Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1196 woorden
  • 25 mei 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tim Krabbé
Het gouden ei

Samenvatting:


Rex en zijn vriendin Saskia waren op weg naar Dijon. Rex stopt bij een tankstation om te tanken en daarna rusten ze wat uit. Na wat gepraat te hebben krijgen ze ruzie maar als teken van hun liefde begraven zen twee muntjes. Na dat Saskia drinken is gaan halen uit het winkeltje zegt ze dat zij met de auto zal rijden.
Maar Saskia blijft heel lang weg en Rex word ongerust en voelt zich niet op zijn gemak.
Rex maakt een foto van het tankstation en denkt aan de nachtmerrie die Saskia eens heeft gehad. Ze droomde dat ze in een gouden ei opgesloten zat en daarmee door de ruimte vloog. Ze kon alleen maar uit het ei ontsnappen door tegen een ander ei aan te botsen.

Rex denkt dat Saskia is ontvoerd en verkracht en vraagt aan iedereen of iemand zijn vriendin heeft gezien. Rex blijft de hele nacht in zijn auto zitten. Hij voelt de kracht en de eenzaamheid van het gouden ei en het lijkt alsof hij nu in gedachten bij Saskia is.
Na 8 jaar is Rex op vakantie met zijn nieuwe vriendin Lieneke in Marine djCamerota. Op een gezellige namiddag liggen Rex en Lieneke op het strand terwijl er achter hun twee Frans mannen badminton aan het spelen zijn en er staat een meisje bij dat scheidsrechter speelt.
Uiteindelijk stelt Rex voor om een matchke te spelen, Rex en zijn vriendin tegen de Fransmannen.Rex denkt bij zichzelf, als ze de match winnen vraagt hij haar ten huwelijk.
Ze winnen het spel en Lieneke had naar het schijnt hetzelfde idee. Door omstandigheden krijgen ze ruzie over Saskia en het blijkt dat Rex nog steeds vaak aan haar denkt. Rex kan het nog altijd niet geloven dat Saskia verdwenen is.
We zijn terug in 1975 en de Fransman Raymond Lemorne is de vader van twee kinderen, echtgenoot en scheikundeleraar. Hij heeft ooit eens een meisje van verdrinkingsdood gered en dacht bij zich zelf dat het heel makkelijk zou zijn om een misdaad te plegen. Hij kon die gedachte niet uit zijn hoofd zette en kocht een pistool en chloroform.
Raymond heeft ooit eens een zomerhuisje gekregen van een familielid en bedenkt het plan om dat te gaan opknappen. Maar eigenlijk maakt hij het zomerhuisje klaar om zijn slachtoffer er te kunnen ontvangen. Hij verzint een plan en besluit zijn slachtoffer vanaf een benzinestation mee te lokken. Hij zal doen alsof hij gewond is aan zijn arm en een vrouw vragen of zij hem wil helpen een aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. De aanhangwagen staat aan het eind van de parkeerplaats en dus zal hij de vrouw aanbieden om dat kleine eindje mee te rijden in zijn auto. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Uiteindelijk lukt het hem een meisje mee te lokken. Hij bedwelmt haar met de chloroform en neemt haar mee.

Wanneer de vakantie met Lieneke start Rex een opsporingscampagne. Hij maakt gebruik van grote advertenties en mensen die Saskia en die tijd hebben gezien. Hij krijgt verscheidene reacties maar geen van hen is nuttig. Ondertussen loopt de relatie tussen hem en Lieneke niet zo goed en besluit om haar een brief te schrijven. Wanneer Rex de brief wil posten stapt er een Fransman op hem af en hij herkent de man. Het was de man met de mitella bij het tankstation , acht jaar geleden. Het is Raymond Lemorne en hij wil Rex vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar dit kan enkel als Rex hetzelfde meemaakt, Rex stemt toe , ook al gaat hij misschien sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation in Frankrijk en laat Rex een slaapmiddel innemen. Dan vertelt hij wat er acht jaar geleden met Saskia is gebeurd. Als Rex wakker wordt ligt hij op een matras in een doodskist. Levend begraven. Lienke gaat op zoek naar Rex, maar van hem en Saskia is nooit meer iets vernomen.

