Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1765 woorden
  • 4 mei 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
28 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Praktische gegevens

1.1 Titel:
Het gouden ei

1.2 Auteur:
Tim Krabbe

1.3 Omvang:
98 pagina's

1.4 Jaar van uitgave:
1984

1.5 Datum leesverslag:
27 november, 2000

2. Inhoud en opbouw:
2.1 Typering:
2.1.1 Het gaat om een roman/thriller
2.1.2 Het is een psychologische roman/thriller

2.2 Samenvatting:
Lex Hofman en zijn vriendin Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Wanneer ze even pauze nemen bij een tankstation en zijn vriendin wat drinken gaat halen, blijkt na een tijdje wachten dat zij verdwenen is. Hij probeert, 8 jaar na haar verdwijning, haar nog steeds terug te vinden, maar dat levert nog steeds niets op, todat hij een man (Raymond Lemorne) ontmoet die weet hoe Saskia verdwenen is. Als Lex wil weten hoe zij verdwenen is, moet hij hetzelde ondergaan als zij, maar dat betekent wel dat hij dood moet. Hij besluit met Lemorne mee te gaan naar Frankrijk. Na een slaap middel ingenomen te hebben, wordt hij wakker. Hij ligt onder de grond in een dooskist...

2.3 Decor:

2.3.1.Het verhaal begint op 28 juli 1975 wanneer Saskia wordt ontvoerd, maar het speelt zich af vanaf 1950 tot ongeveer 1982. Het boek gaat terug naar 1950 als Lemorne 16 jaar oud is en een gedachtespelletje aan het doen is, waarbij hij van een balkon springt van de 2e etage: hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij sprong. Hij bedacht voors en tegens, met als gedachte dat hij al zou springen. Hij zat een halfuur op het hekwerk, denkend aan de tegenstrijdigheid en aan andere dingen, en sprong toen. Het duurde 21 jaar voor er weer zoiets in hem opkwam: de ontvoering. Hij is dan 41 jaar, in 1974; de eerste 21 jaar wordt eigenlijk niet beschreven. 8 jaar later komt Rex Lieneke tegen (1982), maar hij kan zich nooit meer zo aan iemand hechten, als aan Saskia. Hij gaat dus verder met de zoektocht en komt Lemorne tegen.

2.4 Tijdsverloop:
2.4.1 De volgorde is niet chronologisch. Tussen het begin en het einde van het boek zit ongeveer 32 jaar.

2.4.2 Er zijn geen opvallende versnellingen of vertragingen van de tijd.

2.4.3 Het tijdsverloop is niet ononderbroken en het boek bevat flashbacks.

2.5 Verhaalpersonen:

2.5.1 Raymond Lemorne - Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij is een Fransman, scheikundeleraar, is getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen zoals van een flat springen of een misdaad plegen. Hij is erg gewetenloos want zonder dat hij zich schuldig voelt, schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn perfecte misdaad voor.Het enige wat telt is het plan.

Rex Hofman - zijn beroep is medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan Saskia. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. Hij vindt het verschrikkelijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Als hij Lemorne ontmoet, hoopt hij eindelijk te weten wat er met Saskia is gebeurd. Hij heeft een vriendin, Lieneke, maar als Saskia terug zou komen, zou hij voor Lieneke kiezen.

2.5.2 Saskia Ehlvest - Zij is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft rode krullen en ze heeft sproeten, ze is ijdel, ze houdt niet van autorijden en ze heeft een beetje last van claustrofobie. De verhouding tussen Saskia en Rex is goed, maar ze hebben wel eens meningsverschillen.


Lieneke - Rex dacht dat hij eindelijk weer in staat was om met haar een nieuwe relatie op te bouwen maar tijdens een nachtmerrie merkte hij dat Saskia er altijd tussen zou blijven staan.

2.6 Vertelwijze:
2.6.1 De schrijver gebruikt in dit verhaal hij/zij. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld. Bij Rex Hofman bijvoorbeeld, heeft de schrijver het over "hij" als hij de belevenis van Rex vertelt.

2.7Structuur:

2.7.1 'Het Gouden Ei' heeft 5 hoofdstukken:
-Hoofdstuk 1, ontvoering.
-Hoofdstuk 2, sprong van 8 jaar in de tijd.
-Hoofdstuk 3, 8 jaar terug in de tijd nog voor de ontvoering.
-Hoofdstuk 4, 8 jaar na de ontvoering.
-Hoofdstuk 5, is niet onder verdeeld.

2.7.2 Er is sprake van een opening in-de-handeling. Wanneer je het boek leest, leer je vanzelf de personen kennen.

2.7.3.Het einde van het boek is gesloten: ik weet hoe het einde afloopt.

3.0 Motieven/Thema/Titelverklaring

3.0.1-Rex gaat op zoek naar Saskia die spoorloos verdwenen is.
-Lemorne is geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen. Hij bedenkt een plan om zijn gedachte uit te laten komen.


3.0.2 Het thema van het verhaal is de verdwijning van Saskia.

3.0.3 Saskia droomde een keer dat ze in een gouden ei zat opgesloten en daarin door de ruimte vloog. Ze kon in die droom alleen maar doodgaan door tegen een ander gouden ei aan te vliegen, want er waren geen sterren.

4.0 Persoonlijk oordeel
4.0.1 Het mooiste gedeelte vond ik het verhaal dat Rex uiteindelijk weet wat er met Saskia is gebeurd, omdat het de oplossing is van de zoektocht naar Saskia.

4.0.2 Ik ken de titel 'De Aanslag' van dezelfde schrijver, maar dit boek heb ik nog niet gelezen. Ik ken geen andere boeken die over hetzelfde thema gaan.

