Het gouden ei

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2009 woorden
  • 2 juni 2012
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
125 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Inhoud

Inleiding
Personages
Samenvatting
Titelbeschrijving en verklaring
Motto
Thema
Motieven
Tijd
Ruimte
Perspectief
Structuur
Achtergronden
Schrijver


Inleiding
Ik had helaas niet meer genoeg tijd om nog een boek te lezen voor de zomervakantie, maar omdat ik toch een verslag moest inleveren heb ik voor een niet te moeilijk boek gekozen. Veel mensen zeiden dat dit een leuk en niet te lang boek was dus ik ben gaan kijken en het lijkt me inderdaad een erg leuk boek. Ik heb al wel een verslag gemaakt maar ga het boek van de zomer met alle plezier lezen!


Personages

De hoofdpersoon is Rex Hofman.Hij is een persoon die waarde hecht aan symboliek. Bij het tankstation legt hij samen met Saskia twee muntjes in een spleet tussen stenen, als teken van hun eeuwige liefde. Maar hij is wel iemand die zijn gevoelens meer voor zich houdt. Dat blijkt als hij met Lieneke op vakantie is. Er wordt verteld dat hij het gemis van Saskia niet kon verwerken, hijzelf spreekt daar echter met niemand over. Dit terwijl hij voor het verlies van Saskia een openhartig persoon was en gewoon zei wat hij dacht. Maar sinds Saskia verdwenen is, is Rex veranderd in een teruggetrokken persoon die niet meer laat merken wat hij denkt.

Saskia, Lieneke en Raymond Lemorne zijn de bijpersonen.

Saskia vindt het leuk om met mensen te redetwisten (pratend ruzie maken). Zo ook bijvoorbeeld in de auto, vlakbij Dijon. Ze is aan het redetwisten met Rex, zonder het slecht te bedoelen. Verder is ze iemand die niet bang uitgevallen is. Dit komt deels door haar liefde voor Rex. Ze stapt bijna meteen bij Raymond in de auto, als hij zegt dat hij allemaal sleutelhangers met de letter R heeft. Zij wilde die namelijk wel kopen.

Lieneke is een zorgzame vrouw. Ze weet wat Rex mee heeft gemaakt maar wil toch met hem op vakantie. Ze wil hem helpen “het gebeurde” te verwerken.
Ze voelt wel iets voor Rex, maar ze merkt dat Saskia altijd tussen hen in zal staan.

Raymond Lemorne is iemand met een zieke geest. Toen hij een kind, dat bijna verdronk, redde, vroeg hij zich af hoe het zou zijn als hij een moord pleegde. Hij heeft geen greintje schuldgevoel, integendeel: hij was op een keer onderweg met de auto, toen hij twee kampeerders doodschoot. Zonder ook maar één keer iets van zijn geweten te voelen. Ook schoot hij één van de jongens nèt wat later dan de ander dood, zodat die jongen zou kunnen voelen dat hij zou sterven.


Samenvatting
Rex Hofman en Saskia Ehlvest gaan in de zomer van 1975 op vakantie in Zuid-Frankrijk. Wanneer hun eindbestemming op nog een uur rijden is, gaan ze even tanken. Ze rusten ook wat uit. Ze begraven twee muntjes in een spleet, als teken van liefde. Saskia biedt dan aan om te rijden, maar eerst wil ze wat te drinken. Ze blijft wel erg lang weg, zodat Rex wordt erg ongerust. Hij maakt een foto van het tankstation en belt de politie. Hij denkt aan een droom die Saskia eens had, over een gouden ei. Ze zat erin opgesloten en kon niets, behalve doodgaan door tegen een ander ei op te vliegen. Hij voelt zich heel eenzaam en tot overmaat van ramp wil de politie niet komen.

Acht jaar later viert Rex vakantie in Marina di Camarota. Hij heeft een nieuwe vriendin, Lieneke. Ze liggen samen op het strand. Er zijn een paar Fransen aan het badmintonnen. Rex en Lieneke vragen of ze mee mogen doen en spelen dan een wedstrijdje tegen de Fransen. Rex speelt met de gedachte dat hij Lieneke ten huwelijk zal vragen als zij winnen. Als ze inderdaad winnen, blijkt dat Lieneke hetzelfde idee had. Hij kan echter niet verkroppen dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dus loopt zijn idee op niets uit.

