onderwerp vond ik erg interessant, omdat het boek niet draait om het oplossen van een verdwijning maar de gedachten achter de verdwijning. Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen, ik verwachte dat Saskia weer op zou duiken aan het eind van het boek. Het is een onderwerp waar ik zelf nog nooit uit dit oogpunt over na heb gedacht. Ik ben door dit boek wel anders gaan denken over dit onderwerp, omdat acht een moord soms jaren van voorbereiding aan vooraf gaan. Ik verwachte totaal niet dat dit onderwerp op deze manier zou worden uitgewerkt in dit boek. Ik vond het daarom ook leuk om dit boek te lezen. Ik ben het wel eens met de mening uit dit boek over het onderwerp. Het onderwerp word erg goed uit gewerkt, tot in de details. Ik heb veel boeken en films gezien over dit onderwerp maar nooit werd een moord op deze manier uit gewerkt.

2. De gebeurtenissen

De belangrijkste probleem in het boek is de ontvoering van Saskia. De nadruk ligt op de gedacht van de ontvoerder(Raymond). Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om mij te blijven boeien. De gebeurtenissen komen heel logisch uit elkaar voort. Ik vond de gebeurtenissen realistisch en doordacht, want achter elke beslissing zat wel een reden. De dood van Rex heeft de meeste indruk op mij gemaakt. De dood van Rex heeft mij aan het denken gezet, omdat ik denk dat ik niet het zelfde zou hebben gedaan. De gebeurtenissen spelen zich in een neutrale sfeer af. De gebeurtenissen maakte erg veel indruk op mij. Het verhaal was zo geschreven dat je weinig hoefde in te vullen. Ik heb zelf nooit gebeurtenissen meegemaakt die hier op leken, maar ik heb er wel eens van gehoord. De gebeurtenissen boeide mij van begin tot eind. Ik heb veel boeken en films gezien over het zelfde onderwerp, maar daar werd het probleem anders uitgelegd.

3. Personages

De hoofdpersoon is geen held, want hij heeft niks speciaals gedaan. Ik kan me goed verplaatsen in de personages. De personages waren zo beschreven dat ze gingen leven in mijn hoofd. Ik vond elk personages aan de ene kant wel goed en aan de andere kant heel slecht(qua gedrag). Niet alle personages gedragen zich zoals mensen dat normaal doen(zoals Raymond). De personages reageren totaal niet voorspelbaar. Ik vond Rex erg sympathiek. Je komt het meeste te weten over Raymond. De personages waren erg compleet verteld in het boek, dat vond ik erg fijn

4. Bouw

Ik vond het boek ik het begin erg moeilijk te begrijpen, maar naarmate het boek vorderde werd het steeds begrijpelijker. Het verhaal kwam erg snel op gang. Alles in het boek was perfect op elkaar afgestemd. Het verhaal was op sommige momenten wel spannend. Het verhaal was daardoor ook erg boeiend. Het verhaal heeft 2 verhaal lijnen die van Rex en die van Raymond. Er word erg veel met de tijd gespeeld in het verhaal. Er zitten veel terug blikken en herinneringen in de tekst. Ik vond het einde erg toepasselijk. Je ziet het verhaal door de ogen van Rex en Raymond, dat paste erg goed bij het verhaal.

5. Taalgebruik

Ik vond de tekst makkelijk om te lezen. Soms stonden er franse woorden in de tekst en die snapte ik niet altijd. Ik vond de manier van vertellen erg toepasselijk bij dit verhaal. Het taalgebruik was erg normaal, niet overdreven moeilijk / makkelijk. De tekst bevat weinig beeldspraak.

Samenvattend eindoordeel

Ik vond dit boek erg goed bij mij passen, omdat het eens een ander perspectief geeft aan een moordenaar.

REACTIES

N.

N.

voor dit boekverslag had ik een 8

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"