4.0.3 Ik vond het een moeilijk boek om te lezen, omdat het steeds van persoon wisselt en er tijdswisseling is. Verder vond ik het boek wel erg spannend maar eigenlijk begreep ik het verhaal pas toen ik het boek uit had.

5.0 Informatie over de auteur
5.0.1 In de bibliotheek heb ik het volgende over de schrijver gevonden:
Hij is geboren op13 april 1943 in Amsterdam, waar hij nog woont. Hij deed eindexamen HBS-B in 1960 aan het Spinoza Lyceum. Hij schrijft al sinds 1967en leeft van deze inkomsten. Hij is getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon Esra. Zijn vader en grootvader waren en zijn nog bekende schilders. Zijn broer Jeroen is ook bekend als acteur. Zijn moeder is filmvertaalster en schrijfster.De schrijver heeft ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn debuut als schrijver en als journalist viel samen in 1967.

Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar hij zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt, onder de titel 'The Vanishing.' In maart 1998 zijn er drie films naar werk van hem in voorproductie; twee naar romans, de derde naar een oorspronkelijk scenario. Naast de romans, verhalen en het journalistieke werk heeft hij veel artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967 tot1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien.


Geschreven boeken:
1967 De werkelijke moord op Kitty Duisenberg; roman.
1970 Flanagan of het einde van een beest; roman
1972 Fischer; schaakbiografie.
1973 Vijftien goede gedichten; poëzie.
1975 Red desert penitentiary; novelle.
1978 De stad in het midden; verhalen.
1978 De renner; roman.
1984 43 Wielerverhalen; verhalen.
1984 Het gouden ei; roman.
1986 De man die de Babson task wilde maken; schaakessay.
1991 De matador en andere verhalen.
1994 Vertraging; roman.
1995 De paardentekenaar; verhalen.
1997 De grot; roman.


6.0 Uittreksel
Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren op weg naar hun vakantie bestemming in Frankrijk. Na een tijdje gereden te hebben, besloten ze om een tussenstop te maken bij een tankstation.
Saskia besloot om even wat te drinken te gaan halen terwijl Rex bij de auto bleef wachten. Na een tijdje wachten werd Rex erg ongerust. Hij denkt dan aan een nachtmerrie die Saskia een keer had. Saskia droomde een keer dat ze in een gouden ei zat opgesloten en daarmee door de ruimte vloog. Ze kon in die droom alleen maar doodgaan door tegen een ander gouden ei aan te vliegen, want er waren geen sterren.


Daarna besluit hij Saskia te gaan zoeken. Als hij haar niet meer kan vinden, laat hij aan iedereen haar foto zien met de vraag of mensen haar misschien gezien hebben, maar dat leverde niets op.
Hij belde de politie maar die kwam niet opdagen Daarna bleef hij de hele nacht in zijn auto op haar wachten. Hij voelde nu de eenzaamheid van het gouden ei, en het leek of hij nu in gedachten bij Saskia was.

Rex heeft na acht jaar weer een vriendin, genaamd Lieneke, en hij is daarmee op vakantie naar Italie. Tijdens een etentje vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Lieneke vraagt dan aan Rex wat hij zou doen als Saskia ineens terug was. Rex zou dan bij Lieneke blijven.

Raymond Lemorne is een scheikundeleraar met 2 kinderen.
Op een dag redt hij een kind uit het water, en vraagt hij zich zelf af of hij ook een vrouw zou kunnen ontvoeren en vermoorden. Daar denkt hij drie jaar over na. Op school steelt hij chloorkalk en maakt daar chloroform van. Hij koopt ook een pistool en een mitella. Op een dag kamperen er twee Duitse jongens in zijn tuin, en hij schiet hen dood. Nu weet hij dat hij iemand durft te vermoorden. Hij bereidt het plan goed voor, en gaat ook oefenen hoe hij een vrouw in zijn auto kan krijgen. Zijn mitella gebruikt hij om zielig over te komen bij de vrouwen zodat hij ze om een klusje in de auto kan lokken. Hij oefent ook vaak bij benzinestations langs de autoroute. Daar ontmoet hij een meisje dat op zijn dochter lijkt....... De sleutelhanger van Lemorne valt op bij het meisje. Ze vraagt hem hoe hij daar aan is gekomen en Lemorne zegti dat hij er nog een paar in de auto heeft liggen. Het meisje gaat mee en Lemorne ontvoert haar daar door het doekje met chloroform tegen haar mond te duwen. Saskia is ontvoerd!

Acht jaar later, als Rex en Lieneke zijn terug gekomen van vakantie, gaat Rex weer op zoek naar de waarheid wat er is gebeurd met Saskia. Hij laat weer advertenties zetten. Rex krijgt dan veel brieven waar hij niets aan heeft, totdat hij weer naar het postkantoor gaat en er een man op hem afkomt die zegt dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Die man heet Lemorne. Als bewijs dat hij er iets mee te maken heeft, toont Lemorne het sleutelbosje van Saskia. Lemorne vraagt dan aan Rex of hij hetzelfde wil ondergaan als Saskia. Rex moet dus dood. Dit is de enige manier om achter de waarheid te komen en dus gaat Rex mee naar Frankrijk. In Frankrijk aangekomen, zijn ze bij het tankstation en krijgt Rex iets te drinken met een slaapmiddel erin. Rex wordt wakker in een krappe donkere ruimte. Hij is levend begraven.

Later staat in de krant de foto van Saskia met die van Rex er naast. Er is noot meer iets van hen vernomen.

REACTIES

I.

I.

korte smaenvatting, maar wel alle belangrijke punten....jammer dat je samenvatting niet wat groter is, dan had ik er iets meer aan gehad :p

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"