Er komt een sprong terug in de tijd; het is weer 1975. Raymond Lemorne, een Fransman, heeft twee kinderen en is echtgenoot en scheikundige . Hij redde ooit een meisje en kreeg de gedachte dat het gemakkelijk is een misdaad te plegen. Hij kocht daarom een pistool en chloroform.

Hij doet op een gegeven moment net alsof hij zijn afgelegen vakantiehuisje gaat opknappen. Hij wil daar echter een slachtoffer “ontvangen”. Hij besluit op tankstations te doen alsof hij, met een mitella, zijn aanhangwagen niet aan zijn auto kon koppelen. Hij zal dan aan vrouwen gaan vragen daarbij te helpen. Als dat gelukt zou zijn, zou hij vragen of ze bij hem in de auto wilde komen zitten, en dan… Het lukt eerst niet om vrouwen in de auto te krijgen , maar dan komt, zoals later zal blijken, Saskia. Zij komt wel in de auto zitten, geïntrigeerd door een sleutelhanger met een grote R. Hij neemt haar mee.

Rex gaat na zijn vakantie in Marina di Camarota advertenties plaatsen. Hij zoekt naar mensen, die Saskia op het bewuste tankstation gezien hebben. De reacties op deze advertenties zijn echter teleurstellend; geen enkele is bruikbaar. Hij post ondertussen een brief aan Lieneke, omdat hun relatie niet meer zo goed is . Als die brief is gepost, stapt Lemorne op hem af. Hij weet wat er met Saskia gebeurd is en wil dit ook aan Rex vertellen. Rex moet echter kiezen: óf hij komt te weten wat er met Saskia gebeurd is en ondergaat hetzelfde lot (sterven), óf hij komt het niet te weten en blijft in leven. Door de drang om het lot van Saskia te weten, het bestrijden van de onwetendheid, kiest hij voor het eerste. Voordat Lemorne Rex vertelt wat er met Saskia is gebeurd, krijgt hij een slaapmiddel. Hij hoort alles en valt in slaap. Eenmaal wakker geworden, ligt hij in een kist op een matras, onder de grond.

Lieneke zoekt lang en tevergeefs naar Rex, maar van Rex en Saskia wordt nooit meer iets vernomen.


Titelbeschrijving en verklaring
De titel van Het Gouden Ei is te verklaren uit de nachtmerrie die Saskia, toen ze klein was, wel eens had gehad. Ze droomde toen dat ze opgesloten was in een gouden ei. Dit ei vloog door het heelal. Alles om haar heen was zwart, er waren zelfs geen sterren. Ze droomde dat ze altijd in dat ei zou moeten blijven zitten, ze kon niet sterven. De enige hoop die ze had, was dat er nog zo’n gouden ei door de ruimte vloog. Als de twee eieren tegen elkaar zouden botsen, zouden ze weliswaar beiden vernietigd zijn, maar dan was het wel afgelopen. Het was alleen haast onmogelijk het andere ei te vinden, het heelal was ontzettend groot. Dit verhaal komt telkens terug in het boek, vandaar dus de titel.


Motto
Het boek heeft geen motto


Thema
Het hoofdthema is liefde. Maar ook claustrofobie zou je als thema kunnen zien omdat Saskia (en later Rex ook) daar last van heeft. Het genre is een avonturenroman.

Motieven
Het gouden ei heeft verschillende motieven. De belangrijkste zijn:
- Het getal acht. Dit is het geluksgetal van Saskia; Twee gouden eieren samen vormen een acht. Saskia wordt om acht uur ontvoerd in de achtste maand . Rex en Saskia hebben onder de achtste paal twee muntjes, die samen een acht vormen, gestopt. Na acht jaar vervolgt Rex zijn zoektocht naar Saskia. De advertentie naar Saskia heeft Rex 8000 gulden gekost. Lemornes verhaal begint wanneer hij 8*2=16 jaar is. De voorbereidingen kosten hem 8/2=4 jaar. Hij heeft 8/2=4 mensen vermoord. Ten slotte betekent het getal acht op zijn kant “oneindigheid”, de tijdshoeveelheid die de eieren in de ruimte zouden zweven totdat ze elkaar raken en je een acht krijgt.
- Claustrofobie. Wanneer Saskia verdwenen is, krijgt Rex ook last van claustrofobie; toen hij bijvoorbeeld in Lemornes auto zat of toen hij levend werd begraven
- Het gouden ei; de droom. Het gouden ei wordt de hele tijd naar boven gehaald door Rex, ook neemt Rex de droom over nadat Saskia dood is.
- De dood. Eerst sterft Saskia door toedoen van Lemorne, die al twee mensen had vermoord. De dood van Saskia achtervolgt Rex. Dan sterft Rex.
- De liefde. Rex’ liefde is de drijfveer van het hele boek; dit drijft hem om Saskia te vinden