De ruimte:
het verhaal speelt zich op verschillend plaatsen en tijden af

Hoofdstuk 1 :
Speelt zich in Frankrijk af in 1975
vlakbij Dijon. De sfeer is eerst ontspannen maar wanneer Saskia verdwijnt wordt de sfeer spannender
Hoofdstuk 2:
Ook deze keer lijkt de sfeer vrij ontspannen maar dat veranderd naar het einde toe, tussen de personages lijkt de spanning te groeien, je merkt dit aan de schrijfstijl.
Hoofdstuk 3:

Ook dit hoofdstuk speelt zich af in Frankrijk, maar er wordt van hoofdpersoon gewisseld. In dit hoofdstuk wordt in het kort het leven van de moordenaar vertelt, zijn motieven en de voorbereiding op de moord.
Hoofdstuk 4:
Dit hoofdstuk is een vervolg op hoofdstuk 1, als Rex weer terug is van zijn vakantie. De sfeer is nogal deprimerend, niet voor niks want aan het eind van dit hoofdstuk gaat de hoofdpersoon dood.
Hoofdstuk 5:
Dit hoofdstuk bestaat maar uit 1 bladzijde. De hoofdpersoon is Lieneke en het verhaal speelt zich ook bij haar thuis af.

De tijd:
Er wordt gewerkt met flashbacks en flashforwards. Dit
is nodig om de verdwijning, de motieven van de moordenaar
en de reactie van Rex uit te leggen.

De verhaalfiguren:
In het boek komen vier belangrijke personages voor,ze worden niet allemaal gedetailleerd beschreven. Rex Hofman is een medewerker bij een bekend tijdschrift en heeft een relatie.
Hij is een rustig man en bedenkt heel der situaties zodat hij zicht daar dan op kan voorbereiden moest het echt voorkomen.
Raymond Lemorne is op het eerste zicht een keurig man maar is gefascineerd door de perfecte moord, hij is volkomen gewetenloos.

Saskia Ehlvest is een jonge dynamische en ijdele vrouw, ze heeft vaak last ven claustrofobie en heeft een relatie met Rex gehad
Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex, ze is een serieuze, verstandige vrouw.

De situaties:
De verdwijning van Saskia is de eerste grote gebeurtenis. Er wordt vermoed dat ze nog leeft dus de spanning stijgt al snel in het boek. De tweede grote belevenis gaat weer over de verdwijning van Saskia maar hier wordt alleen vertelt dat ze ontvoerd is.
De derde belangrijke gebeurtenis is de moord op Rex, de moord op rex is eigenlijk de sleutel tot het weten wat er juist met Saskia is gebeurd.

De vertelwijze:
De vertelwijze is auctorieel want de schrijver weet al wat er gaat gebeuren, dit merk ja aan de volgende fragmenten.

“Het is veel leuker de couleur locale langzaam te zien veranderen,” had Saskia gezegd.

“In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar.”

De thematiek
Het boek gaat over de angst voor het onbekende, Rex kan het niet kroppen dat hij niet weet wat er juist met zijn vriendin in gebeurd. Dit komt het beste tot uiting wanneer Rex bereid is om zijn leven te geven in ruil voor de informatie over Saskia.
De titel heeft op het eerste zicht geen verband met het thema maar de titel slaagt terug op de claustrofobie van Saskie. Saskia droomt namelijk dat ze, opgesloten in een gouden ei, door de ruimte zweeft en alleen uit het ei kan ontsnappen (en dus sterven) door tegen een ander ei aan te botsen. Dat is dus eigenlijk hetzelfde als de keuze waar Rex voor komt te staan. Hij kan alleen achter de gruwelijke waarheid komen door zelf iets op te geven, namelijk zijn leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"