Tijd
“Het Gouden Ei” is niet-chronologisch (a-chronologisch) geschreven. Hoofdstuk 1 speelt zich af op 28 juli 1975, hoofdstuk 2 acht jaar later. Hoofdstuk 3 bestaat uit drie periodes in het leven van Raymond Lemorne. Die periodes zijn 1950, 1971 en 1975. Hoofdstuk 4 is weer acht jaar later en hoofdstuk 5 komt hier chronologisch achteraan. De totale vertelde tijd is 33 jaar.


Ruimte
De belangrijkste plaats in het verhaal is natuurlijk het tankstation waar Saskia spoorloos verdwijnt. Een andere plaats die ook een rol speelt in het verhaal is Marina di Camarota. Dit is de plek waar Rex met zijn nieuwe vriendin op vakantie gaat en waar hij zich realiseert dat hij Saskia niet los kan laten. De laatste plaats is onder de grond, waar Rex en Saskia allebei levend in zijn begraven, en waar de gouden eieren als het ware tegen elkaar zijn gebotst.


Perspectief
“Het Gouden Ei” is geschreven in het personale perspectief. Dit lijkt erg veel op een ik-perspectief. Bij een personale verteller wordt de hij-vorm gebruikt. Er wordt één persoon gevolgd, je weet van deze de gedachtes en gevoelens. In “Het Gouden Ei” verandert de persoon die gevolgd wordt telkens. In hoofdstuk één, twee en vier wordt Rex Hofman gevolgd, in hoofdstuk drie Raymond Lemorne en in hoofdstuk vijf Lieneke.


Structuur
Het boek heeft 98 bladzijden en 5 hoofdstukken, maar het laatste hoofdstuk heeft maar 1 bladzijde.


Achtergronden
Auteur: Tim Krabbé
Uitgever: Bert Bakker
Illustrator: n.v.t.
Eerste druk: 1984


Schrijver
De schrijver van het boek is Tim Krabbé. Hij is geboren in een creatieve familie. Zijn vader Maarten Krabbé en grootvader Hendrik Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders. Zijn broer Jeroen Krabbé is acteur en regisseur, zijn halfbroer Mirko Krabbé een multimedia kunstenaar en ontwerper en zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster.
Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon Esra heeft. Naast schrijver en schaker heeft hij wat geacteerd (onder andere in het satirische VARA-programma Hadimassa).
Tim Krabbé liet zich voor zijn literaire werk inspireren door Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken vinden we de semi-journalistieke stijl terug die we ook bij de nieuwsrealisten aantreffen. Anderzijds kan een deel van Krabbé\'s werk ook neoromantisch genoemd worden. Een voorbeeld hiervan is Kathy’s dochter. Zijn romans zijn in zestien talen vertaald. Vier boeken zijn verfilmd. Zijn grootste succes is Het Gouden Ei, dat handelt over de zoektocht van een man naar het lot van zijn vriendin die spoorloos verdwijnt bij een Frans benzinestation. Het boek werd verfilmd door George Sluizer. Spoorloos, naar Het gouden ei won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. De film wordt nog steeds vertoond in Amerika. In 1993 werd daar een remake gemaakt onder de titel The Vanishing.
De grot werd in 2001 verfilmd door Martin Koolhoven, die daarmee een Gouden Kalf won. Voor beide films schreef Tim Krabbé zelf het scenario. Met zijn roman Vertraging won hij in 1995 de Gouden Strop. Toch wil Krabbé niet als misdaadauteur worden beschouwd. Bij de aanvaarding van de prijs maakte de schrijver duidelijk dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat Vertraging geen misdaadboek is en dat hij de prijs alleen aanvaardde vanwege de spanning die het boek oproept.
Krabbé\'s genres zijn: poëzie, roman, novelle, kort verhaal, column, essay en biografie. Tim Krabbé is de auteur van het 74ste Boekenweekgeschenk, dat in de Boekenweek van 2009 verschijnt.
Tim Krabbé is naast schrijver ook een goede schaker. Van 1967 tot 1972 behoorde hij tot de beste twintig schakers van Nederland. Hij heeft een aantal schaakproblemen geanalyseerd en studies daarover gepubliceerd. Over deze denksport schreef hij vele boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.